Proste potrawy potrafią zachwycić, dziś eksperymentowałam ze śledziami. Smak korniszonów i czosnku, delikatnej szalotki i czerwonej cebuli w połączeniu z kawałkami śledzi zadowoli każdego miłośnika intensywnych smaków... ŚLEDZIE W SOSIE CZOSNKOWYM- proponuję z dodatkiem chrupiących bułeczek prosto z piekarnika. SKŁADNIKI: 4-5 płatów śledzi w zalewie octowej SKŁADNIKI SOS: 3-4 ząbki czosnku 1 szalotka 1 cebula czerwona(...)korniszonów 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżki majonezu Winiary świeżo mielony pieprz czarny, sól do smaku WYKONANIE: śledzie pokroić w paski SOS: czosnek przecisnąć przez praskę, szalotkę i 3/4 cebuli czerwonej, korniszony pociąć w drobną kostkę, resztę cebuli czerwonej kroimy w krążki posypujemy cukrem i solą (do zmożenia), cebula będzie dekoracją półmiska, dodać majonez, jogurt naturalny, wymieszać
Kuchnia Beatytych co nie przepadają za smakiem tradycyjnego śledzia proponuję wam wspaniałą alternatywę - śledź smażony na patelni. Kto nie wierzy niech spróbuje. Na pozór zaskakujący sposób przyrządzenia śledzi znany jest na Kujawach od pokoleń. Składniki: 1/2 kg świeżych śledzi nie z zalewy (tuszy lub filetów) sól, pieprz mąka pszenna (do panierowania) cytryna (opcjonalnie) Wykonanie: Śledzie solimy, pieprzymy(...)obtaczamy w mące. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju, aż będą lekko rumiane Na koniec można skropić śledzie lekko cytryną. Smacznego
IMPRESJA SMAKUsmakiem, mimo składników takich jak orzechy i ananas. SKŁADNIKI 1 puszka kukurydzy około 180 g orzechów włoskich (bez skorupki) 1 puszka ananasa w kostce 8-10 śledzi matiasów 1 mała cebula 1 szklanka octu 1 szklanka wody 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy białej 1 łyżka oliwy do smaku: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżeczki musztardy, pieprz WYKONANIE Zalewa octowa: Solone śledzie zalać wodą na czas przygotowywania zalewy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na jednej łyżce oliwy. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać zeszkloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę. Zagotować i mieszając zostawić na małym ogniu kilka minut. Po tym czasie wyłączyć palnik i zalewę ostudzić (ja studzę na balkonie
Passions hobbies lifeŚledzie zaliczamy do tłustych ryb, 100 g dostarcza 160 kcal. Mają sporo potasu, kwasu omega-3 Spora ilość tłuszczu w śledziu to jego zaleta, aż 70 proc. tego tłuszczu stanowią dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone, szczególnie cenny jest kwas EPA. Ryby te są bogatym źródłem witamin A i D oraz E, sporo witaminy B6 oraz(...)witaminy B12. Śledzie dostarczają także sporą dawkę żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu. Ciekawostką je to że śledzie wpływają również na nasz nastrój, ponieważ zwiększają poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjne, wzmacniają pamięć i koncentrację. Składniki: 1 op śledzi matias w oleju 1 jabłko 0,5 papryki czerwonej 5 ogórków konserwowych w kurkumie 1 łodyga selera naciowego
kgwjanczewoświęta. Jeszcze chwila, już za momencik, nim zdążysz mrugnąć okiem, a na niebie zauważysz pierwszągwiazdkę, sygnał do rozpoczęcia uczty. ŚLEDZIKI Z CHILI. /autorskie;/ na 1-2 słoiczki 500g solonych śledzi 2 papryczki chili olej 2 szklanki wody 1/2 szklanka octu 2 ziarenka pieprzu po łyżeczce papryki mielonej słodkiej i ostrej Śledzie moczę przez noc, aby pozbyć się nadmiaru soli. Kroję(...)mieloną paprykę zagotowuję, a następnie studzę. Zalewam przygotowaną zalewą śledziki. Zostawiam szczelnie zamknięte w lodówce minimum dwie doby. ******** ŚLEDZIKI PO WIEJSKU Z PAPRYKĄ. / autorski;/ 1 duży słoik 500g solonych śledzi 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 2 cebule 2 pęczki koperku 2 szklanki oleju 2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 2 ziarenka pieprzu 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Śledzie
W kuchni Karmel-itkiTatar ze śledzika a’la Matjas z warzywami, jabłkiem i sosem miodowo – musztardowym. Sałatka ze śledzia podana na chrupiącej grzance zapieczonej z masłem. Niezawodna propozycja zakąski na przyjęcie lub na kolację, kiedy masz ochotę zjeść coś niestandardowego. Drukuj Tatar ze śledzia z warzywami na grzankach 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Przystawka Trudność: Łatwe Porcje(...)porcji Przygotowanie 20 min. Pieczenie 10 min. Kalorie 150 kcal Idealna przekąska albo przystawka na przyjęcie. Sałatka śledziowa – tatar ze śledzia Matjas z warzywami, podana na chrupiącej grzance. Składniki: TATAR – SAŁATKA 4 śledzie a’la Matjas 6 grzybków marynowanych 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 3 ogórki kiszone 1 twarde jabłko 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka
ProstePesto.pljest to, że każdy ma za zadanie przygotować jakąś potrawę na Wigilię. Taki podział, żeby gospodarze wieczerzy wigilijnej mieli trochę łatwiej ;) Przez lata każdy wyrobił sobie swoją specjalizację, albo śledzie albo ciasto albo kapusta z grzybami, albo w wyniku rozmaitych kolei losu trzeba było nauczyć się także innych przepisów. Mi w tym roku przypadło zadanie upieczenia ciast. Przepis przygotowałam(...)się piekarnik (wiem już o tym było, ale Święta bez piekarnika?! muszę się wyżalić ;). Ciasto bez pieczenia jakoś mi nie pasuje, więc w tym roku zamiast ciasta będą śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną. Śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną Składniki: 1) 8 płatów śledziowych 2) 4 cebule
Na kulinarnym poligonieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka śledziowa to idealne danie dla wszystkich miłośników śledzi. Jest ona obowiązkową potrawą podczas świąt Bożego Narodzenia, ale śmiało możemy ją także przygotowywać w ciągu roku. Sałatka śledziowa jest bardzo szybka w przygotowaniu, dlatego będzie świetną przekąską, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie innej, bardzo czasochłonnej sałatki. Wystarczy zaledwie 4 składniki, które z pewnością każdy(...)posiada w swojej lodówce i sałatka śledztwa gotowa! Serdecznie polecam wszystkim miłośnikom śledzi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Sałatkę Śledziową Składniki: 300 g śledzi 1 średniej wielkości por 4 jajka 3 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie zalewamy wodą i odstawiamy na ok 30 minut. Jajka gotujemy na twardo , obieramy
Przepiski.plŚledzie w śmietanie to jeden z moich ulubionych przepisów na śledzie. Z dodatkiem żurawiny, która świetnie podkreśla ich smak, sa naprawde pyszne. Rewelacyjny przepis, świetna przystawka na każdą okazje. Smacznego! SKŁADNIKI: 500 G ŚLEDZI TYPU MATJAS GARŚĆ NATKI PIETRUSZKI 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY 2 ŁYŻKI SUSZONEJ ŻURAWINY 1 ŁYŻKA CHRZANU 1 UGOTOWANE NA TWARDO ŻÓŁTKO 150 ML GĘSTEJ ŚMIETANY(...)PRZEŁOŻYĆ DO MISECZKI. DODAĆ DO NIEJ PRZETARTE PRZEZ SITKO ŻÓŁTKA, SMIETANE, CHRZAN I SOK Z CYTRYNY. DOPRAWIC SOLA I PIEPRZEM DO SMAKU I DOBRZE WYMIESZAĆ I DODAĆ ŻURAWINĘ. ŚLEDZIE POKROIĆ NA MNIEJSZE KAWAŁKI LUB ZOSTAWIĆ JE W CAŁOŚCI. UŁOŻYĆ WARSTWAMI NA PÓŁMISKU I KAŻDĄ WARSTWĘ POLAĆ PRZYGOTOWANYM SOSEM. NA KONIEC POSYPAC NATKA PIETRUSZKI. PODAWAĆ SCHŁODZONE. SMACZNEGO
Pani M - kuchnia smakowitaŚledzie z żurawiną i orzechami. 400 g płatów śledzi solonych, 200 g żurawiny suszonej, 150 g orzechów włoskich, olej rzepakowy (u mnie tłoczony na zimno), Śledzie zalać zimną wodą na około 2 – 3 godziny. Po tym czasie śledzie wyjąć, osuszyć. Pokroić na równej wielkości nieduże kawałki. Żurawinę pokroić (każdy owoc na pół). Orzechy posiekać. Śledzie wymieszać z żurawiną i orzechami
królestwo garówŚledzie w zalewie octowej z gorczycą Przepisów na śledzie jest chyba milion. Każdy ma swoje gusta smakowe i swoje sprawdzone pomysły, czyli swoje „tajemnice smaku” na śledzika :-). My tym razem proponujemy przepis, który łączy prostotę wykonania z ciekawym i wyrazistym smakiem. Przygotowanym śledziem, według tego przepisu możemy się delektować, tak po prostu ” ze słoika” ;-). Może on również być(...)dalszych, indywidualnych wariacji smakowych. Składniki 2 szklanki wody ½ szklanka octu 4 szalotki 4 łyżki gorczycy białej 6 ziaren pieprzu czarnego 6-8 filetów śledziowych a’la Matjas Wykonanie Śledzie moczymy około godziny, następnie wymieniamy wodę i moczymy kolejną godzinę. W małym garnku zagotowujemy wodę. Szalotkę kroimy na pół i w piórka, wrzucamy do wrzątku na około 2 minuty, następnie
Tajemnice SmakuSałatka śledziowa to danie na śniadanie, kolację, jak i również na …obiad. A jeśli śledzie na obiad, to obowiązkowo podane z gorącymi pieczonymi ziemniakami. Jest to świetny pomysł na tzw. piątkowy obiad, kiedy to wiele osób traktuje ten dzień, jako dzień rybny. Dzięki temu, że sałatkę przygotowujemy dzień wcześniej, jedynym zadaniem będzie godzinę przed obiadem umycie i upieczenie ziemniaków(...)ogórków kiszonych 3 jaja ugotowane na twardo 2 łyżki siekanego świeżego koperku sok z 1/2 cytryny 350 ml jogurtu naturalnego 60 g majonezu sól, pieprz ziemniaki Wykonanie Śledzie moczymy w zimnej wodzie około godziny. Jajka obieramy ze skorupek. Obieramy ze skórki jabłko i cebulę. Jajka, ogórki, jabłko i ogórki kroimy w drobną kostkę. Z jogurtu, majonezu, soku z cytryny przygotowujemy
Tajemnice Smakumnie w domu na święta nigdy nie może zabraknąć śledzia - choć ja i mój tata nie należymy do jego zagorzałych fanów, moja mama i brat go uwielbiają, więc zawsze jakoś znajduje drogę na nasz stół 😉 Śledź pojawia się na naszym stole w różnych postaciach, na moim blogu znajdziecie przepisy na śledziowe przekąski - napisałam tam też kilka słów o samych śledziach(...)Jajko ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. 3. Groszek odsącz na sitku. 4. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i przelej na sitku wrzątkiem. 5. Do śledzi dodaj jajko, groszek i cebulę. 6. Wymieszaj majonez z jogurtem i musztardą, dodaj pieprz, sól i natkę pietruszki. Tak przygotowanym sosem zalej śledzie z dodatkami i dokładnie wymieszaj. Sałatkę można
Z notatnika dietetykaŚledzie w sosie musztardowym to kolejny pomysł na przystawkę, którą możecie podać nie tylko podczas Wigilii. Można je przygotować kilka dni wcześniej, ale gdy nie macie czasu to wystarczy kilka godzin przed imprezą. Inne przepisy na śledzie znajdziecie TUTAJ . *Wpis powstał przy współpracy z marką Kętrzyński . Składniki /1 słoik/: 6 płatów solonych śledzi 1 cebula 4 łyżeczki musztardy francuskiej(...)kostkę, zalać wrzątkiem na 3-4 minuty i odcedzić. Zostawić do ostygnięcia. Musztardy wymieszać z majonezem oraz jogurtem, doprawić curry i pieprzem. Wymieszać i połączyć z cebulą. Następnie dodać śledzie i znów wymieszać. Odstawić na kilka godzin lub włożyć do słoika i wstawić do lodówki. Artykuł Śledzie w sosie musztardowym pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smaku