użyłam. Ogólnie pomysł jest rewelacyjny, racuszki są po prostu przepyszne. Wymagają niestety nieco pracy, ale naprawdę warto. Idealna alternatywa dla fanów sajgonek. Racuchy z wołowiną według Goka Składniki: Ciasto: 250 g mąki sól, pieprz 2 łyżki oleju arachidowego 100 ml gorącej wody Farsz: 200 g zmielonej wołowiny 2 cm świeżego imbiru ½ papryczki chili 30 g pędów bambusa(...)łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki octu ryżowego sok z ćwiartki limonki 2 łyżki sosu chili (słodkiego lub ostrego) Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą i pieprzem. Dodajemy olej oraz wodę. Wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt zbite, możecie dodać jeszcze odrobine wody. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne. Mięso przyprawiamy sosem sojowym
Mania Gotowaniarazem nie słodki a wytrawny, który dla kolegów w pracy przygotowałam dla odmiany tort z warzyw i past, zamiast tradycyjnego słodkiego wypieku. I co... i nie został nawet okruszek... Zjedli wszystko, tort znikł szybciej niż towarzyszące mu ciasta. Takie torty są popularne w Szwecji i nazywają się smörgåstårta. Zdjęcia pokazują gotowy efekt, niestety bez przekroju. to jak będzie wyglądał
Bernika - moj kulinarny pamietnikorzechami to pyszne, słodkie babeczki, które swym wnętrzem skuszą wielbicieli krówek i orzeszków ziemnych. Choć można je zaliczyć do kategorii słodkich i kalorycznych przekąsek, ich niewielki rozmiar pozwala na zjedzenie takiej babeczki ze smakiem, bez efektu przesłodzenia. Ciasto kruche, z którego przygotowujemy babeczki, dzięki dodatkowi kakao ma ładną brązową barwę. Wnętrze każdej tartaletki to krówkowa masa jogurtowa oraz bardzo duża
Smakołyki BerenikiKURCZAKA (3 min): > myjemy je, oczyszczamy i kroimy w miarę równe paski lub kosteczkę, jak wolicie. Wrzucamy do miseczki, wsypujemy łyżeczkę słodkiej papryki oraz nieco pieprzu. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki. Solić będziemy tuż przed smażeniem. 2. CIASTO NA NALEŚNIKI (2 min): do miski wsypujemy szklankę mąki, szczyptę soli, 2 łyżki oleju, 1 jajko i 1,5 szklanki piwa
Nerds Kitchenjuż się zaczął będziemy z pewnością zasypywać Was przepisami z tym wspaniałym owocem. Pierwszy z nich to naleśniki na słodko z truskawkami i polewą czekoladową.. Mniam! Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 8 Składniki: Wykonujemy ciasto na naleśniki wedlug tego przepisu. Farsz: 250g truskawek 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 łyżki brązowego cukru 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Kolizje Smakówidę zrobić sobie i Żarłoczkowi jakąś dobrą herbatę a potem ukroję po kawałku delikatnej, puszystej pianki z galaretką :) Będziemy się delektować słodkim smakołykiem. Tak, jesteśmy łakomczuchami i musimy z tym żyć co wcale nie jest łatwe.... Zobacz także Ciasto gryczane z nektarynkami ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabidi;} 1. Kefir zmiksować z mąką, jajkami i proszkiem do pieczenia. 2. Banany obrać i pokroić w plasterki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. 3. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażyć placki na złoty kolor. Placuszki są słodkie, więc nie ma potrzeby dodawania cukru. Mąkę pszenną można zastąpić np. orkiszową. insertCookd("756b4caf91d7ce2fe8a34a9f8a37ae9d
