tarce 4 jajka ugotowane na twardo, starte na tarce 4 ogórki kiszone, starte na tarce sól, pieprz szczypiorek do dekoracji Przygotowanie: Śledzia oprósz świeżo zmielonym pieprzem, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z pokrojoną w kostkę cebulą. Majonez wymieszaj z musztardą francuską, dopraw do smaku solą i pieprzem
kuron.com.pljest ziemniakiem ogólnoużytkowym, zawierającym więcej skrobi niż ziemniaki typu A. Pod widelcem się rozgniatają. Danie główne: zraz wołowy - polędwica sezonowana, ziemniaki Vineta ze śledziem, boczek sous vide, mus z ogórków z Hajnówki, konfitura z czerwonej cebuli, sos tymiankowy i wódka Młody Ziemniak 2014 (powstaje z ziemniaków odmiany Dukat zebranych w czerwcu, na Podlasiu). Vineta ziemniak typu AB, sałatkowy, wszechstronnie użytkowy
królestwo garówPyszne delikatny tatar śledziowy to kolejna propozycja z udziałem filetów śledziowych. Szybki do wykonania, niezwykle prosty i smaczny. Można przyrządzić go z dodatkiem octu z białego
Kolizje Smakówcebulą i jabłkiem z dodatkiem kwaśnej gęstej śmietany. Do przygotowania tego dania wykorzystałam marynowane śledzie , ale możecie też użyć zwykłych śledzi, jeśli nie macie czasu na ich moczenie. Na blogu znajdziecie też inne pyszne dania ze śledziem w roli głównej: Śledzie w sosie musztardowym Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia(...)Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Śledź z cebulą i jabłkiem Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 4-5 marynowanych śledzi 1 spora cebula 1 kwaśne jabłko 1/2 łyżeczki musztardy 4 łyżki gęstej
Kulinarne przygody GatityWami podzielić jeszcze przed świętami ;) Dziś zapraszam na śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem cebulki i ogórków konserwowych. Bardzo smaczna alternatywa do zwykłego śledzia, zapewne dobrze Wam znana. Może skusicie się na mój przepis?:) Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych 2 cebule 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 płaskie łyżki cukru 200g koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki(...)wodzie całą noc. Zmieniamy wodę 2-3 razy. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy resztę oleju, ocet, liście laurowe i ziela angielskie, ogórki, wodę, koncentrat pomidorowy i cukier, dokładnie mieszamy. Wszystko dusimy około 15 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Śledzie odsączamy na papierowym ręczniku, kroimy na mniejsze kawałki
Czerwona Porzeczkaniego przygotowałam wersję ze sparzonym warzywem. Dzięki temu zabiegowi nabiera zdecydowanie łagodniejszego charakteru. Składniki: 2 buraki 2 ziemniaki 2 marchewki 2 cebule 1 jabłko (1 łyżka soku z cytryny do skropienia jabłka) 3 ogórki konserwowe 2 płaty marynowanych śledzi sos: 3 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 18%), 3 łyżki majonezu, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz Wykonanie(...)Ugotowane i wystudzone warzywa obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Płaty śledziowe osuszyć z zalewy i pokroić w kostkę. Z podanych składników przygotować sos. Można podać
zadanie-gotowaniecebula 2-3 sztuki- olej rzepakowy- ogórki kiszone - majonez- pieprz czarny świeżo mielony- pieprz kolorowy- papryka słodka mielona- małe jabłko- długa wykałaczkaŚledzie myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do miski i zalewamy wodą. Moczymy je do momentu uzyskania ulubionego stopnia słoności. Pamiętając o zmianie wody. Dodatkowo dobrze jest ostatni raz zalać śledzie mlekiem. Kiedy są już dobre odcedzamy je i osuszamy(...)odbieramy i kroimy w plastry. W naczyniu układamy warstwę cebuli, śledzia, znów cebula i śledzie...Wszystko zalewamy olejem rzepakowym tak, aby były dobrze przykryte. Odstawiamy je w chłodne miejsce na min 24 godziny. Po tym czasie jabłko kroimy na pół. Ustawiamy na talerzu i wbijamy wykałaczkę. Ogórki kiszone ( można również użyć korniszonów ) kroimy w podłużne plastry. Następnie nabijamy ogórki
Malinowe Pocałunkiburaczkami Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Marynowane śledzie II Czas przygotowania: 20 minut
Kulinarne przygody Gatitykawałki śledzie. Wkładamy do lodówki i wieczorem kończymy przygotowanie. Po minimum 8-10 godzinach filety odsączamy z marynaty na sicie i pozbywamy się z nich przypraw. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni podgrzewamy 3-4 łyżki oleju, wkładamy cebulę i dusimy ją z goździkami, zielem angielskim i majerankiem. Łamiemy liście laurowe i je też dodajemy do cebuli. Można(...)pomidorowy i resztę naszykowanego oleju, dokładnie mieszamy. Wyłączamy gaz pod patelnią i dokładamy pokrojone w ćwierć plasterki kiszone ogórki. Dokładnie mieszamy, sprawdzamy czy cebula nie potrzebuje jeszcze soli, pieprzu albo cukru. W słoiku układamy warstwę cebuli z dodatkami, na nią warstwę śledzi, znowu warstwę cebuli, znowu warstwę śledzi, i tak do wykończenia składników. Całość lekko ugniatamy i zalewamy całym płynem
Karo in the KitchenPate z drobiowych wątróbek Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Ryby Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Śledź po kaszubsku Tuńczykowa pasta do kanapek Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Pasta rybna(...)wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Sałatka
Kulinarne przygody Gatitywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com 5-6 filetów śledziowych (solonych) 4-5 ogórków konserwowych 3-4 ugotowane ziemniaki 3 ugotowane i starte buraczki 1 duża cebula 4 jajka majonez sól, pieprz Dodatkowo: szczypiorek, koperek, natka pietruszki Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku. Następnie pokroić w kostkę i ułożyć na dnie miski. Posmarować warstwą majonezu i posypać pieprzem. Kolejne warstwy: posiekana
Di gotujewindow,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1/2 kg solonych filetów śledziowych -mleko -pomarańcza -jabłko -2 konserwowe ogórki -jedna cebula -2 łyżki majonezu -2 łyżki kwaśnej śmietany -łyżeczka cukru -pieprz -sól Filety zalać w całości mlekiem(...)godziny, po czym odcedzić i zalać świeżym, odstawić jeszcze na godzinę. Po tym czasie dobrze odsączyć śledzie i pokroić w dzwonka. Ułożyć w półmisku. Cebulę pokroić w kostkę i przelać na sitku wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia. Obraną pomarańczę, ogórki i jabłko pokroić w kostkę, połączyć z wystudzoną cebulą. Majonez, śmietanę, cukier, pieprz i szczyptę soli dobrze wymieszać, połączyć z pokrojonymi
Kulinarne przemysleniaznajdziecie całe mnóstwo śledziowych smakołyków 😍: Śledzie w sosie musztardowym Śledzie w majeranku Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku
Kulinarne przygody Gatityśledziowe solone typu matias - 1 ogórek konserwowy - 3 pieczarki marynowane - 1 mała cebula - 1 łyżka oliwy z oliwek - 0,5 łyżeczki musztardy - sól, pieprz ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone i osuszone śledzie, ogórka, pieczarki i cebulkę kroję w bardzo drobną kosteczkę, dodaję łyżkę oliwy
Kuchnia z widokiem na ogródŚledzia w śmietanie chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Dziś serwuję go w mojej wersji- z papryką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym. Takie lubię najbardziej. Składniki: 200 g filetów śledziowych a'la matias 1 biała cebula 1 jabłko 1 ogórek kiszony 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki octu jabłkowego(...)szklanki śmietany kwaśnej sól pieprz cukier Filety wymoczyć, aby nie były zbyt słone. Pokroić na niezbyt wielkie kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Jabłko, paprykę i ogórka pokroić w większe cząstki. Śmietanę wymieszać z octem i przyprawami. Dodać do śledzi i warzyw. Wszystko razem wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia