domowe pulpeciki rybne, ale jeżeli nie mamy czym zmielić , albo nie chcemy sami zrobić możemy kupić gotowe i polać sosem wg. podanego przepisu. Polecam ! Składniki na pulpeciki : 1 kg dowolnej ryby ( mogą być różne gatunki , ja użyłam śledzi zielonych ) 1 cebula duża, 1 bułka namoczona w wodzie ( lub w mleku ) 1 jajko, przyprawa do ryb, sól, pieprz, bułka tarta(...)pulpeciki ( dłonie najlepiej moczyć w wodzie, żeby pulpeciki nie kleiły się do dłoni ) Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju ( ja dodałam jeszcze masła klarowanego ) na złoty kolor. Sos do pulpecików : 1 kubek jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, szczypiorek lub pietruszka, koperek, przyprawy, sól,pieprz, przyprawa do ryb , Wszystkie składniki połączyć na gładki
Pysznosci Babci Basitradycji wekowania mięsa, czyli łopatka wieprzowa w weku. Trzecia propozycja to pulpety z dorsza w sosie śmietanowym. Oglądnij odcinek programu. Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 4 – 5 ziemniaków 1 łyżka smalcu 2 mlecze z solonego śledzia 4 filety solonego śledzia 1 łyżka cukru 1 jajko na twardo 1 twardy kiszony ogórek(...)szczypiorkiem, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Dobrze mieszamy składniki. Na talerze układamy ciepłe plasterki ziemniaków, na to sałatkę śledziową, przykrywamy drugą warstwą ziemniaków, dekorujemy szczypiorkiem. Dobra rada: solone śledzie z beczki, z mleczem czy ikrą, dostaniemy w dobrych sklepach rybnych Łopatka wieprzowa w weku Składniki: 800 g łopatki wieprzowej 1 łyżka ziaren kolendry 4 ziarna ziela angielskiego
WojnaNaSmaki.plgrudnia rusza również autorski cykl Czwartkowych Kuchni Świata - w każdy czwartek kuchnia innego kraju - Włochy, Francja, Norwegia, Rosja itp.. Marynowany śledź rozpływający się w ustach Sztuka mięsa wołowego podana z bulionem. Mięciutkie mięso z łagodnym sosem chrzanowym i gotowanymi warzywami. Gęsie udo konfitowane z dodatkiem suszonych owoców. Wszystkie porcje na bogato. Befsztyk tatarski z jajkiem przepiórczym przygotowany przy stoliku
SzczyptaSmaQtardo. Majonez przełożyć do miseczki, dodać drobno posiekane dwa jajka, grzybki, ogórek i kapary. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Śledzie pokroić w paseczki, ułożyć na dnie naczynia, pospać drobno posiekaną połówką cebuli. Całość przykryć sosem tatarskim, udekorować cebulą krojoną w piórko, kaparami i jajkiem. dodatkowo użyłam natki pietruszki i kilku plasterków marchewki
Gotowanie jest łatweSałatę porwać na małe kawałki,dodać obie pokrojone papryki,marchewkę startą na drobnych oczkach,oliwki,pokrojonego w drobną kostkę pomidora,kukurydzę i śledzia pokrojonego na małe kawałki.Majonez wymieszać ze śmietaną (jak ktoś lubi można dodać łyżeczkę sosu czosnkowego).Wymieszać wszystko razem.Udekorować połówkami jajek i natką pietruszki
kulinarnajamka.blogspot.commniej pasty tahini. Orzeszki piniowe lub sezam podpraż chwilę na suchej patelni albo pomiń ten etap. Rozłóż warzywa na półmisku, polej sosem tahini, posyp orzeszkami piniowymi/sezamem, natką pietruszki oraz za'atarem. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwaduś przez 5 min. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Gdy makaron się ugotuje, odsącz go z wody i wrzuć na patelnię z sosem. Wymieszaj i rozłóż pomiędzy talerze. Udekoruj listkami bazylii. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwarozdzieliłam na paseczki. Musztardę wymieszałam z miodem i olejem - gęsta konsystencja. Można ją rozrzedzic, dodając oliwy z oliwek. W słoiku układałam warstwami śledzie, cebulę, ogórki, paprykę, w między warstwy wkładając liście laurowe oraz goździki i smarując musztardowym sosem. Słoik zakryłam szklanym wiekiem i odstawiłam na 2 dni do lodówki, aby się "przegryzło". SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiochotę na inne dania z ryby mogę wam polecić na pewno rybę po grecku , albo też możecie przygotować śledzie w curry . Dość gadania. Zabieramy się za pracę. Będzie wam smakować. Zobacz mój film z przygotowania ryby Składniki – Ryba zapiekana w sosie śmietanowym 500 g ryby (filet z mintaja, miruny, dorsza) 250 ml śmietany 30 proc. 200 g sera tartego
Kuchennyviral.plpostanowiłem sięgnąć po rybę, a konkretnie tuńczyk. Uwielbiam łączyć ryby z owocami. Na moim blogu możecie na przykład odnaleźć sałatkowe połączenie śledzia z granatem , ale też mam na swojej liście film z przygotowania ryby w curry z sosem mandarynkowym . Stąd też postanowiłem połączyć tuńczyka z jabłkiem. Całość podaje w kanapce ozdabiając ją sałatą. Bogactwa smaku dodają orzechy pecan a chrupkości
Kuchennyviral.plpostanowiłem sięgnąć po rybę, a konkretnie tuńczyk. Uwielbiam łączyć ryby z owocami. Na moim blogu możecie na przykład odnaleźć sałatkowe połączenie śledzia z granatem , ale też mam na swojej liście film z przygotowania ryby w curry z sosem mandarynkowym . Stąd też postanowiłem połączyć tuńczyka z jabłkiem. Całość podaje w kanapce ozdabiając ją sałatą. Bogactwa smaku dodają orzechy pecan a chrupkości
Kuchennyviral.plkroimy w cienkie piórka, przelewamy wrzątkiem i studzimy. Majonez, śmietanę, posiekany koperek, sól, pieprz i sok z cytryny mieszamy w kubeczku. Śledzia kroimy w wąskie paski, układamy go na talerzu, na nim układamy cebulę. Cebulę polewamy łyżko sosu śmietanowego. Buraka i ugotowane jajko ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Na cebuli układamy starte jajko, polewamy sosem, a na koniec układamy starego
Kulinarne przygody Gatitynadzieniem z tuńczyka i pomidorów.12. Panna cotta z sosem malinowymA na deser proponuję małe porcyjki waniliowej panna cotty z dodatkiem sosu, który o tej porze roku można zrobić z mrożonych malin.***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwa