śledzie w sosach - 1117 przepisów (strona:33/75)

SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM I JABŁKIEM I MAKARONEM 131

SAŁATKI: 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy miodowej 1/2 łyżeczki cynamonu sól pieprz Makaron Farfalle Arc Pol ugotować al dente. Przygotowujemy sos do sałatki: majonez, musztardę, cynamon, sól i pieprz mieszamy ze sobą. Przygotowujemy sałatkę: Śledzie wyjąć z oleju, wysuszyć i pokroić na mniejsze części. Jabłko pokroić w większą kostkę. Skropić jabłka(...)sokiem z cytryny. Białą rzodkiew obrać i pokroić. Żurawinę sparzyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na talerz wyłożyć naprzemiennie sałatę, makaron Farfalle Arc Pol, rzodkiew, śledzie, jabłko i sam wierzch posypać żurawiną. Przed podaniem polać sosem. Wpis powstał ze współpracą

Kuchnia w oparach
Tatar ze śledzia na pumperniklu 252

zmielonym czarnym pieprzem i 1 łyżeczką majonezu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Każdy mini pumpernikiel smarujemy sosem składającym się z mieszaniny majonezu i musztardy. Na posmarowanym sosem okrągłym pumperniklu nakładamy tatara ze śledzia np. łyżką do lodów, wtedy kanapki będą mieć równe kształty. Możemy udekorować dodatkowo natką pietruszki lub gałązką koperku. Smacznego! The post Tatar ze śledzia na pumperniklu appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Garść tradycji + szczypta nowoczesności = przepis na udaną Wigilię z Galeo 107

przepisów, zgodnie z naszą polską wspaniałą wigilijną tradycją : zupę z borowików z nalewką wiśniową tatara z łososia i mango chrupiące pierożki z łososiem śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem karpia w szarym sosie rybny suflet ryby marynowane z żubrówką pieczonego dorsza na imbirowym mango śledzie z czarną soczewicą łososia w grzybowym ragu kutię gruszkę nadziewaną orzechami Jak zwykle działaliśmy

Kulinarne przygody Gatity
Śledź w musztardzie 133

mieszamy z jogurtem dodajemy obie musztardy, przyprawiamy do smaku, mieszamy. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Filet pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki dodać cebulę polać sosem, wszystko dokładnie wymieszać.  Tak przygotowanego śledzia, przykrywamy i odkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
BURGER Z PIECZONYMI BURAKAMI, JARMUŻEM I FILETEM ŚLEDZIOWYM 101

połączeniu z pieczonymi burakami, czerwoną cebulką, świeżym jarmużem i filetem śledziowym tworzy fantastyczną całość,której nikt się nie oprze! Dodatek lekkiego sosu jogurtowego z koperkiem fantastycznie komponuje się z całością i nadaje mu lekkości. Taki burger ze śledziem i warzywami jest świetnym pomysłem na sycący obiad albo porządną kolację. Genialne połączenie! Przekonajcie się sami! Ps. moja mama, która kocha śledzie(...)przegryzienia. Upieczonego buraka kroimy w cienkie pasterki, cebulę w piórka. Bułki podpiekamy w piekarniku lub na patelni, każdą część smarujemy obficie sosem jogurtowym. Układamy świeży (oczyszczony i zblanszowany – przelany wrzątkiem) jarmuż, cebulkę, plastry buraka i śledzie (odsączone wcześniej z nadmiaru oleju). Przykrywamy i zajadamy! Smacznego! Przepis powstał we współpracy z marką SEKO

Ostra na Słodko
Rybka lubi pływać (śledzie pod pierzyną) 183

gotujemy na twardo, ziemniaki i marchwie gotujemy w łupinach w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu warzyw obieramy je z łupin. Śledzie kroimy w kostkę i układamy na półmisku, następnie posypujemy cebulą, doprawiamy pieprzem. Jogurt mieszamy z majonezem i połową tego sosu polewamy na cebulę. Następnie(...)tarce o grubych oczkach ścieramy ziemniaki, później tak samo na tarce ścieramy marchwie, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch na tarce ścieramy jajka. Całość polewamy sosem majonezowym. Dekorujemy natką pietruszki.Ja swoje śledzie podałam w zamrożonych w zamrażarce łupinach od cytryn. Cytryny położyłam jako zakąskę na kieliszku z wódką :)śledzie pod pierzyną

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka śledziowa 2906

prezentującej na talerzu. A jeśli mielibyście ochot ę na inn ą wersję sałatki ze śledziami zajrzyjcie tutaj. SAŁATKA ŚLEDZIOWA  Składniki: 3 ogórki kiszone 4 śledzie matiasy marynowane 1 cebula czerwona 1 jabłko sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany sok z 1 plastra cytryny sól pieprz po 1 łyżce wymieszanego startego jabłka i ogórka Przygotowanie: sos:  wszystkie składniki(...)razem w misce , dodając po 1 łyżce startego i odciśniętego z soków ogórka kiszonego i jabłka Na talerzu układamy posiekaną czerwoną cebulę, sos, ogórki kiszone starte na tarce o grubych oczkach i odciśnięte z soku oraz pokrojone śledzie marynowane

Bon appetit mon amie
Sałatka śledziowa 13709

myślimy :) Polecam i zaczynamy: Składniki na miskę sałatki : 10-12 małych  ziemniaków 6 ogórków konserwowych 1 kg  matiasów 1 czerwona cebula sól, pieprz sos tatarski z jajkiem- przepis tutaj Wykonanie: Moczymy śledzie. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ugotowane ziemniaki kroimy w gubą kostkę. Wymoczone śledzie kroimy w paski. Ogórki w półtalarki. Cebulę- w półtalarki. Wszystkie składniki łączymy- dodajemy cały

Smaki Edyty
Korzenne śledzie z bakaliami 157

zeszkli, dodajemy miód, ocet, koncentrat pomidorowy, cynamon i goździki, wlewamy odrobinę wody, doprawiamy do smak. Dodajemy bakalie , podgrzewamy przez kilka minut na małym ogniu. Do ostudzonego sosu dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śledzie, delikatnie mieszamy, wstawiamy do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Roladki śledziowe 268

prosty, ale efektowny sposób podania śledzia na wigilijną (i nie tylko!) kolacje. Z dodatkiem czerwonej cebuli, ogórka konserwowego z wyśmienitym, lekko czosnkowym sosem. Pychota! Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na moczenie śledzi) Składniki: 4 filety śledziowe a’la matjas Czerwona cebula 2 ogórki konserwowe Kilka gałązek koperku Sos: 50ml jogurtu naturalnego 50ml majonezu

Kolizje Smaków
Śledzie w sosie jogurtowo- koperkowym 257

naturalnego 2-3 łyżki posiekanego koperku łyżka octu winnego z białego wina sól, pieprz Śledzie moczymy przez 8-10 godzin. W tym czasie wodę zmieniamy 2 razy. Jogurt mieszamy z octem i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Filety kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się ładnie połączyły.  Gotowe! :) Życzę

Czerwona Porzeczka
Śledź po sułtańsku 923

śledzi solonych (matiasów) 200 ml przecieru pomidorowego 50 gr rodzynek sułtańskich 1 łyżka koncentratu pomidorowego  2 średnie cebule pół łyżeczki sosu tabasco ew. przecieru z chilli sok z cytryny sól i cukier olej rzepakowy Przygotowanie: Śledzie wymoczyć ale nie dłużej niż 30 minut, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odsączamy po 5 minutach, mają tylko(...)cukrem po czym ostudzić. Płaty śledziowe kroimy w ok 2 cm kawałki i przekładamy do misy, dodajemy przygotowany sos i całość mieszamy. Misę nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 24 h. Rada: Zawsze jak piszę wymoczyć śledzie to mam na myśli że każdy moczy je wedle uznania ale powiem Wam jak ja to robię mianowicie: płaty śledziowe

Mechanik w kuchni
Śledzie po myśliwsku 137

Śledź z borowikami , w gęstym i aromatycznym sosie, to dobry pomysł na wigilijnego śledzika dla każdego, kto lubi zarówno tę rybę jak i grzyby. Razem smakują bardzo dobrze. Zobacz przepis na klasyczne śledzie w oleju ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Wigilijne śledzie w śmietanie 115

jabłko pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę ***** pokroić w piórka lub w kostkę, dodać śmietanę z majonezem, doprawić do smaku. Śledzie ułożyć na półmisku, zalać przygotowanym sosem i odstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować koperkiem lub szczypiorkiem *** Jeśli nie mamy mielonych liści laurowych i mielonego ziela angielskiego można włożyć(...)liście laurowe i 2-3 ziarna ziela angielskiego) i odstawić na 2-3 godziny do lodówki, żeby śmietana nabrała aromatu. Po tym czasie przyprawy wyjąć ze śmietany. ****   Śledzie namoczone w mleku mają delikatniejszy smak. ***** Cebulę przed dodaniem do śledzi można zblanszować przelewając ją na sitku gorącą wodą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sos tatarski mojej mamy 503

oraz sól i pieprz. Sos tatarski podajemy schłodzony. Sos tatarski – sos zimny na bazie sosu majonezowego lub majonezu, z drobno posiekanymi pikantnymi dodatkami: ziołami i warzywami marynowanymi w occie. Sos tatarski sporządza się z majonezu. W wersji wiedeńskiej dodaje się do niego pokrojone korniszony, kapary i natkę pietruszki. W wersji francuskiej z majonezem łączy się roztarte żółtko ugotowanego na twardo(...)Można go także sporządzić, dodając do majonezu roztarte żółtko jaj, szczypiorek, korniszony i drobno posiekane grzyby marynowane. Jest dodatkiem do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, śledzi i ogólnie ryb na zimno. Sos tatarski należy do dań typowych dla kuchni polskiej. W Anglii i Australii jest on popularnym dodatkiem do fish and chips. Więcej ciekawostek na temat sosu tatarskiego

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania