Przepis na : obiad
Dzisiaj Wielki Piątek! Domowe śledzie, to dobra propozycja na obiad. Płaty śledziowe dobrze płuczemy kilka razy w zimnej wodzie. Przygotowujemy zalewę octową, studzimy ja i wkładamy śledzie. Zalewa: 2 litry wody, 1 szkl. octu, 1 szkl. cukru, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela, cebula. Wszystko należy zagotować razem i wystudzonym zalewamy śledzie na minimum 5h. Potem śledziki odcedzamy. Potrzebujemy jeszcze śmietanę, cebulę, sól i pieprz, które łączymy w misce ze sobą. Śledzie zawijamy i spinamy wyk... czytaj dalej...
Z czym nam kojarzą się śledzie? Oczywiście ze świętami czy sylwestrem. Pod koniec grudnia większość polskich rodzin je przygotowuje i się nimi zajada.
Czytaj dalej...Polska, rodzina, kuchnia, sport, historia, podróże...