Dzisiaj zapraszam Was na słodko-słone, kruche ciasteczka. Synek uwielbia ciasteczka i już od dawna namawiał mnie, żebym jakieś upiekła. Przygotowałam więc ciasto i zaczęłam szukać po szafkach jakiejś "inspiracji":) Wykorzystałam orzechy włoskie oraz orzeszki ziemne solone, które dostałam do testowania i domową konfiturę z czarnej porzeczki. Ciasteczka świetnie pasują na zbliżające się Walentynki oraz na prezent dla babci
Z miłości do słodkościNa diecie tęskni się za czymś słodkim ale zdrowym. W takich sytuacjach trzeba robić rzeczy proste i szybkie. Takie właśnie są te jabłka, posiłek węglowodanowy, idealnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikPodam podstawowe składniki do moich babeczek. Można dodać do ciasta kakao albo wanilię by zmienić smak. Dekoracja to już Wasza inwencja twórcza. Na pewno każdy zaszaleje
Magiczne Życie Martypodawane prosto z lodówki, wtedy zarówno krem, jak i kruchy spód mają najlepszą konsystencję i smak. Co do walorów smakowych, ciasto kruche jest mocno maślane, natomiast krem rabarbarowy nie jest wcale kwaskowaty jak łodygi rabarbaru, a dość mocno słodki. Jeśli chcielibyście osiągnąć bardziej rabarbarowy smak, proponuję poeksperymentować z ilością dodanego do curdu cukru, jednak nie jest to mus ani galaretka
Smakołyki Berenikiteż tak, że jeżeli bym miała ochotę na babę to nawet w maju bym ją sobie upiekła, choć to kolejne ciasto, którego fanką nie jestem. W okresie świątecznym po prostu staram się trochę rozpieścić i zrobić jakiś smaczny słodki wypiek czy sałatkę. I takie przepisy zechcę Wam pokazać po Świętach. W kwietniu także ponownie ruszę z akcją „gotowanie za głosowanie
Fabryka pomysłówzorientowano się, że żywica wzbogaca smak wina w przyjemny sposób, zaczęto dodawać ją w procesie produkcji. Retsina jest nieco kwaśna i pewnie nie przypadnie do gustu osobom, które wolą słodkie wina, ale dla takich amatorów cierpkich i wytrawnych trunków jak ja retsina jest świetna. Grecy piją ją czystą, albo wymieszaną z wodą mineralną lub colą. W sumie odniosłam wrażenie(...)pochodzący z wyspy Nissiros, ale powszechnie dostępny w sklepach na Kos. Według mnie smakuje jak aromat migdałowy do ciast i nie przypadł mi do gustu. Za to syrop cynamonowy - kanelada (skład to woda, cukier, cynamon i goździki) jest bardzo smaczny, słodki, niczym cynamonowy sos do szarlotki ( hmmm... to może być ciekawe połączenie.. ). Można nim polewać lody czy naleśniki. Ouzo
Chilli Czosnek i OliwaWypiekanie na śniadanie" organizowanego przez Małgosię z Smaki Alzacji . W ten weekend piekłyśmy rogaliki maślane z blogu Ciasto z dziurką . Rogalik są po prostu przepyszne. Małgosiu gratuluję wyboru przepisów. Co jeden wypiek to jest pyszniejszy. Te rogaliki musicie upiec jeśli lubicie słodkie wypieki. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżki miodu 5 łyżek ciepłej wody 30 g drożdży świeżych(...)łyżki mąki, pokruszyć drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do zaczynu drożdżowego dodać mąkę, cukier, miód, jajko, rozpuszczone letnie masło i letnie mleko. Za pomocą końcówki do ciasta drożdżowego wyrobić robotem elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Ciasto podzielić na dwie części. Blat oprószyć mąką i rozwałkować
Ala piecze i gotujewcześniej wspominałyśmy o drożdżowym odrywańcu, który zawojował podniebienia wszystkich, którzy go spróbowali. Jest mięciutki, słodki, wilgotny i wspaniale cynamonowy. Dziś podamy Wam na niego przepis i bardzo gorąco, oj jak gorąco, zapraszamy do jego wykonania! Tak więc, by nie tracić czasu.... Przygotowujemy ciasto drożdżowe z przepisu, który już jest na blogu ( klik ) Składniki: 60 g drożdży
Symfonia Smakówzabrać się za nie dzień wcześniej, jednak pracy wymaga od nas naprawdę niewiele. Za radą Bei, zaczyn przygotowałam w piątek przed pracą (zabrało mi to dosłownie 3 min.), następnie ciasto zagniotłam w piątek wieczorem (15 min. pracy) i pyszną pizzą cieszyliśmy się w sobotę na obiad. Aby otrzymać pizzę na chrupiącym spodzie, trzeba piec ją w mocno nagrzanym(...)Zamiast tradycyjnego sosu do pizzy na bazie passata di pomodoro , wykorzystałam przepyszny dip z pieczonych pomidorów - słodko-kwaśno-pikantny, z dodatkiem octu balsamicznego, który ładnie komponuje się z rukolą. Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie) ciasto z przepisu Bei , odsyłam do niej, jeżeli chcecie zrobić ciasto w robocie kuchennym na 2 mniejsze
Chilli Czosnek i Oliwaogóle będę potrafiła... ? Zachęcona przez Wisłę, że jednak dam radę, postanowiłam podjąć wyzwanie :-), ale chciałam zrobić wersję na słodko i wymyśliłam, że będzie to farsz gruszkowo-pomarańczowy. Tak więc dziś prezentuję Wam to co mi wyszło ! Ciasto jest przepyszne. Niestety nie wyszło mi tak pięknie jak u Wisły, bo przesadziłam trochę z ilością farszu i warstwy ciasta
Kulinarne przygody GatityKażdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiemy wszyscy jak bardzo tuczące, niezdrowe i kaloryczne potrafią być nasze ulubione słodkości. Dlatego postanowiłam zrobić własne, czekoladowe ciasto, które osłodziłam duużą ilością czekolady. Oczywiście gdyby pominąć czekoladę, nasz piernik byłby najmniej kalorycznym deserem jaki znam. Uznałam jednak, że jak szaleć to szaleć... A czekolada przecież tak bardzo poprawia humor! Składniki: 200 gram
Mango Papajabardzo udanych i na pewno do powtórzenia. Ma jednak jedną wadę. Nie da się go dużo zjeść, bo jest bardzo słodki ;) Nawet takie łasuchy, jak my, nie podołały jednemu kawałkowi. Wprawdzie porcja była spora, mimo tego w przypadku jakiegokolwiek ciasta, nie mielibyśmy z tym problemu, ale dość już mojego gadania. Zapraszam na przepis. Blok potrójnieczekoladowy ilość składników na formę
Ratunku obiadmąki 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 jajka 1 łyżka oleju przyprawa Kamis do dań słodkich (lub dowolna mieszanka przypraw, np. cynamon, goździki) Wykonanie: Przygotować karteczki z wróżbami lub cytatami. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i jedną część odłożyć (bo będzie je trudno rozwałkować). Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wycinać krążki ciasta. Na każdym
Pasja Smakuniezawodna - sprawdzi się zarówno na przekąskę, jak i na danie główne. Na popołudniową ucztę zostawiłam sobie czerwone i słodkie truskawki z listkami świeżej mięty - mniam! Zapraszam i życzę smacznego :) Wytrawna tarta z botwinką i serem korycińskim Kruche ciasto: - 1 jajo rozmiar L - 200g mąki pszennej typ 500 - 100g masła 82% tłuszczu - szczypta soli Farsz: - pęczek świeżej
Sajkofanka smakusię już całkiem niezłe to na osłodę tych przykrych dni, które na szczęście są już za nami, jest coś słodkiego. Przepyszna tarta z moim ulubionym kremem patisserie i żurawinami. Gorąco polecam :-) Tarta z kremem patisserie i żurawinami kruche ciasto: 250 g mąki 100 g masła 5 łyżek cieplej wody 1 łyżka cukru 1 mały cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku
Przysmaki Karolki