piórka, kokardki, kolorowe rurki, kółka czy świderki - przypadną do gustu szczególnie małym smakoszom. Oprócz tradycyjnych pomysłów np. na zupę lub klopsiki z makaronem, mini makaroniki świetnie się sprawdzą w sałatkach, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Do tych ostatnich polecam czekoladowy makaron. I właśnie tych mini świderków z czekoladą użyłam do przygotowania sernika z jogurtu greckiego. Pamiętacie pieczony jogurt? Właśnie(...)przelać do rondelka. Wiśnie zagotować, wlać mąkę i ciągle mieszając gotować, aż syrop zgęstnieje i powstanie frużelina (jak taki bardzo gęsty kisiel). Na ostudzony sernik wyłożyć lekko ciepłą frużelinę. Smacznego
Obiad gotowyPlacki ziemniaczane chodziły za nami od dłuższego czasu i nadszedł moment kiedy w końcu je zrobiliśmy - użyliśmy do ich przygotowania nowość na warzywnym rynku - makaronu warzywnego
Plate of JoyPrzepisów na pasty z papryki mamy dużo. Od dłuższego czasu przymierzałam się do zrobienia takiego smarowidła. Ponieważ czas przetworów aktywny , więc każdy nawet w pracy czym
W kuchennym oknie EwyMamy karnawał, co upoważnia nas do odrobiny kuchennych szaleństw ;) Co powiecie na pyszne, kruche marcheweczki?:) Można nadziać je dowolnym farszem lub sałatką, podać na ciepło lub na zimno. W mojej wersji w środku marchewek znalazł się farsz ze szpinaku i kurczaka. Przekąskę podawałam na ciepło. Z przepisu na ciasto wychodzi około 12-15 marchewek. Składniki: Kruche ciasto: 1,5 szklanki(...)trochę zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Zimnym farsz nakładamy do wystudzonych rurek. Jak już pisałam wcześniej, marchewki można podać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem dekorujemy sałatą. SMACZNEGO! :)) Przepis na ciasto do rurek pochodzi z bloga BaBy w kuchni
Czerwona Porzeczkazawiera majonezu, ani jajek. Wszystko opiera się na kilku składnikach, a całość niejednego gościa zachwyci i wprowadzi w stan zdumienia- tak niewiele, a taka fuzja smaków! Warto przygotować sałatkę wcześniej, gdyż musi poleżeć zamknięta w lodówce i marynować się - najlepiej w szkle - około trzech dni . Ja porcję zjadłam jak tylko wymieszałam:zapach po prostu do tego zachęca! Składniki(...)pokrojone w paski Matjasy. Przemieszaj dokładnie kilka razy. Przełóż do szklanego naczynia i zamknij. Włóż do lodówki. Po trzech dniach , kiedy wszystko sobą przejdzie, śledzie są najlepsze! Wesołych Świąt! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipozwolić sobie na urlop hihihi! :) Ale zanim urlop, to mnóstwo pracy w kuchni, bo trzeba pomyśleć o zimie ... Brrr ... Będzie cudownie w grudniu otworzyć słoik własnych ogóreczków, zrobić sałatkę czy zupę ogórkową ... Zatem do roboty, bo samo się nie zrobi! :) Osobiście najbardziej uwielbiam ogórki z dużą ilością chrzanu, są wyraziste w smaku, z delikatną nutką chrzanowej ostrości. Wkładam też(...)niczego! :) Zalej je następnie gorącą wodą z solą i odstaw do ukiszenia. Po 5-6 dniach słoiki pasteryzuj przez około 2 minuty. Zapasy na zimę gotowe! Smacznego
