śledzie po - 4528 przepisów (strona:85/302)

Tatar śledziowy z marynowanymi pieczarkami na krakersowej kruszonce 150

Śledzia możemy przygotować na wiele sposobów, także w postaci tatara. Nie do końca mi pasuje to określenie, bo tatar (czyli befsztyk tatarski) to potrawa z wołowiny. Nikt chyba jednak nie wymyślił innej nazwy, wiec niech już zostanie ten tatar ze śledzia. Przygotowanie go jest bardzo proste i dość szybkie. Wygląda efektownie i na pewno nadaje się na świąteczny stół. Może(...)drobno marynowanych pieczarek 1/2 łyżeczki posiekanego koperku 1 łyżeczka oleju (użyłam słonecznikowego) mielone suszone płatki chilli lub  świeżo mielony pieprz dodatkowo: krakersy (kupione w sklepie lub własnoręcznie upieczone ) Śledzia, szalotkę, pieczarki, koperek i olej wymieszać razem.  Pokruszyć krakersy i na nich ułożyć śledziowego tatara. Ja przygotowałam ciasto na krakersy (bez kminku) i część upiekłam w postaci kruszonki

Codzienna kuchnia niecodzienna
sałatka ze śledziem 1590

składniki: 9 płatów śledziowych w oleju (jasnych) 3 burki, ugotowane lub upieczone 3 ziemniaki, ugotowane 3 marchewki, ugotowane 3 jajka, ugotowane 1 cebula 6 łyżek majonezu sól, pieprz wykonanie: Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju, kroimy je na mniejsze kawałeczki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach (nie łączymy ich). Jajka obieramy i również(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na dno salaterki wykładamy (tworząc warstwy) 1/2 cz. śledzi oraz 1/2 cz. cebuli i oprószmy pieprzem. Następnie wykładamy połowę ziemniaków (oprószamy solą oraz pieprzem), połowę marchewki (oprószamy solą oraz pieprzem) i połowę buraków (oprószamy solą oraz pieprzem). Na buraczki rozsmarowujemy 1/2 cz. majonezu i powtarzamy warstwy: śledzie, cebula, ziemniaki, marchewka, buraki, majonez. Na wierzch

Domowy Smak Jedzenia
Korzenny śledź z rodzynkami 130

Dziś zapraszam Was na kolejną odsłonę świątecznego śledzia, oto korzenny śledź z rodzynkami, bo śledź nie zawsze musi być przygotowany tylko na wytrawnie. W tym przepisie sok z cytryny i ocet balsamiczny bardzo fajnie przełamują słodycz rodzynek. Natomiast jeśli nie posiadacie suszonej  mielonej skórki pomarańczowej  spokojnie możecie użyć świeżo startej skórki z pomarańczy. Pamiętajcie tylko, żeby przedtem bardzo(...)dokładnie ją wyszorować, żeby pozbyć się z niej chemicznych konserwantów. Korzenny  śledź z rodzynkami Czas przygotowania:  30 minut + czas macerowania Składniki: 250 g filetów śledziowych 1 duża cebula 1 łyżeczka masła 6 goździków 1 listek laurowy 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1 pomarańczy sok z 1 cytryny 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka  mielonej

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka rybacka ze śledziem, kukurydzą i groszkiem 267

naszej tradycji bożonarodzeniowej, na naszych świątecznych stołach królują m.in. śledzie i sałatki. W moim domu potraw ze śledziami jest kilka, podobnie jak sałatek. Dzisiaj chcę Was zaprosić na sałatkę rybacką, czyli śledzie z kukurydzą, groszkiem i jabłkiem, z dodatkiem koperku i lekko musztardowego sosu. Ta sałatka naprawdę idealnie pasuje na wigilijny stół. Jej żółto-zielony kolor pięknie skomponuje się(...)Składniki sałatki:  1 puszka groszku Bonduelle 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle 1 większe jabłko 5-6 pojedynczych filetów śledziowych solonych mały pęczek koperku 2 łyżki soku z cytryny Śledzie wymoczyć, ale niezbyt długo. Nie powinny stracić swojego smaku. Wymoczone pokroić w paseczki o grubości 3-4 cm. Kukurydzę i groszek odsączyć i przepłukać lekko na sicie. Jabłko obrać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie w sosie salsa 1321

Śledzie w sosie salsa to idealna przekąska na wigilijny stół. Pyszne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw zasmakują pewnie nie jednemu z Was :) Więcej przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie znajdziecie tutaj: Przepisy na Święta . Przepis pochodzi z bloga Marta Gotuje. Śledzie w sosie salsa – Składniki: 500 g płatów śledziowych 2 łyżki oleju […] The post Śledzie

Kulinarne Przeboje
Pasta śledziowa z jajkiem 123

Pasta śledziowa z jajkiem - tylko dwa składniki i pyszna pasta na kanapki gotowa. Prosta, tania i do zrobienia w ekspresowym tempie. Możesz ją przygotować na dwa sposoby, drobniutko posiekać śledzia i ugotowane na twardo jajka lub oba składniki po prostu zmiksować. Na małych kromeczkach pumpernikla super mini przekąska. Z kromką domowego chleba pyszna kolacja. Składniki: 2 śledzie 2 jajka(...)twardo 1 łyżka majonezu sól, pieprz koperek - opcjonalnie Wykonanie: śledzie wymoczyć do pożądanej słoności, następnie bardzo drobno posiekać jajka posiekać lub przetrzeć przez sito wymieszać śledzie z jajkami i majonezem. Majonez można zastąpić masłem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać schłodzoną z koperkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring 260

pewnością posmakują fanom tego typu śledzików w słodkawym sosie. Gdybym wiedziała, że są takie łatwe w przygotowaniu, nie kupowałabym ich w Ikei, zapraszam! Scroll down for recipe in English Śledzie w sosie miodowo-musztardowym (4 porcje) Składniki: 7 dużych filetów śledziowych 0,5 l mleka 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki białego octu winnego 6 łyżek musztardy Dijon(...)oleju roślinnego pęczek, drobno posiekanego koperku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Opłukane i osuszone śledzie włóż do miski, zalej mlekiem i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia, wyjmij je z miski, opłucz i pokrój na ok 4 cm kawałki. W celu przygotowania sosu, w pojemniku blendera umieść musztardę, miód i ocet winny. Miksuj składniki dolewając powoli olej

karmelowy
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI I FETĄ 178

Mała przymiarka do świąt Bożego Narodzenia. Sałatka świąteczna ze śledziami w buraczkach - idealna na Wigilię. A do tego kawałki sera feta, ziarna słonecznika i sos musztardowy. Całkiem niezła kompozycja 😉 Składniki: 2 duże buraki 1 duże jabłko 4 filety śledziowe natka pietruszki garść ziaren słonecznika 120 g sera feta Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny(...)szklanki octu 1 łyżka cukru 2 liście laurowe 3 ziela angielskie Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy i studzimy. Śledzie myjemy, osuszamy i zalewamy ostudzoną marynatą. Zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na min. 24 godz. Buraki obieramy, myjemy i gotujemy do miękka. Studzimy i ścieramy na tarce o grubych

Kuchnia MagdaLeny
SAŁATKA ŚLEDZIOWA PO JAPOŃSKU 140

Taką sałatkę jadano w latach 80 tych na najlepszych imprezach i statkach kursujacych po Atlantyku.Każda gospodyni domowa miała je w swoim menu domowym jako najelegańtsze danie rybne.Dlatego takiego śledzia nie może zabraknąć i w Waszym domu.Goraco go polecam!. 30 dag.śledzia w oliwie już gotowego 20 dag.cebuli 1/2 puszki zielonego groszku 3/4 szkl.gęstej śmietany 2 łyżki musztardy(...)łyżeczki oliwy sól cukier pieprz Do dekoracji: groszek,ugotowana marchewka,2-3 liście kapusty pekińskiej. ******************************************************************* Śledzie osączyć z oliwy i pokroić na cieńkie paseczki.Cebulę obrać, opłukać,pokroić w cienkie talarki,sparzyć ma sicie gorącą wodą,osaczyc i ostudzić.Musztardę wymieszać ze śmietaną i oliwą.Doprawić cukrem ,solą i pieprzem.Śledzie wymieszać z groszkiem i cebulką.Polać sosem i jeszcze

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Śledzie panierowane w marynacie 166

śledzi świeżych cytryna sól pieprz mąka 2 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia na zalewę 1,5 szkl wody 1 szkl octu 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 duza cebula 1 marchewka ziele angielskie pół łyżeczki oregano listek laurowy 1 łyżeczka gorczycy białej 4 kawałki pomidora suszonego Śledzie myjemy i osączamy na sicie, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy(...)godzinę. W tym czasie przygotowujemy zalewę. Cebulę i marchewkę kroimy na plasterki, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą i octem. Doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy pod przykryciem . Śledzie Panierujemy w mące, jajku i buce tartej, smażymy na złoty kolor i układamy w naczyniu, przekładając cebulą i marchewką z zalewy. Na koniec wlewamy całą zalewę i odstawiamy do zupełnego wystygnięcia

Gotowanie jest łatwe
Śledzie z fetą pod chrzanową pierzynką z żurawiną 157

Mój autorski pomysł na nowoczesne  śledzie w świątecznym wydaniu. Wigilijne menu warto urozmaicić tą propozycją, podane w przezroczystych pucharkach będą prawdziwą ozdobą świątecznego stołu.  To połączenie smaków, zaskakuje i rewelacyjnie ze sobą współgra, zachęcam do wypróbowania.  Niech te święta będą pełne magii i nowych smaków. Składniki: Na około 4 pucharki ½ kg łagodnych śledzi w oleju(...)szklanki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka łagodnej musztardy 1 płaska łyżka chrzanu ze słoiczka Szczypta cukru Sól do smaku Świeżo mielony pieprz Słoiczek konfitury z żurawiny Jak wykonać ?  Śledzie osączamy z zalewy olejowej na ręczniku papierowym kroimy na cienkie paseczki, układamy na dnie szklanych pucharków, cebulę obieramy siekamy drobniutko w kostkę, rozsypujemy na śledziach, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu

Wanilia i Kardamon
Śledzie pod pierzynką 171

Śledzie to bardzo wdzięczny produkt w kuchni, łatwo je przygotować i to z dużym wyprzedzeniem. Świetnie się przechowują. Idealnie smakują zarówno z chlebem, jak i z gotowanymi ziemniakami. Nieduża srebrzysta rybka króluje nie tylko w kuchni skandynawskiej, w polskiej także poradziła sobie świetnie - głównie za sprawą łatwości w konserwacji, bo wystarczy ją zasolić, by znacznie przedłużyć jej trwałość. Śledź(...)śmietany lub jogurtu greckiego. Składniki: 4 filety śledziowe majonez/jogurt grecki/śmietana 4 jajka "O" ugotowane na twardo 2 cebule starty miękki ser żółty grubo mielony czarny pieprz Wykonanie: wymoczyć śledzie do pożądanej słoności ugotować jajka na twardo (8 minut do zimnej wody). Obrać i posiekać w drobną kostkę cebulę Układać pocięte w skośne paski śledzie w salaterce (lub foremkach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Aromatyczne śledzie z suszonymi śliwkami 122

Wczoraj wypróbowałam nowy przepis na śledzie, by sprawdzić przed świętami, czy warto. Efekt przerósł moje oczekiwania, bo smakowały nawet tym, którzy nie lubią śledzi. A wszystko to dzięki „opakowaniu” ich w pyszne dodatki pachnące cebulką, miodem i cynamonem. Spróbowała nawet Monika, która nigdy wcześniej nie spojrzała(...)stronę śledzi, a to dobry początek. Taka przekąska śledziowa pojawi się u mnie w świątecznym menu. Składniki: • 4 filety śledziowe 250 g – u mnie Lisnera w oleju • 3/4 szklanki śliwek suszonych • 1 cebula • 2 łyżki miodu • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1/4 szklanki oleju • 2 łyżki octu • sól, pieprz do smaku • kilka orzechów włoskich

To co kocham
Panierowane paluszki śledziowe 125

Trochę inny pomysł na śledzie czyli śledzie jak schabowe, w panierce z jajka i bułki tartej. Mnie osobiście paluszki bardziej smakowały na zimno niż na ciepło. Polecam, bo nikt nie spodziewa się śledzia pod panierką. Składniki: • 4 filety śledziowe w oleju • 2 łyżki mąki pszennej • 1 jajko • 4 łyżki bułki tartej • olej(...)smażenia Wykonanie: • Filety śledziowe przekroić wzdłuż na trzy paski, każdy skrócić o połowę. • Śledzie obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i panierować w bułce tartej. • Paluszki śledziowe smażyć na rozgrzanym oleju

To co kocham

Proponowane wyszukiwania