talerzu wyłóż puree z kalafiora, smażonego kalafiora, kawałki moreli, po czym wszystko posyp startym orzechem laskowym. GOTOWE! Niebawem na blogu zaprezentuję też oba desery, czyli ciasto marchewkowe i crem brulee. W tak zwanym "międzyczasie" wzięliśmy udział w szkoleniu baristycznym. Wyglądało to niczym praca alchemika, farmaceuty czy też ... maga ? Tu szczypta tego, odrobina tamtego i jeszcze kropla owego... Fajnie(...)podana z kawiorem z budyniu waniliowego Kawa Inka z kruszonką z pistacji, orzechów brazylijskich i orzechów laskowych, udekorowana owocami physalis Kawa Inka z wywarem z ziaren mielonego lnu, słonecznika łuskanego i z sokiem z aloesu Kawa Inka z rozpuszczoną czekoladą mleczną i puree z kokosa Kawa Inka z gorzkim kakao, pudrem z cynamonu, smoothie bananowym z żółtych i czerwonych
kolorowotorcikowoFlapjack, czyli batonik owsiany to tradycyjna słodka, zdrowa przekąska brytyjska. Można je kupić w każdym sklepiku. Ale ja podam Wam mój przepis na angielskiego flapjacka. Flapjack
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMleko roślinne w diecie beznabiałowej to znakomity odpowiednik zwykłego mleka krowiego. Jest lżejsze, dla mnie osobiście - smaczniejsze i obfituje w bogactwa, jakie skrywają w sobie te
W kuchni Karmel-itkipełnoziarnistej lub mąki pszennej chlebowej typ 750 (w tej ilości zawarta jest mąka do startera chleba) 1/4 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. otrębów owsianych lub pszennych 1/4 szkl. pestek słonecznika 1/4 szkl. pestek dyni lub pokrojonych na kawałki migdałów (ale nie płatków migdałów) 1/3 szkl. siemienia lnianego 1/4 łyżki soli 1/2 łyżeczki cukru 25 g świeżych drożdży(...)odmierzonej mąki) i 1/2 ciepłej wody, dokładnie zmieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Ja wstawiam miskę ze starterem chleba do piekarnika podgrzanego do 40 stopni (ale nie większej!!!). Ciasto chlebowe: Pozostałe składniki chleba dokładnie odważyć i wymieszać w dużej misce. Gdy starter chleba podwoi objętość, dodać go do suchych składników chleba i dodać resztę wody (wg przepisu). Ciasto chlebowe
Codziennik Kuchennyszklanki mąki pszennej (u mnie typ 650); 3 szklanki mąki żytniej (typ 720); 1 łyżeczka soli; 1/3 kostki świeżych drożdży; 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody; Garść ziaren słonecznika; Garść ziaren sezamu; Garść ziaren siemienia lnianego; Garść pestek dyni. Dodatkowo : Papier do pieczenia lub tłuszcz do wysmarowania keksówki. Szklanka = 250 ml. Kostka drożdży = 100 g Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć(...)robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól i ziarna oraz pestki. Wymieszać (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła). Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie (zaczyn nie musi wyrastać) i wyrobić ciasto (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, przełożyć
Gospodyni Miejskamacie ochotę ich spróbować to śmiało do kuchni i pieczemy!. Składniki: - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 1 banan - 1/2 szklanki mleka - 4 łyżki miodu - 1/2 szklanki rodzynek - 1/4 szklanki słonecznika - 1/2 łyżeczki carry - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki imbiru - 2 łyżki lnu mielonego - 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli - łyżka oleju kokosowego Produkty dobrej jakości znajdziecie na www.Skworcu.com.pl 1. Kaszę(...)miód i banana, blenderem miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników, mieszamy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, na przygotowane formy wyłożone papierem do pieczenia łyżką nakładamy małe porcje ciasta. Czas pieczenia ok. 20 - 25 minut, pod koniec formę przekładamy na sam spód, aby ciastka dobrze się podpiekły od spodu
Apetyczna babeczkazakwas żytni, jasny skład daje do myślenia i sprawia, że chleb ten jest po prostu zdrowy. Co w nim drzemie? Mąka orkiszowa pełnoziarnista: 60% , mąka żytnia typ 720: 10%, słonecznik łuskany : 16% , naturalny wysuszony zakwas żytni (mąka żytnia, kultura starterowa): 7,4%, siemię lniane: 4%, sól: 1,6% , naturalny słód żytni 1% Jak go przyrządzić? W prosty sposób, a właściwie(...)drożdży świeżych oraz mieszankę Orkiszowy Dobrodziej. Tyle. Najpierw rozpuszczamy drożdże w wodzie, dodajemy do mieszanki. Wyrabiamy 20 minut. Ja ustawiłam czas w robocie i założyłam hak do ciasta. Po upływie 20 minut przykryłam misę i odstawiłam w ciepłe miejsce. U mnie to "koło grzejnika" Następnie przełożyłam do keksówki i zostawiłam na godzinkę. Chleb powinien podwoić objętość. I włożyłam do piekarnika
Z Kuchni Do Kuchnimaślanego smaku. Wydaje się trudne? Jeśli tak, to tylko pozory. Dajcie szansę ciastu drożdżowemu, a sami przekonacie się, że jest proste i że można z niego upiec pyszne ciasta, drożdżówki, bułki czy chleby. Poniżej garść jednych z moich ulubionych drożdżowych wypieków: Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem(...)Najprostszy pszenny chleb Chleb pszenno-żytni z musli Domowy pszenny chleb Chleb pszenny na płatkach owsianych Drożdżowy pszenny chleb półrazowy z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika Pszenne bułki drożdżowe z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym Bułeczki z czarnuszką Bułeczki śniadaniowe Kajzerki Bułeczki orzechowe Bułki pszenno-kukurydziane Focaccia Drożdżowy wieniec serowy z siołami Wytrawne drożdżówki z serem
Codzienna kuchnia niecodziennaKrakersy owocowe Danie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 1/2 szklanki pestki słonecznika 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego 1/2 szklanki płatki owsiane 1/2 szklanki mąki orkiszowej 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam skórka otarta z cytryny skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka cynamon 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 200 ml woda opcjonalnie(...)mielimy je na pył przy pomocy młynka. Ewentualnie można dodać w całości. Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe, jeśli możemy je względnie rozwałkować. Ciasto wykładamy na blasze cienką warstwą rozwałkowując lub wygniatając. Kroimy w trójkąty lub inne kształty i pieczemy ok. 20-25 minut, aż krakersy będą
Kucharzycazimnej wody 220 ml mleka roślinnego 4 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki nasion chia 2 łyżki sezamu 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka rodzynek 1 łyżka żurawiny 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie) - jeśli chcemy, aby były słodsze 1 jabłko Olej Przygotowanie(...)lniane mielimy w młynku do kawy, następnie w kubku lub filiżance zalewamy go wodą i odstawiamy, aż całość zgęstnieje na 10-15 minut. 3. Dodajemy gęstą zawiesinę do ciasta i całość mieszamy. Ciasto powinno mieć lekko, ale tylko lekko, pływająca konsystencję. Jeśli tak nie jest dodajmy 1 łyżkę mąki, jeśli klei się za bardzo, rozrzedźmy je wodą
