śledzie w sosach - 1117 przepisów (strona:54/75)

Kuchnia Polska według Karola Okrasy. Wspomnienia z warsztatów kulinarnych Lidl'a 111

grzybkami tatar ze śledzia na grzankach tatar wołowy w omlecie tatar z jelenia tatar z łososia aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi opalana sianem pierś z kaczki kotleciki ziemniaczane w trzech wersjach- z grzybami, suszonymi pomidorami i smażonym porem pierś z kaczki z sosem czekoladowym Warsztaty

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami 138

polej wszystko sosem i posyp listkami tymianku. Podawaj od razu (sałatka na drugi dzień też jest dobra, ale  gorzej wygląda, bo gorgonzola najprawdopodobniej zostanie zafarbowana przez buraki na różowo). Uwagi: Jeżeli nie masz czasu na pieczenie buraków, możesz poszukać w sklepie buraków gotowanych pakowanych próżniowo (mają je np. w Lidlu).  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę

Chilli Czosnek i Oliwa
Szakszuka jesienna. Z dynią makaronową. 135

Dodaj do sosu pomidorowego niteczki dyni makaronowej. Ułóż z nich okrąg, w który następnie wbij jajka.  Smaż szakszukę, aż białko jajka się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne, czyli ok. 5 minut. Posyp jajka z wierzchu odrobiną soli i świeżo mielonych pieprzem. Podawaj od razu ze świeżym pieczywem, grzankami lub pitą. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka śledziowa 217

przekładamy do salaterki Śledzie kroimy w kwadraciki - przekładamy Jabłko również kroimy w kostkę Ugotowane warzywa odcedzamy i kroimy najpierw w plastry i pozwalamy im odpocząć przez ok. 10 minut - niech trochę wystygną (ja studziłam przy otwartym oknie - taka pogoda teraz, że szybko wystygną) Po przestudzeniu - kroimy w kwadraciki i przekładamy do pozostałych składników - mieszamy Teraz robimy sos: majonez i jogurt

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Flatbread po libańsku. Z hummusem, warzywami i sosem miętowym. 153

wymieszaj, aby sos dobrze obtoczył warzywa.  Jeżeli używasz gotowych chlebków, podgrzej je najpierw na patelni lub w piekarniku. Warto je najpierw lekko zwilżyć wodą, aby stały się bardziej miękkie i puszyste. Weź podgrzany chlebek, posmaruj go hummusem, następnie ułóż na nim warzywa i posyp migdałami. Złóż na pół i zajadaj :) *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak przygotować tatara? 223

Nie wszyscy są zwolennikami tatara. Ja przekonałem się do niego dopiero po pewnym czasie, jednak teraz jest to jedno z dań, które bardzo lubię. Najlepszy tatar

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piernikowe boczniaki a'la śledzie po wegańsku 147

tylko do "śledzia" :) Składniki na porcje dla 4 osób: 200g świeżych boczniaków 1 mała cebula olej roślinny - do smażenia ZALEWA OLEJOWA: 1/2 szkl. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka syropy z agawy - zaopatruje się w Rossmanie w dziale ze zdrową żywnością 1-2 łyżeczki octu jabłkowego - w zależności od smaku 2 łyżki sosu sojowego 1 liść

Grunt to przepis!
Makaron z cukinią 2.0, LAF - dzień II 246

odstawieniu sosu z ognia, dodaj 2 łyżki zwykłej lub roślinnej śmietany. Smakuje jeszcze lepiej. Smacznego! Arisan: zgromadzenie  (2003, Nia Di Nata; na Filmwebie film znajdziemy pod tytułem  Losowanie ): arisan to comiesięczne spotkania społeczne grupy przyjaciół i krewnych, podczas których metodą składkową organizowane są małe loterie, decydujące o wygraniu zgromadzonej puli. Popularny szczególnie wśród gospodyń domowych. Film śledzi losy

Qlinarnie i Qlinarnie
Kolorowa salatka śledziowa 198

dodatkowo doprawic sos szczypta soli,pieprzu,cukru i 1 lyzeczka soku z cytryny dodatkowo:zielony pieprz i rzezucha Wykonanie: wymoczone,umyte filety sledziowe osuszyc ,pokroic w gruba kostke ,posypac grubo mielonym pieprzem i odstawic na 1 godzine ziemniaki cebule i ogorki pokroic w kostke.Jablko i buraki zetrzec na grubych oczkach tarki ukladac warstwami w salaterce:ziemniaki,cebule,sledzie,majonez,jablka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zdrowe przekąski na Sylwestra (i nie tylko!) 165

przystawek, przygotowywanych na pieczywie. Główną “zmienną” jest użycie cukinii – wtedy przekąski nie tylko będą mniej kaloryczne, ale także zdrowsze. Cukiniowe przystawki świetnie smakują bez żadnych sosów, chociaż nie przeczę, że z ketchupem świetnie się komponują. Co kto lubi. Co ciekawe, takie zdrowe przekąski na sylwestra przygotowuje się bardzo szybko – wystarczy 20-25 minut na całość. Naprawdę(...)koniec. Moi Drodzy Czytelnicy, życzę Wam przede wszystkim szampańskiej zabawy w tę sylwestrową noc a także wszelkich pomyślności w Nowym Roku. Do zobaczenia w 2019! Zobaczcie również: Śledzie w zalewie cytrusowej z czarnuszką Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta Słodki jeżyk czyli świąteczny deser bez pieczenia Trudność Początkujący Czas przygotowania 10 min. Czas gotowania 15 min. Całkowity czas

A to pestka
Śledzie w keczupie. 206

Wykonanie: Śledzie moczyć przez godzinę w zimnej wodzie. Po tym czasie wylać wodę, a rybę osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć przez ok. 5 minut na patelni (aż zmięknie). Następnie dodać keczup, powidła i wodę. Wymieszać i dusić przez kilka minut. Doprawić pieprzem i wystudzić. Rybę pokroić w paski, zalać wystudzonym sosem, delikatnie

zadanie-gotowanie
Warsztaty Kuchni Lidla: kuchnia polska z Karolem Okrasą 159

śledzia na grzankach tatar z sandacza  z marynowanymi buraczkami tatar wołowy z omlecie tatar z jelenia tatar z łososia aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi opalana sianem pierś z kaczki kotleciki ziemniaczane w 2 wersjach: z grzybami i suszonymi pomidorami pierś z kaczki z  sosem

Kulinarne przygody Gatity
Sushi z komosą ryżową po polsku 188

naszego śledzia. Ja zrezygnowałam z tego pomysłu gdyż nagranie do TV było o 7 rano ;) Składniki: Mata bambusowa do rolowania Nori – prasowane wodorosty (algi) 250 g komosy ryżowej ( u mnie trzy kolorowa) 4 łyżeczki octu jabłkowego pół łyżeczki soli 1 marchew 4 śliwki suszone albo wędzone 1 duży ogórek kiszony 1 twarożek śmietankowy - opcjonalnie 2 łyżeczki polskiego chrzanu sos sojowy

Bon Appetit Małgorzaty
Egipska sałatka z pomidorów z orzechami włoskimi 360

sos. Zrób 6-7 nacięć na 1 pomidora. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu baladi razem z 80 ml wody. Dopraw solą do smaku. Dodaj ok. 20 g posiekanych orzechów włoskich i wymieszaj. Nacięcia w pomidorach wypełnij orzechami włoskimi oraz dressingiem baladi. Posyp po wierzchu pozostałymi 10 g posiekanych orzechów. Podawaj od razu.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź

Chilli Czosnek i Oliwa