Garniec Magalieszybko wzmacnia organizm. Z tego powodu podaje się go przy wytężonym wysiłku fizycznym i w czasie rekonwalescencji. Ten rodzaj miodu bardzo dobrze sprawdza się do dodawania do sosów i sałatek. Bławatkowy Kolor - w stanie płynnym żółty z odcieniem zielonym, zaś po skrystalizowaniu przybiera jasnożółty Smak - ostry Zapach - ostry zapach bławatka Właściwości - polecany przy przewlekłym stanie zapalenia nerek. Ma właściwości moczopędne(...)malin z lekką cytrynową nutą Właściwości - działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i napotnie. Poleca się go do leczenia przeziębienia: świetnie rozgrzewa, obniża gorączkę, a także zmniejsza katar i kaszel. Jest bardzo smaczny, więc poprawia również samopoczucie. Profilaktycznie miód ten warto stosować w okresie przesilenia i osłabienia (np w trakcie i po infekcji). Z uwagi na delikatny smak szczególnie poleca się go najmłodszym
Ciastka - domowe słodkościJest tak chyba każdego roku, że w maminym ogródku następuje zmasowany atak cukinii. I jest leczo, dużo lecza. I sałatki, dużo sałatek. I przetwory, dużo przetworów. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego. Szperałam, szperałam i znalazłam TO. Intrygująca nazwa, zastanawiające składniki, interesująca koncepcja. Trochę pozmieniałam, dopasowałam do moich potrzeb i jest! CUKINIA ANANASOWA Składniki: - około 1 kilograma cukinii (u mnie(...)więcej wody i wstawić słoiki z cukinią. Gotujemy przez 15 - 20 minut, wyjmujemy, chłodzimy i ustawiamy w spiżarce. Podajemy jako słodki dodatek do naleśników, omletów, racuchów, kremów, itd. Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Życie zamknięte w smakusposobu odżywiania. Ciasta, pasztety, sałatki, wędliny i kiełbasy na szczęście już się pokończyły, a nas naszła ochota na owoce morza. Wybór padł na krewetki, w lekkim, wiosennym, pysznym wydaniu! :) Sałatka ta zaspokoi nawet duży głód, a przy tym nie musimy się martwić o kaloryczność tego dania. Większość kalorii pochodzi z krewetek, które są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Sałata, warzywa(...)cząstki pomarańczy, krewetki. Całość polewamy sosem z patelni i posypujemy nasionami sezamu. Podajemy z ciepłą bagietką lub kawałkami tortilli usmażonymi na suchej patelni z obu stron na rumiany kolor. Smacznego
W kuchni KatiePrzedstawiam dziś przepis na pyszną pożywną i rozgrzewającą zupę buraczaną , nie mającą nic wspólnego z barszczem . Ta zupa jest niezwykła i jeżeli uda się jej
Kawa z mlekiemKapusta jest wartościowym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Szczególnie cenna jest kapusta pekińska , która zawiera bardzo dużo beta-karotenu (prowitaminy A). Pół szklanki pokrojonej kapusty
mojewypiekiinietylkoTak, to już końcówka, a właściwie o ile ktoś nie podjął decyzji o zamrożeniu kilku pęczków, raczej już nie ma szansy na cieszenie się szparagami. Niech
Brzuszki Łakomczuszkipora na pyszne, młode i jędrne szparagi. Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi! Nie wymagają(...)ogniu. Pod koniec wsypałam parmezan. Gotowe! Na talerzu można sobie jeszcze posypać makaron parmezanem. Naprawdę proste i szybkie danie. A jakie pyszne! Szkoda,że szparagi są tylko przez chwilę... Smacznego! Polecam również: ZAPIEKANE SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z CHEDDAREM OMLET ZE SZPARAGAMI
potrawyregionalneDziś przedstawiam przepis na wegańską i oczywiście bezglutenową fasolkę po bretońsku , jedno z ulubionych dań mojego synka, a nawet znajdujące uznanie u mięsożerców w mojej rodzinie
Kawa z mlekiemWyjątkowo prosty do przygotowania, a przy tym niskokaloryczny obiad z plasterkami mocno zrumienionej ( bez użycia tłuszczu ) wołowiny i makaronem shirataki to doskonała propozycja dla osób dbających
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata