śledzie po - 4528 przepisów (strona:49/302)

Śledzie cytrusowo korzenne 85

Świeże tuszki śledziowe, nie solone można nabyć w popularnych dyskontach spożywczych. Nie trzeba ich moczyć w wodzie, można je smażyć, ale można je również zamarynować. Jeśli jednak mamy tylko śledzie solone, należy je wcześniej wymoczyć w wodzie i do cytrusowej marynaty nie dodawać już soli.   Składniki MARYNATA ok 400g świeżych tuszek śledziowych 2 pomarańcze 1 cytryna 1 limona(...)ziarna ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego olej Wykonanie Tuszki śledziowe myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, sprawdzamy czy nie mają struny grzbietowej, jeśli tak, wycinamy ją. Odfiletowane śledzie kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy, najlepiej w szklanym pojemniku. Z cytrusów wyciskamy sok, do soku dodajemy łyżeczkę soli, zalewamy śledzie. Marynujemy w lodówce 48 godzin. Po tym czasie odsączamy śledzie

Tajemnice Smaku
Sałatka śledziowa 170

Pyszne śledzie z dodatkami, dobre na wiele okazji.  -- Skład: płaty śledziowe,  śmietana 18%, kolorowa papryka po 1/2 czerwona-żółta-zielona ,  czerwona cebula 1/2, korniszony 3 średnie, pieprz czarny mielony. trochę koperku i pietruszki. Zalewa: 4 szkl. wody, 1 szkl. octu, 1/2 szkl. cukru, 5 liści laurowych,  5 ziaren  ziela angielskiego,10 ziaren pieprzu, duża cebula(...)Śledzie odcedzamy z solanki i moczymy ~1h w zimnej wodzie, którą wymieniamy 3-5 razy. Wszystkie składniki zalewy gotujemy około 3-5 min. studzimy i zalewamy wcześniej  namoczone i odsączone śledzie, potem chowamy na 10 h do lodówki. -- -- -- -- -- Wszystkie warzywa drobno kroimy, dodajemy śmietanę ~1 szklankę, pieprzymy i mieszamy, potem wykładamy na półmisek 3-4 cm warstwę

chleba naszego
śledzie po kaszubsku 191

moim domu tradycyjny przepis na śledzie po kaszubsku to niekwestionowany lider wśród wszystkich przepisów na śledzie . Połączenie słonego smaku śledzi ze słodyczą rodzynek i lekko kwaśnym smakiem pomidorów bardzo nam odpowiada. Polecam Wam ten przepis nie tylko na święta :-) składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 1/4 szklanki oleju 3 duże cebule 100 g rodzynek 1 liść laurowy(...)kulki ziela angielskiego pieprz  2 łyżki cukru 2 łyżki octu 200 g koncentratu pomidorowego  wykonanie: Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki. Cebulę kroję

babka w formie
Marynowane śledzie z kawiorem 148

płaty śledzi solonych, marynata : szklanka octu winnego (u mnie jabłkowy), szklanka wody, listek laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu czarnego, 6 - 7 łyżek cukru 250 ml śmietanki kremówki 30%, sól (u mnie sól z ogórków kiszonych ), kawior Śledzie zalać zimną wodą na około 2 – 3 godziny. Po tym czasie śledzie wyjąć, osuszyć. Pokroić na równej wielkości nieduże kawałki(...)Przygotować marynatę: zagotować ocet z wodą i przyprawami. Doprawić do smaku cukrem – ma być lekko słodka. Odstawić do ostygnięcia. Śledzie ułożyć w słoiku i zalać ostudzoną marynatą. Odstawić do lodówki na 48 godzin. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać sól do smaku. Śledzie wyjąć z zalewy, lekko osuszyć. Na śledziu układać śmietanę a na niej kawior

królestwo garów
Pikantne śledzie w migdałach z daktylami 145

roku przed jednymi z najbardziej rybnych świąt, dodaję kolejny przepis na śledzie, których jestem przeogromną fanką. Ryba, która na naszym rodzinnym stole zajmuje jedno z głównych miejsc. Tym razem w zupełnie nowej, nieco egzotycznej odsłonie z marokańskim tłem. Słodko-ostre i z charakterystycznym dla siebie rybnym posmakiem tworzą zaskakującą mieszankę tekstur, smaków i aromatu. Absolutnie przepyszne! :) Pikantna strona smaku rozgrzewa(...)język, żeby już za chwilę słodkie daktyle mogły złagodzić ostrość i wprowadzić lekko egzotyczne zamieszanie. Chrupnięcie migdała, kosteczka cebulki, aromat czosnku... Wszystkie te elementy sprawiają, że zupełnie codzienny śledź jawi się w zupełnie nowej i zaskakująco pysznej odsłonie. Z pewnością zaskarbią sobie podniebienie niejednego poszukiwacza ciekawych smaków! :D Na codzień i szczególnie od Święta w słodko-ostrym, rozgrzewającym anturażu lekkiej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pikantne śledzie w oleju rydzowym 146

