Smakowita pasta rybna ze śledzi lub szprotek w sosie pomidorowym, jajek na twardo, żółtego sera, ogórków kiszonych oraz cebuli to idealne smarowidło do świeżego(...)pieczywa, pszennej bagietki lub ciemnego, pełnoziarnistego chleba, doskonale sprawdza się również jako farsz do nadziewania jajek. składniki na 3 porcje puszka śledzi lub szprotek w pomidorach 150 g żółtego sera 2 ogórki kiszone 1 cebula 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy czarny pieprz sól przepis Rybę z puszki
Smakowite Daniagruszek) 3 ogórki kiszone pokrojone na grube plasterki świeżo mielony pieprz Jak przygotować postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu? Poprzedniego dnia namoczyć fasolę. Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone, namoczyć je w wodzie przez godzinę. Jeśli kupujesz śledzie w oleju zwykle są już gotowe do jedzenia i nic z nimi nie trzeba robić. Śledzie odsączyć, skropić(...)śliwek tak, żeby przykryła śledzie. Zostawić na noc. Następnego dnia ugotować fasolę. Wyłożyć ją na talerz, żeby wystygła. Udekorować brzeg talerza śliwkami (z wyjętymi pestkami) i ogórkiem. Wyłożyć na górę odsączonego śledzia z cebulą i popieprzyć. Podawać jako sałatkę z ziemniakami w mundurkach (w poście), albo jako zagryzkę do hucznej ostatkowej zabawy. Artykuł Postne śledzie z fasolą i śliwkami
Ugotowane pozamiataneMoja dzisiejsza to połączenia śledzia, buraków, ziemniaków i ogórka z niewielką ilością majonezu. Jedynie co jeszcze mogę powiedzieć to, że c ałość idealnie do siebie pasowała, wyszła przepyszna. Gorąco polecam. Składniki: 400 g filetów śledziowych 4 buraki 5-6 ziemniaków 3 ogórki kiszone 1/2 puszki zielonego groszku 1 cebula majonez sól, pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć
magiczna kuchnia Kasisałatkowej trochę lepiej się prezentującej na talerzu. A jeśli mielibyście ochot ę na inn ą wersję sałatki ze śledziami zajrzyjcie tutaj. SAŁATKA ŚLEDZIOWA Składniki: 3 ogórki kiszone 4 śledzie matiasy marynowane 1 cebula czerwona 1 jabłko sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany sok z 1 plastra cytryny sól pieprz po 1 łyżce wymieszanego startego jabłka i ogórka Przygotowanie(...)razem w misce , dodając po 1 łyżce startego i odciśniętego z soków ogórka kiszonego i jabłka Na talerzu układamy posiekaną czerwoną cebulę, sos, ogórki kiszone starte na tarce o grubych oczkach i odciśnięte z soku oraz pokrojone śledzie marynowane
Bon appetit mon amiefiletów sledziowych 2 ziemniaki 3 średniej wielkości marchewki 1 duży burak 3 jajka 1 ogórek kiszony kawałek czerwonej cebuli szczypiorek około 6 dużych łyżek majonezu 1 łyżeczka musztardy 1/4 łyżeczki kurkumy 2 łyżki śmietany 18% sól i pieprz Przygotowanie: Śledzie moczymy całą noc w wodzie(...)Jajka gotujemy na twardo. Warzywa obieramy i gotujemy na miękko (buraczki osobno). Marchew, buraczki i jajko ścieramy na grubych oczkach. Ziemniaki i ogórka kroimy w kostkę. Śledzie na mniejsze kawałki około 1 cm x 2 cm. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. 2 łyżki majonezu mieszamy z musztardą i kurkumą. Na dno słoiczka wykładamy kolejno warstwy: buraczki, sos majonezowo - musztardowo
Lena Gotujekorzeń pietruszki 1 mała cebula 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu olej sól, pieprz Marchewkę i pietruszkę umyć oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki zetrzeć na tarce. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Dodać marchewkę oraz pietruszkę. Gdy lekko zmiękną to dodać cebulkę. Całość posolić oraz popieprzyć. Smażyć kilka
UgotowaćGoście na pewno będą zaskoczeni taką formą tatara. Tak podany jest ozdobą stołu a dla miłośników śledzi jest doskonała przystawką bądź przekąską. 2 płaty śledzia marynowanego 1 cebula 4 ogórki konserwowe 1/3 czerwonej papryki 2 łyżki kopru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju Pieprz Ogórek szklarniowy do dekoracji Z płatów śledziowych zdejmujemy skórę, kroimy je w bardzo drobną
VioletoweKucharzenierodzynkami składniki: 40 dag filetów śledziowych solonych, 1 cebula, 3 ogórki kiszone, 1/2 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżka ketchupu, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól i pieprz. Śledzie z rodzynkami sposób przygotowania: Śledzie wymoczyć w wodzie przez około 2 godziny. Odsączyć i pokroić na skośne paseczki. Cebulę pokroić w krążki i przesmażyć na oleju. Dołożyć rodzynki i ogórek
Pani domowasól pieprz majonez Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z nadmiaru soli, wyjąć odsączyć i zalac zimnym mlekiem, odstawić na 3 godz w chłodne miejsce. cebulę obrać i pokroić w paski. Ogórki pokroić w paseczki. Śledzie wyjąc z mleka, odsączyć, pokroić w 2 cm paseczki, dodać do nich cebule i ogórki. Fasolkę odsączyć z zalewy, przepłukać woda i odsączyć
Camilla w kuchnijest pod nr 1 na mojej liście śledziowej. Jeżeli macie ochotę na śledzie w innym wydaniu to zapraszam tutaj Śledź w sosie curry Składniki 450 g płatów śledziowych 5 małych ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 cebula 250 ml śmietany lub jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry sól pieprz łyżka natki pietruszki Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie około(...)godzin, a następnie pokroić w poprzeczne paski. Kukurydzę odcedzić na sicie. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Śmietanę wymieszać z curry, solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać i posypać natką pietruszki. śledź w sosie curry
O kuchni z uczuciemSkładniki: 315g śledzi, 1/2 cebuli, 1/2 cebuli czerwonej, garść świeżej natki pietruszki, 4 ogórki konserwowe, mały słoiczek suszonych pomidorów, 15 pieczarek marynowanych, pieprz grubomielony, 4 listki laurowe, 8 ziarenek ziela angielskiego, cytryna, olej. Przygotowanie: 1. Śledzie wymoczyć ( jeżeli używasz śledzi w oleju, nie ma konieczności moczenia). Pokroić na kawałki. 2. Cebule pokroić w paseczki. 3. Ogórki konserwowe pokroić
W kuchni u Monikifajnie wyglądać na świątecznym stole i nie tylko. 3 płaty śledzi matias 1 ogórek kiszony 2 marchewki gotowane 1/2 jabłka 1/2 cebuli 1 kawałek papryki chili 1 cebula czerwona szczypior sól, pieprz 1 łyżka jogurtu greckiego 2 łyżki śmietany ukwaszonej 3 kawałki papryki konserwowej olej lniany Śledzie moczę wcześniej w zimnej wodzie kilka godzin. Do miseczki przekładam śmietanę, jogurt, dodaję(...)jabłko drobno pokrojone, dodaję dwie łyżki oleju lnianego, doprawiam solą, pieprzem, chili pokrojonym. Na płat śledzia układam kawałek papryki, dodaję plaster ogórka, marchewki i zwijam w rulon. Z marchewki ugotowanej wycinam temperówką cienkie paski. Owijam nim śledzie.Dodaję cebulę czerwoną. Roladki podaję w sosie polewam olejem lnianym.Posypuję szczypiorkiem
wesoła kuchniacebule 2-3 kiszone ogórki 1-2 pomidory 3 łyżki musztardy 2 łyżeczki miodu 5 łyżek oleju słonecznikowego Przygotowanie: Śledzie moczymy aby pozbyć się soli. Następnie kroimy je w kawałki grubości około 1cm. Cebulę kroimy w piórka, ogórka w plasterki a pomidora w półplasterki. Musztardę mieszamy z miodem i olejem, dodajemy śledzie i warzywa, mieszamy. Gotowe śledzie wstawiamy
Jadło i czytadłoŚwięta bez śledzia to nie Święta, a tegoż śledzia można przyrządzić na tysiące sposobów. Dzisiaj bardzo prosty, ale efektowny sposób podania śledzia na wigilijną (i nie tylko!) kolacje. Z dodatkiem czerwonej cebuli, ogórka konserwowego z wyśmienitym, lekko czosnkowym sosem. Pychota!Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 10 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na moczenie śledzi)Składniki: 4 filety śledziowe a’la matjasCzerwona(...)mleka i moczymy około 2 godzin. Wyjmujemy z mleka i delikatnie odsączamy. Składniki sosu mieszamy dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, według uznania. Cebulę obieramy, przekrajamy na pół i kroimy pół talarki. Ogórek kroimy wzdłuż na cztery kawałki. Koperek myjemy i siekamy. Na talerzu o podwyższonych brzegach delikatnie wylewamy sos. Filety śledziowe zawijamy w roladki
Kolizje SmakówNaprawdę smak jest rewelacyjny. Polecam! :) Śledzie po kaszubsku Składniki: 5 śledzi 2 duże cebule 5 kuleczek ziela angielskiego 4 liście laurowe słoiczek (200 g) koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki cukru(dałam miód) 1 łyżka octu 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody 2 ogórki kiszone łyżeczka majeranku sól i świeżo(...)zmielony pieprz do smaku Sposób wykonania: Śledzie zalewamy wodą i moczymy ok. 2 - 3 godzin. Następnie kroimy na mniejsze kawałeczki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Gdy będzie miękka dodajemy zmieszany koncentrat z wodą, ocetem, zielem, liściem, cukrem i majerankiem. Wlewamy do cebuli, dodajemy drobno pokrojone w kostkę ogórki, sól i pieprz. Dusimy jeszcze
Smaki Natalii