Składniki: 120g płatków owsianych, 120g łuskanego słonecznika, 60g łuskanych nasion dyni, 60g nasion siemienia lnianego, 60g oleju kokosowego (ok. 3 łyżek), 50g mielonego siemienia lnianego, 50g orzechów laskowych, 20g nasion babki płesznik (ok. 2 łyżek) (lub mieszanka nasion babki płesznika i łupin babki jajowatej), 20 g nasion chia (ok. 2 łyżek), 1 łyżka miodu płynnego, 1/3 łyżeczki soli, 330ml wody(...)nasiona napęczniały i zaczęły się ze sobą kleić. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej całą masę dokładnie ją „uciskając” łyżką od góry, żeby ciasto było jak najbardziej zwarte. Odstawiamy je jeszcze na ok. godzinę do dwóch. Chleb pieczemy w foremce w temperaturze 180 stopni przez 20 min. Następnie wyciągamy go delikatnie z niej i pieczemy
rozgotowanajajka, mleko, wodę, mąkę i cynamon. Natłuszczamy delikatnie patelnię i wylewamy na nią ciasto niewielkimi porcjami. U mnie wychodzi po jednej chochli na naleśnika, a tym samym z całego ciasta – 6 naleśników. Gdy jedna strona będzie się już łatwo przesuwać po patelni, odwracamy naleśnik. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz, a następnie smarujemy musem bananowym i bitą śmietaną. Składamy naleśniki(...)śmietaną, lodami, nutellą, salami, serem żółtym, serem białym, farszem pieczarkowym, sosem pomidorowym, mięsem mielonym, warzywami… Z ciekawych wersji: ostatnio jadłem z serem, kurczakiem grillowanym, rukolą, suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem. Pycha! Po czwarte: może być składnikiem innych dań. Możemy z nich zrobić krokiety, naleśnikowe cannelloni, pseudo-lasagne, torcik czekoladowy czy wytrawne przystawki. Chcecie zobaczyć któryś z tych przepisów na blogu
Proste-przepisy.pltoksyn z organizmu, działa moczopędnie, antyoksydacyjnie i wspomaga przemiany metaboliczne. Jest idealna dla osób dbających o linię. Jednak jej główną zaletą jest uniwersalność! Z cukinii można robić zupy, leczo, ciasta, ketchupy i wiele, wiele więcej... Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 średniej wielkości ziemniaki 3 średniej wielkości cukinie 2 łyżki oliwy/oleju(...)więcej wody). Dopraw przyprawami, ziołami, bulionetką i wymieszaj. Gotuj, aż zmiękną warzywa. Zblenduj na gładki krem. Do smaku dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Zupę możesz podawać z nasionami słonecznika, świetne połączenie! A jakie są Wasze ulubione zupy? Wolicie kremy czy tradycyjne? Jesteśmy bardzo ciekawe, a nuż odkryjemy nowy przepis! Będzie nam bardzo, bardzo miło, jeśli polubisz naszą
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńNa święta zawsze musi być ,,coś" z makiem, czy to makowiec, czy to seromak , czy to proste drożdżówki. Podstawą do tych wypieków jest masa makowa, można
Kuchnia Łukaszaformy. Natłuszczam ją i wysypuję otrębami. Najlepiej użyć dużej zwykłej keksówki. Ja dzielę porcję na 3 lub 2 foremki. Używając silikonowej nie robię z nią nic. Odważam ziarna. Mieszam różne, słonecznik, dynię, siemię lniane, sezam jasny i ciemny, itd. Dorzucam tu też płatki owsiane. W sporym naczyniu w ciepłej wodzie (biorę z kranu, ma 37-38 stopni) rozprowadzam rozdrobnione drożdże(...)sól. Mieszam tylko łyżką. Nie trwa to długo. Już po chwili bogata w ziarna masa jest gotowa do odpoczynku. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką i czekam 20 minut. Teraz przekładam ciasto do form. Upieczony w jednej chleb będzie miał kromki wielkości typowego chleba tostowego, ja dzielę, ponieważ chleb drożdżowy jeszcze nie nadkrojony jest mniej podatny na przesychanie, a małe kromki wygodne
I tu będę miała takie tesamego rana, gdy bardzo spieszycie się do pracy. Pamiętajcie, że w przypadku granoli możecie eksperymentować z jej składem i dodawać ulubione składniki, np. zamiast wiórków kokosowych możecie użyć słonecznika. Najważniejsze, abyście zachowali dwa podstawowe składniki, jakimi są płatki owsiane i miód. Polecam taką domową granolę na śniadanie, spróbujcie. Składniki: 3 czubate łyżki płatków owsianych górskich ekstra Młyny Stoisław 1 łyżka(...)górskie ekstra z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. Przypominam i polecam Wam również przepis na pyszne ciasto z truskawkami . http://www.mlynystoislaw.pl
Słodkie okruszkidodajemy musli oraz sodę. Następnie dodajemy cukier, miód oraz pokrojone w kostkę masło. "Zagniatamy" ciasto do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i z ciasta formujemy placuszki o średnicy ok. 4 cm. Ciasteczka umieszczamy na blasze w sporej odległości od siebie (ok. 3 cm). Następnie umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do 170C i pieczemy przez(...)Fosfor 162,0 mg (23,1 %)* *% zalecanego dziennego spożycia Musli to pełnowartościowa mieszanka kilku rodzajów płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich kukurydzianych) ze smacznymi dodatkami: suszonymi i kandyzowanymi owocami, ziarnami słonecznika, zarodkami pszennymi. To prawdziwy zastrzyk energii, pochodzącej głównie z korzystnych dla organizmu węglowodanów złożonych. Zawiera także błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B a dzięki dodatkowi suszonych owoców staje się naturalnym
Emcia Pichcipółtorej szklanki mąki- 2 jajka- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie) - 100 g roztopionego masła- pół łyżeczki proszku do pieczenia- łyżeczka ody oczyszczonej- rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g - dwie, trzy duże garście- ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastekWszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać(...)łyżeczka sody oczyszczonej garść rodzynek Wszystkie składniki wymieszałam łyżką. Gdy masa będzie zbyt gęsta, dodać łyżkę lub dwie mleka albo wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Układam łyżeczką porcje ciasta w odległości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 7-10 minut, aż nabiorą pięknej złotej barwy. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiStartuję od przepisu na kule musli, bo jest krótszy i mniej pisania ;) Jak mnie spanie nie weźmie dodam jeszcze przepis na mój obiad/ryż na bogato
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość"Wakacje zbliżają się ku końcowi, co wcale mnie nie cieszy. Niebawem drzewa się ozłocą, a temperatury spadną i to chyba boli mnie najbardziej :) Z końcem
Słodkie PrzyjemnościHej wszystkim!, dziś dołączam do akcji gotuj z newellą i sprawdzę jak smakuje i zaproponuję Wam śniadanie po którym największy smutas podniesie swe uszy do góry
Kuchnia PROzdrowotnasmaku i można z nim wiele ciekawych potraw zrobić. Ser ten jest bardzo popularny i powszechnie wykorzystywany do przyrządzania potraw z curry; doskonale smakuje jako przekąska zawinięty w ciasto i usmażony na głębokim oleju. Ze względu na wysoką zawartość białka, ser ten jest dość powszechnie wykorzystywany jako substytut mięsa w tradycyjnej indyjskiej kuchni wegetariańskiej. Szczególnie często używany jest w potrawach(...)przepis. Paneer z curry i warzywami (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie serka Paneer 1 czerwona papryka 1/2 szklanki kiełków stir fry 1 puszka mleczka kokosowego 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1 garść fasolki szparagowej 1 łyżeczka startego imbiru 4 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego oliwa z oliwek garam masala, curry, pieprz, sos sojowy, pasta chili Warzywa dobrze myjemy
vegetanieHello Spring! sezonowe przepisy na wiosne Budźmy się! Jest wiosna! Idealna pora dla spóźnialskich, co swoje noworoczne postanowienia porzucili już w styczniu, a chcą jednak coś
Pink Envelopemigdałami to jedna z naszych ulubionych sałatek. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a do tego jaka smaczna! Idealnie sprawdzi się jako sałatka na imprezę :) Migdały można zastąpić prażonym słonecznikiem. Sałatka z brokułami, fetą i migdałami – Składniki: 1 brokuł (500g) 150-200g sera feta 1 pełna łyżka majonezu 1 pełna łyżka jogurtu naturalnego ok. 40g płatków migdałów czosnek granulowany(...)zaciekawią Cię również inne przepisy z brokułami : Sałatka z brokułami, kurczakiem i papryką Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala Ryba ( łosoś) w galarecie z brokułami Tarta z ciasta francuskiego, z brokułem, mozzarellą i wędzonym kurczakiem Sałatka z papryką, brokułami i żółtym serem Brokuły w cieście i bułce tartej Kieszonki francuskie z brokułami i fetą The post Sałatka
Kulinarne Przebojeczyli urosną , dodajemy reszte wody ,sól i wyrabiamy .Wyrabiamy tak długo aż ciasto bedzie odchodzić od ręki i od miski . Można jeszcze inaczej , mianowicie przy wyrabianiu czuje się jakby ciasto robiło się pulchne ,delikatne. U mnie to trwa ok 20 minut wyrabiania. Formuje wałek i wkładam go do wysypanej mąką formy. Przykrywam ściereczką , niech sobie biedactwo rośnie w cieple. Piekarnik(...)coś między chlebem a bułką . Taki wypiek w smaku jest delikatniejszy i świeżość zachowa dłużej .Natomiast na oko nie widać różnicy. Często do chleba dodaje jakieś dodatki , typu ziarna słonecznika, sezamu, kminku,płatki owsiane , gryczane lub zioła. Ważne żeby nie dać wszystkiego na raz . Kiedyś tak zrobiłam , był ohydny . Nawet mój pies nie chciał go zjeść
Eli Gotowanie