słodkie ciasto - 1449 przepisów (strona:31/97)

Kruche rogaliki z truskawkami 363

rogalików jest tym razem sezonowy – świeże truskawki posypane szczyptą cukru. Do ciasta na rogaliki dodałam tym razem cukier, ale niewiele, posypiemy je małą ilością cukru pudru, to będziemy mieć prawie dietetyczne kruche rogaliki. Rogaliki są na zewnątrz kruche, mięciutkie w środku, nie są za słodkie. Przepis na kruche rogaliki z truskawkami : 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. jogurtu greckiego(...)wcześniej wyciągamy z lodówki, aby zmiękła. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, cukier, pokrojoną w kostkę miękką margarynę i gęsty jogurt grecki, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto tym razem chłodziłam 30 minut w zamrażarce. Ciasto dzielimy na kilka części (ja na 4), każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie koła lub prostokąta, radełkiem wycinamy z ciasta trójkąty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki bez mleka 141

podanej ilości wychodzi 5-6 naleśników lub 10 na małej patelni. Najlepszy do tych naleśników jest słodki farsz (np. z owoców czy posłodzonego twarogu). Przy nietolerancji laktozy można robić te nalesniki z twarogiem lub jogurtem zamiast śmietany. Ostatnio często też robię wersję ciasta z bananami ale to już w kolejnym wpisie

prawdziwe jedzenie
Majonezowa babka cytrynowa 169

Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: tabliczka mlecznej/gorzkiej czekolady parę  łyżek słodkiej śmietanki Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy parę łyżek śmietanki. Babkę można modyfikować na kilka różnych sposobów: v   można dodać do ciasta 1/3 szkl. maku, kokosu lub migdałów w płatkach i otrzymamy w kilku pysznych smakach v   można dodać

Mia Cucina Sofieta
Drożdżowe brioszki z konfiturą i wiśniami 188

konfitury wiśniowo-rabarbarowe z kardamonem   na zimę i tak  sobie pomyślałam, że konfitura i świeżo upieczone drożdżowe ciasto, to duet idealny. Uszczknęłam więc trochę z zapasów i upiekłam pyszne bułeczki. A, żeby nie było za słodko do wcisnęłam jeszcze do nich świeżą wiśnię nadwiślankę. Polecam wypróbować :-). Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść

Kulinarne przygody Gatity
Zdrowa słodycz 214

Jednak w obu przypadkach liczy się zdrowie i dobre samopoczucie, jakie będzie towarzyszyło nam po spożyciu czegoś słodkiego.  Zatem moi kochani, aby podnieść Wam znacząco poziom endorfin i mocno Was zasłodzić wymyśliłam sobie taki oto mały bakaliowy przysmak.  Kruche ciasto zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, która słodyczy nabrała dzięki kruchej skorupce, jaką utworzyły na jej wierzchu bakalie zapieczone(...)sekund, żeby nie utracić płynności miodu.  Na blaszce rozkładamy ciasto, wkładamy do pieca nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie nakładamy nasze bakalie z miodem i zapiekamy jeszcze 25 minut.      Po wyjęciu z pieca możecie od razu zajadać! Jest niezwykle chrupiąca i słodka,a przy tym jaka zdrowa! Może skusicie się na kawałeczek

Sajkofanka smaku
Chrupiące gofry cynamonowe 148

ciast na gofry. Pewnego dnia, moja Igusia mówi: mamo, chcę gofry cynamonowe - zrobisz ? Pewnie, że zrobię ! I tak oto gofry cynamonowe zagościły na naszym stole. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl. cukru 1/3 kostki margaryny ( około 80 dag ) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu KAMIS ewentualnie -  przyprawa do dań słodkich KAMIS(...)Wykonanie: Margarynę rozpuścić, odstawić do ostygnięcia. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cynamonem, ewentualnie dodać trochę przyprawy do dań słodkich KAMIS. Do mąki dodać żółtka, cukier, zimną rozpuszczoną margarynę oraz wodę. Wodę dolewamy stopniowo, miksując - do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. W zależności od mąki, jej chłonności będzie to około 1,5-2 szklanek wody. Białka ubijamy

kolorowotorcikowo
Pierniki 639

aromatyczne, smaczne ciasto.  Nie wiem czy wiecie, ale konkretnie doprawione korzennymi przyprawami ciasto może naprawę długo leżakować. W domu najlepiej trzymać je w metalowej puszce :) Znam mnóstwo przepisów na pierniczki - w zależności od proporcji mogą być twarde bądź miękkie, nadziewane lub lukrowane, z dodatkiem słodkiego dżemu bądź bakalii. Dziś nikogo już nie dziwi smak korzennych słodkich ciasteczek. Można(...)Biegnijcie zatem do kuchni, załóżcie ulubione fartuszki, wrzućcie do miski najlepsze składniki i sami zróbcie słodką przekąskę dla najbliższych. Ja zmodyfikowałam przepis i zamiast mąki pszennej dodałam mąkę żytnią - wyszły znakomite!  A zatem do roboty, bo święta tuż tuż! :)   Ciasto piernikowe 90g miodu gryczanego 60g masła 2 jaja 140g cukru pudru 2 łyżeczki przypraw korzennych dowolnie dobranych (może

Sajkofanka smaku
II AKCJA piekarnie w twoim mieście 153

kupiłam razem z siostrą dwie słodkie bułki i eklera.Ceny bułek to 1,60. Jedna była z dżemem a druga z budyniem. Niestety przeciętne. Jak dla mnie suche i bardzo mało nadzienia. Co do eklera kosztował 2zł i był pyszny jak stwierdziła siostra. Byłyśmy tam w godzinach około południowych i towaru było dość sporo. Ciasta , bułki i bułeczki. Na pewno jest(...)sprzedająca bardzo miła. Jest ktoś z Żagania ? Ktoś może poleca inne wyroby ? Może akurat słodkie bułki mają tylko kiepskie ? Jeszcze jak chodziłam do liceum to tam do piekarni często się zaglądało. Nie pamiętam niestety już jakie wcześniej były tam wyroby. Z czasem zauważyłam , że poza ciastem można tam też wypić kawę. Od paru lat stoją w środku stoliki więc jest

Magiczne Życie Marty
Bułeczki drożdżowe z borówkami 347

Bułeczki drożdżowe z borówkami to pyszne i mięciutkie bułki z dużą ilością owocowego nadzienia,  które każdy wielbiciel słodkich drożdżówek zje z wielką przyjemnością. Zamiast borówek można wykorzystać jagody, a efektem będą klasyczne jagodzianki. Ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne w obsłudze, nie klei się za bardzo, jest elastyczne, a podczas pieczenia nie wyrasta zbyt mocno, dzięki czemu nadzienie borówkowe(...)zacznie odchodzić od dłoni i będzie elastyczne - ciasto pozostawić w misce pod przykryciem do podwojenia objętości (40-60minut) - borówki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną - wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 6 równych części (można podsypać niewielką ilością mąki) - z każdej części utworzyć placuszek, na środku każdego placka ułożyć sporą ilość nadzienia, skleić brzegi placuszków, następnie

Smakołyki Bereniki
PIECZARKI W CIEŚCIE PIWNYM W OCCIE. 214

litrów, można zrobić mniejszą ilość zachowując odpowiednie proporcje składników ciasta 1,5 kg świeżych pieczarek 5-6 dużych cebul ciasto (można zmniejszyć ilość): 2 puszki jasnego piwa 3-4 szklanki mąki pszennej 5 jajek sól pieprz, mielona papryka słodka zalewa  (ogólna proporcja, zwiększyłam ją dwukrotnie): szklanka octu 3 szklanki wody 1/3 szklanka oleju 2 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu

W kuchni Karmel-itki
Czereśnie zapiekane w budyniu 147

prawda zużyłam resztę czereśni jakie znalazłam w zamrażarce, by zrobić miejsce na tegoroczne;) Miałam troszkę owoców i ochotę na coś słodkiego i sycącego, ale zarazem szybkiego w przygotowaniu. Postanowiłam przygotować takie czereśnie zapiekane w cieście;) Przepis znalazłam baaardzo dawno temu w gazetce "Dobre Rady", zmieniłam tylko wiśnie na czereśnie. Składniki: 200g czereśni (mogą być mrożone), 3 jajka, 120g cukru

Z miłości do słodkości
Drożdżowe rożki z jabłkami 134

prostych. Wobec takiej alternatywy zdecydowanie lepiej samemu coś przyrządzić dla maluchów. Świetnie się na to nadają rożki z owocowym nadzieniem. Idealne na słodką przekąskę do szkoły, czy pracy. A i na podwieczorek przy kawie perfekcyjne. Składniki: Ciasto: ·          2,5 szklanki mąki tortowej

Kolizje Smaków
szarlotka z kokosem po mojemu:) 160

szkolenia swoich umiejętności cukierniczych. Na pierwszy ogień idzie zatem szarlotka w moim wydaniu. Między świętami a sylwestrem naszła mnie ochota na coś słodkiego, a w lodówce jedynie potrawy świąteczne. Wyzbierałam wszystkie resztki i stworzyłam własny przepis. Ciasto było smaczne tylko nie wiem jak je nazwać:) Składniki: 20 dag mąki 20 dag cukru 12,5 dag masła 4 jajka łyżeczka proszku

ciastkarnia na kruchym spodzie
Wytrawne gofry 161

Gofry..ale nie na słodko.. tym razem wytrawne..podane z sosem tysiąca wysp ..Do takich gofrów ..do ciasta możemy dodać to co lubimy lub to co mamy  lodówce.. 1 szkl.mąki  1/2 szkl. mleka 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz przyprawa do  pizzy dowolne dodatki: ogórek, pomidor, szynka

Moje domowe kucharzenie
Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką 259

Decyzja padła na drożdżową chałkę nadziewaną masą serową i galaretką z czerwonej porzeczki. Chałka wyszła idealnie miękka i puszysta, dobrze wypieczona a słodko - kwaśny farsz doskonale współgrał z resztą. Idealna do zabrania na piknik i wycieczkę;))  Ciasto: 2 jajka,  szklanka ciepłej wody,  4,5 szklanki mąki pszennej,  125 g masła lub margaryny,  5 łyżek cukru

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania