Śledzie Halinki. To są śledzie z charakterem. Mieszanka ziół i cebuli w połączeniu ze śledziem jest świetną i wyrazistą w smaku przekąską podczas spotkań przy stole. Propozycja na święta i wiele innych okazji :) Składniki: *4-5 płatów śledziowych a'la matias * 1 duża cebula * 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego * 1/2 łyżeczki jałowca * 1/2 łyżeczki ziela angielskiego * 1/3 szklanki oleju(...)szklanki octu Śledzie moczyłam w zimnej wodzie ok. 3 godzin. W tym czasie podmieniłam wodę dwa razy. Odsączyłam z wody i pokroiłam w paski ok. 2 cm. Zioła rozkruszyłam w moździerzu a cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam we wrzątku. W misce wymieszałam olej z octem oraz pokruszonymi ziołami. Dodałam ostudzoną cebulę oraz pokrojone płaty śledziowe. Wymieszałam
Pieprzyć z FantazjąŚledzie gajowego. Śledzie pachnące lasem. Dodatek jałowca i grzybów czyni śledzie niebagatelną przekąską. Na święta koniecznie zrobię właśnie takie. Wydanie śledzi z grzybami jest bardzo smakowite! Składniki: * 4 płaty śledziowe a'la matias * 20 g suszonych grzybów * 3 kulki jałowca * 1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów * 1/5 szklanki octu * 1/3 szklanki oleju * 1 cebula * 2 łyżki oleju do smażenia(...)octem i olejem. Dodałam kulki jałowca, cebulę oraz pokrojone grzyby. Wymieszałam i dołożyłam pokrojone płaty śledziowe. Odstawiłam na dobę do lodówki. Po tym czasie można już było jeść śledzie. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąŚwiąteczna terrina którą zachwycicie rodzinę. Jest lekka, pyszna z dodatkiem korniszonów, mini kukurydzy i barszczu. Śledzie można podać ciekawie a nie tylko w śmietanie. 5 płatów śledzi matias 400 g śmietany 18 % gęstej 2 łyżeczki żelatyny 314 ml pikli warzywnych / cebulka, korniszony mini,kukurydza mini, marchewka plastry/ 3 łyżki ćwikły z chrzanem 2 łyżki posiekanej natki pietruszki koper do dekoracji(...)sól, pieprz Wykonanie: Foremkę małą aluminiową wykładam całą folią spożywczą. Wymiary foremki 19x9 cm. Śledzie moczę w zimnej wodzie kilka godzin żeby nie były takie słone. Przekładam na sitko żeby się odsączyły. Łyżeczkę żelatyny zalewam łyżką zimnej wody żeby napęczniała, dodaję trzy łyżki gorącej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję trzy łyżki śmietany i hartuję żelatynę. Wlewam
wesoła kuchniaWywodzi się z kuchni rosyjskiej, jest też jednak popularna w Polsce. Szuba, nazywana u nas śledziem pod pierzynką, to pyszna sałatka warstwowa, którą niedawno robiliśmy po raz pierwszy, wiemy już jednak, że na pewno pojawi się ona na naszym stole podczas świąt. Jest przepyszna. Przepis na szubę – śledzia pod pierzynką Składniki: 400 gramów wymoczonych matiasów, 1 cebula, 4 średnie(...)następnie obierz. W głębokiej salaterce najpierw ułóż starte na grubych oczkach ziemniaki, oprósz pierzem i solą, posmaruj równomiernie majonezem, wyłóż pół posiekanej cebuli, na nie rozłóż pokrojone w kostkę śledzie, na nich drugą połowę posiekanej cebuli, posmaruj majonezem, rozłóż starte buraki, oprósz solą i pierzem, posmaruj majonezem, wyłóż startą marchewkę, ponownie dopraw i posmaruj majonezem. Jajka obierz, przekrój na połówki
