śledzie po - 4528 przepisów (strona:53/302)

Śledzie z cebulą, w oleju rydzowym 182

Jeśli lubicie śledzie, mam dla Was propozycję na śledzie w oleju rydzowym. Olej rydzowy ma bardzo charakterystyczny, lekko korzenny smak, z wyczuwalną nutą cebuli i gorczycy. Ze śledziami komponuje się idealnie. Jeśli nie znacie oleju rydzowego, zapraszam na konkurs , w którym można  wygrać zestaw trzech pysznych olejów. Składniki: 250 g płatów śledziowych w oleju 1 duża cebula(...)płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych   ( u mnie przyprawy Skworcu ) pieprz czarny, mielony 4 ziarna ziela angielskiego olej rydzowy - kilka łyżek Wykonanie: Śledzie odsączamy z oleju i kroimy na kawałki 1cm - 2 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę, posypujemy mielonymi liśćmi laurowymi oraz dość obficie pieprzem. Cebulę mieszamy z przyprawami. W słoiczku układamy warstwami cebulę i śledzie

Smak mojego domu
Śledzie z pieczarkami i pomidorami 155

chyba moje ulubione śledzie. Chociaż lubię wszystkie, ale te wyjątkowo mi posmakowały. Pieczarki i pomidory doskonale pasują do śledzi, ja użyłam domowego przecieru pomidorowego, ale równie dobrze można użyć gotowej passaty lub koncentratu. Śledzie te najlepiej smakują na drugi, trzeci dzień, smaki się wtedy ładnie przegryzą. Poza tym też świetnie wyglądają na talerzu. Polecam :) 5 filetów śledziowych typu matjas(...)majeranku 1 szklanka przecieru pomidorowego (może być domowy) szczypta brązowego cukru 2 łyżeczki octu jabłkowego 0,5 szklanki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, aż będą dostatecznie słone. Pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na patelni. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić pieczarki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Śledzie z suszonymi pomidorami 256

święta i podczas karnawału, na naszych stołach często goszczą śledzie. Jedne z moich ulubionych, to śledzie z suszonymi pomidorami. Mam dla Was prosty sposób na ich przygotowanie. Składniki: 250 g płatów śledziowych w oleju 6 pomidorów suszonych 2 średnie cebule pieprz czarny olej Wykonanie: Śledzie kroimy na kawałki 1cm - 2 cm. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Pomidory suszone drobno(...)siekamy. W słoiczku układamy warstwami śledzie, cebulę, pomidory. Składniki układamy jak najściślej. Każdą warstwę dość mocno pieprzymy, gdyż olej tłumi pikantność. Ostatnią warstwą powinna być cebulka z pomidorami. Tak przygotowane śledzie zalewamy olejem. Aby olej łatwiej dopłyną na dół, przy brzegu słoiczka możemy włożyć patyczek do szaszłyków. Najlepiej go włożyć kilka razy, w różnych miejscach, ale tak, aby zawsze

Smak mojego domu
Śledzie po japońsku 279

Śledzie po japońsku z jajkiem i zielonym groszkiem zawsze kojarzą mi się z przekąską do wódki w restauracjach z czasów PRL-u, chociaż nigdy ich nie jadłam, tym bardziej wódki z nimi nie piłam. Nie wiem też dlaczego nazywają się po japońsku . Miałam śledzie w lodówce, a że Wielkanoc(...)czas jajek, więc postanowiłam odtworzyć, a raczej stworzyć od nowa tę przekąskę. Okazało się, że jajko, śledź i sałatka cebulowo-jabłkowo-groszkowa z majonezem to idealne połączenie. Nawet Monika zjadła kawałek śledzia w sałatce, a Sławek, który z reguły nie jada tych ryb, stwierdził, że całkiem, całkiem

To co kocham
Śledzie po kaszubsku 452

świątecznym stole nie może zabraknąć tak pysznych śledzi po kaszubsku.  Śledzie w tej wersji uwielbia cała moja rodzinka.                                     Śledzie po kaszubsku Składniki : filety śledziowe - 600 g Sos: ogórki konserwowe 2 szt większe koncentrat pomidorowy - 1 mały słoiczek cebula - 2 szt olej(...)szkl woda - 1/2 szkl ziele angielskie - 4 ziarna liście laurowe - 3 sól i pieprz sok z cytryny - 1,5 łyżki miód - 3 łyżki Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez ok. 3-4 godzin, zmieniając wodę ze 3 razy. Następnie należy odsączyć i pokroić śledzie na kawałki.  Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na tłuszczu. Ogórki

Kuchnia Danusi
Sałatka śledziowa z burakiem - fit 229

Sałatka śledziowa w jesiennym wydaniu, bo z dodatkiem buraka. Dla amatorów śledzia nowy pomysł na podanie tej smaczne ryby, urozmaicone menu zawsze mile widziane. To sałatka idealna dla zwolenników zdrowego odżywiania, bo wiadomo śledź to bogate źródło dobroczynnych kwasów tłuszczowych, a buraki wzmacniają układ krwionośny. Śledź to również produkt idealny dla odchudzających się, bo choć to ryba tłusta, tak naprawdę(...)kalorii, w 100 g 160 kcal. Przyspiesza proces przemiany materii, podobnie jak proces spalania tłuszczu, poprawi pamięć i wzmocni serce. Proponuję wersję dietetyczną, bez dodatku majonezu. Składniki: 200 g śledzi 2 ugotowane czerwone buraczki 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 70 g serka (0,2% tłuszczu) 100 g jogurtu greckiego/kwaśnej śmietany 2-3 ogórki konserwowe 1-2 łyżki marynaty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 172

dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona w cydrze Leczo z kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z czosnkiem Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie marynowane w oleju lnianym Gravlax - marynowany łosoś Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś(...)posypce z curry Rillettes z łososia Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Pracochłonne lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero Łosoś w galarecie Bakłażan i papryka z pastą orzechową Aromatyczny pasztet z selera Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi z mięsem Chicken Pie Babka ziemniaczana Wegeburgery z marchewką Piróg biłgorajski

Codziennik Kuchenny
Pan Śledź w ziołach 107

bezmięsna uroczystość. Na naszych stołach królują ryby! Karpie pod przeróżnymi postaciami, jesiotry, łososie i cała gama innych ryb. Między nimi wszystkimi, na naszych stołach pojawia się również powszechnie znany śledź! W moich rejonach jest bardzo popularny również w dni powszechne, ponieważ pochodzę z miasta, które kiedyś szczycące się fabrykami wszelkimi, było domem wielu robotników. Robotnikowi, jak wiadomo, nigdy się(...)przelewało, a że śledź był tanim i łatwo dostępnym produktem to często znajdował się na robotniczych talerzach. I tak z dziada, pradziada ryba ta zagościła w naszym menu na dobre, dorabiając się wielu form podawania :) Ta poniżej jest niezwykle prosta i na pewno godna uwagi Waszych podniebień! :) Śledź w ziołach z czosnkiem Potrzebujesz: 2 płaty śledzia z solanki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Śledź z curry 129

razem propozycja śledzia na wigilijny stół ( i nie tylko) w nieco orientalnym wydaniu. Słone i miękkie kawałki śledzia pod kremowym sosem z chrupiącą cebulą to eksplozja smaku i tekstury w jednym kęsie. Do zrobienia w kilka minut! Będzie ciekawą odmianą na świątecznym stole i z pewnością zdobędzie kubeczki smakowe gości. Jeśli lubicie te ryby i ciekawe połączenia, to jest(...)przepis dla Was! Ogromnie polecam! :) Śledź w curry Potrzebujesz: 2 płaty śledzia z solanki 1/2 średniej wielkości cebuli 3/4 łyżeczki curry w proszku 2 łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1. Śledzia pokrój na mniejsze kawałki. 2. Cebulę pokrój w małe piórka lub bardzo cienkie półplasterki. 3. Wymieszaj majonez z przyprawą curry i cebulę. 4. Śledzia przykryj powstałym sosem i wstaw

Kuchnia w Słońcu Skąpana
ŚLEDŹ W ŚMIETANIE PIĄTKOWY OBIAD SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 116

Moje danie z dzieciństwa.Jak żyli moi rodzice śledź zawsze stanowił główny punkt piątkowego obiadu tak jak rosół w niedziele.Można było się pochorować na samą myśl ,że znów śledź będzie na obiad.Teraz po latach sama wracam do tamtych lat ,aby poczuć tamten klimat i potrawy przygotowane przez naszych rodziców.   30 dag.śledzia lub matiasów 1 jabłko(...)cukier mleko do moczenia śledzia prawdziwy pieprz 1 duża śmietana 1 cebula ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Śledzia na noc moczymy w mleku.Kroimy na większe  kawałki. Cebulę kroimy  w kosteczkę i sparzamy wrzątkiem.Do miski wkładamy śledzia,cebulę,ścieramy na tarce o dużych oczkach jabłko.Przyprawiamy.Zalewamy śmietaną, mieszamy i wykładamy na talerz

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Smażone śledzie- zapachniało mi morzem... 155

rekompensaty. Nie przepadam za rybami smażonymi w grubych, ciężkich i niejednokrotnie tłustych panierkach, ale nie oznacza to, że smażona rybka nie jest smaczna. Absolutnym hitem dla mnie są smażone śledzie. Po pierwsze dlatego, że są bardzo smaczne, taka kwintesencja ryby w rybie, a po drugie dlatego, że nie trzeba uważać na ości, których obecność potrafi zepsuć najbardziej wyśmienity posiłek. Smażone(...)śledzie odkryłam stosunkowo niedawno. Zwykle jednak kojarzyły mi się z tymi z zalewy, w formie przystawki, a także z nieodłączną ich obecnością podczas wigilii czy zakrapianych spotkań. Może nie są niczym wyszukanym, czy wyrafinowanym, ale w smaku nie odstają niczym od bardziej szlachetnych gatunków ryb. Do przygotowania mojego dania wykorzystałam (4 porcje): 500 g świeżych, patroszonych śledzi bez głowy kilka

Pichceniomania
Śledzie z suszonymi pomidorami 186

Zrobiło się trochę chłodniej,  pomyślałam, że można by zjeść coś bardziej kalorycznego ;) Zatęskniłam za śledziami, wiem, że to kompletnie nie czas na nie, bardziej pasowałyby tak gdzieś pod  Boże Narodzenie, ale czy nie można sobie zrobić święta na co dzień?:) Mam dla Was bardzo aromatyczne śledzie, o zdecydowanym smaku, które można przygotować w kilka chwil.   Polecam! :) Składniki(...)matias 10-15 suszonych pomidorów 1/2 szklanki oleju z zalewy pomidorów 1/2 szklanki oleju 2 cebule 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub suszonego oregano świeżo mielony czarny pieprz Przed przygotowaniem śledzie należy moczyć w wodzie, przez około 2-3 godziny, żeby nie były zbyt słone. W tym czasie wodę zmieniamy 1-2 razy. Następnie filety osuszamy i kroimy w mniejsza paseczki

Czerwona Porzeczka
całkiem inny śledź po cygańsku 124

śledzie w cygańskim sosie Dania ze śledzi to jedne z mych ulubionych potraw, dlatego dziś przedstawię kolejną propozycje podania, tej niezwykle smacznej i zdrowej ryby. składniki 300 g filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 1 niewielki por 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 6 łyżek dobrego oleju szczypta pieprzu(...)oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy  i wkładamy na dzień ( a najlepiej dwa) do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę cebulę, kroimy w plastry pora ( tylko białą cześć), paprykę kroimy na paski. Następnie  na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie

Miód i pieprz
Sałatka z fasoli i śledzia 136

roku na Wigilijnym stole zagościła sałatka z fasoli i śledzia. Polecam serdecznie tą niecodzienną mieszankę wszystkim miłośnikom fasoli lub śledzia ;-) Sałatka z fasoli i śledzia SAŁATKA Z FASOLI I ŚLEDZIA 2 puszki czerwonej fasoli 2 solone filety śledziowe (wcześniej wymoczone) 2 kiszone ogórki 3 szalotki 2 gotowane ziemniaki 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany natka pietruszki pieprz Fasolę odsączamy(...)wsypujemy do miski. Ogórki, ziemniaki i śledzia drobno kroimy i dodajemy do fasoli. Szalotki siekamy w drobną kostkę i dosypujemy do miski - wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy majonezem, śmietaną i pieprzem. Na koniec drobno siekamy natkę pietruszki i mieszamy z sałatką. Sałatka z fasoli i śledzia SMACZNEGO

peggiwkuchni
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą, porem i ogórkiem kiszonym 131

Dzisiaj mam dla Was prostą i szybką sałatkę ze śledzia. Jest to jedna z tych sałatek, którą można przygotować bardzo szybko i z niewielkiej ilości produktów. Może ona, ciasno upchnięta, stać w słoiczku (w lodówce) przez kilka dni, nawet do tygodnia. Jest to więc idealna propozycja na imprezę - można zrobić na kilka dni wcześniej, a przed przyjściem gości przełożyć(...)część pora - około 12-15 cm 3 średnie ogórki kiszone oliwa z oliwek niewielki pęczek koperku niewielki pęczek natki pietruszki pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego 2 średnie liście laurowe Śledzia pokroić w średniej grubości paseczki. Pora oczyścić, dobrze opłukać i posiekać w cienkie plasterki. Fasolę przepłukać i odsączyć dokładnie. Ogórki pokroić w niezbyt grube półplasterki. Dodać posiekany koperek z pietruszką

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania