słonecznik ciasto - 1709 przepisów (strona:6/114)

Chleb 4 ziarna na zakwasie 212

wyrobić luźne ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego przez około 15 - 20 minut. Ręcznie należy wyrabiać przez około 30 minut). Do dość luźnego ciasta dodać ziarna tj. słonecznik, siemie lniane, sezam, pestki dyni i wyrabiać ciasto jeszcze przez kilka minut.Długą keksówkę lub 2 małe keksówki (u mnie jedna długa) wysmarować masłem i dokładnie obsypać ziarnami(...)słonecznika. Do tak przygotowanej/nych keksówki/ek przelać ciasto, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na od 1 do 4 godzin do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość - mój wyrastał 2 godziny).Po tym czasie chleba/ów skropić wodą, posypać ziarnami i włożyć do piekarnika

Gospodyni Miejska
Drożdżowe słoneczko z farszem z szynką zrazową. 158

Ciasto: 180 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży szczypta cukru 400 g mąki pszennej 1 jajko 15 g oleju rzepakowego pół łyżeczki soli jajko do posmarowania ciasta garść łuskanych ziaren słonecznika Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami i cukrem i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajko, olej i zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które(...)Potrzebujemy: Ciasto: 180 ml wody 20 g świeżych drożdży szczypta cukru 400 g mąki pszennej 1 jajko 15 g oleju rzepakowego pół łyżeczki soli jajko do posmarowania ciasta garść łuskanych ziaren słonecznika Wodę, drożdże i cukier umieszczamy w naczyniu miksującym i mieszamy 2 min/37 st. C/obr. 1 Dosypujemy mąkę, jajko, olej, sól i wyrabiamy ciasto 3 min/ / Ciasto odstawiamy

MamaOskarka
Francuskie zwijańce z mieszanką ziaren i migdałów 111

zachęcała. Składniki: 50 g tartych migdałów Back Mit, 100 g słonecznika łuskanego Kresto, 50 g sezamu Kresto,   szczypta mielonego cynamonu, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (2 x 375g). syrop z agawy.   Przygotowanie: Migdały, słonecznik, sezam mieszamy z szczyptą cynamonu. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Blachę wykładamy papierem(...)pieczenia. Jedną porcje ciasta (w kształcie prostokąta) polewamy 3 -5 łyżkami syropu z agawy i za pomocą pędzla równomiernie rozsmarowujemy. Syropu dodajemy stopniowo. Następnie nakładamy przygotowany słonecznik z migdałami i sezamem. Ciasto w całości powinno być przykryte mieszanką ziaren. Delikatnie dociskamy za pomocą wałka. Ciasto zwijamy do wewnątrz tylko do połowy, zaczynając od dł. boku, tą samą czynność wykonujemy

Moniki Smakołyki
DOMOWY CHLEB ORKISZOWO - GRYCZANY (BEZ ZAKWASU, DROŻDŻY, ZE SKIEŁKOWANYCH ZIAREN) 160

Był przepis na chleb gryczany ( klik ), był na chleb orkiszowy ( klik ). Teraz czas na mój ulubiony chleb  - mieszany (orkiszowo - gryczany z pestkami dyni, słonecznika i kminkiem). Umieszczam ten wpis, bo najczęściej jestem pytana przez moich znajomych o chleb właśnie. Kromka chleba z ulubionymi dodatkami to najwygodniejsza, najszybsza w wykonaniu przekąska do pracy lub szkoły. Dla niektórych ulubiona na śniadanie(...)blendujemy ziarna z wodą. Dodajemy stopniowo wody, możliwie jak najmniej, tyle, na ile pozwoli nam moc blendera. Do ciasta dodajemy łyżeczkę lub dwie soli oraz pestki dyni i słonecznika. Wykładamy ciasto do foremki, posypujemy kminkiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy z bardzo ciepłe miejsce na 8 - 10 h. Ciasto powinno zwiększyć objętość o minimum 50%. Pieczemy 3 h w temperaturze

Jeść, by żyć w zdrowiu
Chleb owsiany na mące owsianej ze słonecznikiem. 126

Mąki przesiewamy z solą. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, podlewamy mlekiem i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Zaczyn wraz z wodą wlewamy do mąki z solą i zaczynamy wyrabiać ciasto, Dodajemy słonecznika. Papier do pieczenia smarujemy masłem, obsypujemy płatkami owsianymi, wkładamy do foremki. Ciasto jest delikatne, ale nie powinno się lepić do rąk. Oklepujemy je olejem rzepakowym i wkładamy do formy

BaRepas
Ciasto karmelowo-słonecznikowe 311

Ciasto pomimo wielu słodkich składników jest bardzo przyjemne i smaczne. Gładka konsystencja masy fantastycznie współgra z chrupiącym słonecznikiem. Przepis od cioci, którą pozdrawiam i dziękuję za możliwość podzielenia się przepisem :) Zapraszam! Ciasto słonecznikowe Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru (ja dałam trochę ponad połowę szklanki) 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor. (przyrumienić ziarna) Masa: Wszystkie składniki zmiksować. (Zostawić ewentualnie dwie łyżki kajmaku i dwie łyżki przyprażonych ziaren, żeby posmarować górę ciasta.) Następnie pokruszyć przyprażone ziarna słonecznika. Dokładnie wymieszać. Biszkopt przekroić poziomo na dwa blaty. Wyłożyć masę i kolejny biszkopt. Górę ciasta można wedle uznania posmarować pozostawionym kajmakiem i posypać ziarnami słonecznika lub ozdobić

Tagebuch po polsku
RAZOWE BUŁKI, ORKISZOWO- ŻYTNIE ZE SŁONECZNIKIEM 281

miseczki, wlać do nich troszkę wody i łyżkę mąki (bez soli). Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać do mąki z solą, oliwą, wodą i zagnieść ciasto. Dodać 2 łyżki słonecznika i wgnieść w ciasto. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, delikatnie posmarować wierzch oliwą i zostawić na 30-40 minut do wyrastania. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki lub odrywać małe

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka z ziarnami słonecznika 121

jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z proszkiem. Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodać jajko, a następnie mąkę. Do jednolitej masy wmieszać połowę słonecznika. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki do stężenia. Piekarnik nagrzać do 190C. Blaszkę wyłożyć papierem. Z ciasta małą łyżeczką formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć je w pozostałym słoneczniku. Rozstawić je bardzo szeroko

Czerwony Gupik
Chleb na zakwasie ŻYRAFA 182

żytniej 180 g mąki pszennej 2x pół łyżeczki soli 2x pół łyżeczki cukru garść ciasta z poprzedniego wypieku garść suszonych żurawin garść płatków owsianych łuskany słonecznik woda W sobotę wieczorem : W jednym garnku zarobić ciasto z mąki żołędziowej i mąki razowej z solą, cukrem, połową ciasta sprzed tygodnia i wodą. Pod koniec wyrabiania dodać żurawiny i wymieszać. Ciasto powinno mieć(...)niedzielę rano : Garść ciasta pszenno-żytniego przełożyć do pojemnika na następny raz. Resztę ciasta przekładać na przemian z masą żołędziową do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię posypać słonecznikiem i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Po ok. 2 godzinach wstawić do piekarnika i piec ok. 1,5 godz. w temp. 180 stopni C. Zaraz po upieczeniu usunąć papier i odstawić chleb

Weekendy w domu i ogrodzie
Słonecznikowiec 417

Wiele razy przymierzałam się do upieczenia tego ciasta ale jakoś miałam opory ze względu na to czy słonecznik w cieście się sprawdzi. Jak dotąd jadałam go jako dodatek w cieście na pieczywo czy sałatkach ale w cieście nigdy. Ku mojemu zaskoczeniu ciasto jest smaczne ale jak dla mnie za słodkie. Więc lepiej kroić mniejsze porcje, no chyba że ktoś uwielbia

Ewa w kuchni
słonecznikowiec z powidłami 149

puszysta. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty a najlepiej zrobić to następnego dnia po upieczeniu.  Słonecznik uprażyć na łyżce masła, pod koniec odrobinę posolić. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem(...)krem. Drugi biszkopt od wewnętrznej strony posmarować powidłami i przykryć nim warstwę kremu. Nasączyć od góry.  Masło zagotować z cukrem pudrem, kakao i wrzątkiem. Przestudzić i polać ciasto, posypać słonecznikiem. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb pszenno-żytni z czosnkiem niedźwiedzim i ziarnami 181

miski wrzucamy obie mąki, wodę, drożdże i miksujemy mikserem na najniższych obrotach do momentu wymieszania wszystkich składników. Później dodajemy ziarna słonecznika i 4 liście czosnku niedźwiedziego drobno pokrojonego i miksujemy na najszybszych obrotach przez 5 minut. Zostawiamy ciasto w tej misce pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i formujemy podłużny wałek(...)wkładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki o wymiarach 25x11x7. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut aż ciasto podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasta na wierzch układamy ziarna słonecznika i dyni. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piecyka w 200 - 220 stopniach C na środkowy poziom i pieczemy 50 minut.Do piekarnika wstawiamy także pojemnik z wodą w celu nawilżenia chleba. Chlebek wyszedł idealny

Bon Appetit Małgorzaty
Ciastka owsiane ze słonecznikiem 173

Miałam taki czas w życiu, że prażony słonecznik dodawałam do wszystkiego do czego byłam w stanie - ciast, ciastek, makaronów, lodów, zup. Te ciastka owsiane robiłam przez pewien czas bardzo często - spróbujcie koniecznie! Składniki: 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka ziaren słonecznika 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki aromatu(...)uprażyć słonecznik i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz aromatem na gładką, białą masę. Wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Dodać ostudzone ziarna słonecznika i płatki owsiane i ponownie zagnieść ciasto - będzie ono miękkie i tłuste. Z ciasta lepić niewielkie kule, kłaść na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i lekko spłaszczać. Zachować

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Słonecznikowiec 2238

który miał się już dawno pojawić ale musiałam go zrobić ponownie by odtworzyć przepis. Na szczęście już jest i to jest pysznie, zakochałam się w karmelizowanym słoneczniku, a w połączeniu z kruchym ciastem i kremem kajmakowo budyniowym stanowi on wspaniałe ciasto na szczególne okazje. Koniecznie musicie spróbować. Ciasto: 2 1/2 szkl. mąki pszennej  1/2 szkl mąki kukurydzianej 2 łyżeczki(...)słonecznikowa: 150g ziaren słonecznika 1 łyżka miodu 1/2 szkl cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 50g masła Rozpuszczamy na patelni miód, cukier, masło i jogurt, następnie wsypujemy słonecznik i całość dokładnie mieszamy.Na podpieczone ciasto wylewamy masę słonecznikową i wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20min. Słonecznik powinien nabrać miodowej barwy.   Krem budyniowo-karmelowy: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru

Cynamonowe szczęście
Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika 136

rośnie . Dodać pozostałe składniki sypkie: mąkę razową, otręby i sól. Dolać składniki mokre: ciepłą wodę, oliwę oraz rozczyn drożdżowy i wymieszać. Na końcu dołożyć startą dynię oraz ziarna słonecznika. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Omącząna miskę - ewentualnie miskę wysmarowaną oliwą - z ciastem(...)przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.  Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść - w ten sposób je odgazowywujemy . Przełożyć je do formy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.  Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować mlekiem i posypać ziarnami słonecznika. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec 15 minut

Grunt to przepis!