Kulinarna PolskaŚledzie po kaszubsku to danie, które idealnie sprawdza się jako potrawa na Boże Narodzenie i Wielkanoc, jako przekąska na Sylwestra, czy też inną imprezę… a miłośnicy ryb, tacy jak ja, jędzą śledzie po kaszubsku caaały rok, bo są naprawdę pyszn The post Śledzie po kaszubsku appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeŚledzie w miodzie – to bardzo dobre połączenie smaków :) Odkąd znalazłam je na blogu Danka pichci, to zakochałam się w nich bez pamięci i są moim ulubionym przepisem na śledzie. Karnawał dobiega końca, więc polecam to danie wszystkim, którzy sz The post Śledzie w miodzie appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeŚledzie w śmietanie goszczą u nas na stole zazwyczaj w dni postne i we Wigilię.Moja rodzina je uwielbia :)Polecam zrócie i wy :) Najsmaczniejsze jeżeli przygotuje się dzień wcześniej smaki się idealnie przegryzą ,ewentualnie na godzinkę przed podaniem schłodzić w lodówce,Najlepiej smakują podane z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. 2 duże płaty śledziowe z zalewy octowej 2 średnie ogórki(...)konserwowe 1 mała cebula pół małego jabłka łyżka kopru 1 łyżka majonezu Duże opakowanie śmietany kwaśnej sól,pieprz,szczypta cukru pół łyżeczki musztardy Dodatkowo Ziemniaki ugotowane w mundurkach Śledzie kroimy na połowę ,zdejmujemy (NIE KONIECZNIE)skórkę,cieniutką błonkę która znajduje się na skórze śledzia. Następnie kroimy w 1lub 2 cm paseczki Cebulę kroimy w cieniutkie piórka,ogórki
Andzia PichciKoreczki to smaczna i szybka przekąska idealna na każdą imprezę. Dziś proponuję koreczki ze śledzia, ogórka konserwowego i papryki marynowanej. Są naprawdę pyszne a przygotowuje się je naprawdę szybko. Polecam. Składniki: * filety śledziowe a'la matjas * papryka marynowana * ogórki konserwowe * wykałaczki Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie około 3 godzin, co jakiś czas zmieniając wodę. Pokroić je na nieduże kawałki. Paprykę(...)również pokroić na kawałki wielkości mniej więcej kawałków śledzi. Ogórki konserwowe pokroić na grubsze plasterki. Na wykałaczki nakłuwać od dołu śledź- papryka-ogórek- papryka- śledź. Można udekorować świeżym koperkiem
Zrób to smacznieMagda Sos tatarski to świetny dodatek nie tylko do wędlin – okazuje się, że jego kwaskowaty smak i wszystkie dodatki w środku pasują do śledzi. Drobno pokrojone marynowane pieczarki, ogórek konserwowy, do tego ostrość cebuli, wszystko to idealnie komponuje się w smaczną sałatkę śledziową. Polecam dodać do nich także pieprz cytrynowy lub czarny pieprz i odrobinę skórki z cytryny(...)Cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy, przekładamy do dużej miski gdzie będziemy mieszać wszystkie składniki. Pieczarki i ogórki kroimy w małą kostkę, podobnej wielkości, wrzucamy do miski. Śledzie odcedzamy z oleju, najlepiej jest je też oszuszyć ręcznikiem papierowym z oleju. Kroimy filety wzdłóż, a następnie w małą kostkę, ale trochę większą niż ogórek i pieczarki, bo to śledź
Smaczna StronaŚledzie i grzyby? 😛 A jak! Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie mieli możliwości sróbować takiego zestawienia. Dodatek słodkiej papryki, cebuli i papryki konserwowej podkręca jeszcze smak przekąski. Polecam jako przystawkę np. imprezową! 😍 Składniki: śledzie matiasy rydze w zalewie octowej (u mnie 2 słoiczki) papryka konserwowa sproszkowana słodka papryka cebula olej Wykonanie: Śledzie moczymy(...)kilka godzin w wodzie lub mleku. Kroimy w paseczki. Posypujemy słodką papryką. Paprykę konserwową i cebulę kroimy w kostkę. W słoju przekładamy warstwami: śledzie, rydze i paprykę wymieszaną z cebulą. Zalewę octową od rydzów mieszamy z odrobiną oleju. Zalewę wlewamy do słoika, aby pokryła nasze śledzie z dodatkami. Całości nie solimy, ale możemy posypać kolejne warstwy odrobiną pieprzu
Walijskie Pichceniefilety śledziowe czerwona cebula 2 pomarańcze pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek garść rukoli 20 g orzechów nerkowca WYKONANIE: 1. Śledzie włożyć do miski i wypłukać w zimnej wodzie. Odstawić na min godzinę, w między czasie 2-3 razy zmienić wodę. 2. Śledzie osuszyć, pokroić w ukośne paski i przełożyć do miski. 3. Cebulę pokroić(...)drobną kostkę, przełożyć na sitko, sparzyć wrzątkiem. Odsączyć i dodać do śledzi. 4. Pomarańcze sparzyć, z połowy jednej pomarańczy obrać cienko skórkę, pokroić w paseczki i dodać do miski ze śledziami i cebulą.. 5. Pomarańcze wyfiletować i dodać do śledzi. Sok dodać do sałatki. 6. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić pieprzem i oliwa z oliwek. 7. Odstawić
Atlas SmakówSałatka leśna polana ze śledziami Sałatka leśna polana to chyba najbardziej popularna sałatka na moim blogu, w oryginale wykonujemy ją z kurczakiem. Dzisiejsza wersja jest bardzo podobna do pierwowzoru jednak zamieniamy główny składnik na śledzie. Ta wersja jest również bardzo smaczna (a jak dla mnie nawet lepsza niż z kurczakiem) i z pewnością świetnie sprawdzi się na świątecznym stole(...)koperkiem, starając się wypełnić szczeliny między grzybkami *** *** Na to wykładamy pokrojoną w kosteczkę ugotowaną marchewkę *** *** Całość smarujemy niewielką ilością majonezu, delikatnie dogniatając warstwy *** *** Następnie wykładamy pokrojone w kosteczkę śledzie *** *** Na śledzie wykładamy warstwowo: drobno posiekaną cebulę, odsączoną z zalewy kukurydze oraz pokrojone w kostkę ogórki *** *** Całość ponownie smarujemy cienką warstwą majonezu, lekko dogniatając warstwy *** *** Jajka oraz żółty ser ścieramy
Blog z ApetytemŚledzie w śmietanie mogą stanowić bazę obiadowego dania lub posłużyć jako świetna przekąska podczas imprez. Tak przygotowane śledzie często widnieją także na wigilijnych stołach, stanowiąc tym samym jedną z 12 tradycyjnych potraw. Przepis na śledzie w śmietanie, który zaprezentuję Wam w tym wpisie, wyniosłam jeszcze z rodzinnego domu, gdzie śledzie w tej postaci często stanowiły... Tryb czytania Artykuł Śledzie
kurkanielotka.plTego typu śledzie zawsze są u nas w domu mile widziane. Piszę tutaj o przepisach w stylu śledzi po kaszubsku, giżycku, itp. Musi być sos pomidorowy i ocet. Tym razem dorzuciłam do podstawowych składników powidła śliwkowe domowej roboty i śladowe ilości cynamonu. Tak tak, cy-na-mo-nu. Pomidory i cynamon bardzo się lubią. Ryba, cynamon, święta, te sprawy. Wiecie(...)chodzi. Składniki: 4 solone filety śledziowe 1 cebula puszka pomidorów 1 czubata łyżka powideł śliwkowych 1 łyżeczka octu winnego liść laurowy szczypta cynamonu pieprz olej rzepakowy Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy mniejsze kawałki
Kardamonovy