śledzie po - 4528 przepisów (strona:91/302)

ŚLEDZIE PO WĘGIERWSKU + FILMIK 115

Śledzie po węgiersku przygotowuje się z cebulą, pieczarkami i papryką. Przełożone smakują wybornie, delikatne, lekko słodkawe i pikantne. Polecam.  SKŁADNIKI :  1 kg śledzi solonych ( wymoczonych ) 1 kg cebuli  1 czerwona papryka 3-4 kawałki papryki konserwowej 300 g poszatkowanych pieczarek 200 ml oleju  3-4 łyżki cukru 3-4 łyżki octu 3 duże łyżki przecieru pomidorowego(...)sól pierz do smaku 3 papryczki chilli  PRZYGOTOWANIE : Śledzie należy dobrze wymoczyć, odsączyć i pokroić w większe kawałki.  Na patelnię wlewamy olej, dajemy pokrojoną w talarki cebulę, pieczarki i paprykę ( bez konserwowej ). doprawiamy solą i pieprzem. Prużymy aż wszystko zmięknie. Następnie dodajemy paprykę konserwową i przecier, cukier i ocet. Mieszamy i chwilkę gotujemy na małym ogniu.  Warzywa

Kulinarne Fantazje Marioli
Śledzie po wiejsku 183

Śledzie po wiejsku. Propozycja podania śledzi na święta czy różnego rodzaju spotkania. To wykonanie nie jest skomplikowane i przygotowuje się je dość szybko a przy tym te śledzie są bardzo smaczne. Smak tkwi w prostocie przecież :) Składniki: * 4 płaty śledziowe a'la matias * 4 średniej wielkości ogórki kiszone * 1 duża cebula * 1/4 szklanki octu  * 1/3 szklanki oleju * 1 liść(...)misce wymieszałam ocet z olejem, dodałam cukier liść i ziele. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam w gorącej wodzie przez kilka sekund. Ostudziłam i dodałam do zalewy. Zalałam zalewą śledzie, zakryłam naczynie i wstawiłam do lodówki na dobę. Notatki: * octu można dodać oczywiście mniej lub więcej - wedle własnego smaku * nie gotowałam tej zalewy * w miarę potrzeby można posolić

Pieprzyć z Fantazją
Śledzie z pieczoną papryką i fetą 113

chyba jeden z najlepszych śledzi, jakie jadłam w życiu. Poważnie. Dajcie im postać z tymi wszystkimi dodatkami ze dwa dni w lodówce. Poezja, normalnie poezja. Składniki: 2 solone śledzie 2 małe czerwone papryki 1 cebula 100 g sera feta 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki oliwy extra virgin (lub więcej) pieprz Śledzie moczymy godzinę(...)stopniach. Można je lekko skropić olejem rzepakowym. Po upieczeniu wkładamy je do plastikowego pojemnika i szczelnie zamykamy, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obieramy je ze skóry. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Papryki kroimy w cienkie paski, ser w kostkę. Wszystko wrzucamy do miski

Kardamonovy
Wigilijne spotkanie Magazynu Aromat, Zima 2019 84

profesjonalną obsługę ;) i wyjątkową atmosferę uświetnioną dźwiękami staropolskich kolęd. A na stole mieliśmy mnóstwo smakołyków i jak na wigilię przystało świątecznych i postnych: kapustę z grochem, którą przygotowała Edyta , śledzie z rodzynkami Doroty , „śledzie” z boczniaków oraz makowiec od Małgosi , śledzie z pieczarkami i pastę z buraków przygotowaną przez Gosię , kluski z makiem Marleny , kruche pierogi z makiem Joanny , barszcz(...)natomiast przygotowałam pierogi z kapustą i grzybami.  Miłą niespodzianką okazały się prezenty od firm, które w tym roku zechciały zostać naszymi Świętymi Mikołajami – firma SEKO obdarowała nas śledziami ( z suszonymi pomidorami oraz sweet chilli ), firma ESKA ufundowała zestawy kasz i płatków

Życie zaczyna się w kuchni
Śledzie z cebulką 693

Takie śledzie jadłam pierwszy raz 15 lat temu. Bardzo mi wtedy smakowały i od tej pory robię je na każde święta i nie tylko. Na szczęście nikomu się jeszcze nie przejadły. A przepis sam w sobie jest bardzo prosty, nie trzeba nic smażyć, gotować. Akurat wczoraj zrobiłam cały słoik i czeka w lodówce na świąteczną wyżerkę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)1/2kg śledzi a’la matias 2-3 cebule 7 łyżek oleju 5 łyżek octu spirytusowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Cebulę obrać i pokroić w talarki, a śledzie na kawałki o długości 3-4 cm. Następnie na dnie słoika ułożyć warstwę cebuli i warstwę śledzików, warstwę cebuli, warstwę śledzików

Danka Pichci
Wigilijne spotkanie redakcji Magazynu Aromat 115

spróbować, ponieważ na takie spotkanie każda z nas przynosi coś od siebie. W tym roku na stole mieliśmy kapustę z grochem, którą przygotowała Edyta , pierogi z grzybami od Angeliki , śledzie z rodzynkami Doroty , wegetariańskie „śledzie” z boczniaków oraz makowiec od Małgosi , śledzie z pieczarkami i pastę z buraków przygotowaną przez Gosię , kluski z makiem Marleny , kruche pierogowce z makiem Joanny(...)nietypowa choinka zrobiona z brzozowych gałęzi i sznurka.  Miłą niespodzianką okazały się prezenty od firm, które w tym roku zechciały zostać naszymi Świętymi Mikołajami – firma SEKO obdarowała nas śledziami ( z suszonymi pomidorami oraz sweet chilli ), firma ESKA ufundowała zestawy kasz i płatków

Obiad gotowy
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU + FILMIK 86

Śledzie po kaszubsku to przysmak nie jednej osoby, lekko słodkawe śledziki, coś pysznego. Polecam prosty przepis.  SKŁADNIKI : 1 kg. śledzi solonych  1,3 kg. cebuli 1/2 szklanka oleju  7 łyżek cukru 7 łyżek octu 10 %  1 słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki ostrego ketchupu 3-4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego kilka kulek pieprzu(...)PRZYGOTOWANIE : Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin. odcedzamy i tniemy na małe kawałki.  Cebulę kroimy w talarki. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę, liście, ziele, pieprz i cukier. Podsmażamy na małym ogniu aż zmięknie. Następnie dodajemy przecier i ketchup, dusimy wszystko kilka minut. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy aż sos ostygnie.  Śledzie mieszamy z cebula

Kulinarne Fantazje Marioli
Śledzie w sosie tatarskim 3284

się grudzień blogera. Część potraw, które zrobię wcześniej, zamrożę. W sumie to dość wygodne, potem przed świętami będę miała więcej czasu na inne "przyjemności". Na pierwszy bożonarodzeniowy strzał lecą śledzie w sosie tatarskim. Oczywiście w sosie domowej roboty.  Składniki: 5 filetów śledziowych 8 marynowanych pieczarek 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu(...)łyżeczka musztardy sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru pudru sól pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy  i kroimy w grubsze kawałki.  Ogórki i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Do słoika wlewamy jogurt, majonez, musztardę

Kardamonovy
Śledzie z pieczarkami i cebulą w pomidorach 212

Cześć! Propozycja nie tylko na stół wigilijny. Bardzo smaczne wydanie śledzi, zachęcam by takie śledzie przygotować. Tu podałam składniki na porcję dla 4 osób. Jeśli jest potrzeba zwiększyć ilość składników. Mi takie wydanie śledzi bardzo smakowało!   Składniki: * 3 płaty śledziowe a'la matias * 6 pieczarek * 2 średnie cebule * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 1/4 szklanki octu 10% * sól * olej(...)już ostygły dolałam ocet. Wymieszałam.  Matiasy pokroiłam na paski 2 cm szerokości i przełożyłam do miski razem z pieczarkami i cebulą. Wymieszałam i wstawiłam do lodówki.  Takie śledzie najsmaczniejsze są przynajmniej po dobie leżakowania w lodówce. Notatki: * jeśli ktoś lubi bardziej kwaśne można dolać więcej octu * pieczarki i cebulę wystudzić porządnie zanim doda się ocet i matiasy

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka Zeus 307

Sałatka Zeus Prosta sałatka z dodatkiem śledzi, idealna na święta, kolacje. Składniki: ·        Opakowanie Tortellini z dodatkiem sera ·        5 jajek ·        ½ kg płatów śledziowych solonych ·        4 ogórki konserwowe ·        Groszek konserwowy(...)łyżki majonezu ·        Pieprz. Sposób przygotowania: 1.   Jajka gotujemy na twardo. 2.   Śledzie moczymy w wodzie około godziny. 3.   Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, następnie studzimy i przekładamy do miski. 4.   Jajka po ugotowaniu obieramy ze skorupek i drobno siekamy. 5.   Śledzie kroimy w drobną kostkę. 6.   Ogórki również

Kulinarna Chwila
Śledzie w śmietanie 124

Cześć! Śledzie w śmietanie bardzo lubię. Wersja z ogórkiem konserwowym bardzo mi posmakowała i takie śledzie z pewnością zrobię na święta.  Składniki: * 4 płaty śledziowe a'la matias * 2 łyżki majonezu * 5 - 6 łyżek śmietany * 4 średniej wielkości ogórki konserwowe * 1 cebula * sól, cukier, pieprz  * 1/5 szklanki octu 10% Płaty śledziowe opłukałam i pozostawiłam zalane wodą(...)ocet. Połączyłam sos śmietanowy z pokrojonymi płatami śledziowymi. Wstawiłam na kilka godzin do lodówki żeby smaki przegryzły się. Przed podaniem udekorowałam natką pietruszki. Notatki: *kiedy chcemy zrobić większą ilość śledzi składniki proporcjonalnie zwiększają się. * ja dodałam 1 łyżeczkę cukru i ok. 1/4 łyżeczki soli, proszę dodawać wedle własnego smaku * ocet, jeśli ktoś lubi bardziej kwaśne można dolać więcej * ogórki można

Pieprzyć z Fantazją
Swojska sałatka ziemniaczna 102

Swojska sałatka ziemniaczana to bardzo sycąca sałatka z ziemniaków, śledzi i pieczonych buraków. SWOJSKA SAŁATKA ZIEMNIACZNA Składniki: 3-4 filety śledziowe po 1/3 szkl.octu i oleju (do marynowania śledzi), 3-4 ziemniaki 2 małe buraki 1/2 pora garść kiełków rzodkiewki sos (wersja1): 3 łyżki octu 3 łyżki oliwy sól i pieprz sos (wersja2): 100 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku(...)łyżeczka szczypiorku 1 łyżeczka koperku Przygotowanie: Płaty śledziowe moczymy w wodzie przez 4-5 godziny, aby wypłukać posmak soli (można też użyć gotowych filetów śledziowych w oleju). Następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki skrapiamy octem i olejem i odstawiamy na przynajmniej godzinę. Ziemniaki gotujemy, studzimy i kroimy w grube plastry. Buraki kroimy na ćwiartki i pieczemy w 180 stopniach przez

Bon appetit mon amie
Śledzie z suszonymi pomidorami 136

Cześć! Śledzie w musztardzie, w śmietanie, po myśliwsku i jeszcze znajdę kilka rodzajów. Pod każdą postacią je uwielbiam.  Jako przekąska, jako przekąska na święta czy inną uroczystość zawsze mile widziane na stole. Te zrobiłam wedle własnego smaku tym razem z suszonymi pomidorami. Są pyszne! Składniki: * 3 matiasy * 5 szt. kawałków suszonych pomidorów z zalewy * 2 większe ząbki czosnku(...)bazylię.  Wlałam olej rzepakowy oraz olej, który mi pozostał z suszonych pomidorów ( ok. 1/3 szklanki). Wlałam tyle oleju z suszonych pomidorów by te, których nie wykorzystałam do śledzi pozostały w zalewie. Dodałam ocet.  Wszystko wymieszałam i dodałam śledzie. Przełożyłam do słoika 0,5 l, zakręciłam i wstawiłam do lodówki. Najlepsze do spożycia były po ok. 3 dniach

Pieprzyć z Fantazją
Śledzie z żurawiną i orzechami 94

Śledzie, śledziki - lubicie? Bo ja bardzo :) Szczególnie w nietypowych odsłonach. I pomyślałby kto, że kiedyś śledzi nie jadłam. Te są z cebulką, żurawiną i orzechami włoskimi. Bardzo pyszne! Składniki: Zalewa: 1 szklanka wody 2 goździki 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 1/3 szklanki octu Dodatkowo: 250 g płatów śledziowych a'la matias 1 cebula czerwona(...)żurawiny 50 g orzechów włoskich olej Przygotowanie: W garnuszku umieścić wodę i przyprawy, zagotować. Na małym palniku pogotować około 5 min, ostudzić. Gdy będzie chłodne, dodać ocet. Śledzie pokroić na kawałki 2 cm, włożyć do zalewy. Moczyć aż zbieleją, około 2 godzin. Odsączyć z zalewy. Cebulę pokroić w piórka, na sicie sparzyć wrzątkiem. W słoiku układać cebulkę, żurawinę, orzechy, śledzie

Kocham..lubię..gotuję..

Proponowane wyszukiwania