Ostatnio pisałam, że jest kilka sposobów w kuchni na rozgonienie ołowianych chmur. Wtedy pomknęliśmy językiem po mapie do słonecznej, pomidorowej Toskanii razem z talerzami pełnymi sałatki Panzanella, a dziś już na ojczystej ziemi serwuję Wam pyszne naleśniki :) Wypełnione sezonową dynią, cudowną soczewicą, która jak nic innego potrafi wypełnić brzuchy ciepłem i troską oraz szpinakowymi liśćmi w kolorze nadziei. Pyszne, proste(...)Dopraw farsz solą i pieprzem do smaku. 6. Dorzuć szpinak, przemieszaj z gorącym farszem i poczekaj, aż zmięknie. 7. Gotowy farsz zawijaj w naleśniki. Smacznego! Crepes stuffed with lentils, pumpkin and spinach Ingredients: Crepes: 20g butter 220g flour 2 eggs 220ml of milk 220ml of carbonated water 1/2 teaspoon of salt 1/2 teaspoon of sugar oil for frying Stuffing
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSurówkę z czerwonej kapusty można robić w kilku wersjach. Ja lubię tę, gdzie kapusta jest prawie miękka a całość jest lekko kwaśna i orzeźwiająca. Świetnie pasuje
Ze smakiem bez glutenuidealnie na każdą okazję i talent do totalnej metamorfozy zawsze idealnie wpisany w rolę. Jestem przekonana, że on sam lubi czekoladę, tę - przewrotnie mówiąc - wersję owocowej sałatki, przecież kakaowiec jest rośliną, a czekolada, choć daleko umiejscowiona, jest po prostu jego owocem ;) Znany amerykański dietetyk Michael Levine stwierdził słusznie: "Z chemicznego punktu widzenia czekolada to najbardziej(...)Piekę do suchego patyczka, około 15 do 20 minut. Nim wyjmę babeczki z foremek chwilkę stygną na kuchennej kratce. Są naprawdę przepyszne, choć pełnoziarniste bardzo delikatne i równie smaczne kolejnego dnia. Po przestudzeniu posypuję lekko pudrem. A czekolada? Gra tu pierwszoplanową rolę. Pieści cudnie kubki smakowe od pierwszego do ostatniego kęsa. W zależności od tego jakiej użyjecie czekolady
I tu będę miała takie teNa moim blogu znajdziecie najróżniejsze surówki idealne do drugiego dania. Ale myślę, że nigdy ich nie za wiele. Ja osobiście lubię różnorodność Dziś zapraszam Was na
Słodkie okruszkiWitajcie, dziś będzie coś z zupełnie nowego cyklu dań restauracyjnych. Coraz popularniejsza ośmiornica mimo że nie jest aż takim smakołykiem to za to okazale prezentuje się
Kuchnia PROzdrowotnaTen przepis, to jest wcale coś nowego co pojawia się na blogu, czyli pierwszy przepis z kaszą jaglaną! Myślę, że napewno nie ostatni. W dodatku jest
Kuchnia ŁukaszaPrzepisów na słynną „wiewiórkę” jest chyba tyle samo co na sałatkę jarzynową. Niby każda gospodyni robi tak samo, ale skład i smak zawsze jest nieco inny. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na „naszą wiewiórkę”. Może jak taki sam jak Wasz, a może nieco inny? a może w ogóle nie znacie tego ciasta... jeśli nie znacie to czas to zmienić! Składniki(...)dostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy polewę. Serek ubijamy z masłem. Dodajemy stopniowo cukier cały czas mieszając. Odstawiamy na chwilę do lodówki aby nieco stężało. Polewamy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :) Niektórzy nie wytrzymali i musieli skosztować polewę
Kolizje SmakówPostanowiłam konkurować ze Starym Wielbłądem i przyrządzić coś wreszcie w moim nowym szynkowarze. Na pierwszy ogień poszedł boczek, za którym tak tęskniliśmy w Arabii Saudyjskiej. Była