Pasja SmakuDzień dobry! Któż nie lubi babeczek, delikatnych i puszystych, przykrytych owocowym kremem ze słodką dekoracją. Cieszą oko, cieszą podniebienie. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na przepyszne babeczki, nieco tropikalny krem, delikatne ciasto. W sam raz na wiosenny dzień. Dodatek mięty wprowadzi element orzeźwiający :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDomowe ciasto z owocami - znacie kogoś kto takiego nie lubi ? Ja nie bo to coś pysznego ! Nie za słodkie, puszyste, wilgotne - ze szklanką mleka albo filiżanką herbaty będzie smakowało wszystkim. U nas część znika zanim jeszcze dobrze wystygnie, ale jeśli coś zostanie na drugi dzień to wcale nie traci na smaku - pozostaje świeże i pachnące. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawizualnie nieco go przypomina) jednak uznałam to za mało apetyczną nazwę, a ponieważ regionalnie typowy salceson nazywany jest "cwaniakiem" uznałam, że "słodki cwaniak" odda charakter tego jabłkowego ciasta. Smacznego! Słodki Cwaniak Składniki (na dużą blachę: 25x35cm): grupa I 3 szklanki mąki 0,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka cynamonu grupa(...)kostkę. Składniki z grupy I wymieszać ze sobą. Składniki z grupy II utrzeć/zmiksować a następnie dodawać stopniowo przygotowaną mieszankę składników z grupy I stale ucierając. Gotowe ciasto połączyć z jabłkami, wymieszać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 45-50 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanieplanowany marchewkowy wypiek. Ja też muszę przyznać, że z dotychczasowych przepisów ten najbardziej mi smakuje. Zazwyczaj ciasta marchewkowe w bardzo niewielkim stopniu smakują marchewką a ten ku mojemu zaskoczeniu wręcz przeciwnie, mocno marchewkowy posmak zostaje w ustach. Polecam więc wszystkim smakoszom marchewki na słodko. Składniki 1.5 szklanki startej marchewki 1,5 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka
ciastkarnia na kruchym spodziewłaśnie Tort Szwarcwaldzki :) Jest to klasyczny tort, pochodzenia niemieckiego, chyba jeden z najbardziej popularnych na całym świecie. Z delikatnym, puszystym ciastem czekoladowym, bitą śmietaną i wiśniami. Jak dla mnie jeden z najlepszych tortów. Pyszny, nie za ciężki, nie za słodki, prosty w przygotowaniu, po prostu idealny. Tort Szwarcwaldzki Przygotowanie: Biszkopt(...)pieczenia. Ubić pianę z białek. Delikatnie połączyć z pomocą łyżki masę z pianą. Przełożyć do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Ciasto całkowicie ostudzić i pokroić na 3 krążki. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Odstawić na bok aby przestygła i lekko stężała. Najlepiej co jakiś czas zamieszać żelatynę aby nie powstały
Mania Gotowaniadzień kiedy blaty zmiękną i przejdą aromatem kremu. Wtedy rozpływa się w ustach. Zdecydowanie ulubione ciasto w moim domu:) Polecam na święta:) Miodownik tradycyjny Składniki: Ciasto: · 500 g mąki · 1 czubata łyżeczka sody · 1 jajko(...)więcej w zależności jak słodki krem lubicie, najlepiej wypróbować) · sok z ½ cytryny · skórka otarta z cytryny Dodatkowo : · powidła śliwkowe · rum Przygotowanie: Masło roztopić i lekko przestudzić. Składniki na ciasto zagnieść (śmietany możemy dodać
Mania Gotowaniaśliwek usuwamy pestki, na dno naczynia nalewamy wody, wrzucamy śliwki i dusimy. Ja miałam śliwki słodkie więc w ogóle nie dodawałam cukru. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę i siekamy składniki. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier i całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą część rozwałkowujemy i wylepiamy nią blachę o wymiarach
Zainspirowana w kuchniIdealne do lekkiego kremu lub bitej śmietany i owoców. Dziś przedstawiam tradycyjne angielskie ciasto ucierane, czyli... Victoria sponge przepis na tortownicę o średnicy 24 cm Będziemy potrzebować: 225 g mąki 225 g cukru (ja dodałam trochę mniej, jakieś 180 g, a i tak było dość słodkie) 225 g bardzo miękkiego masła 4 jajka 4 łyżki mleka 1,5 łyżeczki proszku
Ratunku obiad