kuchni kociewskiej, a pośród nich kociewskie bulwy przyrządzane w oryginalny sposób jako kompozycja pieczonego ziemniaka i sosów – mięsnych, drobiowych, podrobowych lub rybnych. Ja najchętniej zamawiam bulwy z kurczakiem, mój mąż z drobiowymi żołądkami – równie dobrze jednak polecić wam mogę ich wersję ze śledziem w śmietanie. W karcie znajdziecie zawsze bogaty wybór zup. Ja polecam wam kociewski żurek – uwierzcie(...)jedynie po wcześniejszym zamówieniu – odsyłam Was więc na stronę internetową zajazdu. W weekendy natraficie natomiast na ofertę specjalną – ostatnio była to dziczyzna pod postacią zrazów z dzika w leśnym sosie, podanych z pęczotto żurawinowym i soczewicą oraz marynowaną kapustą i tartym burakiem, ale oferta zmienia się często w zależności od okazji i sezonu. Personel „Gniewka” zawsze się stara (c hoć
Smaki EwyŚledź i już. Są chętni ? Składniki 4 duże ziemniaki 300 g śledzi matiasów 2 jajka 1 duża cebula sól do smaku 1 duże kwaskowate jabłko 3 średnie kiszone ogórki natka pietruszki Sos : • 200 ml majonezu 100 ml jogurtu naturalnego szczypta białego pieprzu sok z 1/2 cytryny łyżeczka posiekanej natki pietruszki łyżka musztardy Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie
R'n'G Kitchendodawać do różnych potraw. Pomidory i mozzarellę pokrój na duże plastry. Ułóż je dekoracyjnie na półmisku i polej sosem ziołowym. Podawaj ze świeżym pieczywem. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa Podoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwaskładniki i gotować jeszcze około 5 minut wszystko mieszając, aby składniki dobrze się połączyły. Odstawić do wystygnięcia. Filety ze śledzia odcedzić z wody, osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę układać w szklanym naczyniu, na przemian z sosem. Odstawić do lodówki, żeby się "przegryzły
Kuchnia w opałachwrzenia mieszając, aby wszystko się połączyło.Następnie dodać cukier, sól i miód, wymieszać, zagotować i odstawić do wystudzenia.Śledzie pokroić na małe kawałki, paprykę i ogórki pokroić na dość drobne paseczki, a umyta natkę pietruszki posiekać i dodać do sosu pomidorowego. Dodać również kukurydzę z fasolą i wymieszać.Całość przełożyć do salaterki (miseczki), przykryć i odstawić do lodówki
Mix smakustaną się rumiane, a ciasto chrupiące. Upieczone ślimaki chwilę przestudź i podawaj. Dobrze komponują się z sosem pomidorowym lub dipem z pieczonych pomidorów . Przepis dodaję do Festiwalu Dyni zorganizowanym na blogu Bei: *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwawątróbkę tak samo jak na śledzie, frytki czy Michałki muszę mieć po prostu mocne parcie , taki dzień nadszedł dziś, nie wylazłabym bez niej ze sklepu! Chciałam więc się z Wami podzielić moją przebojową duszoną wątróbką, która rozpływa się w ustach. Co trzeba: - 0,9kg wątróbki drobiowej - dwie czerwone cebule - dwa ząbki polskiego czosnku - łyżka soku wyciągniętego z cytryny - chili pieprz(...)około 5 minut. Dodajemy szklankę wody. Dusimy około 15minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili, magą oraz łyżką soku z cytryny. Można podawać z ziemniakami, z purée lub świeżym pieczywem - polewając sosem. No mniam
upichconasobą. Na talerzu wykładamy równomiernie połowę warzyw. Następnie namoczone śledzie kroimy w małą kostkę i wykładamy wszystko na warstwie warzyw. Przykrywamy go ostatnią warstwą buraków, marchwi i ziemniaków i ładnie uklepujemy. W miseczce łączymy ze sobą majonez, śmietanę i chrzan, dorzucając do nich połowę posiekanego pęczka szczypiorku. Doprawiamy sos do smaku cukrem, solą oraz odrobiną pieprzu i smarujemy nim dość
Kuchenna KontrrewolucyaMagda Sos tatarski to świetny dodatek nie tylko do wędlin – okazuje się, że jego kwaskowaty smak i wszystkie dodatki w środku pasują do śledzi. Drobno pokrojone marynowane pieczarki, ogórek konserwowy, do tego ostrość cebuli, wszystko to idealnie komponuje się w smaczną sałatkę śledziową. Polecam dodać do nich także pieprz cytrynowy lub czarny pieprz i odrobinę skórki z cytryny
Smaczna Stronagdyż połów tej ryby w lecie jest mocno ograniczony. Najlepiej sięgnąć zatem po flądrę, turbota, czy mocno niedocenianego śledzia. Owocem moich przemyśleń była rybka na obiad. W panierce, bo taka kojarzy mi się z wakacjami nad Bałtykiem najmocniej. Do tego sos kurkowy- żeby było nieco inaczej. Wypróbujcie. Czytaj więcej
Pichceniomaniamajerankiem. Jeśli chodzi o paprykę i majeranek to dałam ich niewielką ilość, nie chcę by dominowały. Dominować mają śledzie wraz z posmakiem świeżych pieczarek przesmażonych na maśle razem z cebulką. W misce łączymy ostudzone pieczarki z cebulką (wraz z powstałym sosem) z matjasami. W razie potrzeby przyprawiamy jeszcze świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnidrobno pokroić. Na talerzu ułożyć w okrąg plastry jabłka i pomidora, pośrodku zrobić miejsce na cebulę i ziemniaki.Śledzia porozkładać dookoła sałatki i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Składniki na dresing przełożyć do małego słoiczka , zakręcić i porządnie wymieszać.Tak p rzygotowanym sosem polać sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Smacznego
Gosia gotujetuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... 3. Sałatka/pasta kanapkowa z pora 4. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 5. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 6. Sałatka Jarzynowa 7. Sałatka Fasolowa 8. Sos tatarski mocno grzybowy 9. Sałatka 3 sałaty - świeża, z bukietem sałat i serkiem
Wypisz Wymalujryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... 3. Sałatka/pasta kanapkowa z pora 4. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 5. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 6. Sałatka Jarzynowa 7. Sałatka Fasolowa 8. Sos tatarski mocno grzybowy 9. Sałatka 3 sałaty - świeża, z bukietem sałat i serkiem, Aby nic, a nic Wam nie umknęło
Wypisz WymalujDlatego polecam sałatkę śledziową. Wykorzystałam oczywiście śledzie.SKŁADNIKI:2 płaty śledziowepół opakowani kukurydzypół opakowania groszku4 ugotowane na twardo jajka3 ugotowane marchewki2 łyżki majonezy1 łyżka jogurtu naturalnego2 ugotowane ziemniakiWYKONANIEŚledzie, dwa jajka, jeden ziemniak, jedna marchewka, wszystko kroimy w kostkę. Do tego dodajemy groszek i kukurydzę. Z jogurtu i majonezu robimy sos. Mieszamy z warzywami. Wykładamy na półmisek
W kuchennym oknie Ewy