Składniki: 500 g filetów śledziowych typu matias 400 ml śmietany 12% 1 cebula 1 jabłko łyżeczka posiekanego koperku pieprz Wykonanie: Śledzie płuczemy, wkładamy do zimnej wody i odstawiamy na kilka godzin by się wymoczyły. Wymoczone śledzie kroimy w paseczki, posypujemy pieprzem. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę. Obrane jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, koperek drobno siekamy. Do miseczki wlewamy(...)śmietanę, wkładamy jabłko, cebulę oraz drobno posiekany koperek, mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojonego śledzia i jeszcze raz delikanie mieszamy. Śledzia wkładamy do lodówki by przegryzły się smaki. Smacznego
magiczna kuchnia Kasilepsze;) Pochwalę się efektem końcowym ;) Dlatego chwilowo nie jestem w stanie dotrzeć do Was wszystkich, nie mniej zawsze gdzieś tam buszuję po blogosferze i sobie zaglądam w różne zakamarki ;) Śledzie w sosie tatarskim to w moim domu jeden z wielu przysmaków, za którym przepadamy. Miały być na święta ale "wszamaliśmy" je jeszcze przed Wigilią :P Korzystam z okazji i zamieszczam(...)płaty śledziowe (słone) 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych mały słoik pieczarek marynowanych 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy pieprz Filety śledziowe namoczyć na kilka godzin. Po tym czasie śledzie odcedzić i pokroić na małe kawałeczki, które należy równomiernie rozłożyć na całym półmisku. Ogórki kiszone pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki pokroić w ćwiartki. Ogórki i pieczarki wrzucić do jednej miski
My simple kitchenrazy w roku: na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Ma w sobie jeden z ważniejszych dla mnie smaków: smak dzieciństwa. ;-) Choć jest pracochłonna, bo trzeba ugotować osobno buraki, jajka, wymoczyć śledzie to zapewniam, że jest warta całego tego zachodu. :-) Dla wielbicieli śledzi oczywiście! 2-3 filety śledziowe (u mnie z oleju) 2 buraki 2 ziemniaki 2 ogórki kiszone 2 jajka(...)oleju przez około 15 minut. 2. Burak i ziemniaki gotujemy do miękkości, bez obierania skórki. Jajka gotujemy na twardo. Wszystko studzimy. 3. W misce warstwami układać będziemy kolejno: śledzie, cebulę, majonez, ziemniaki, sól, pieprz, ogórki, majonez, buraki, sól, pieprz, jajka. W takiej kolejności przygotowujemy i od razu układamy w misce warstwowo składniki (dzięki temu zabrudzimy mało naczyń): śledzie kroimy
Szefowa kuchniBlueberry Corner by "jagodzianka" Te rybki kojarzą się z daniami takimi jak: śledź w oleju, śledź w śmietanie, śledź po kaszubsku, po wiejsku, japońsku, … Przeczytaj cały artykuł Post Smażone śledzie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerWiększość z was na pewno robiła już takie śledzie, więc nie ma się co rozpisywać i zachwalać ich zalet. Są pyszne, a kto nie robił, koniecznie musi je sobie przygotować:) Polecam!!! Składniki: 1 kg solonych śledzi 2-3 cebule 1/2 szklanki oleju 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki rodzynek cukier sok z 1/2 cytryny Wykonanie(...)Śledzie namaczam, osaczam i kroję w dzwonka. Rodzynki namaczam w gorącej wodzie, gdy spęcznieją osączam na sicie. Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oleju, aż się zeszkli. Dodaję koncentrat, ketchup i rodzynki, chwilę gotuję. Doprawiam cukrem i sokiem z cytryny. Zagotowuję i odstawiam do przestygnięcia. Do letniej zalewy wkładam dzwonka śledzi, przekładam do słoika, zakręcam i odstawiam
