Chlebek dyniowy powstał na podobieństwo innych słodkich chlebków, na które przepisy znajdziecie już na blogu: chlebka bananowego i chlebka marchewkowo-daktylowego . Jest to ciasto pieczone w formie keksowej z dodatkiem purée dyniowego, pestek dyni i słonecznika oraz rodzynek. Piękną żółtą barwę oraz miękkość i wilgotność po upieczeniu ciasto zawdzięcza dodatkowi dyni. Swój chlebek upiekłam w keksówce o wymiarach 260x110x75 . Chlebek(...)wymieszać - jeśli ciasto jest bardzo gęste ze względu na użycie gęstego purée z dyni, należy dodać wodę (u mnie było to 60ml, czyli około 1/4 szklanki) - do ciasta dodać pestki dyni i słonecznika oraz rodzynki, delikatnie wymieszać - keksówkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia lub oprószyć mąką - do formy przełożyć ciasto, wyrównać - ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego
Smakołyki Berenikizostawić w ciepłym miejscu pod przykryciami na 6-8 godzin. Faza III - ciasto właściwe 450 g kwas 565 g namaczanka 9 g sól 20 g pestki słonecznika na posypkę wierzchniej części ciasta Składniki ciasta powoli i dokładnie wymieszać łyżką przez 5-8 minut. Przełożyć do formy (keksówki 30x12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównać i starannie docisnąć(...)formy łyżką maczaną w wodzie. Zwilżyć z wierzchu wodą i posypać pestkami słonecznika, pestki delikatnie docisnąć do ciasta. Formę z ciastem przykryć ściereczką lub folią i zostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Wypiekać z zaparowaniem 10 min w 230oC i następnie 40-45 min w 200oC. Zostawić do przestygnięcia na kratce, na kilka godzin, aż chleb całkowicie
Przepisy na domowy ser i chlebchleba: 500 gram mąki typ 500 drożdże świeże 25 g sól morska 1.1/2 łyżeczki cukier 1 łyżeczka woda 1.1/2 szklanki ciepłej wody Dodatkowo : słonecznik łuskany 1 szklanka Przygotowanie ciasta na chleb: do szklanki wlewamy ciepłą wodę tak połowę szklanki, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Do misy wsypujemy mąkę(...)sól. Wlewamy pozostałą ciepłą wodę i rozpuszczone drożdże, lekko łączymy z mąką aby powstała zawiesina i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Po 15 minutach wsypujemy słonecznik i wyrabiamy ciasto na chleb koło 15 minut. Zostawiamy pod przykryciem na godzinę by wyrosło. Po godzinie do naczynia żaroodpornego wsypujemy trochę mąki i wkładamy ciasto drożdżowe i zostawiamy znowu
Różowa kuchnianiego drożdże. Wsypać cukier, wlać połowę wody. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać resztę wody, sok i olej, zagnieść ciasto, odstawić na 5 minut. Dodać słonecznik, dokładnie rozprowadzić w cieście.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałeczek o długości 25 cm, luźno je razem zwinąć. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem(...)pieczenia, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.Wyrośnięty chleb spryskać wodą, obsypać pozostałym słonecznikiem.Piec w 230 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Ciasto może się delikatnie lepić - nie szkodzi. Zbyt duża ilość mąki sprawi, że wypiek będzie twardszy i nie tak smaczny. Wystarczy odrobina
Pożeraczka, czyli raz adobrzedają niesamowitą satysfakcję. Ale dość wstępu :-) Chlebek z przepisu, który chcę Wam przedstawić, jest niezwykle prosty, i bardzo puszysty, delikatny i smaczny. Jest to proste ciasto drożdżowe, ale z dodatkiem maślanki, łuskanego słonecznika. Maślanka nadaje fajny smak i miękkość. Z podanych składników wyszedł mi jeden spory chlebek. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: -1/2 mąki pszennej (ja używałam tortową(...)zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na 15 minut by drożdże się spieniły. następnie dodajemy resztę składników, czyli sól, maślankę, olej, oraz jedną garść słonecznika. I wyrabiamy ciasto. Ciasto musi odchodzić od dłoni, być delikatne i gładkie. Ciasto odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Blaszkę smarujemy tłuszczem. Wyrośnięte ciasto przerabiamy, formujemy bochenek i wkładamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwidelcem. W misce wymieszać ziemniaki z masłem, następnie dodać żółtka, mleko, s ó l i pieprz. Po wymieszaniu ciasta, dodać pestki słonecznika, pestki dyni i siemię lniane. Na koniec stopniowo dodawać mąk ę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze wymieszać(...)Podłużną form ę tzw. keks ó wk ę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy. Wierzch chleba posypać pestkami słonecznika i dyni. Chleb piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Smacznego
La grande e la piccola cuocajest Światowy Dzień Chleba. Powędrowałam więc do kuchni i szybciutko wyrobiłam ciasto na domowy chlebek - mój pierwszy! :D Przepisów miałam kilka, natomiast do każdego brakowało mi coś... Wreszcie wybrałam taki, który najbardziej mogłam zmodyfikować pod posiadane składniki i oto prezentuję pyszniutki i aromatyczny chlebuś ziołowy z ziarnami słonecznika :) Mąż już po pierwszym kęsie powiedział "musisz upiec taki dla moich rodziców(...)przygotowania: Do letniej (nie gorącej!) wody dodajemy cukier, drożdże i jajko. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do dużej miski z przesianą mąką oraz ziołami i solą. Dosypujemy 2 garście ziaren słonecznika. Wyrabiamy ciasto, miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie (minimum podwoi objętość) przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki (możemy
Kolorowy Przepisownikinnych słodkości, ale chlebka domowego o najlepszej jakości. Słonecznik szybko na patelni uprażyłam, na połowę podzieliłam, jedną część zmiksowałam, do zaczynu drożdżowego dodałam, potem całe pestki słonecznika, pszenną mąkę dołożyłam i na elastyczne ciasto wyrobiłam. Ciasto sobie rosło, potem piekło w piekarniku, a ja nie mogłam doczekać się mojego smakołyku. Czas oczekiwania jak najbardziej został wynagrodzony bo chlebek pięknie pachniał(...)rozdrabniamy za pomocą blendera. Brytfankę natłuszczamy i obsypujemy zmielonym słonecznikiem. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy sól, pozostały zmiksowany słonecznik i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną, pestki słonecznika(2 łyżki zostawiamy) i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do formy, a wierzch wyrównujemy zwilżoną w wodzie dłonią. Wierzch nacinamy w kilku miejscach, po szerokości za pomocą ostrego noża i posypujemy słonecznikiem
Moniki Smakołykiwodzie.Dodaj obie mąki i zagnieć ciasto. Kiedy składniki już się połączą dodaj sól i zagniataj ciasto przez 10-15 minut ręcznie lub przy pomocy robota. Na koniec dodaj słonecznik i zagnieć ciasto jeszcze raz. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy. Odczekaj(...)minut po czym podziel ciasto na 16 kawałków i uformuj z nich kule. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj bułki rozmąconym białkiem i posyp słonecznikiem. Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg (250ºC bez termoobiegu lub wedle piekarnika). Wstaw bułki do nagrzanego piekarnika i piecz i złoty kolor przez 20 minut. Kiedy upłynie połowa czasu otwórz piekarnik i spryskaj
codojedzeniaPyszne, aromatyczne, proste ciacho :) Skład: (ciasto) - 2 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki śmietany - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki cukru pudru - parę kropel aromatu waniliowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki ciemnego kakao - niecałe pół szklanki oleju - garść słonecznika - garść owoców goji - 3 suszone śliwki (pokrojone na mniejsze kawałki) - 2 łyżki dżemu wiśniowego - 2 łyżeczki sypkiego imbiru(...)przestudzeniu ciasta) - 3łyżki masła - 1łyżka wody - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka ciemnego kakao Wszystkie składniki dodajemy do rondelka i gotujemy do rozpuszczenia. Nakładamy łyżką na górę ciasta i posypujemy słonecznikiem oraz owocami goji
upichconaDruga wersja tortu z przepisu na ciasto ze słonecznikiem poniżej, tym razem na gotowych biszkoptach. Polecam. Składniki: gotowe blaty biszkoptowe kakaowe (tu: Delecta) 200 g łuskanych orzechów włoskich 100 g łuskanego słonecznika 80 g masła 60 g cukru 30 ml mleka 2% ok 165 g kwaśnego gładkiego dżemu (tutaj: łowicz extra gładki czarna porzeczka
Malowane smakiemKaloryczne, ale warte grzechu :) z serii "świąteczne obżarstwo". Mega słodkie ciasto ze słonecznikiem, kajmakowym kremem na biszkopcie. Składniki: Biszkopt: 4 jajka (201 g) oddzielnie białka i żółtka 130 g cukru 3/4 cukru wanilinowego (12 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 g mąki szymanowskiej 2 budynie czekoladowe bez cukru Warstwa II.: dżem porzeczkowy bez owoców
Malowane smakiempieczenia, 1/2 szklanki słonecznika łuskanego, jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz słonecznik. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Foremką o dowolnym kształcie wykrawam w cieście ciasteczka. 3. Ciasteczka układam na blaszce. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasipatelni na złoty kolor. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę , płatki owsiane i przestudzony słonecznik. Zagnieść ciasto, będzie dość lepkie ale takie ma być. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok.30 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać
Smaczne Zdrowedałem 430 g) 7,5 g sól 50 g melasa 12,5 g drożdże prasowane 100 g orzechy lub słonecznik W 330 g wody rozpuścić sól, melasę i drożdże. Dodać cały zaczyn i wymieszać. Następnie dodać całą mąkę i zagnieść ciasto. Podczas(...)zagniatania dodawać po trochu wodę, tak aby ciasto było dosyć miękkie (ja dodałem jeszcze 100 g, w sumie 430 g do ciasta). Na końcu dodajemy orzechy lub słonecznik i wrabiamy w ciasto. Zostawiamy w cieple do fermentacji na 45 minut. Po wstępnym rozroście ciasto przekładamy na obsypany mąką blat, formujemy w podłużny bochen i przekładamy do natłuszczonej foremki. Wierzch
Przepisy na domowy ser i chleb