czasochłonna niż sałatka jarzynowa. W smaku - fajna mieszanka lekko słodkiego groszku, mączystych ziemniaków, śledzi, kwaśnych ogórków kiszonych i ostrawej cebulki. Polecam. Robię ją regularnie w okresie zimowo-wiosennym. Składniki: 2 filety śledziowe matjas 2 niewielkie ziemniaki 2 średnie ogórki kiszone 1 mała cebula - ja użyłam szalotki 1 puszka groszku zielonego 2 - 3 łyżki dobrego majonezu - można użyć(...)potwornie słone a to zabije pozostałe smaki. Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić. Obrać i pokroić na kostkę ok 1 cm. Śledzie odsączyć z wody i pokroić w niewielką kostkę - taką jak ziemniaki. Ogórki i cebulę również pokroić w kostkę. Jeśli ktoś chce złagodzić smak cebuli można ją sparzyć wrzątkiem. Ale uważam, że nie ma takiej konieczności, szczególnie
Ze smakiem bez glutenuŚledzie robię na święta i na imprezy Składniki - 6 filetów śledziowych - 1 cebula czerwona - 2 cebule białe - 2- 3 ogórki kiszone - wykałaczki zalewa - 2 szklanki wody - 0,5 szklanki octu - 3 łyżki cukru - 5 ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżka pieprzu kolorowego Sposób przygotowania 1. - śledzie wymoczyć od nadmiaru soli odsączyć z wody ogórki pokroić na ćwiartki(...)czajniku wrzątkiem przelać cebulę - zrobić marynatę zagotować wodę z przyprawami dodać cukier i ocet zagotować cebulę dodać do marynaty i zastawić do ostygnięcia - zimną marynatę połączyć ze śledziami zostawić do połączenia smaków najlepiej zrobić kilka dni wcześniej
W królestwie smaków Beatynieduża cebula 1 jabłko 1 - 2 łyżki ostrej musztardy pieprz Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i studzimy. Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę, ogórki i jajka w ćwierćplasterki. Śledzie kroimy w paski ok. 1 cm szerokości. Wszystkie składniki łączymy razem, doprawiamy musztardą i pieprzem
Czary - gary w kuchnijajka na twardo 1 puszka groszku konserwowego 3 matyjasy 1 cebula 3 - 4 kiszone ogórki (w zależności od wielkości) 250 g majonezu sól i pieprz do smaku Sałatka po wymieszaniu Przygotowanie : Śledzie zamoczyć na 2-3 h w zimn ej wodzie z 3-4 łyżkami octu(...)oczkach.Przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kosteczkę.Następnie pokroić drobniutko cebulę i ogórki obrane ze skórki.Ogórki jeśli puściły zbyt dużo soku należy delikatnie wycisnąć.Groszek odsączyć z zalewy i dodać do całości,Czas na nasze śledzie.Kroimy je w cieniutkie plasterki i dorzucamy do miski.Dodajemy majonez i pieprz.Mieszamy i próbujemy.Na końcu dodajemy
Gosia gotujetwardo jajek 1 duży por 1 duża czerwona cebula 5-6 ogórków konserwowych 1 jabłko 1 pęczek koperku 3-4 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy w mundurkach, najlepiej dnia poprzedniego. Śledzie(...)przepłukujemy wodą, a następnie zalewamy mlekiem i odkładamy na kilka godzin. Por kroimy na półplasterki, przelewamy na sicie wrzątkiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę.W podobną kostkę kroimy również jabłko, jajka, wystudzone i obrane ze skórki ziemniaki oraz ogórki. Śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w niedużą kostkę i łączymy z resztą składników. Majonez łączymy ze śmietaną, musztardą, sokiem
Smaki Na Talerzutakich śledzi rolmopsy wychodzą najlepsze. Ja do nadziewania użyłam jedynie cebuli i korniszonów, ale jeśli lubicie możecie dodać jeszcze kawałki marynowanej czerwonej papryki, a przed podaniem udekorujcie je świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Do ozdabiania półmisków użyłam jajek marynowanych, na które przepis znajdziecie tutaj . Składniki na rolmopsy: 6 grubych, mięsistych matjasów (solonych filetów śledziowych) 3 średnie cebule 3 łyżki(...)ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 duży liść laurowy Śledzie moczymy w wodzie 2 godziny (po godzinie zmieniamy wodę). 2 cebule obieramy, kroimy w krążki, trzecią cebulę kroimy w piórka lub półplasterki i odkładamy. Każdego dużego ogórka dzielimy na 3 części. Przygotowujemy zalewę: ocet, wodę, cukier, pieprz, ziele
Rozpustne gotowanieSmaczna i szybka pasta na kanapkę. Składniki: 4 duże jajka, puszka śledzi w oleju, duży ogórek kiszony, 4-5 łyżek posiekanego szczypiorku, pół małej cebuli, duża łyżka majonezu, pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w średnią kostkę. Rybę odsączamy z oleju i rozdrabiamy. Ogórka i cebulę kroimy w małą kostkę. Dodajemy do jajek razem z rybą, majonezem, szczypiorkiem
Lena Gotujeczosnku 2 łyżki musztardy 5 łyżek ketchupu, gęstego 5 łyżek oleju 1 łyżeczka cukru pieprz, papryka ostra mielona Śledzie moczymy w wodzie, około 2-3 godzin. Następnie dobrze je płuczemy, odsączamy i kroimy w kawałki. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, a por w półplasterki. Przekładamy wszystko do miski. W małej miseczce mieszamy cukier ze szczyptą papryki
Moje-pitraszeniemiskę sałatki, około 6-8 dużych porcji): Beczka śledzi z suszonymi ziołami (550 g) marki SEKO 5 jaj 4 ziemniaki 3 buraki 4-5 ogórków kiszonych 2 łyżki musztardy francuskiej 5-6 łyżek majonezu 2 łyżki oleju lnianego szczypta soli i pieprzu 1 cebula mała 150 gram startego sera Ziemniaki(...)twardo. Śledzie kroję na mniejsze kawałki, mieszam z olejem, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i dodaję posiekaną cebulę. Odstawiam na kilka minut do lodówki. W tym czasie wszystkie warzywa kroję w kostkę: buraki, ziemniaki, ogórki oraz jajka. Na dnie miski układam śledzie. Następnie smaruję całość połową majonezu. Kolejna warstwa to pokrojone ziemniaki oraz ogórki. Wierzch tej warstwy smaruję musztardą francuską
Mango Papajajabłkiem Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce W dzisiejszym wpisie wykorzystałam filety ze śledzi
Kulinarne przygody GatityKanapka ze śledziem to dość oryginalny pomysł na podanie tej znanej głównie z przystawek ryby. Wykorzystamy tutaj śledzia marynowanego w occie. Do przygotowania tej kanapki możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!stosunku 2:1. Obecność naturalnych antyoksydantów gwarantuje długi okres przechowywania. Wesołych Świąt! Świąteczny śledzik z ogóreczkiem w oleju rydzowym Składniki: 250 g filetów ze śledzia a la matjas 1 ogórek kiszony 1 mała czerwona cebula 7-8 łyżek Wielkopolskiego Oleju Rydzowego SemCo świeżo mielony czarny pieprz do smaku odrobina soli do smaku Przygotowanie: Filety śledziowe płuczemy, a potem moczymy
Słodkie okruszkiRolmops - połówka oczyszczonego śledzia, na która nakłada się pokrojona cienko cebulę i kiszony ogórek pokrojony w słupki, zwinięta w rulonik i spięta wykałaczką. Zamarynowana w zalewie octowej z przyprawami. Zamiast ogórka proponuję musztardę. Marynata przygotowana z octu winnego. 4 piękne płaty śledziowe w zalewie, 60 g musztardy francuskiej, 60 g posiekanej cebuli, szklanka octu winnego (u mnie jabłkowy), szklanka wody
królestwo garówsię mity, że kuchnia wegańska jest mdła, nijaka i schematyczna! Na warsztatach własnoręcznie przyrządziliśmy i co najważniejsze wspólnie zjedliśmy (!) : korzenne boczniaki a'la śledzie majonez wegański kartoffelsalat z domowym majonezem, cebulą i ogórkami kiszonymi smalec z białej fasoli pasztet z zielonej soczewicy ze śliwką i majerankiem tofurnik kutia z kaszą jaglaną witariańskie kuleczki piernikowe Każdy uczestnik został obdarowany(...)pewnością będę do nich wracać w mojej kuchni! Część przepisów zdążyłam już osobiście wypróbować i zjeść w rodzinnym gronie: Kutia wigilijna z kaszą jaglaną Piernikowe boczniaki a'la śledzie po wegańsku Podsumowując, na pewno będę starała się wprowadzać coraz więcej dań kuchni wegańskiej do mojego menu, ale raczej jako sposób na poszerzenie horyzontów , niż kompletną zmianę światopoglądu. Jako
Grunt to przepis!liście laurowe 100 g świeżego ananasa 5 ziaren ziela angielskiego 2 ogórki kiszone 4 łyżki syropu klonowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Śledzie moczymy w mleku przez godzinę, odsączamy, płuczemy w wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebule kroimy w piórka, szklimy na oliwie, dodajemy koncentrat pomidorowy, osączoną z zalewy kukurydzę, liście
R'n'G Kitchen