solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, jeszcze gorące dzielimy na połowy. Wkładamy do miski, dodajemy odcedzonego z zalewy ogórka i 2 łyżki samej zalewy, śmietaną i posiekaną zieleninę. Mieszamy, pieprzymy i dosalamy do smaku. ŚLEDZIE I BEKONOWO-ZIOŁOWY SOS Wypatroszone śledzie myjemy i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku – żadne inne zabiegi nie są konieczne. Delikatnie ryby solimy i pieprzymy(...)sobą łyżkę oleju, musztardy Dijon i octu. Na patelni po smażeniu śledzi ląduje 1 łyżka masła, wysmażony boczek i cebulka. Wlewamy mieszankę musztardową, mieszamy, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. Robimy na śledziach kilka kleksów z sosu i od razu podajemy. Potrawa nie musi być jedzona gorąca – wystarczy, że śledzie i ziemniaki będą lekko ciepłe. Ości wyjmują się bardzo łatwo i wszystkie
Karo in the Kitchenskładniki: 3 filety śledziowe 50 g sera żółtego 1 jajko ugotowane na twardo 1 cebula 2 ogórki kiszone 1 jabłka pieprz do smaku 2 łyżki majonezu
Domowy Smak Jedzeniatrochę cebuli, marchewki i przypraw, nakładamy warstwę śledzi. Znowu wyławiamy z zalewy cebulę, marchew, przyprawy, równomiernie rozkładamy na śledziach. Powtarzamy do wykończenia składników, a wszystko na koniec zalewamy pozostałą w garnku marynatą i przyprawami, zamykamy szczelnie i odstawiamy do lodówki na minimum 3-4 dni . Śledzie można przechowywać w lodówce do miesiąca – ale szczerze wątpię, że dacie im postać(...)długo. Pyszne są z ciemnym słodowym pieczywem – razowcem, pumperniklem, podane ze świeżym zielonym ogórkiem i kleksem majonezu. SKŁADNIKI 4 filety śledziowe a la matias 200ml wody 150ml octu spirytusowego 5% (rozcieńczony wodą w proporcji 1:1 ocet 10%) 100g cukru 1 duża czerwona cebula 1 mała marchewka 1 łyżeczka ziarnistego kolorowego pieprzu 10 kulek ziela angielskiego 10 kulek jałowca
Karo in the Kitchenzbędnego rozpisywania się bo zaraz pędzę piec pierniczki. Jest to kolejny przepis na śledzie, które uwielbiam i które w okresie zimowym zajadamy dość często. Filety śledziowe należy dzień wcześniej zamarynować w occie jabłkowym z dodatkiem przypraw. Następnego dnia przygotować farsz z jabłek, cebuli, kiszonego ogórka i marynowanych grzybków. Posmarować nim osaczone z zalewy filety. Zwinąć jak roladki, spiąć wykałaczkami
Wiem co jemgroszkiem? Sałatka śledziowa z burakami: 3 średnie lub 2 duże płaty śledziowe solone 3-4 niewielkie buraki 2 średnie ziemniaki 1 jabłko 1/2 puszki drobnego groszku konserwowego 2 cebule szalotki 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu + 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka oleju sól morska świeżo mielony pieprz cukier świeżo wyciśnięty sok z cytryny szczypiorek listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)addToShoppingList7';listonic_content='3 średnie lub 2 duże płaty śledziowe solone 3-4 niewielkie buraki 2 średnie ziemniaki 1 jabłko 1/2 puszki drobnego groszku konserwowego 2 cebule szalotki 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu + 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka oleju sól morska świeżo mielony pieprz cukier świeżo wyciśnięty sok z cytryny szczypiorek'; document.write(" "); Buraki i ziemniaki gotujemy w osolonym
Poezja smakuśledzie po cygańsku. Śledzie z tego przepisu dzięki dodaniu ogórków z chili są pikantne w smaku, doskonale pasują na zakrapiane imprezy i cieszą się dużym "wzięciem" zwłaszcza u Panów, co nie znaczy, że Paniom nie smakują :) Polecam :) Składniki ( na słój o poj. 1 litra ) - 6 dużych solonych filetów śledziowych a'la matjas - 1 duża cebula - 4-5 malutkich ogórków(...)paseczki. Cebule kroję w cieniutkie półplasterki, mieszam z pokrojonymi w plasterki ogóreczkami, posiekaną natką pietruszki, keczupem, musztardą, płaską łyżeczką cukru, oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do mieszaniny dodaję śledzie, całość delikatnie mieszam i przekładam do słoja. Słój zakręcam pokrywką i przekładam do lodówki, po kilku godzinach są gotowe do spożycia. Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce
Kuchnia z widokiem na ogródrodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Rosół z kaczki
Kulinarne przygody GatityŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYMSkładniki:- 6 filetów matiasa- 10 łyżek musztardy delikatesowej (łagodnej)- 5 łyżki musztardy sarepskiej (ostrej)- 4 łyżki majonezu- 2 łyżki oleju- 2 łyżki cukru- 2 łyżki wody- 4 ogórki konserwowe- 3 cebule- pieprz czarny mielonySposób przygotowania:Pokroić filety na 2cm paski i wymoczyć w wodzie przez kilka godzin. W misce mieszamy cukier z musztardami, dodajemy majonez, dolewamy olej
Mentor Smakuzrób wgłębienie pośrodku. Dodaj żółtko, a obok tatara połóż bardzo drobno posiekaną cebulę oraz ogórki. Ja lubię do tatara dodać jeszcze kapary i czasem marynowane grzyby. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem i podawaj z pieczywem lub grzankami oraz masłem. SMACZNEGO! Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów: – śledzie w oleju – boeuf strogonow – pasta z awokado – frytki z batatów – placek po węgiersku
nietylkopasta.plJeśli jeszcze nie znudziły Wam się śledzie i ryby to możecie sobie zrobić rolmopsy. Będę fajną przystawką na Sylwestra, bo jak wiadomo "rybka lubi pływać" a przed nami szampańska zabawa. Składniki: płaty śledziowe marynowane w occie papryka marynowana ogórki konserwowe cebula musztarda Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać wrzątkiem na około 10-12 minut. Jeśli nie lubicie smaku surowej
Ala piecze i gotujejako dodatek do zimnych mięs czy w połączeniu ze śledziem. Za często jej nie robię, ale Świąt bez jarzynowej jakoś sobie nie wyobrażam :) Składniki : 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 średni seler 1 pietruszka 4 ogórki kiszone 1 puszka zielonego groszku 1/2 małej cebuli 6 jaj 1 słoik majonezu ( u mnie
Gosia gotujeżółtko – 1 szt * suszona cebulka – 1 garstka * sól – 1 lyżeczka * woda – 50 ml TATAR ZE ŚLEDZIA: * SEKO beczka śledzi filety z olejem wiejskim – 4-5 szt * jabłko zielone – 1 szt * grzybki shitake ( ugotowane wcześniej ) – 1 garść * cebula szalotka – 1 szt * papryczka chili zielona i czerwona – 1 szt * świeży szczypiorek – 1 pęczek * miód rzepakowy(...)smaku CHRZANOWA ŚMIETANA: * śmietana 36% ( gęsta, kremowa ) – 250 ml * wasabi – 1 czubata łyżeczka * sól, pieprz, sok z cytryny, cukier brązowy – do smaku KAWIOR Z OGÓRKA KISZONEGO: * sok z kiszonych ogórków – 200 ml * agar agar – 1 czubata łyżeczka * bardzo zimny olej np. rzepakowy + strzykawka/pipeta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy
Ostra na SłodkoUwielbiam leczo rybne firmy Seko , tak więc postanowiłam w domowym zaciszu spróbować odtworzyć te smaki i tak właśnie powstał ten oto przepis na leczo rybne ze
Kulinarne PrzebojeŚledź to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której niepowtarzalny smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi warzywami: czerwoną papryką, wyrazistym porem, tradycyjnymi rodzimymi ogórkami konserwowymi i pachnącą cebulą. Całość dopełnia nutka pikanterii w postaci małej papryczki, co sprawia, że sałatka obłędnie smakuje, a do tego ciekawie się prezentuje wśród wigilijnych potraw
Szalona Kuchnia Ewelinydomu postanowiłam pójść w klasykę i zrobić sobie tatar ze śledzia. Jest dużo mniej krojenia niż przy wersji mięsnej. To też dobra wersja do osób, które lubią, kiedy tatar ma dużo dodatków. Składniki na każdą osobę: 2 filety śledziowe (matjasy) pół cebuli pokrojonej w drobną kostkę ogórek kiszony (lub 2 małe) pokrojone w drobną kostkę 2 łyżki soku z cytryny
Ugotowane pozamiatane