śledzie po - 4528 przepisów (strona:118/302)

10 książek na prezent 116

znane a równie pyszne pomysły. Idealny prezent dla wielbiciela Włoch i makaronów. Z takich ciekawostek – w książce znajdziecie dział poświęcony daniom bez glutenu, laktozy, ryb i mięsa. 3. „Ambasada Śledzia” Marta Sawicka -Danielak, Filip Danielak W Krakowie, na ulicy Stolarskiej 8/10 jest miejsce, które śledziem stoi, gdzie podają wszystko z tym królem imienin i innych imprez. To tam właśnie powstała(...)książka o śledziu. Książka cudna, zawierająca sporo słowa pisanego, wiedzy, pięknych zdjęć, aromatycznych przepisów. W życiu nie przypuszczałam, że książka o pospolitej rybie może być tak fajnie zrobiona. 4. „Żydzi od kuchni. Opowieści wokół rodzinnego stołu” Hanna Merlak Jeśli coś ma w sobie przepis na Bubelaki, to jest z gruntu dobre. W środku tej wzruszającej książki są opowieści o kuchniach

ladykitchen
Śledź w śmietanie 1348

Śledzie w śmietanie to bardzo pyszne i super proste do zrobienia danie. Przepis na śledzia w śmietanie trzeba poznać. Podajemy go nie tylko na Wigilię, ale i na inne specjalne okazje i przyjęcia rodzinne. - tylko podstawowe składniki - śledź idealny na każdą okazję - tradycyjny, sprawdzony przepis

AniaGotuje.pl
śledzie w śmietanie z żurawiną 108

Głosów:1    Średnia:5/5] składniki: 500 g śledzi w oleju 80 g suszonej żurawiny 1 jabłko 1 cebula sok z 1/2 cytryny 8 łyżek kwaśnej śmietany sól, pieprz, cukier wykonanie: Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy śmietanę

Domowy Smak Jedzenia
świąteczne śledzie z suszonymi śliwkami 112

Głosów:5    Średnia:5/5] składniki: 750 g śledzi w oleju 300 g śliwek suszonych Helio 3 cebule 4 łyżki przecieru pomidorowego lub 3 koncentratu 5-6 łyżek octu 3 liście laurowe 4 łyżeczki miodu ok. 2/3 łyżeczki cynamonu ok. 125 ml oleju pieprz wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju, aż będzie szklista. Następnie dodajemy(...)przecier, liście laurowe, miód, cynamon, ocet oraz pokrojone śliwki. Mieszamy i dusimy kilka minut pod przykryciem. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z wystudzonym sosem. Taką przekąskę najlepiej przygotować dzień wcześniej aby smaki się „przegryzły”. wpis zapiera lokowanie produktu

Domowy Smak Jedzenia
Śledzie na trzy sposoby i kolory 115

Proste trzy przepisy na śledzie,zbliża się czas kiedy szukamy jakiegoś pomysłu na śledzika,więc mam dla was trzy sposoby i kolory-żeby nie było nudno na naprawdę pyszne śledzie każdy zupełnie inny-polecam

Swojskie jedzonko
Sałatka śledziowa z ziemniakami / Herring salad with potatoes 152

łyżka miodu 1 łyżka masła 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka ugotowanego, startego na tarce buraczka około 1/2 kg. ziemniaków ugotowanych w mundurkach (fioletowych lub zwykłych) sól i pieprz Śledzie wymocz 3 razy w zimnej wodzie. Odcedź i pokrój na ukos na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj wodę z octem spirytusowym, olejem, solą, cukrem, liściem laurowym, ziarnami pieprzu i ziela(...)angielskiego. Ostudź. W słoiku ułóż na przemian śledzie, gałązki natki i cienkie plastry cebuli. Zalej zimną zalewą octową, zamknij słoik i odstaw na 24 godziny. Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę.  Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. W rondelku rozpuść masło. Dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę, jabłka i miód. Smaż na małym ogniu

Delicious Place
Śledzie smażone w zalewie octowej wg Kuronia 76

Jako jedna z niewielu w mojej rodzinie jestem fanką ryb ;-)) Zwłaszcza podczas świąt ubóstwiam śledzia opiekanego w zalewie octowej ;-) Kojarzy mi się on z babcią od strony taty, bo mamcia niestety niezbyt często go robiła. Za to u babci śledzika m The post Śledzie smażone w zalewie octowej wg Kuronia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pasta kanapkowa ze śledziem w pomidorach 172

