przygotowania go, zainspirowała mnie koleżanka z pracy, która spożywała podobnego śledzia podczas przerwy :) Pomyślałam sobie wtedy, że warto byłoby spróbować odtworzyć go w domu. Przepis jest taki jak lubię czyli: - prosty - szybki - i smaczny :) Składniki: tacka (200g) śledzi w oleju jedna cebula 200 gram koncentratu pomidorowego mały słoiczek grzybków marynowanych olej sól pieprz łyżeczka cukru słodka mielona(...)uznania w plasterki lub kostkę. Ja wykorzystałam moje zapasy z lata (być może przepis na nie także kiedyś się tutaj pojawi ;) ). Dodajemy je do przestudzonego już sosu. Mieszamy. Śledzie kroimy na małe cząstki. Układamy w słoiku na przemian warstwami: śledź- sos - śledź - sos itd. Odstawiamy do lodówki na minimum jeden dzień
Taste TherapyPrzedstawiam dziś przepis na śledzika w oleju idealnego na święta i nie tylko. Nie ukrywam, że nie jestem zbyt wielkim smakoszem śledzi ale dobrze przyrządzony zjem. I taki właśnie jest śledź według opublikowanego przepisu. Śledzie w oleju Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych, 3 cebule, pieprz, ostra papryka, olej. Wykonanie: Filety śledziowe musimy wypłukać a następnie przełożyć do naczynia(...)względem słoności smaku. Następnie posypujemy filety pieprzem i ostrą papryką. Filety śledziowe kroimy w 3-4 ukośne kawałki. Cebulę kroimy w piórka. W słoiku układamy na przemian cebulę, śledzie, cebulę, śledzie.. itd. Całość zalewamy olejem i wstawiamy do lodówki na dobę. Smacznego
paapilotkaaŚwięta Wielkanocne nadchodzą i czas pomyśleć o przygotowywaniu potraw. W szale przeszukiwania notesów z zapiskami wstępnie przygotowujemy listę potraw jakie znajdą się na wielkanocnym stole. Zacznijmy więc od śledzi. Ale jakie? Najlepsze na świecie! Po latach odnaleźliśmy przepis na pyszne śledzie w śmietanie jakie robiła kiedyś moja babcia. Polecam! Śledzie w śmietanie Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych(...)Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka. Cebulę zalewamy wrzącą wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i po ostygnięciu zalewy dodajemy pokrojone w 3-4 ukośne kawałki śledzie. Po kilku godzinach (najlepiej aby śledzie były w zalewie całą noc) odcedzamy filety i dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, kiszonego ogórka, ocet, cukier oraz wymieszaną
paapilotkaaDzisiaj pomysł na śledzia - czyli sałatka z cebulą, korniszonami i czerwoną fasolką. Prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. Poniższa sałatka pasuje idealnie na rodzinne spotkania, jak i święta. Składniki dla 4 osób: 300 g śledzi a'la matyjasy (bez zalewy!) 1 puszka czerwonej fasoli, 2 małe cebule garść korniszonów pieprz majonez Śledzie odsączyć z zalewy i 2 razy namoczyć(...)zimnej wodzie (najlepiej pozostawić je w wodzie na pół godziny). Cebulę obrać i drobno posiekać. Fasolkę odsączyć z zalewy. Korniszony drobno pokroić. Wymoczone śledzie pokroić w kostkę. Do miski wsypać pokrojone śledzie, cebulę, ogórki i fasolkę czerwoną. Posypać pieprzem i za pomocą majonezu (1-2 łyżki) wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną sałatkę schłodzić. Najlepiej smakuje po kilku godzinach, ponieważ smaki
Ugotowaćmojej kuchni, której nie trzeba dosalać, doprawiać i dodawać różnych zbędnych składników. Sałatka śledziowa, w której czuć smak wszystkich składników,oczywiście po odpowiednim " przegryzieniu się" dominują w niej śledzie. Stad jej nazwa - śledziowa - Bo mogła by być zwykłą sałatką z dodatkiem śledzi. Sałatkę śledziową robię często, zawsze wtedy kiedy zostaną mi ugotowane ziemniaki z obiadu. ( nie lubię wyrzucać(...)jedzenia) Ale przede wszystkim kiedy mam nieodpartą ochotę na śledzie. Akurat tym razem miałam matiasy w oleju, ale mogą być też zwykłe matiasy solone- tylko je trzeba odpowiednio długo wymoczyć. Składniki - śledzie w oleju typu matjas ok.250 gram ( 4 grube płaty ) - ugotowane ziemniaki 3 duże lub 4 małe - ugotowane jajka na twardo 2 szt. - jabłko 1 malutkie, lub pól dużego
Kuchnia z widokiem na ogródogóle, to okazało się, że Halyna wcale nie ze stolycy, ino z Gdyni, a wywodzi się ze wsi jakiej kaszebskiej. Pedziała nam, że w Gdyni to śledź najbardziej umiłowano potrawo jest. Podobno śledzie tam się wpaździerza naokrętkie – na śniadanie, obiad i kolancję, na co dzień i od święta. Nawet nam przywiozła od siebie potrawę ze śledzi, co podobno(...)uzyskania drobnych okruszków. Połączyć z masłem, tworząc elastyczną masę.Do ok.100 ml wody wlewamy sok z cytryny, podgrzewamy i w powstałym płynie dokładnie rozpuszczamy żelatynę. Zostawiamy do przestygnięcia.Śledzie kroimy w niewielkie kawałki, szczypior i koper siekamy, łączymy z twarogiem, suto doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Do masy wlewamy ostudzoną żelatynę i raz jeszcze dokładnie mieszamy.Dużą keksówkę wykładamy
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaPołowa listopada więc zaczęło się przedświąteczne odkurzanie przepisów sprawdzonych i poszukiwanie nowych… Oczywiście jednym z obowiązkowych składników na świątecznym stole są śledzie, które można podawać na mnóstwo sposobów. Mam kilka swoich ulubionych przepisów, a jednym z nich jest sałatka śledziowa po sułtańsku, którą robię od kilku lat. Na początku wydawało mi się, że takie połączenie nie będzie mi smakować(...)przepis dostałam od swojej Cioci więc stwierdziłam, że spokojnie mogę zaryzykować i… nie zawiodłam się… Takie połączenie śledzi ze słodkimi rodzynkami i smażoną cebulą z kwaskowatym koncentratem sprawdza się idealnie!Sułtańska sałatka śledziowa – składniki:400g śledzi (matjasów)200 g rodzynek2-3 cebule300g koncentratu pomidorowegosól, pieprz, oliwa do smażenia, sok z cytryny (opcjonalnie) Śledzie namoczyć, odlać
UgotujmyTo.plSkładniki: - 7 filetów śledzi (uprzednio namoczonych w wodzie, aby nie były zbyt słone! ) - 1 szt jabłka najlepiej kwaskowate - 2 ziemniaki ugotowane - 1/2 cebuli - 3 łyżki majonezu - 4 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka śmietany 30% - sól i pieprz Wykonanie: Śledzie namaczamy w wodzie, kilka razy ją wymieniamy, aby śledzie nie były zbyt słone. Gdy osiągną należyty nam smak, kroimy(...)będzie ostra. Studzimy i wyciskamy w dłoniach. Jabłko kroimy w kostkę, ugotowane ziemniaki również w kosteczkę. Jabłko, ziemniaki i cebulę, mieszamy z majonezem, jogurtem i śmietaną, dodajemy śledzie. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie doprawiamy dopiero sałatkę do smaku solą i pieprzem, ponieważ słone śledzie już częściowo "nasolą" sałatkę. Sałatka najlepsza jest po okolo 12 godzinach
SMYKWKUCHNIBłyskawiczna w przygotowaniu świąteczna przekąska. Idealna jako przystawka na zimno lub zakąska. Śledzie najlepiej smakują następnego dnia lub po dwóch. 4 pojedyncze płaty śledzia marynowanego ¾ szklanki wody 2 cebule 1/3 szklanki octu 10% 0,5 szklanki oleju rzepakowego 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego Ze śledzi zdejmujemy skórę, kroimy(...)wodę, ocet oraz olej. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do zalewy. Wsypujemy cukier, kolorowy pieprz oraz liski i ziele angielskie. Zalewę gotujemy około 10 minut. Po przestudzeniu mieszamy ze śledziami. Chłodzimy w lodówce. Śledzie najlepsze są następnego dnia
VioletoweKucharzenieprzyrządzamy nie tylko od święta – to pyszne i zdrowe danie, które bardzo lubimy. Sos warzywny, który jest jego bazą, świetnie sprawdza się również w sałatce śledziowej. Przepis na śledzie po grecku Składniki: 400 gramów wymoczonych matiasów, 3 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 2 cebule, 1 papryka czerwona, puszka pomidorów w zalewie, czubata łyżka papryki w proszku, 3 łyżki octu winnego(...)natka pietruszki, łyżeczka musztardy, pieprz, olej. Jak zrobić śledzie po grecku? Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim posiekaną cebulę, dodaj starte na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę, smaż jeszcze kilka minut często mieszając, dopraw papryką i pieprzem, wymieszaj, wlej pomidory i duś wszystko około 10 minut. Do sosu dodaj musztardę i ocet
Kulinarna Polskapół i upiec w piekarniku aż się zarumienią. Na wykałaczkę nabić oliwkę i kawałek ośmiornicy. Wbić w każdy ziemniak po 2 koreczki. Sałatka z selera, ziemniaków, śliwek i śledzia Składniki na 2 porcje: bulwa selera ugotowana ze skórką i obrana 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach i obrane jabłko – pokrojone w słupki bez obierania opakowanie gotowych śledzi w śmietanie(...)garść śliwek suszonych bez pestki mała czerwona cebula pokrojona w piórka łyżka kaparów odsączonych z zalewy płatki migdałów podprażone na patelni Przepis na sałatkę z selera, ziemniaków, śliwek i śledzia Selera i ziemniaki kroimy na duże kawałki i wykładamy na 2 talerze. Dodajemy pokrojone jabłka. Chrzan i pieprz dodajemy do opakowania śledzie i mieszamy. Kroimy śledzie na mniejsze kawałki
Ugotowane pozamiataneŚledź po grecku podobnie jak tradycyjna ryba po grecku z Grecją niewiele ma wspólnego:). Zamiast ryby w cieście - śledź. Efekt przerósł moje oczekiwania:). Do warzyw dodajemy minimalną ilość soli - śledź ma jej w sobie wystarczająco dużo. 500g filetów śledziowych w oleju 3 cebule 3 marchewki 1 pietruszka 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy olej(...)Śledzie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na nieduże kawałki. 2. Marchew i pietruszkę ścieramy na małych oczkach tarki. Cebulę drobno kroimy. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa przez 5-10 minut. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, zalewamy 1/2 szklanki wody, dusimy do jej odparowania. Jeśli warzywa nadal będą twarde, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Wsypujemy szczyptę soli, pieprz
Szefowa kuchniszkl. octu spirytusowego 10% 1 łyżka cukru 3-4 kulki czarnego pieprzu 3 kulki ziela angielskiego kilka ziarenek gorczycy [ nie dałam] 1 liść laurowy 1 duża cebula Śledzie wypłukać , przełożyć do pojemnika, zalać zimną wodą lub mlekiem i moczyć około 2-3 godziny. Do garnka wlać wodę, ocet oraz dodać cukier, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy.Zagotować, a następnie(...)zostawić do ostygnięcia. Śledzie wyjąć z wody/mleka i pokroić w dowolne mniejsze kawałki. Obrać cebulę i pokroić w cienkie półplastry lub w piórka. Układać warstwami w słoiku lub pojemniku: na dnie cebula, potem śledzie, cebula, śledzie i tak do skończenia obu składników. Zalać przestudzoną (zimną) zalewą tak, by śledzie były całkowicie zanurzone, zamknąć pojemnik i wstawić do lodówki
Moje domowe kucharzeniebiałej ryby, farszu warzywnego i sosu pomidorowego. 6. Ryba po japońsku , czyli smażona ryba w cieście naleśnikowym zalana pomidorowym sosem wraz z dodatkiem papryki i ogórków konserwowych. 7. Śledzie po sułtańsku to połączenie cebuli, rodzynek i zalewy pomidorowej. Pamiętajcie o tym, że takie śledzie najlepiej smakują na drugi dzień po przyrządzeniu, ponieważ rodzynki muszą napęcznieć. 8. Śledzie pod pierzynką(...)sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą, ogórkiem konserwowym, jajkiem i buraczkami. 9. Sałatka śledziowa z kiwi i jajkami . Według mnie słodko-kwaśne kiwi idealnie pasuje do słonego śledzia, dlatego jeżeli wcześniej nie jedliście takiej sałatki to zachęcam Was do wypróbowania poniższego przepisu. 10. Śledzie z cebulą i suszoną żurawiną - marynowane wraz z dodatkiem ziela angielskiego, listków laurowych i goździków
Ugotować