śledzie w sosach - 1117 przepisów (strona:40/75)

Sałatka śledziowa ze śliwkami, jajkami i natką pietruszki w oleju lnianym 173

Jeśli szukacie przepisu na śledzika to polecam - sałatka zawsze szybko znika w towarzystwie świeżych bagietek i masełka czosnkowego (lub ziołowego). W powstałym pysznym sosie " z charakterem " można maczać bułeczki. Przekąska idealna! Składniki: 2 opakowania śledzi a la matjas w oleju po 220 g pokrojonych w skośne dowolnej grubości paski 1 duża cebula przekrojona na pół i pokrojona w cienkie

Zasmakuj Kuchni
Tatar ze śledzia 177

Składniki: 6 filetów śledziowych 1 czerwona papryka 3 jajka 1 ogórek kiszony 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku na sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka pasty lub przecieru pomidorowego pieprz ewentualnie sól do smaku Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić na drobną kostkę. Paprykę piec w piekarniku do momentu aż skórkę będzie można łatwo zdjąć i cała

Pysznie & Pięknie
Sałatka śledziowo - ziemniaczana 148

już wiecie za śledziami nie przepadam, więc to opinia moich bliskich :) Składniki: - 4 duże ziemniaki - 250 g śledzi matijas - 2 jajka na twardo - 1 duża cebula - 1 duże kwaskowate jabłko - 2 kiszone ogórki - 1/2 puszki kukurydzy sos - 200 ml majonezu - 100 ml jogurtu naturalnego - sok z połowy cytryny - 1 łyżka musztardy - 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki - pieprz(...)osolonej wodzie. Śledzie moczymy         w wodzie minimum godzinę, dwa razy zmieniając wodę a następnie kroimy je w kostkę. Cebulę, ugotowane jajka i jabłko kroimy w kostkę. Ogórki oraz obrane i przestudzone ziemniaki kroimy       w plasterki. Wszystkie przygotowane wcześniej składniki łączymy. Składniki na sos mieszamy

Zainspirowana w kuchni
Sałatka śledziowa – prosty i sprawdzony przepis 1006

cebula 2 ugotowane na twardo jajka 8 jajek ugotowanych ziemniaków 4 nieduże ogórki kiszone Sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki musztardy sól, pieprz do smaku   Ziemniaki gotujemy w skórce czyli gotujemy je w tzw mundurkach ;). Gdy ziemniaki się gotują śledzie zalewamy zimną wodą. Odlewamy wodę z ziemniaków i zostawiamy je do wystudzenia(...)czym ostrożnie obieramy ze skórki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki kiszone i jajka kroimy w kostkę. Śledzie wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dajemy do miski i mieszamy.   Składniki sosu mieszamy w osobnej misce, a potem zalewamy składniki sałatki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wstawiamy do lodówki

Kuchnia na wzgórzu
Wybuchowa sałatka śledziowa 141

śledziowych 1 cebula 1 owoc granatu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 4-5 fig 3 łyżki rodzynek 2 łyżki posiekanej pietruszki na sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka ostrej musztardy np. rosyjskiej Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę wymieszać z odrobiną soli i cukru. Odstawić

Pysznie & Pięknie
Wigilijne śledzie z suszonymi grzybami, żurawiną i miodem 180

się dziś z Wami :) To będzie debiut, tak na blogu, jak i na świątecznym półmisku. Takich jeszcze nie było! Słone kawałki śledzia otoczone cebulką i aromatycznymi suszonymi grzybami, które odgrywają niemałą rolę w świątecznym menu. Całość opływająca lekkim sosem na bazie miodu z dodatkiem tymianku i żurawiny. Wytrawna strona Świąt zamknięta w słoiczku, którego otwarcie powoduje odurzenie przepięknym zapachem...pomimo

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami 248

bardzo dawna. Jest pyszna i przede wszystkim bardzo efektownie wygląda. Układamy najprostsze składniki warstwami, a górę smarujemy majonezem lub sosem jogurtowym z dodatkiem majonezu. Najlepszy do tej sałatki jest najzwyklejszy solony śledź. Płaty też są dobre, jednak tylko ten solony ma najwięcej smaku. Przygotujcie tę sałatkę przynajmniej na dobę przed podaniem, a przekonacie się sami, ze warto było

Codzienna kuchnia niecodzienna
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2151

kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa Śledzie po szwedzku – inlagd sill Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu

Karo in the Kitchen
Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 158

wrzenia i dodajemy raki, po czym gotujemy przez 2-3 minuty i odstawiamy na bok. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim śledzie przez około 4-5 minut. Rybę podajemy z rakami, sosem limonkowym oraz jajami łososia. Mam nadzieję,że załączone zdjęcia i przepisy zachęcą Was do eksperymentów z kuchnią staropolską. Dziękuję za zaproszenie

karmelowy
Tatar ze śledzia po węgiersku 191

ogórki kiszone 5 jajek ugotowanych na twardo 2 papryki czerwone 1 mały słoik grzybów marynowanych 1 cebula cukrowa Sos: 1,5 łyżka musztardy 1,5 łyżka miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej papryki sól,pieprz Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie przez 1,5-2 godziny,odsączamy z nadmiaru wody i kroimy w kostkę.Paprykę,cebulę,ogórki ,grzyby

Bajeczna Kuchnia
Falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym 166

sosem pomidorowo-grzybowym. Pasuje do nich pieczywo, ryż, mogą być też pieczone ziemniaki, a także makaron (uzyskamy wtedy coś w rodzaju wegańskiego makaronu z sosem pomidorowym i klopsikami). Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Witaj jesień! Sałatka z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem 187

kawałki palcami i rozłóż na szpinaku. Na wierzchu ułóż karmelizowane gruszki.  Orzechy włoskie posiekaj na duże kawałki i posyp nimi sałatkę. Polej pozostałym sosem i podawaj od razu.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta ze śledzia w pomidorach 168

proponuję zrobić bardzo smaczną i niezwykle prostą pastę ze śledzia w pomidorach, czyli bardzo popularnej tzw. "ryby w puszce". Oczywiście nie musi to być śledź, może być jakakolwiek inna ryba, ważne, by była w sosie pomidorowym, ewentualnie warzywnym (w zasadzie puszkowy i tak składa się w większości z pomidorów). Za pomocą miksera, pieprzu, chili i bazylii stworzymy z tak pospolitej

Kuchnia Prezydentowej
Śledzie w marynacie 280

składników). Miskę z tak przygotowanymi śledziami przykrywamy i wkładamy do lodówki przynajmniej na pięć dni. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia. Takie śledzie można podawać na różne sposoby np. w śmietanie, oleju, sosie musztardowym. Kategoria: Przystawki , Ryby , WIelkanoc

kuchcikownia
Na wielkanocnym stole 214

orzechoweTorciki warszawskie Wafle kajmakoweWafle mleczneWafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynoweBabka kwitnący tulipanBabka kajmakowa Babeczki mini szarlotki  SałatkiSałatka świąteczna ISałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie z jabłkiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiemSałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiemSałatka śledziowa na różowo Sałatka z makaronem i kurczakiemSałatka z makaronem i szynką

Kuchnia domowa Ani