Kolejne śledzie warte zrobienia. Zwykle używam śledzi korzennych, czasem holenderskich matiasów. Nie przepadam za śledziami i to są te jedyne które mi smakują. Mieszanka papryki, śliwek i orzechów jest bardzo dobrym zestawem. Spróbujcie, bo warto. Polecam! składniki 250 g filetów śledziowych - używam śledzi korzennych garść posiekanych orzechów włoskich ok 30 g suszonych śliwek 1/2 strąka czerwonej papryki(...)olej rzepakowy przygotowanie Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, śliwki i paprykę w paski. Cebulę, śliwki, paprykę i orzechy wymieszać w misce, dodać trochę pieprzu. Śledzie i wymieszane dodatki układać w słoiku warstwami, zaczynając od cebuli z papryką, orzechami i śliwkami. Zalać olejem tak, aby wszystko było przykryte. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić do lodówki
Stare GarySzuba czyli śledzie pod pierzynką Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami. Pyszna i efektowna, idealna na przyjęcia oraz święta! Składniki: 3 filety śledziowe solone lub w oleju 1 cebula 3-4 ugotowane ziemniaki 2 buraki ugotowane lub upieczone 2-3 ogórki kiszone 2-3 jajka ugotowane na twardo majonez *** Śledzie płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę *** *** Cebulę drobno(...)drobnych oczkach *** *** Ugotowane buraki obieramy i kroimy w kosteczkę *** *** Ugotowane i wystudzone ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę *** *** W przezroczystych naczyniach układamy warstwowo: ziemniaki, trochę majonezu, cebulę, śledzie, ogórki, trochę majonezu, buraki, trochę majonezu, jajka *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEKĄSKI ŚLEDZIOWE PRZEPIS TUTAJ KORECZKI I PRZEKĄSKI PRZEPISY TUTAJ CIASTA I WYPIEKI ŚWIĄTECZNE KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE
Blog z ApetytemŚledzie w oleju, nasza tradycja, nigdy nie zabrakło ich na świątecznym stole. Ba! Często pojawiają się na wszelakich innych uroczystościach, najczęściej imieninach czy rocznicach. Śledzie w oleju z cebulką zawsze się sprawdzą, to prosty przepis na danie do pieczywa i wspólnego biesiadowania. Smacznego! SKŁADNIKI: 8 płatów śledziowych ala matias 5 cebul ok. 300 ml oleju płaska łyżka cukru pudru(...)liski laurowe szczypta pieprzu PRZYGOTOWANIE: Cebule obieram i kroję w cienkie talarki. Przekładam do miski, wlewam kilka łyżek oleju, dodaję łyżkę cukru pudru i ocet, mieszam, odstawiam na bok. Śledzie płuczę pod bieżącą zimną wodą, osuszam na ręczniku papierowym. Kroję je w niezbyt duże kawałki, dodaję cebulę i mieszam. Tak przygotowane śledzie wkładam do słoika, zalewam resztą oleju, dodaję liście
Zasmakuj Kuchnifiletów śledzi solonych, 60 ml octu 10%, 140 ml wody, 150 ml cukru, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyzki posiekanej cebuli, 20 ziaren gorczycy, Śledzie zalać zimną wodą na około 2 – 3 godziny. Po tym czasie śledzie wyjąć, osuszyć. Pokroić w równej wielkości, nieduże kawałki. Ocet, wodę, cukier i 10 ziaren(...)gorczycy zagotować. Odstawić do ostudzenia. Pietruszkę, koperek, cebulę, natkę pietruszki i 10 rozgniecionych ziaren gorczycy wymieszać. W słoiku układać na zmianę warstwami śledzie i zieleninę. Na wierzchu powinna być zielenina. Śledzie zalać ostudzoną marynatą. Odstawić na kilka godzin, aby się przegryzły
królestwo garówTradycyjne śledzie w oleju, ale tym razem zamiast oleju rzepakowego użyliśmy oleju z pestek winogron. Mniej wpływa na smak śledzi. Składniki 1 kg śledzi solonych 1 kg cebuli pół litra oleju z pestek winogron 2 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 5 ziaren jałowca 5 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki gorczycy Przygotowanie Śledzie moczyłem kilka godzin , zmieniając(...)Cebulę pokroiłem w dość grube piórka. Sparzyłem je wrzątkiem. Osączyłem. Listki laurowe, pieprz, jałowiec, ziele angielskie i gorczycę włożyłem do moździerza i utarłem na miazgę. W słoikach ułożyłem warstwami śledzie, cebulę, utarte przyprawy. Całość zalałem olejem. Słoiki wstawiłem do lodówki na co najmniej 24 godziny
R'n'G KitchenRyby to nieodłączny element polskiej Wigilii, która tradycyjnie jest postna. W tym dniu w każdym domu na stole pojawi się śledź. Dzisiaj przepis dla wszystkich, którzy ponad wszystko cenią tradycję, ale pośród kalorycznych świątecznych dań poszukują czegoś lżejszego. Podstawą jest dobry śledź, mięsity, konkretny i dobry jogurt grecki, bez dodatków. Cebulkę przed dodaniem zawsze wygniatamy z solą. Jest(...)płynnym miodem smakuje rewelacyjnie! Ma tak bogaty smak, że nawet nie zatęsknisz za majonezem i śmietaną. Jabłuszko to niezastąpiony winny i soczysty dodatek. Bardzo polecam! Składniki: 500 g solonych śledzi (4 sztuki) 250 g jogurtu greckiego 3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej 1 płaska łyżeczka miodu 1 cebula + sól 1 małe jabłko koperek sok z cytryny Przygotowanie: śledzie wymoczyć w zimnej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Śledzie pojawiają się na moim stole raczej na wyjątkowe okazje ale na Wigilię z pewnością nie mogłoby ich zabraknąć. Dziś proponuję Wam prosty przepis na śledzie w oleju z dodatkiem żurawiny i czerwonej cebuli. Może okażą się rarytasem na świątecznym stole? składniki: 4-5 filetów śledziowych typu matias 5-6 łyżek suszonej żurawiny 1 duża czerwona cebula olej rzepakowy(...)łyżeczki octu winnego białego świeżo zmielony kolorowy pieprz wykonanie: Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki. Skrapiam octem winnym i na chwilę odstawiam. W tym czasie
babka w formieSałatka śledziowa z pieczarkami w tym wydaniu to całkowicie nowy pomysł a tym samym przepis na śledzia. Składniki (na 4-5 osób): 0,5 kg śledzi matiasów 2 nieduże marchewki 1 cebula 20 dag pieczarek 2 -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego masło klarowane Składniki zalewy: 150 ml octu winnego z wina białego lub jabłkowego 300 ml wody 3 kulki ziela angielskiego(...)zalewy łączymy ze sobą mieszamy i odstawiamy na bok. Płatów śledziowych tym razem NIE moczymy, opłukujemy je tylko pod bieżącą wodą i kroimy w niedużą kosteczkę. Pokrojone śledzie przekładamy do misy, zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą i odstawiamy na przynajmniej 20h w chłodne miejsce. Ze względu na zapachy misę najlepiej przykryć np. folią. Na drugi dzień, pieczarki oczyszczamy
Mechanik w kuchniPyszny, prosty do przygotowania, idealny na świąteczny stół lub przyjęcie. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście takiego połączenia, to szczerze polecam. Ja uwielbiam tą wersję. Jeśli jednak wolicie bardziej klasyczne śledzie lub szukacie innych ciekawych połączeń smakowych, to starczy sprawdzić na blogu Znajdziecie tam sporo inspiracji (a niedługo pojawią się kolejne). Rada. Przed świętami w mojej lodówce znajdziecie dużo różnych śledzi(...)odpowiedzi jest jedna. Wszystko przykrywam folią spożywczą do żywności (u mnie sprawdzona od Stalla ), aby zapachy nie przeszły na inne potrawy. Sprawdzona i skuteczna metoda. Składniki: 2 filety ze śledzia a la matjas 1 średniej wielkości ogórek kiszony (u mnie domowy) pół małej cebuli + odrobina oleju do podsmażenia 2 łyżki koperku 3 łyżki oleju – u mnie tłoczony na zimno
Słodkie okruszkiChoć każda z nas ma swoje ulubione przepisy na śledzie do których wraca się co roku, warto zrobić je inaczej niż zwykle. Śledziki gajowego z suszonymi grzybami podaję zawsze na wigilijną kolację. Tego dnia najważniejsza jest tradycja. Do ich przygotowania kupuję solone śledzie które moczę w zimnej wodzie a potem wkładam je na 2-3 godziny do mleka(...)ponownie płuczę w wodzie i osuszam ręcznikiem papierowym wtedy nigdy nie są za słone. Tym śledzikom nikt się nie oprze. Są pyszne! Składniki na jeden duży półmisek: ½ kg solonych śledzi ½ słoiczka koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki octu 3 łyżki cukru 3 duże cebule 5 dag suszonych grzybów (prawdziwków) ½ szklanki oleju słonecznikowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek
Wanilia i KardamonŚledzie po włosku Pyszna i lekka przekąska śledziowa z iście śródziemnomorską kompozycją dodatków. Coś pysznego. Polecam! Składniki: 4 filety śledziowe matiasy 4 suszone pomidory w oleju 8 czarnych oliwek 8 zielonych oliwek 1 ogórek kiszony pół czerwonej papryki pół czerwonej cebulki pół białej cebulki 1 łyżka kaparów garść rukoli kilka listków bazylii opcjonalnie: ogórek kiszony, kilka marynowanych pieczarek(...)olej rzepakowy lub słonecznikowy *** Śledzie płuczemy (jeśli są bardzo słone to moczymy w wodzie przez kilka godzin) i kroimy na 2 centymetrowe kawałki *** *** Cebulki kroimy w półplasterki, ogórka w kostkę, a paprykę i suszone pomidory w wąskie paseczki *** *** W słoiku układamy na zmianę śledzie z dodatkami, dosyć ciasno *** *** Całość zalewamy olejem. Słoik zamykamy i odkładamy do lodówki na przynajmniej
Blog z ApetytemZdecydowana i bardzo konkretna w smaku przekąska ze śledzia. Ułożona na małych kromkach ciemnego chleba ( np. pumpernikla) i udekorowana kaparami oraz papryczką chili, idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy i bardziej uroczyste przyjęcia. Tatar można zrobić wcześniej, przełożyć np. do szklanego słoika i do 2-3 dni przechowywać w lodówce. Jeśli nie chcecie lub nie możecie użyć marynowanej(...)papryczki jalapeño, zastąpcie ją marynowanym ogórkiem lub kaparami. Śledzie z solanki należy najpierw wypłukać i moczyć przez co najmniej godzinę w zimnej wodzie. Najlepiej spróbować kawałek, czy jest już mało słony. Czasem trzeba moczyć dłużej, w międzyczasie kilkukrotnie zmieniając wodę. Filety śledziowe ze sklepowych półek, np.w słoikach, pudełkach czy tackach nie wymagają moczenia i od razu są gotowe do użycia
cool and mintybułki są moją improwizacją na temat śledzi, które uwielbiam. Muszę przyznać, że byłam bardzo mile zaskoczona efektem, bo nie spodziewałam się tak świetnego wypieku. Ze względu na swój "farsz" są gotowym daniem i niczego więcej do nich nie trzeba, choć ja podałam je z wiosennym twarożkiem. Przed wypiekiem polecam sprawdzić zawartość soli w śledziach, by jej smak nie zabiła smaku(...)Składniki : 280 ml ciepłej wody 10 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru 500 g mąki pszennej + mąka do podsypania 10 g soli 10 g miękkiego masła 2 opakowania śledzi w oleju pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kozieradki W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą i dodać drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto na jednolite
Weekendy w domu i ogrodzieWypatrzyłam kiedyś przepis na takie śledzie w jednym z czasopism kulinarnych. Pomysł mi się spodobał i już kilkukrotnie z niego skorzystałam. Co jest wg mnie najistotniejsze w przygotowaniu tej przekąski? Po pierwsze – same śledzie muszą być smaczne – nie za miękkie, nie za twarde, nie za słone – po prostu smaczne. Ja kupuję takie w opakowaniu po 4 sztuki(...)zupełności wystarcza na porcję, jaką widzicie na zdjęciu. Śledzie zawsze uprzednio moczę w mleku, bo takie prosto z opakowania są jak dla mnie zbyt słone. Po drugie – szpinak. Tylko i wyłącznie świeży, najlepiej „baby”. Choć szpinak lubię z dodatkiem czosnku, tutaj nie lubię, gdy jest go zbyt dużo, bo zbyt mocno całość nim przechodzi. Po pewnym czasie
Smaki Na TalerzuMoja Książka Kucharska Tradycyjne polskie śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 300g filetów śledziowych a'la Matias (lub marynowanych w oleju) ok. 250g gęstej śmietany 18% (mały kubeczek) 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki majonezu 1 jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach 1 łyżka posiekanego koperku 1 średnia(...)pieprz do smaku kilka szczypt przyprawy korzennej 2-3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy świeża zielenina do dekoracji chrupiące kromki z bagietki, opieczone na złoto PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Śledzie płuczemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę, w międzyczasie 2-3 razy zmieniamy wodę. Śledzie osuszamy i kroimy w paseczki, wkładamy do miski i wlewamy
Moja Książka Kucharska