cebula, 250 g ugotowanych buraków – 1 duży burak, 50 g grzybków z octu, sos: 1 żółtko, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, sól, cukier, 1 - 2 łyżki soku z cytryny, 90 ml oleju Ziemniaki, ogórki, buraki pokroić w niezbyt małą kostkę. Cebulę i grzybki posiekać. Śledzie osączyć z oleju na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę. Żółtko (z jajka przed rozbiciem sparzonego
królestwo garówmarynowanego imbiru ze słoiczka 2 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego Składniki na zalewę: 250 ml oleju roślinnego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki zalewy. Układaj w słoiku naprzemiennie warstwy: śledzie, cebulę skropioną sokiem z cytryny i imbir aż do wyczerpania składników wkładając gdzieniegdzie liście laurowe i ziele angielskie. Zalej przygotowaną zalewą
karmelowypokrojone w kostkę 2 buraki ćwikłowe, ugotowane i pokrojone w kostkę 2 jajka ugotowane na twardo Składniki na sos: 3 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: Dopraw posiekanego śledzia pieprzem i odstaw na godzinę. W większej misce ułóż warstwowo wszystkie składniki sałatki wraz z posiekanym białkiem z jajka
karmelowycały ten okres. Gotuję do piątku, a potem jem i nic nie robię….Dla mnie wielkanocne menu jest proste, nieskomplikowane i składa się głównie z przekąsek jak śledzie, jajka i tort kanapkowy. W tym roku będziemy mieli gości, więc mam w planie obok potraw na zimno wprowadzić kilka dań na ciepło ale również prostych i szybkich w przygotowaniu(...)prezencie pyszne czerwone wino Rocca di Montemassi Sangiovese. To wino świetnie pasuje do kaczki ale również do sosu. Przyznam, że do sosu szkoda go dodawać! Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć warzyw, sałatek, szynkowych roladek , śledzi i wielkanocnych jajek. Jajka uwielbiam i zawsze przygotowuję kilka rodzajów. Polecam jajka z pieczarkami , jajka z łososiem czy jajka z awokado . Jakie nie wybierzecie
codojedzeniaidealnie nadaje się do podania na kolację lub lekki obiad. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowani śledzi będziemy potrzebowali: 500 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych 100 g ugotowanego ryżu 4 jajka ugotowane na twardo 200 g ogórków konserwowych 1 cebula pęczek szczypiorku na sos: 3 łyżki ketchupu pikantnego 4 łyżki majonezu do smaku: pieprz, sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link(...)kostkę, cebulę kroję w drobną kostkę, wszystkie składniki dodaję do ryżu. Wymoczone śledzie osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w nie za dużą kostkę i dodaję do sałatki. Szczypiorek drobno kroję, posypuję nim sałatkę przed podaniem. Do majonezu dodaję ketchup, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam, tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak, jeżeli trzeba to doprawiam. Sałatkę przed
Uwaga Babcia GotujeIdealna sałatka na sylwestrowe szaleństwa. Idealna sałatka na imprezowy stół dla gości ale też idealna sałatka dla domowników na kolację. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Sałatka ze
Moje Małe Czarowaniemiseczce mięszamy majonez ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem - możemy dodać musztardę ziarnistą. Kromki chleba smarujemy masłem, układamy seler, następnie kawałki śledzia, pokrojone w słupki jabłko, cieniutkie plasterki kopru włoskiego i krewetki. Całość polewamy sosem majonezowym i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem
Plate of Joyżurawinę, olej, sól, pieprz, cukier, przecier. Dusimy na małym ogniu przez kolejne 10-15minut, aż pomidory się całkiem rozgotują. Studzimy. Filet ze śledzia moczymy w tym czasie w wodzie, odsączamy. Kroimy na paski. Dodajemy do sosu - mieszamy. Odkładamy do lodówki na noc, aby składniki się przegryzły
Lena Gotujeżółtek i również osobno starkować. Majonez wymieszać w równych porcjach z jogurtem w równych porcjach po ok 5 łyżek. W salaterce układać warstwami: - śledzie pokrojone w paseczki - ziemniaki, lekko oprószyć pieprzem i solą - drobno posiekana cebulka - sos jogurtowy - marchewka, lekko posolić polać delikatnie sosem - drobno pokrojony ogórek - biała jajek, sól, pieprz odrobina sosu - buraczki, przyprawy i reszta sosu Na wierzchu
W garach u Gosimasło i parmezan i mieszaj, aż się rozpuszczą. Wylej polentę na drewnianą deskę lub półmisek, a na wierzchu ułóż upieczone warzywa. Podawaj z sosem warzywno-winnym i kieliszkiem czerwonego wina. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwajest ziemniakiem ogólnoużytkowym, zawierającym więcej skrobi niż ziemniaki typu A. Pod widelcem się rozgniatają. Danie główne: zraz wołowy - polędwica sezonowana, ziemniaki Vineta ze śledziem, boczek sous vide, mus z ogórków z Hajnówki, konfitura z czerwonej cebuli, sos tymiankowy i wódka Młody Ziemniak 2014 (powstaje z ziemniaków odmiany Dukat zebranych w czerwcu, na Podlasiu). Vineta ziemniak typu AB, sałatkowy, wszechstronnie użytkowy
królestwo garówsoli oraz cukru, połączyłem z przygotowaną pastą z bryndzy. Dodałem posiekany szczypiorek, groszek i pokrojoną w kostkę paprykę i ocet. Schłodziłem w lodówce. Śledzie po opłukaniu i osuszeniu pokroiłem na kawałki, ułożyłem na półmisku i polałem sosem. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem udekorowałem paskami cytryny i szczypiorkiem
R'n'G Kitchenpiekarnika Pstrąg smażony Łosoś na parze Łosoś smażony Łosoś z piekarnika Dorsz atlantycki w sosie czosnkowo-koperkowym Pstrąg łososiowy na parze Dorsz atlantycki w cytrynie Smażony śledź atlantycki
Passions hobbies lifedodatków. Jak dla mnie obowiązkowe są grzyby marynowane, korniszony, jajka, szczypior i koper. Jeżeli lubicie, możecie dodać jeszcze kapary. Dla mnie tylko domowy sos tatarski ma prawo pojawić się na wielkanocnym stole. Doskonały do pasztetu, wędlin, śledzi i całej reszty ryb i mięs na zimno. Z podanego przepisu wychodzi ok. 2 szklanek. Dokładnie nie wiem,bo podjadałam. Prosto ze słoiczka
Pełny talerzjako składniki diety regulują poziom cholesterolu. Łyżka oleju zabezpiecza dzienne potrzeby organizmu w NNKT. Znakomity jest do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera , ryb-śledzi, mięs, wszelkich warzywnych sałatek i surówek a szczególnie cebuli i czosnku, do sosu Winegret, majonezów, dresingów itp. Śniadanie gotowe ! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni