nakazuje tradycja, wypada zakończyć karnawał śledzikiem. Od środy czeka nas więcej wstrzemięźliwości w jedzeniu i nie tylko, i post, oczywiście jeśli go przestrzegacie. Ja na razie skupię się na śledziu bo w tym roku mój śledzik to wyjątkowy w smaku holenderski matjas, pochodzący ze zrównoważonych połowów. Dlaczego jest taki niezwykły opowiem za chwilę. Podobno prawdziwe śledzie matjasy jada się tylko(...)dodatkiem pokrojonej drobno cebuli i ew. popija dobrym alkoholem. Dla Holendrów dodawanie innych składników jest profanacją tego śledzia, ale ja nie jestem Holenderką więc zrobiłam lekką sałatkę. Wyszło iście królewskie danie, królewski śledź i król grzybów, borowik szlachetny, razem na jednym talerzu. Prosto, ale niezwykle smacznie. Pysznie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSałatka śledziowa z papryką i groszkiem konserwowym chodziła za mną od dłuższego czasu. Kiedyś jadałam śledzie bardzo rzadko, ale teraz się to zmienia. W ostatnim czasie często robię sałatki na kolację i w zasadzie znikają bardzo szybko. Tak to już jest kiedy ma się w domu dwóch dorastających synów. Nic w lodówce nie uchowa się za długo i w sumie(...)greckiego żeby była nieco lżejsza. Stałam się fanką tego zdrowszego zestawienia i w większości sałatek majonez zastępuję po części jogutrem. Zapraszam po przepis. Sałatka śledziowa 5-6 średnich płatów śledzi solonych a’la matjas 3-4 średnie ziemniaki 4 jajka 1 duża papryka czerwona 1 puszka groszku konserwowego kawałek pora (około 10 cm jasnej części) 3 średnie ogórki kiszone
Pieguskowa KuchniaSałatka w której orient spotyka się z zimną północą. "Karrysalat" to jedna ze świątecznych potraw, serwowana na bożonarodzeniowy lunch w Danii. Sałatka ze śledziem, przyprawiona aromatycznym curry, podawana jest tam na kromce ciemnego żytniego pieczywa na zakwasie. Duńskie imperium kolonialne obejmowało od 1620 roku Indie, więc dalekowschodnie przyprawy są znane Duńczykom od wieków i chętnie w tamtejszej kuchni wykorzystywane(...)następnie moczymy je przez całą noc w wodzie lub mleku. Następnego dnia odsączamy filety na sicie, osuszamy na papierowym ręczniku, po czym kroimy je w poprzek na centymetrowe kawałki. Śledzie zakwaszamy skrapiając je octem, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy pozostałe składniki. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do śledzi. Kapary odsączamy z zalewy, siekamy. Dodajemy do ryby. Mieszamy wszystko
Smakowity Blog KulinarnyRobiłam już śledzie z dodatkiem suszonych pomidorów z oleju a teraz inna wersja. Dodałam suszone pomidory ale w postaci suszonego granulatu z dodatkiem czosnku i czarnuszki. Czarnuszka w połączeniu z olejem lnianym nadała śledziom ciekawego smaku. składniki: 6-7 solonych filetów śledziowych 2-3 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i czarnuszką 1 duża cebula olej lniany tłoczony na zimno Semco(...)olej rzepakowy tłoczony na zimno Semco Śledzie wymoczyć w mleku lub wodzie. Osączyć i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pokrojone śledzie i cebulę przełożyć do miski. Dodać suszone pomidory z czosnkiem i czarnuszką i dokładnie wymieszać. Zalac olejem lnianym i rzepakowym w równych proporcjach. Lekko przemieszać. Następnie przełożyć do słoika. Jak potrzeba dolać jeszcze oleju. Odstawić
Monia miesza i gotujeMiały być śledzie łososiowe, ale kolorem bardziej przypominają tuńczyka. Jak zwał, tak zwał, śledzie są w doborowym towarzystwie. Sos jajeczny doskonale uzupełnia ich smak. Składniki: – 500 g filetów śledziowych w oleju – 2 szklanki barszczu czerwonego, może być gotowy z kartonu Sos jajeczny – 4 jajka – 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18% – 1 łyżka(...)Jajka ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. – Wymieszać jajka ze śmietaną, majonezem, chrzanem i przyprawami. – Odcedzić śledzie, osuszyć na ręczniku papierowym. – Ułożyć w salaterce śledzie na obwodzie, środek wypełnić sosem jajecznym