Bea(u)ty kitchenroku na Wielkanoc mamy dla Was niecodzienne połączenie: słony śledzik ze słodkimi truskawkami :) Inspiracją były dla nas śledzie serwowane przez Ambasadę Śledzia podczas karnawałowego festiwalu Najedzeni Fest , który odbył się 8 lutego w Krakowie. Samodzielnie spróbowaliśmy odtworzyć smak, który tamtego dnia podbił nasze podniebienia :) Zapraszamy Was do spróbowania - naprawdę warto! SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. 300 g filetów(...)śledziowych 250 ml mleka (do namoczenia śledzi) 150 g świeżych truskawek 150 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety śledziowe wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Moczymy przez około 1 - 2 godziny (mleko powinno “wyciągnąć” z nich sól
W kuchni KatieLata całe nie jadłem śledzi, bo nigdy mi nie smakowały. Do zmiany zdania na ich temat przekonały mnie te zrobione przez moją Przyjaciółkę. Po ich zjedzeniu doszedłem do wniosku, że wszystkie, które jadłem wcześniej, po prostu były źle doprawione. Śledzie Bromci są bardzo proste do przygotowania - potrzeba do nich tylko leśnych grzybów i natki pietruszki, co jest ich dodatkową zaletą(...)duuuuużo pieprzu! Składniki: 275 g filetów śledziowych a'la Matjas trzy garście suszonych grzybów leśnych 1 cebula 2 łyżki klarowanego masła pęczek natki pietruszki pieprz mleko do namoczenia śledzi Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać, zalać mlekiem i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie opłukać je pod bieżącą wodą. Każdy filet przekroić wzdłuż, a później
W SMAKPolsce ostatni dzień karnawału to ostatki, znany w niektórych regionach jako śledzik (w Wielkopolsce podkoziołek ). Żegna się wtedy karnawałowe przysmaki, witając postnego śledzia. Aby uniknąć niepotrzebnej dyskusji, czy dzisiejsza potrawa to tatar, czy sałatka – moja nazwa to po prostu śledzik. Tym razem bardziej niż sposobem przygotowania postaram się Was zachęcić sposobem… podania. Składniki: - 2 płaty śledzia - 2 małe(...)kawałek czerwonej papryki - kilka gałązek szczypiorku - gałązka świeżego kopru - sok z cytryny (mała łyżeczka) - pieprz cytrynowy - pieprz czerwony – ok. 6 ziaren - 2 łyżki oliwy cytrynowej Dodatkowo: - Pumpernikiel pełnoziarnisty Śledzie moczymy w zimnej wodzie (jak długo – zależy od stopnia zasolenia – trzeba spróbować), byle nie zadługo, bo stracą swoją jędrność. Orzechy włoskie siekamy i rumienimy na suchej patelni, aby wydobyć aromat
mojewypiekiinietylkodzień karnawału był obchodzony bardzo hucznie, a stoły na biesiadach uginały się od smakołyków. Było dużo alkoholu, mięs, słodkości. Ale była też obowiązkowo potrawa, która zwiastowała post. Był to śledź. Miał on zapowiadać biesiadnikom, że już następnego dnia zacznie się post, a wraz z nim 40 chudych dni. Pomimo zaniku wielu ciekawych staropolskich zwyczajów, ostatni dzień karnawału zwany potocznie śledzikiem(...)stał się doskonałym pretekstem do dobrej zabawy i jedzenia w gronie znajomych. Życzę Wam jutro dobrej zabawy ze śledziem na stole w roli głównej! Niech tradycji stanie się zadość. Składniki: 8 filetów śledziowych a'la matias 4 cebule 6 ząbków czosnku 1 korzeń imbiru 6 goździków 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 300 ml oleju rzepakowego pieprz
Smakowity Blog Kulinarnywiem jak u Was, ale u mnie w Wielki Piątek tradycyjnie zjada się śledzie. Jak dotąd niezmiennie wpadały w objęcia cebuli, pływały w śmietanie i zalewie octowej. I były pyszne! Ale ja uwielbiam nowości, eksperymenty i odkrywanie nowych smaków. Po wpisie Dorotus w Magii Smaków wiedziałam, że w tym roku moje śledzie będą opływały miodem, kusiły czerwienią(...)oleju, na gorący olej wrzucić cebulę, posolić i popieprzyć do smaku, przykryć, dusić do miękkości (nie przyrumieniać). Dodać miód, ocet, koncentrat, wymieszać. W salaterce lub słoiku układać warstwami: sos, śledzie, sos, śledzie, sos. Przykryć szczelnie folią spożywczą, pozostawić w lodówce na 1 - 2 dni przed spożyciem *UWAGA! Podane proporcje wystarczą na dwie, trzy niewielkie porcje. Smacznego
KUCHARNIAŚledzie zalewamy zimną woda z odrobina mleka -- na 1l wody 1/4 szkl. mleka --na 3-4 godziny ,aby utraciły nieco soli.Wodę z octem i z liśćmi laurowymi ,oraz zielem angielskim zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia.Wymoczone śledzie układamy w zalewie i pozostawiamy je na około 3 godziny .Rodzynki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy .Obraną cebulkę kroimy w piórka ,sparzamy wrzątkiem ,odcedzamy(...)szklimy na rozgrzanym oleju.Do zeszklonej cebulki dodajemy odsączone rodzynki i po chwili przecier pomidorowy ,najlepiej własnej produkcji.Całość doprowadzamy do wrzenia. Ułożyć naprzemiennie w sloiku śledzie ,które zalewamy sosem i znowu sledzie i sos i tak do skończenia produktów .Gotowe śledzie pozostawiamy na kilka godzin do przegryzienia produktów. Teraz nie pozostaje mi nic innego jak życzyc smacznego. Matias
w mojej kuchniwiersz Brzechwy : „…Bardzo w kuchni gniewały się śledzie, Że nikt nie chce ich jeść po obiedzie, Tak jak gdyby istniały powody, Wyżej cenić owoce lub lody. Przed obiadem dobry jest śledź, A po obiedzie – cicho siedź!..” itd. Składniki 2-3 cebule szklanka orzechów włoskich oliwa z oliwek około 1 szklanki 1/2 kg matiasów w oleju 4 dkg grzybów suszonych(...)Śledzie jeśli są solone namoczyć w wodzie kilka godzin.. Grzyby namoczyć, wodę odlać, zalać ponownie wodą i gotować do miękkości, pokroić Orzechy z grubsza posiekać Cebulę pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem, odcedzić, skropić octem. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, pokrojone grzyby i orzechy, podsmażyć dwie, trzy minuty, dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Pokrojone śledzie układać
w mojej kuchniŚledzie jem dwa razy w roku. W Środę Popielcową - obowiązkowo z ziemniakami - i w okolicy świąt Bożego Narodzenia. Właśnie w tym roku, na przedświątecznym spotkaniu opolskiej blogosfery, śledzie zrobiły absolutną furorę! Kiedy tylko padł sygnał, że można zaczynać konsumpcję, większość rzuciła się na śledzie :) Na śledzie Gosi z Bon Appetit Małgorzaty! Dopiero później przyszła kolej na degustowanie pozostałych blogerskich przysmaków
bistro mamaSkładniki:pół kilograma śledzi a'la matias3 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego2 cebule, pokrojone w krążki2 łyżki oleju 10 łyżek rodzynek, sparzonych wrzątkiem2 łyżki miodułyżka soku z cytryny2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren pieprzuPrzygotowanie:Śledzie zalałam zimną wodą i moczyłam przez godzinę. Wymieniłam wodę i odstawiłam na kolejną godzinę, po czym jeszcze raz wymieniłam wodę, dodając ocet. Moczyłam(...)przez godzinę.Osączone śledzie pokroiłam w poprzek na nieduże kawałki.Cebulę podsmażyłam na oleju i ostudziłam.Gdy cebula ostygła, dodałam do niej koncentrat pomidorowy, przyprawy, miód, rodzynki, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszałam.Do słoika lub salaterki układałam na zmianę warstwami śledzie i czerwoną mieszankę, zaczynając od mieszanki.Odstawiłam do lodówki na dobę
Kulinarny Pamiętnik