naładują" witaminami. Składniki na 12 kostek o wymiarach 3 cm x 3 cm: 8 suszonych daktyli, 8-10 owoców dzikiej róży, 1/2 szklanki płatków kokosowych, 1/2 szklanki słonecznika, 1/2 szklanki suszonych jabłek, 2 łyżki oleju kokosowego (nierafinowanego), 1/2 łyżeczki wanilii w proszku polewa: 2 łyżki rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego, 2 łyżeczki tahini, 3 łyżki karobu, 1/4 łyżeczki sproszkowanej wanilii(...)kielichu blendera i krótko blendujemy. Gotową masą wylepiamy formę (12 cm x 9 cm) uprzednio wyścieloną folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki. Składniki na polewę mieszamy. Gotową polewą zalewamy ciasto. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie kroimy dowolnie (u mnie na kostki o wymiarach 3 cm x 3 cm). Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuSkładniki: ok 300 g surowych buraków 1 duża cebula 1 szkl kaszy jaglanej 1/4 szkl mąki pełnoziarnistej pęczek posiekanej natki pietruszki 1 jajko prażone ziarna słonecznika imbir do smaku świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku ziarna sezamu Wykonanie : Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Buraki obieramy i ścieramy na tarce(...)masła 1 szkl mąki pszennej 1 szkl wody 4 jajka Wykonanie: Wodę zagotowujemy z masłem, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Kiedy ciasto utworzy zwartą kulę odchodzącą od dna, wyłączamy gaz i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy jest zimne ucieramy je dodając kolejno całe jajka. Na koniec wykładamy okrągłe porcje ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę
Malinowe Pocałunkiresztę mąki wymieszaną z solą i pozostałymi drożdżami i zagniećcie elastyczne ciasto, ręcznie lub w robocie. Jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego, zajmie to około 8 minut. Uformujcie wstępnie ciasto w kulę i zostawcie je, żeby odpoczęło, około 10 minut. Po tym czasie przeprowadźcie formowanie ostateczne, w owalny albo okrągły bochenek. Tak przygotowany chleb odłóżcie łączeniem do spodu(...)Zróbcie kleik z mąki z wodą (łyżka mąki i 2-3łyżki zimnej wody), posmarujcie pędzlem po wierzchu chleb i posypcie go czarnuszką, otrębami, płatkami lub ziarnami dyni czy słonecznika. Piekarnik ustawcie na 220⁰C. Na dno włóżcie blachę do pieczenia z zimną wodą, żeby przez pierwsze 20 minut pieczenia chleb piekł się w wilgotnym wnętrzu piekarnika i żeby
Karo in the Kitchenwyłączamy maszynę!!! W tym momencie ja wyciągam mieszadełko, aby dziura była malutka (po prostu ciasto podważam łyżką a ręką wyjmuje mieszadełko - trochę to niewygodne, ale cóż). Teraz czekamy aż ciasto wyrośnie - w zależności od mocy zakwasu może to trwać od 4 - 7 godzin. Po prostu co godzinę zaświecić latarką do środka i sprawdzić wysokość chleba. Nie można otwierac maszyny(...)pieczenie). Teraz 1h i chleb gotowy. Chleb wyjąć na kratkę - przed krojeniem trzeba odczekać z 2h aby odparował, inaczej zrobią się dziury. Przydatne informacje: - do składników można dodać ziarna słonecznika, dyni, płatki owsiane itp itd - w trakcie rośnięcia nie czekać nie wiadomo ile, bo chleb może przerosnąć i wtedy opadnie w trakcie pieczenia (ale do tego dochodzi się praktyką
Marder&Marder Manufacturełyżki oliwy z oliwek (lub oleju) - 40g otrębów gryczanych - 50g płatków gryczanych - 950g (ml) wody mineralnej lub filtrowanej W misie miksera umieszczamy mąki, dodajemy zakwas, sól, ziarna (chia, słonecznik, dynia, siemię lniane) płatki oraz otręby gryczane, sól, oliwę, wlewamy ok.800g (ml) wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok.5-10 minut, znów mieszamy (masa powinna zacząć gęstnieć, chia zaczyna żelować). Po chwili(...)krok. Gotową masę przekładamy do dwóch form przesmarowanych delikatnie olejem kokosowym (używam silikonowych form), gdy używamy form metalowych należy je przesmarować i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto w formach dokładnie ubijamy (łyżką maczaną w zimnej wodzie), wygładzamy i obsypujemy ulubionymi ziarnami (u mnie płatki gryczane, pestki dyni i siemię lniane), skrapiamy dość obficie wodą i odstawiamy najlepiej
Smaczne ZdroweEfektowna surówka, zaletą jej są walory smakowe, a co najważniejsze jest wartościowa w składniki odżywcze, tego efektu dopełniają użyte ziarna lnu, niepozorne, a tak polecane ostatnio
kgwjanczewoSama bym nie wpadła na to, że można użyć surowej kaszy do batoników, zainspirowałam się przepisem znalezionym na blogu, który co rusz robi na mnie coraz
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWarzywa i owoce należy jeść przetworzone np. gotowane lub parowane, rozdrobnione, w postaci soków lub przecierów. Produkty przeciwwskazane: Pieczywo - świeże, razowe, żytnie, chrupkie, z dodatkiem ziaren np. słonecznika, soi. Nabiał - tłuste mleko, tłusty biały ser i twaróg, śmietana, żółtka jajek, ser żółty, sery dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami(...)smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe, czekolada, batony, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, piernik, makowiec, chałwa, pączki, faworki. Napoje - alkohol, kawa, czekolada, kakao, napoje słodkie i gazowane. Nie są wskazane wszelkie dania
Codzienne GotowanieTo najłatwiejsze i najszybsze ciasteczka owsiane jakie znam. Wystarczy łyżką wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Dodatkową zaletą tych ciasteczek jest to, że nie zawierają cukru i
kuchnia doskiSkładniki: margaryna (1 szt.) mąka pszenna (1/2 szklanki) mąka kukurydziana (1 szklanka) pieczarki (4 szt.) tofu wędzone (4 dag) surowy szpinak (15 dag, czyli 4 garści
Weganka gotujeMaj, czerwiec i kolejne miesiące, aż do zwieńczenia sezonu warzywno-owocowego w października to naprawdę wspaniały czas, jeśli chodzi o względy gastronomiczne
W kuchni Karmel-itkiWczoraj były burgery z pieczonymi kotletami wegetariańskimi, szpinakiem, pomidorem i czerwoną cebulą – podawane na ciepło (zapieczone w piekarniku). I do wyboru: ketchup lub sos czosnkowy. A
Qlinarnie i QlinarnieOstatnio, kiedy je miksowaliśmy do piernika na gładką masę, okazało się, ze mają super lepką konsystencję. Od razu w głowie pojawiło się milion pomysłów jak banany wykorzystać. Podzieliliśmy ciasto na pół i do jednej zamiast miodu dodaliśmy również banany. Oprócz smaku, który był bardziej bananowy niż piernikowy, raczej niczym się nie różniły. Idąc tym tropem, postanowiliśmy zastąpić miód w granoli(...)kcal! SKŁADNIKI: 2 szklanki płatków owsianych lub mieszanych* 1 duży lub 1,5 małego banana 8 suszonych moreli 1 łyżka nasion chia** 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka słonecznika 1 łyżka wiórek kokosowych * u nas były to płatki owsiane, jaglane, żytnie i pszeniczne w miarę równych proporcjach ** można dodać zamiast nich siemię. (Mają podobne właściwości, różnica głównie polega
Kuchnia od dwojgaśrednie banany) 220 g płatków owsianych bez glutenu 100 g suszonej żurawiny 100 g daktyli bez pestek 85 g migdałów 80 g pestek z dyni 80 g pestek słonecznika 50 g nasion chia 50 g sezamu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach dna około 21 x 32 lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle(...)wlać ekstrakt waniliowy i całość dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Powstałą masę przełożyć do przygotowanej formy. Wyrównać wierzch dłońmi, łyżką lub przy pomocy małego wałka do ciasta. Piec około 25 minut, do momentu aż wierzch będzie twardy a brzegi masy lekko zarumienią się. Wyjąć, postawić formę na kratkę na 10 minut. Następnie wyjąć masę wraz z papierem
maniapieczenianasz łosoś się piecze, przygotowujemy dip czosnkowy. Czosnek, serek mascarpone i majonez przekładamy do dużego słoika i blendujemy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. W razie konieczności doprawiamy przyprawą warzywną.Ciasto francuskie bezglutenowe:FRANCA i to "rasowa". Ciężko jest Jej przemówić do rozsądku i dojść z nią do konsensusu, ale jest to wykonalne i... (jak to w życiu bywa - "droga(...)Jest nam ziołowo i bardzo nam z tym dobrze! Chcemy więcej i więcej! :)Już tłumaczymy dlaczego - ziołowo mi, to idealnie skomponowana mieszanka łącząca w sobie: Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek. To niesamowicie aromatyczna "zielenina", która uzależnia (jak na "zielsko" przystało). Smaki podrasowane tą bezglutenową, pozbawioną konserwantów mieszanką ochoczo otulają podniebienie
Wypisz Wymaluj