najmłodsza pociecha stwierdził, że piecze buzia :D. Jeśli więc ktoś będzie chciał wykorzystać przepis to proponuję poeksperymentować z czosnkiem marynowanym w oleju:) Może być bardzo ostro :) Składniki: filety ze śledzia ( ja użyłam tych ) 1/2 kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy 1/2 słoiczka czosnku marynowanego w oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany sól pieprz Wykonanie: Filety namoczyć w wodzie(...)sałatki, a resztę wrzucam do blendera i miksuję z majonezem i śmietaną. Sos doprawiam do smaku, polewam sałatkę i mieszam by wszystkie składniki były dokładnie pokryte sosem. Moja rada: jeśli używacie gotowych śledzi z czosnkiem, to nie ma potrzeby kupować czosnku marynowanego w oleju, gdyż takowy i tak już jest w słoiku ze śledziami :) SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenziele angielskie – 3 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Śledzie zalewamy wodą, moczymy przez ok. 10 godzin zmieniając przy tym dwukrotnie wodę. ZALEWA: Składniki zalewamy, gotujemy, studzimy, zalewamy śledzie, odstawiamy na 5 dni do lodówki. SOS CURRY: Cebulę siekamy, ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy namoczone rodzynki oraz majonez i Vegetę z curry Podravka – wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy do pokrojonych
Ostra na Słodkorybki, którymi raczę się cały rok, bo je po prostu uwielbiam. Być może to moje przekonanie do kwaśnego smaku powoduje, że tak je uwielbiam. Poznajcie mój przepis na najlepsze śledzie. Potrzebujemy: 400 g filetów śledziowych solonych a'la matjas SEKO mleko 2 cebule 100 ml keczupu 50 ml oliwy 2 łyżki cukru 4 łyżki octu jabłkowego 10 ziarenek ziela angielskiego(...)cienkie plastry i podsmażamy na oliwie. Do podsmażonej cebuli dodajemy keczup, cukier, ocet, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i majeranek. Całość zagotowujemy. Do tak przygotowanego sosu dodajemy nasze pokrojone w kawałki śledzie. Całość studzimy i wkładamy do lodówki do przegryzienia się, na przynajmniej dobę. Pyszności! Smacznego! :) Przepis został napisany w związku z akcją SEKO "Jedna z dwunastu". Wioleta Gargula
MamaOskarkaŚledzie po parysku to idealna propozycja na smaczną przystawkę, kolację i świąteczny stół. Do ich przygotowania potrzebujemy troszkę więcej czasu, ale efekt końcowy jest i wizualnie i smakowo doskonały, więc naprawdę warto. Polecam :) Składniki ( na 10 porcji ) - 5 filetów śledziowych solonych matias - 10 cieniutkich naleśników średniej wielkości - 3 jajka na twardo - 1 jabłko - kilka plastrów ananasa z puszki - 2 ogórki(...)łyżkę śmietany i 3 łyżki majonezu, doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam.Usmażone cieniutkie naleśniki rozkładam na blacie jeden obok drugiego, na każdy naleśnik nakładam połówkę śledzia, plaster jajka na twardo i łyżkę sosu, naleśniki zwijam jak na krokiety w kopertę. Na każdy zwinięty naleśnik nakładam znów łyżkę sosu, ozdabiam kawałkami brzoskwiń i rodzynkami. Podaję na liściach sałaty. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródpolskich domach do dziś panuje przekonanie, że w ten dzień nie należy nic jeść do wieczora. Sama pamiętam, że w moim rodzinnym domu na wczesny obiad podawano ziemniaki ze śledziem i należało „wytrzymać” do kolacji, bo wtedy będzie się można wreszcie najeść. Zasada regularnych pięciu posiłków dziennie , obowiązuje także w święta i na pewno uchroni nas przed przejedzeniem się(...)ryby, w szczególności, jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie w folii, gotowanie na parze czy grillowanie na specjalnej patelni, rezygnacja z panierki i zasmażanych sosów drastycznie „odchudzi” tradycyjne wigilijne potrawy. Śledzia, zamiast w śmietanie, możemy podać z jogurtem, a smażonego karpia zamienić na wersję w galarecie. Nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez ciasta, ale tu również można trochę
Szybko Tanio Smaczniewyrazistym smaku i aromacie ziela angielskiego oraz liści laurowych. Prawdziwe, domowe śledzie w occie, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Absolutnie rewelacyjne z sosem chrzanowym, w towarzystwie cebulki i posiekanego koperku. Jak zrobić śledzie w occie ? Przygotowanie pysznych marynowanych śledzi wcale nie jest trudne. Należy pamiętać o zakupie dobrej jakości śledzi, nie przesolonych. Jeżeli już okaże się, że nasze
Moja Książka KucharskaSzybki i pyszny pomysł na śledzie, nie tylko na święta. Ocet ryżowy podkręca smak śmietanowego sosu i przełamuje słodycz jabłek. Polecam! SKŁADNIKI 400g filetów śledziowych 150 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 1 płaska łyżeczka cukru pudru 2-3 łyżki octu ryżowego (można więcej) 1 duże jabłko 1 duża cebula pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jabłko obieramy ze skórki i kroimy(...)Cebulę kroimy w kostkę o tej samej wielkości co jabłko. Śmietanę łączymy z majonezem, cukrem pudrem i octem ryżowym. Śledzie kroimy w ok. 5 cm kawałki i mieszamy z jabłkiem oraz cebulą. Całość zalewamy śmietanowym sosem i przekładamy do słoiczków. Smacznego
DefinicjaSmakuSkładniki na śledzie w curry: 6 płatów śledziowych 5 średniej wielkości cebul 3 łyżeczki curry 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki majonezu 2 łyżki oleju do smażenia Przepis na śledzie w curry: Płaty śledziowe dokładnie myjemy pod bieżąca wodą, a następnie moczymy w zimnej wodzie przez ok. 2 godziny, wymieniając w międzyczasie wodę. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki(...)cebula nam się już zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy (słoiczek po koncentracie płuczemy odrobiną wody i dodajemy na patelnię, aby sos się nie przypalił). Całość dusimy jeszcze przez chwilę i dodajemy 3 łyżeczki curry. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Śledzie kroimy na ok. 1-2 cm paseczki i układamy na półmisku. Przygotowaną cebulę mieszamy z 2 łyżkami majonezu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jedne z lepszych " klopsików " jakie jadłam i robiłam.Wiem przepis nietypowy ,ale wart Waszego zachodu.Pulpeciki są lekkie , mają delikatny posmak śledzia ,który się nie przebija w smaku , a sos jest aksamitny , lekko kwaśny i subtelny.Przepis powstał na bazie tego co było w lodówce , i wyszedł pyszny.Zapraszam. 20 dag.wieprzowiny bez kości 20 dag.wołowiny bez kości 1 bułka kajzerka 1/8 l.mleka(...)drobno siekamy.Mięso ,śledzia ,odcisniętą Bułkę i cebulę mieliny w maszynce do mielenia mięsa , dodajemy jajko i musztardę , dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę , przyprawiamy do smaku solą i pieprzem .Formujemy 10 - 12 okrągłych klopsików.Wkładamy je do wrzącej wody i Gotujemy powoli 15 minut.Klopsiki wyjmujemy a wywar odparowujemy do 1 litra i to na nim Przygotowujemy sos z zasmażką
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipracy. A pracy było sporo, trafiłyśmy na wymagający zestaw przepisów. Niemniej jednak nie straszne nam wyzwania i w czasie uporałyśmy się z daniami. A serwowałyśmy: śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem karpia w szarym sosie rybny "suflet" W menu gościły także: zupa z borowików z nalewką wiśniową tatar z łososia i mango chrupiące pierożki z łososiem ryby marynowane(...)żubrówką pieczony dorsz na imbirowym mango śledzie z czarną soczewicą łosoś w grzybowym ragout gruszki nadziewane orzechami kutia Jak widzicie, przygotowaliśmy tradycyjnie 12 potraw. Jedne bardziej, inne mniej tradycyjne, ale wszystkie bardzo smaczne i idealne na świąteczny stół. KARP W SZARYM SOSIE - przepis Składniki: 600 g filetów z karpia ½ pęczka włoszczyzny 1 cebula 1 łyżka mąki 100 ml czerwonego
kolorowotorcikowomakaron, gotowe dania z zamrażarki i ,, rozciągnięty,, Dzień Babci. Tak jakoś wyszło , że ja w tym tygodniu nie gotowałam. Miałam labę .Wyciągałam i odgrzewałam ( poniedziałek- kluski śląskie z sosem i obgotowaną kapustą , wtorek-kapuśniak). W środę był Dzień Babci ale , że najstarsze wnuki które miały razem z nami świętować ( reszty nie ma w kraju ) akurat mają zaliczenia i ,,latają(...)zostawili 2 porcje na zaś potem ). Potem było jeszcze pyszne ciasto czekoladowe. Pozmywali po gotowaniu , obiedzie i deserze. W piątek Mama zastrajkowała i zrobiła sobie śledzia z jabłkiem i cebulką w sosie śmietanowym z ziemniakami- ja załapałam się na podsmażane na rumiano ziemniaczki ( z kminkiem ). A dziś jest ogórkowa ( sama się gotuje ). I to by było na tyle- tydzień
Buniabaje w kuchniokoło 200 ml wody,dodać przyprawy i dusić aż cebula zmięknie. Dodać pomidory, dusić jeszcze około 15 minut, doprawić do smaku solą, ewentualnie cukrem. Ostudzić. Zimne śledzie ułożyć w naczyniu i zalać sosem. Sosu musi być dużo :) Odstawić na co najmniej 12 godzin
królestwo garównapisałam Ciasto pomarańczowe z żurawiną Bigos z czerwonek kapusty z owocami Ciasto korzenne z gruszką gotowaną w winie Ciasto migdałowe z polentą i pomarańczami Karp w sosie pomarańczowym Makowiec z kaszą jaglaną Śledź w jogurcie z jabłkiem Łamana beza z kremem amaretto Krucha choinka z kremem Sernik czekoladowy na makowym spodzie Ozdobny wieniec z bułeczek Kruche anioły z mąki razowej
AZgotuj!paski i wymieszaj z cebulą. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, zioła, dopraw do smaku pieprzem i solą ( przed posoleniem potrawy spróbuj ją może nie trzeba solić ), wymieszaj. Sos wystudź, dodaj do niego kawałki śledzi i odstaw w chłodne miejsce ( np. do lodówki ) na 1 lub 2 dni, aby nabrały smaku
Przepisy i porady kulinarne