To co kochamśledzi nie ma dla mnie Wigilii, po prostu muszą pojawić się w jakiejkolwiek wersji na stole. Choć znajdziecie na moim blogu wiele przepisów na śledzie to dziś tradycyjnie, prosto. Śledzie z majonezem są pyszne, a majonez możecie zastąpić jogurtem naturalnym. Smakują wspaniale! Składniki: 300 g płatów śledziowych w oleju 200 ml majonezu 100 ml bardzo gęstej, kwaśnej śmietany 2 ogórki(...)dużych oczkach 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki cukru pudru, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: W misce mieszam majonez ze śmietaną, ogórkami i roztartymi ząbkami czosnku. Doprawiam do smaku. Śledzie kroję na kawałki, mieszam razem wszystkie składniki. Dekoruję świeżym koperkiem, podaję na półmisku lub w misce
Zasmakuj KuchniŚledzie w sosie tatarskim z jajkami to pyszna przystawka, która idealnie nadaje się na Święta czy inne uroczyste okazje. Składniki: 500 g filetów śledziowych 0,5 l mleka Sos tatarski: 3 średnie ogórki konserwowe 1/2 szklanki marynowanych grzybków mała cebula gałązka natki pietruszki 3 jajka 4 kopiaste łyżki gęstej śmietany 12% 4 kopiaste łyżki majonezu łyżeczka musztardy 1/3 łyżeczki cukru(...)brązowego łyżka soku z cytryny sól i pieprz Przygotowanie Śledzie moczymy w mleku przez około 12 godzin. Następnie osuszamy i kroimy w paski o szerokości około 5 cm. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Jajka, ogórki, cebulę i grzyby kroimy w drobniutką kostkę. Pietruszkę siekamy. Składniki przekładamy do jednej miski. Majonez, śmietanę, musztardę, sok z cytryny, cukier i przyprawy mieszamy
e-PrzepisyKulinarnemój pierwszy przepis na śledzie, które… nie smakują jak śledzie 😉 . Śledzie smażone w cieście smakują bardziej jak jakaś inna ryba (filet panierowany), a przez to przypadną do gustu nawet osobom, które nie przepadają za ich smakiem.… Artykuł Śledzie smażone w cieście pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy PrzepisownikKolejna moja propozycja na świąteczne śledzie,tym razem w aromatycznej zalewie z żurawiną i kolendrą. Do przygotowania śledzi użyłam oleju rzepakowego Semco. 8 szt solonych płatów śledziowych marynata: 300 ml wody 150 ml octu 10% 3 łyżki cukru 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego farsz: 3 cebule 3 łyżki oleju rzepakowego Semco 100 g suszonej żurawiny(...)patelnię i smażyć na oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać żurawinę,smażyć razem przez chwilę po czym dodać nasiona kolendry. Całość podlać marynatą w której moczyły się śledzie,przyprawić pieprzem z kolendrą ,gotować kilka minut,odstawić do wystygnięcia. Płaty śledziowe pokroić na kawałki. W słoiku układać na przemian kawałki śledzi i farsz cebulowy,zalać pozostałym na patelni płynem. Słoik
Kolorowa kuchnia ElkiŚledzie tradycyjnie już wpisują się w bożonarodzeniowe menu. Tym razem prosta i smaczna sałatka nie tylko na świąteczny stół. Świetnie sprawdzi się w codziennym menu - na kolację lub lunch. Pospolite, tanie składniki, a jakie smaczne jedzonko. Do sałatki użyłam własnych kiszonych ogórków, dlatego pewnie smakowała tak wyjątkowo. Zawsze o efekcie końcowym decyduje jakość użytych składników. Składniki: 4 ziemniaki(...)kiszone ogórki 3 jajka 4 śledzie 1 mała cebula 1 jabłko - opcjonalnie mała puszka groszku 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sól, pieprz Wykonanie: ziemniaki ugotować w mundurkach ugotować jajka na twardo. Włożyc jajka do zimnej wody i gotowac 8 minut. Zalać zimną wodą i odstawić do przestudzenia. Obrać ze skorupek i pokroić w kostkę śledzie wymoczyć wg potrzeby. Solone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Podzielę się dzisiaj z Wami kolejnym przepisem zaraz po śledziach w korzennej zalewie i tych z kiszonymi buraczkam i na niesamowicie pyszne i proste śledzie, które spokojnie możecie zaserwować podczas najbliższych Świąt. Cebulka, suszone pomidory i musztarda francuska. Tylko tyle dodatków wystarczy by je przygotować. No i oczywiście kilka godzin w lodówce by smaki się przegryzły i pyszne śledzie gotowe(...)pokrojonych w mniejsze kawałki 4 łyżki musztardy francuskiej świeżo zmielony pieprz 1 cebula pokrojona w piórka słoik ok. 200 g suszonych pomidorów w oleju olej – 2 łyżki Przygotowanie: Śledzie, pomidory, musztardę oraz cebulkę przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy pieprz, olej oraz około pół szklanki oliwy spod pomidorów. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy w lodówce na kilka godzin
Życie ze smakiemZiemniaczana sałatka ze śledziem i czarnuszką. Pyszna, szybka w przygotowaniu, sycąca. Smak sałatki wspaniale wzbogaca i urozmaica dodatek czarnuszki. Spróbujcie najpierw śledzia z czarnuszką MIRKO od tak z kromką chleba, polecam A potem przygotujcie z niego tą pyszną sałatkę Składniki: 1 opakowanie śledzia z czarnuszką MIRKO 1 ziemniak 2 mniejsze ogórki konserwowe 2 jajka około 1 cm pora 3 łyżki(...)jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku opcjonalnie posiekana zielona pietruszka do podania Przygotowanie: Ziemniaka gotujemy w mundurku, obieramy i kroimy. Dodajemy drobniej pokrojonego śledzia z czarnuszką i łyżkę cebulki z opakowania. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jajka (ugotowane wcześniej na twardo), ogórki i posiekany por. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i jogurt naturalny. Mieszamy
Słodkie okruszkiświątecznym stole nie może zabraknąć śledzi,a te które zrobiłam są w oleju i jednocześnie najprostsze z możliwych do przygotowania. Do śledzi użyłam oleju lnianego Semco tłoczonego na zimno,który posiada niezwykłe właściwości odżywcze i lecznicze i doskonale pasuje do tego typu potraw. Przepis choć prosty i skromny zgłaszam do konkursu organizowanego przez Semco producenta olejów tłoczonych na zimno(...)Stawiam na tradycję,bo takie śledzie w lnianym oleju robiła moja babcia,która wraz z dziadkiem wiele lat temu uprawiała len i robiła z niego olej. 8 solonych płatów śledziowych 3 cebule świeżo mielony pieprz pieprz kolorowy w ziarnkach (ok 1/2 łyżeczki) 250 ml oleju lnianego wielkopolskiego Filety śledziowe zalać wodą i odstawić na 2-3 godziny. Osączyć,pokroić
Kolorowa kuchnia ElkiŚledzie pod szubą , sułtańskie (czyli z rodzynkami, cebulą i koncentratem pomidorowym), z orzechami , rolmopsy ze śliwką, w zalewie słodko-kwaśnej i cytrynowe - oto nasz zestaw śledzi na tegoroczne Święta. Te ostatnie, przepis na które znajdziecie poniżej, smakują zaskakująco świeżo, orzeźwiająco, są aromatyczne i delikatne, wykwintne i bardzo niecodzienne. Polecam! Składniki: 8 filetów śledziowym solonych a la matjas skórka otarta(...)cytryny sok z połowy cytryny sok z połowy limonki 1 łyżka cukru pudru 100ml oleju rzepakowego (u mnie Semco ) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 cebula kolorowy pieprz Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez ok 3h, następnie dobrze opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w skośne kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wyłożyć na sitko, przelać najpierw wrzątkiem, a następnie
Obiad gotowyŚledzie z ziarenkami serka wiejskiego w śmietanie z dodatkiem ketchupu. Bardzo smaczna sałatka śledziowa w nieco innym towarzystwie niż zwykle. Podana na słonych krakersach jest propozycją na świetną przekąskę imprezową. 2 filety śledziowe marynowane w oleju 200 g serka wiejskiego 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki ketchupu łagodnego Kotlin 1/2 cebuli białej 1 łyżka siekanej natki pietruszki sól pieprz czarny(...)mielony 1 opakowanie krakersów Serek wiejski wymieszać z gęstą śmietaną i ketchupem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do serka razem z pokrojonymi filetami śledziowymi. Można też wykorzystać śledzie solone, ale najpierw muszą być wymoczone w wodzie i osuszone. Sałatkę wymieszać doprawiając solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Odstawić do lodówki na około godzinę, aby smaki się przegryzły. Przed
https:KKuchniaMniam