Pikantne śledzie w oleju rydzowym to fajne połączenie dla miłośników ostrzejszych smaków. Olej z nasion lnianki świetnie komponuje się ze śledziami. Inne pomysły na śledzie znajdziecie TU . Składniki: 4 płaty śledziowe solone (matjasy) 1 cebula 1/2 papryczki chili 1 łyżka suszonych płatków chili 1 łyżka suszonego majeranku 1 ząbek czosnku olej rydzowy   Wykonanie: Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez(...)kawałki. Cebulkę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Zalać wrzątkiem na 3 minuty i odcedzić. Papryczkę chili drobno posiekać. Na dno słoika wyłożyć łyżkę cebuli, na to porcję śledzi, następnie posypać to płatkami chili, majerankiem i kawałkami papryczki chili. Powtarzać do wyczerpania składników. Na koniec dodać posiekany ząbek czosnku i zalać całość olejem rydzowym. Artykuł Pikantne śledzie w oleju

Pasja Smaku
Śledzie z suszonymi pomidorami 153

Śledzie to nieodzowny element każdego świątecznego stołu a w wersji z suszonymi pomidorami są proste w przygotowaniu i niebywale aromatyczne. Składniki : 1 kg słonych śledzi 3-4 cebule 150 gr suszonych pomidorów w oleju 4 szklanki wody 1 (niecała) szklanka octu  4 łyżki cukru ziele angielskie pieprz w ziarnach liście laurowe przyprawa "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" olej(...)rzepakowy Przygotowanie : Śledzie moczymy w wodzie przez 2-3h zmieniając wodę w międzyczasie, ja moczę 3h i mają idealny lekko słony smak. Przygotowujemy zalewę: wodę, ocet, cukier, ziele, pieprz i liście laurowe zagotowujemy i następnie studzimy. Do wystudzonej zalewy wkładamy pokrojone w paski śledzie i pokrojoną w piórka cebulę. Całość mieszamy i odstawiamy na minimum 12 godzin, 15 godzin

Mechanik w kuchni
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 417

Śledź w śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli oraz jabłka, w gęstym sosie śmietanowym. Słoność śledzia równoważy słodkie jabłko oraz kremowa śmietana, a cebula nadaje ostrości. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Składniki: 6 śledzi solonych 1 duża(...)cebula 2 jabłka 200 g gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny pieprz 2 szklanki mleka Wykonanie: Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godz., a najlepiej na całą noc. Następnie płuczemy, osuszamy i kroimy w grube plastry. Cebulę obieramy i kroimy

Kuchnia MagdaLeny
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 417

Śledź w śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli oraz jabłka, w gęstym sosie śmietanowym. Słoność śledzia równoważy słodkie jabłko oraz kremowa śmietana, a cebula nadaje ostrości. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Składniki: 6 śledzi solonych 1 duża(...)cebula 2 jabłka 200 g gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny pieprz 2 szklanki mleka Wykonanie: Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godz., a najlepiej na całą noc. Następnie płuczemy, osuszamy i kroimy w grube plastry. Cebulę obieramy i kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Śledzie z suszonymi grzybami 161

moja propozycja typowo wigilijna. Uwielbiam suszone grzyby, barszcz przygotowany na ich bazie to moje ulubione wigilijne danie. W tym roku postanowiłam wykorzystać je również do innego dania jakim są śledzie z suszonymi grzybami. Ich przygotowanie jest proste, nie zajmuje wiele czasu a efekt końcowy z pewnością sprawi, że zagoszczą na Waszych stołach nie tylko w święta. Składniki: 400 g śledzi(...)podsmażamy na oleju, podlewamy pozostawionym wywarem z grzybów i dusimy aż cebula stanie się szklista. Wystudzone grzyby kroimy w paski, dodajemy do cebuli i całość chwilę podsmażamy. Dokładnie studzimy. Śledzie opłukujemy pod bieżącą wodą. Osuszamy, kroimy w 2-3 cm kawałki. W litrowym słoiku układamy śledzie, lekko skrapiamy sokiem z cytryny, kładziemy warstwę grzybów, posypujemy lekko ziołami prowansalskimi i kładziemy

Fascynacje Ani
ŚLEDZIE SŁODKO-PIKANTNE 139

Pyszne słodko-pikantne śledzie w sosie musztardowo-miodowym. To kolejne danie ze śledzi, idealne na wigilijną kolację. I choć na początku wydawało się, że będą meeega słodkie, to gdy smaki się przegryzły były idealne. To moje ulubione śledzie ostatnio. Jedyny minus, to troszkę rzadki sos, po przygotowaniu był bardzo gęsty, ledwo dało radę wszystko wymieszać, a po czasie zrobił się(...)jogurtu greckiego - 6 łyżeczek ostrej musztardy (u mnie 4 kcyńskiej pałuckiej i 2 francuskiej- z ziarnami gorczycy) - 2 łyżki płynnego miodu - 1 łyżeczka kurkumy - 2 szczypty pieprzu Śledzie dobrze wymoczyć, kilka razy zmieniając wodę. Ja moczyłam w mleku z wodą 1:1. Następnie wodę odlać. Śledzie dokładnie wytrzeć. Pokroić na nieduże kawałki. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Do sosu dorzucamy

Smaczne Zdrowe
Śledzie w buraczkach – sałatka śledziowa na ostatnią chwilę 196

Święta last minute? Ta sałatka śledziowa sprawdzi się w tym wypadku idealnie! W smaku bardzo przypomina śledzia pod pierzynką, czyli dobrze wszystkim znaną szubę (mój przepis znajdziecie TUTAJ ) ale jest dużo szybsza i zdecydowanie wygodniejsza do zrobienia. Nie dosyć, że uporacie się z nią w jakieś 15 minut, to można ją jeść od razu – bez czekania. Ja sama najbardziej lubię(...)wszystkie potrzebne składniki są dostępne przez cały rok i mogę zrobić tą śledziową sałatkę nie tylko na święta, ale zawsze wtedy, kiedy po prostu mam ochotę na dobrego śledzia! Nie muszę piec buraków – w większych sklepach bez problemu można kupić już upieczone lub ugotowane, szukajcie ich na stoiskach z warzywami. Śledzie w oleju z tzw. tacki też skracają czas przygotowania

Karo in the Kitchen
Śledzie po cygańsku 2527

Herbata z cytryną i imbirem. Pierwsze świąteczne przeboje. Świece na stole. Po słodkim torcie zmieniam smaki o 180 stopni na słone śledzie :) Nie jesteśmy specjalnymi fanami śledzi; może dlatego, że rzadko kiedy je przyrządzamy. Jednak kiedy natrafiłam na ten przepis na śledzie po cygańsku w magazynie Moje Gotowanie 12/2016 koniecznie chciałam je zrobić. Marynowane i słodkie dodatki fajnie kontrastują(...)dopełniają smak śledzi. Jeśli za nimi przepadacie, koniecznie przygotujcie sobie porcję takiego śledzika :) Składniki: 4 duże filety śledziowe solone średni słoik ogórków konserwowych mały słoik marynowanych pieczarek  1 czerwona cebula 1/4 szklanki oleju 1 szklanka pikantnego keczupu 2 łyżeczki ostrej musztardy 3 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier mleko  Śledzie zalać mlekiem na 1 godzinę. Cebulę obrać i pokroić

My simple kitchen
Śledź z żurawiną w curry 150

Można też zacząć myśleć o świątecznym menu i powoli gromadzić inspiracje. Ruszamy więc z serią przepisów świątecznych - będą dania wigilijne, propozycje na uroczyste obiady i wystawne ciasta. Zaczynam od śledzia, bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Moja propozycja to śledź z żurawiną w sosie curry, jak nie próbowaliście tego połączenia to czas najwyższy. Śledź z żurawiną w curry Składniki: opakowanie(...)śledzi matjas (250 g) 1 cebula szczypta cukru 1/3 szklanki suszonej żurawiny 50 ml oleju 1/2 łyżeczki curry 2  łyżeczki soku z cytryny pieprz Śledzie pokroić w kawałki, odłożyć do miski, popieprzyć. Cebulę pokroić w cienkie pół-krążki, dodać połowę soku z cytryny i cukier - wymieszać. Wymieszać olej z curry - zalać śledzie, dodać cebulę i żurawinę i delikatnie zmieszać

Smaczny zeszyt
Śledziowa sałatka z kaszą i jajkiem 165

jedzenia, używam właśnie tych produktów do naszych dań "na drogę". W tym przypadku wykorzystałam kaszę i miks sałat, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Głównym bohaterem dania jest śledź w letniej odsłonie, czyli z brzoskwiniami i żurawiną marki SEKO . W opakowaniu znajdziecie delikatne kawałki śledzia atlantyckiego bez skóry, złowionego zgodnie z zasadami certyfikatu zrównoważonego rybołówstwa MSC, co oznacza(...)ryby z tym niebieskim znaczkiem pochodzą tylko z legalnych i pewnych  źródeł i są prawidłowo oznakowane. Śledź jest wysoko cenioną rybą przez polskich konsumentów. Jest łatwo dostępny, relatywnie tani w porównaniu z innymi oferowanymi na rynku rybami, smaczny i bogaty w cenne wartości odżywcze ważne dla naszego organizmu. Zawiera on między innymi kwasy z rodziny omega-3, odpowiedzialne

Kulinarne przygody Gatity