wersję jeszcze bardziej letnią , gdyż stragany powoli zapełniają się naszymi truskawkami!Czekoladowe , wypełnione po brzegi kremem waniliowym z mascarpone i truskawkami.Kropka nad I to posypka z prażonego kokosu i słonecznika – przyjemnie chrupie pod zębami!Polecam!SKŁADNIKI:( 4 szt )NALEŚNIKI :* mąka – 1,5 szkl* mleko – 2 szkl* kakao – 2 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól(...)naleśniki , odkładamy w ciepłe miejsce.CAŁOŚĆ:Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i wanilią.Smarujemy naleśniki po całości.Układamy pokrojone w plasterki truskawki , składamy w koperty.Posypujemy obficie podprażonym kokosem i słonecznikiem.Zajadamy!Smacznego
Ostra na Słodkoselera2 cebule3 ząbki czosnku1 łyżeczka kuminu1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki kozieradki1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszkusól morska 50 ml oleju arachidowego/sezamowego lub słonecznikowegoDodatkowo:sezam, słonecznik, dynia, płatki migdałów do obtoczenia (można pominąć)Przygotowanie:Kaszę uprażyć w suchym garnku (aż zacznie ładnie pachnieć), następnie zalać wrzątkiem, wypłukać i odcedzić. Zalać ponownie 3 szklankami wrzątku (podwojona ilość(...)stosunku do kaszy) i gotować pod przykryciem przez około 10 minut (nie mieszać). Kasza powinna być sypka i nierozgotowana. Odstawić do wystudzeniaSezam, słonecznik i dynię uprażyć na patelni. Połowę nasion zemleć na mąkę, a drugą połowę odstawić. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach i również podprażyć na suchej patelni do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić
Food Squarewyszły bowiem pyszne! Co prawda smak pokrzyw nie jest wyczuwalny, ale za to mają cudownie zielony kolor. Do tego ciągnąca się mozzarella (w wersji na ciepło) i chrupiące ziarna słonecznika. Mimo, że bułeczek wyszło aż szesnaście, zjedliśmy je w kilka dni! Na pierwsze i drugie śniadanie, w sam raz do szkoły.Jeśli macie gdzieś w pobliżu możliwość zebrania pokrzyw - spróbujcie(...)okrągłą bułeczkę, w środku umieszczając nieco sera. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą, obsypać ziarnami słonecznika.Piec w 250 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Pamiętajcie tylko, żeby dobrze skleić każdą bułeczkę, inaczej mozzarella z nich wypłynie... Mi się to przy kilku przytrafiło
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSałatka brokułowa z pomidorem, jajkiem i fetą...Różyczki zielonego brokuła.Kosteczki pomidorów i jajek ugotowanych na twardo.A do tego feta i prażony słonecznik.Pycha!Składniki:1 brokuł (o wadze około 500 g);4 jaja ugotowane na twardo;3 średnie pomidory;Opakowanie sera feta (waga netto 270 g);50 g ziaren łuskanego słonecznika;2 ząbki czosnku;3 czubate łyżki majonezu;Sól(...)Dodać do brokuła. Wymieszać.Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.Fetę odsączyć z zalewy. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.Ziarna słonecznika uprażyć na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki. Wymieszać.Czosnek obrać, przecisnać przez praskę, dodać do sałatki i wymieszać.Do sałatki dodać majonez. Dokładnie wymieszać.Sałatkę
Gospodyni Miejskaprawdziwa zdobycz :) Jak się wczyta w skład ...lepiej przemilczę ten fakt. Robię różne chleby dla odmiany i chęci nowego smaku zrobiłam wieloziarnisty na zaczynie drożdżowym. Wykorzystałam do tego ziarna słonecznika, siemienia lnu oraz śruty pszennej grubej. SKŁADNIKI : przepis ogólny porcja na 2 bochenki mąka chlebowa 910 g ziarno słonecznika 100 gziarno siemienia lnu 100 gśruta pszenna gruba(...)sól 20 gdrożdże 5 g instant słód jęczmienny palny lekko 1 łyżkę czubatą (można pominąć) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :* wieczorem lub minimum na 4 godziny przed robieniem chleba - ziarna słonecznika, lnu oraz śruty zalewamy 340 g wody (część wody z przepisu) przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy. Jeżeli na zewnątrz jest gorąco możemy użyć 10 g soli z przepisu
Basia w kuchnisypko (20 min. na wolnym ogniu). Mandarynki obrałam. Podzieliłam na mniejsze cząstki. Granat wydrylowałam. Gruszkę obrałam. Pokroiłam w paski.Zblanszowaną brukselkę podzieliłam na ósemki.Ziarna słonecznika uprażyłam na suchej patelni.Do ugotowanej kaszy wsypałam słonecznik. Dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam pozostałe składniki (według powyższej kolejności).Sypnęłam sezamem. Chlusnęłam oliwą.Na podstawie. Zmodyfikowane przeze mnie
bastalenaPora na coś zdrowego Lekka i szybka sałatka z rukolą, prosciutto, pomidorkami, parmezanem i posypana prażonymi ziarnami słonecznika… Prosta i bardzo smaczna.Składniki:około 70 g rukoli10 pomidorków koktajlowych5 plasterków „Prosciutto Crudo”1 łyżka startego parmezanu2 łyżki uprażonych ziaren słonecznikaSos:4 łyżki oliwy z oliwek „extra virgin”1 łyżka octu balsamicznego1/2 łyżeczki miodu1/2 łyżeczki musztardy(...)ćwiartki) i starty parmezan. Wszystko polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. Plasterki prosciutto przekrawamy na pół, zwijamy w ruloniki i układamy w sałatce.Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika i posypujemy nimi gotową sałatkę.Smacznego
Oryginalny smakbiały puch otuli ziemię. Brrrr! Już na samą myśl dostaję gęsiej skórki. Tak więc pasta doskonale wkomponowała się w dzisiejsze śniadanie. Taka słoneczna. I bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy słonecznik, a reszta to już kwestia fantazji i zasobów lodówki. Ja na początek wpakowałam jedynie natkę pietruszki i suszone pomidory w oliwie. Do tego bardzo minimalistyczne tosty z żółtym serem. Niedzielne(...)leniwe śniadanie dla kogoś kogo opuściła wena ;) szklanka słonecznika zalanego wodą natka pietruszki suszone pomidory w oliwie Po pół godzinie moczenia zlałam wodę ze słonecznika (można zostawić trochę wody, bo pasta wychodzi bardzo gęsta ). Dodałam natkę i pomidory ( wedle uznania ). Zblendowałam. Koniec. Aaa, bawię się ostatnio trochę zdjęciami. Zgadzam się z Fash , dzięki kolażom można ich nieco
bastalenanawet makaron sama zrobiłam. Tutaj przepis , którego się zawsze trzymam. Wychodzi mi z niego ok. 12-15 płatków. Plus szpinak tak od siebie wzbogaciłam o (u)palony słonecznik ;) ostatnio bardzo podoba mi się to połączenie. ok.12 płatów makaronu lasagne 200g szpinaku (mrożonego) 200g groszku zielonego (mrożonego) 100g fety 1/2 cebuli przyprawy: czosnek, pieprz czosnkowy, sól garść słonecznika łyżka(...)dodałam do niej szpinak, oprószyłam pieprzem i czosnkiem. Podsmażyłam całość, a następnie pozostawiłam na delikatnym ogniu do odparowania, mieszając od czasu do czasu. Na koniec do szpinaku dodałam uprażony słonecznik. Groszek ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Pokruszyłam do niego fetę i całość wymieszałam ręką. Na końcu przygotowałam beszamel. Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem. Ułożyłam pierwszą warstwę makaronu, dalej groszek z fetą
bastalenaaktywnego zakwasu żytniego 1 szklanka wody 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów [ dałam olej kujawski ze smakiem] 1/2 szkl. puree z dyni 100 g pestek ze słonecznika 1 płaska łyżka soli Wszystkie składniki (oprócz słonecznika) zmieszać w misce. Ciasto wyrabiać mikserem przez kilka minut, aż będzie gładko odchodzić od ścianek. Na koniec dodać pestki(...)słonecznika i miksować tylko do momentu, aż ciasto wchłonie pestki. Przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny. Następnie przełożyć do foremki keksowej, wyrównać, przykryć folią aluminiową. Odstawić do wyrośnięcia na 4 – 7 godzin. Chleb powinien przyrosnąć w tym czasie o jedną
Moje domowe kucharzenieciut za słony.. 300 g mąki orkiszowej 150 g mąki pszennej 450 ml letniej wody 7 g drożdży instant 1/2 szkl. otrąb pszennych 1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam 1/2 szkl.] 1/4 szkl.pestek dyni [ nie dałam] 1 łyżka soli [ według mnie za dużo] 1 łyżka cukru żółtko i mleko do posmarowania chleba W misce wymieszać(...)suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec
Moje domowe kucharzeniePiękną, kolorową i smaczną. No cóż, chyba mi się udało! Sałatka z awokado na liściach szpinaku Skaładniki spora garść świeżego szpinaku owoc awokado kulka mozarelli pomidor granat prażone ziarna słonecznika Pesto pietruszkowe: pęczek pietruszki ząbek czosnku oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz, sól ocet winny szczypta chili Składniki na pesto zmiksować w blenderze. Kulkę mozarelli pokroić na plastry, po czym(...)obtoczyć w pesto. Pomidora pokroić w plastry. Szpinak oczyścić, oderwać ogonki. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, a z granata wydłubać pestki. Awokado obrać ze skórki i pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć świeże liście szpinaku, a na nim kolejno: plaster pomidora, plasterek mozarelli w pesto, plasterek awokado naprzemiennie. Na koniec posypać pestkami granata
Sajkofanka smakumały bakaliowy przysmak. Kruche ciasto zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, która słodyczy nabrała dzięki kruchej skorupce, jaką utworzyły na jej wierzchu bakalie zapieczone z miodem. Pestki dyni, ziarna, słonecznika i sezamu, a do tego suszone owoce i miód. Bomba witaminowa, która rewelacyjnie wpasowuje się w nadchodzący czas chłodnych zimowych wieczorów. To nie tylko zdrowy deser, ale i świetna(...)mąki pełnoziarnistej 50 g masła zimnego w małych kawałkach 1/2 jajka 1/3 łyżeczki soli Nadzienie: - garść prażonych pestek dyni - garść prażonych ziaren słonecznika - pół szklanki prażonego sezamu - 5 suszonych moreli - pół szklanki rodzynek - 8 suszonych śliwek - kilka kwiatków lawendy - szklanka miodu - szczypta cynamonu Ciasto zagniatamy z podanych składników i chowamy do lodówki na około
Sajkofanka smakutemu możemy dłużej delektować się smakiem :) Dziś fusion w mojej ulubionej wersji - z pesto z rukoli, która zaostrza smak delikatnego makaronu Om nom nom . Orzechy nerkowca i ziarna słonecznika nadały chrupkości, a owoc granatu przełamał zdecydowany smak pesto i nadał mu odrobinę słodyczy. Bardzo smakowite i zdrowe połączenie. Mam nadzieję, że posmakuje Wam tak bardzo, jak mi i zagości(...)penne Om nom nom Na pesto: - 20g orzechów nerkowca - 100g rukoli - łyżka miodu - łyżeczka musztardy - łyżka octu winnego białego - pół szklanki oliwy z oliwek - 1 granat - łyżka ziaren słonecznika - 2 ząbki czosnku -pieprz, sól Makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie, po czym odcedzamy. Rukolę, orzechy, słonecznik miksujemy w blenderze z musztardą, octem, miodem, oliwą, czosnkiem i przyprawiamy. Pesto mieszamy
Sajkofanka smakumuffinach i babeczkach postanowiłam przygotować ciastka. Głównym składnikiem uczyniłam płatki owsiane, gdyż warto włączyć je do swojego menu ze względu na bogactwo składników pokarmowych, jakie zawierają. Jako dodatek wykorzystałam słonecznik łuskany, który z kolei jest źródłem wielu witamin i minerałów. Ciastka z płatków owsianych Składniki: 2 szklanki płatków owsianych (ok.300g) 0,5 szklanki mąki (100g) 0,5 szklanki cukru 125g(...)margaryny 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2/3 szklanki słonecznika łuskanego (100g) Wykonanie: - margarynę stopić i ostudzić - do miski przełożyć płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól, słonecznik - margaryną polać wszystkie składniki, dodać jajka i wymieszać (najlepiej wyrobić dłonią) - ciasto będzie się lepić do dłoni, ale powinno mieć konsystencję pozwalającą na formowanie ciastek - dla ułatwienia
Smakołyki Bereniki