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTrochę inny sposób podania brukselki. Na surowo. Jeżeli lubimy surówkę bardziej wilgotną, warto przygotować więcej dressingu. Kolejna próba oswojenia brukselki - udana. Inspiracją był przepis z
Stare GaryCiasteczek ci u nas dostatek, a tym bardziej bezglutenowych . Tym razem przepis na bazie moich ciasteczek z PRLu . Przy tamtych ciasteczkach pytano mnie o zamianę smalcu
Kawa z mlekiemCzasami szukamy prostego przepisu na ciasto, które wszystkich zadziwi i zrobi furorę. Dziś właśnie będzie taki przepis! Proste do zrobienia, bardzo oryginalne w smaku i prezentujące
Kuchnia ŁukaszaNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiCzerwona kapusta uprawiana jest niemal na całym świecie, jednak popularnością chyba nie dorównuje kapuście białej. Wykorzystywana do surówek może być również gotowana, duszona i kiszona. Oczywiście
mojewypiekiinietylkoPrzepis na tę surówkę zdradził mi nieoczekiwanie hodowca rzepy, kiedy robiłam u niego zakupy na sobotnim targu. Rzepa nie cieszy się u nas szczególną popularnością, zwłaszcza
Trzeci talerzWołowina to absolutna klasyka kuchni polskiej, w natłoku fali burgerów i steków rodem z ameryki wystawiam środkowy palec na ten zalew obcej kultury. Mieszkańcy wielkich miast
Kuchnia PROzdrowotna- Kaziu, dlaczego nie jesz? – pyta pani – Przecież przed obiadem krzyczałeś, że jesteś głodny jak wilk?! - A czy pani widziała wilka jedzącego szpinak?! – odpowiada
mojewypiekiinietylkopojawią się w listopadzie. Na dobry początek pojawiła się zupa, czyli krupnik na gęsich żołądkach. Następnie były przystawki: gęsia wątróbka duszona z malinami w occie balsamicznym sałatka z pieczoną dynią, owocami suszonej białej morwy, sałatą dębową, roszponką i oliwią z pestek dyni, posypana chrustem z gęsiny Na danie główne podano nam: pierś z gęsi sous vide(...)Bardzo dziękuję Zomato za zaproszenie, a Halce za miłą gościnę. Wrócę tu, żeby spróbować tradycyjnych polskich dań, które są tu serwowane na co dzień, i o których tak smacznie opowiadali nam i Pani menadżer i Szef kuchni
Kulinarne przygody Gatityzwykłego kurczaka można przygotować fajny obiad. Wystarczy trochę warzyw i pyszna kasza bulgur o której pisałam w poprzednim poście. TABBOULEH SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY Składniki: 5-6 udek z kurczaka ( lub innych, dowolnych jego części) 1-2 szklanki kaszy bulgur 2 szt. marchewek 1 cebula pół selera kawałek zielonej części pora(...)bulgur. Wystarczy ją zalać wrzątkiem w proporcjach mniej więcej 1:2, przykryć i odstawić na 10 minut. Można wykorzystać tłuszcz ze smażenia kurczaka i polać nim kaszę. Smacznego
potrawyregionalnewiększość dzieci nie przepada. Słodycze Kupowane w sklepie słodycze nafaszerowane sztucznymi barwnikami i konserwantami zamieńmy na owoce podawane pod różną postacią. Niech to będą kolorowe sałatki owocowe, które ewentualnie można dosłodzić miodem. Wykorzystujmy suszone owoce, które możemy przygotowywać w sezonie wspólnie z dzieckiem. Atmosfera przy stole Jest to dość ważny aspekt(...)wyzwania, ale myślę, że oba tematy łączą się ze sobą :) Mam nadzieję, że nie zanudziłam Was i że moje wskazówki przydadzą się :) Życzę zatem smacznych i kolorowych posiłków, które staną się dla całej rodziny miło spędzonym czasem :) W wyzwaniu oprócz mnie wzięły udział: Dreszka - autorka tematu Dorota Iwona Magda - autorka wyzwaniowego banerka Marta
Codzienna kuchnia niecodzienna