Bananowe PolePrzepis Składniki -150 g aktywnego zakwasu żytniego razowego -150 g mąki gryczanej -350 g mąki pszennej -15 g soli -15 g siemienia lnianego -20 g sezamu -40 g słonecznika -kilka orzechów włoskich -blaszka forma około 10 cm x 25 cm robię jeszcze w 30 cm i 35 cm wtedy dodaje 50 g i 100 g więcej mąki. -papier do pieczenia(...)drożdży suszonych lub 8 g świeżych. Wykonanie Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce i dokładnie wymieszać ja robię to mikserem zwykłym prostym i się sprawdza znakomicie końcówki do ciasta gęstego,można też ręcznie np:drewnianą łyżką .Ciasto ma być gęste i mocno kleiste.Wody ja daje na wyczucie ale jest to około 400 g.Większa forma więcej mąki więcej wody
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.prostu wiedziałam, że muszę go zrobić. Składniki lekko zmodyfikowałam, bo nie wszystko miałam pod ręką. Jak na razie zbiera same pozytywne opinie ;) Składniki (na małą keksówkę): 140g nasion słonecznika 110 g nasion siemienia lnianego 50g orzechów włoskich 145 g płatków owsianych 2 łyżki nasion sezamu 2 łyżki otrębów żytnich 1 łyżeczka mielonej soli morskiej 1 łyżka miodu 3 łyżki(...)suche składniki miód, olej i wodę również łączymy, a następnie dodajemy do suchych składników bardzo dokładnie mieszamy powstałą masę przekładamy do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia (staramy się ubić ciasto, żeby było ze sobą dość mocno zbite) odstawiamy na co najmniej 2 godziny (lub przez całą noc) pieczemy w temp. 175 stopni przez 20 minut następnie wyciągamy z formy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwersje smakowe tej pasty. Składniki: 1 szklanka pestek słonecznika 3 łyżki oleju rzepakowego z zalewy suszonych pomidorów 3 suszone pomidory pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli szczypta pieprzu ziołowego Słonecznik zalać 2 szklankami zimnej wody, odstawić na noc. Następnego dnia pestki przepłukać i zlać wodę razem z przezroczystymi skórkami z pestek. Suszone pomidory pokroić w kostkę, razem z olejem dodać(...)rzepakowego. W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest niezastąpiony. Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Nadaje się do pieczenia ciast, a babki na oleju są wilgotne i długo zachowują świeżość. Jest podstawą majonezów, dressingów i sosów do sałatek i jajek
Obiad gotowyosuszamy delikatnie fileta. Kroimy w kostkę. 4. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty - ich wielkość zależy od tego, jakiej wielkości chcemy mieć pakieciki. Ja lubię małe, dlatego kroję ciasto na 24 kawałki - o tak, jak na zdjęciu. 5. Na każdy kwadracik nakładamy łyżkę szpinakowego farszu i kilka kosteczek łososia. Zaginamy wszystkie rogi do góry i sklejamy. 6. Pieczemy(...)kostki łososia, to możemy z tej resztki przygotować zielone spaghetti z łososiem - czyli gotujemy makaron, smażymy minutkę łososia. Mieszamy wszystkie składniki, czyli farsz szpinakowy, makaron i łososia! Możemy posypać słonecznikiem... I zapewniam - też jest pyszne! Zdrowo przyrządzone i pięknie podane... Dla wszystkich moich czytelników promocja! 10% zniżki na produkty #Ambition w sklepie Dajar na hasło ZDROWE-GOTOWANIE Polecam
dobra gospodyni dom wesołym czyniszklanki wrzącej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Dwie szklanki mąki zalać wrzącą wodą ,odczekać , aż trochę przestygnie i dodać oliwę i sól .Wyrobić gładkie ciasto ,podsypać pozostałą mąką. Gotowe wyłożyć na blat i rozwałkować jak najcieniej . Farsz do pierogów: 1 szklanka kaszy jaglanej ,ugotować na sypko 300 g białego sera mała cebulka brokuł 100 g sól ,pieprz(...)kaszą , serem i brokułem ,doprawić do smaku .Nakładać na pierogi po łyżce i sklejać dokładnie brzegi .Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu wypłynięcia .Na suchej patelni prażymy słonecznik i posypujemy nim pierogi .Dodatkowo polewamy odrobiną rozpuszczonego masła
Ladylaura.