Szybka i łatwa pasta na kanapkę z jajkiem, śledziem w sosie pomidorowym, ogórkiem małosolnym oraz cebulą. Składniki: śledź w pomidorach - 1 opakowanie, 4 duże jajka, 1/3 dużej cebuli, duży ogórek małosolny, sól, pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę. Śledzia rozdrabniamy. Cebulę oraz ogórka kroimy w małą kosteczkę. Wszystkie składniki razem mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Lena Gotuje
Śledzie pod pierzynką 155

Pyszna warstwowa sałatka dla miłośników śledzi. Idealna na imprezę lub święta:) Składniki: 60 dkg śledzi w oleju z cebulką 4 średnie ogórki kiszone 4 ugotowane na twardo jajka 1 puszka groszku konserwowego 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz 10 dkg sera żółtego Przygotowanie: Śledzie i cebulkę odcedzamy na sitku. Następnie płaty śledziowe kroimy na kawałki, a ogórki

Krokusowy Dom
Wiosenna terrina ze śledziem 157

Ciekawy pomysł na przekąskę na imprezę rodzinną lub święta,pięknie prezentuje się na stole bardzo dobrze się kroi i na prawdę fajnie smakuje-polecam Składniki: 10 śledzi a'la matjas duży ogórek zielony pęczek rzodkiewki 2 ząbki czosnku duża śmietana 18 % mały jogurt grecki 3 łyżki majonezu pęczek szczypiorku(można dodać pół na pół z koperkiem) sól, pieprz 4 łyżki(...)żelatyny 1 łyżka octu winnego i sok z pół cytryny  ok 2 szkl. mleka (do moczenia śledzi) Przygotowanie: śledzie moczymy w mleku i wodzie (pół na pół),zostawiamy w lodówce na całą noc.Na drugi dzień kroimy  ogórki i rzodkiewki w półplasterki,szczypiorek drobniutko siekamy.W misce mieszamy śmietanę,majonez,jogurt,czosnek,dodajemy pokrojone warzywa,wyciśnięty czosnek,szczypiorek,wszystko mieszamy

Swojskie jedzonko
Śledzie z jabłkiem i skórką pomarańczową 175

Zapraszam na śledzie z dodatkiem czerwonej cebuli, zielonego jabłka i kandyzowanej skórki pomarańczowej od Helio. Takie niecodzienne połączenie smaków świetnie do siebie pasuje. Polecam Składniki: 4 płaty fileta śledziowego marynowanego typu bismark 2 małe czerwone cebule pół zielonego jabłka (golden delicious) 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 200 g kwaśnej śmietany 18 % sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Płaty śledziowe wyjmujemy(...)następnie kroimy w niedużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki (rozdzielamy je na pojedyncze kółka). Jabłko myjemy, kroimy w ćwiartki a następnie w plasterki. Do sporej miski przekładamy śledzie, czerwoną cebulę, jabłko, skórkę pomarańczową oraz dodajemy śmietanę, delikatnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku . Przekładamy do szczelnego pojemnika i wkładamy do lodówki. Na drugi dzień śledzie z dodatkami

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Śledzie w sosie jogurtowym 112

Zapraszam na smaczne filety z matiasa z suszoną żurawiną, czerwoną cebulką i korniszonami. Takie połączenie smakuje świetnie. Śledzie w sosie jogurtowym mogą być pyszną przystawką lub kolacją. Składniki: 2 płaty śledziowe 200 ml jogurtu naturalnego 10 mini korniszonów garść czerwonej żurawiny 1 czerwona cebula Przygotowanie: Śledzie przekładamy do miseczki i zalewamy wodą, odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie osuszamy(...)płaty ryby i kroimy w paski. Korniszony kroimy w plasterki a czerwoną cebulę po obraniu kroimy w piórka. Przekładamy do miseczki kawałki śledzia, korniszony, czerwoną cebulę i suszoną żurawinę. Polewamy jogurtem naturalnym i mieszamy. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc aby smaki dobrze się "przegryzły". Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kanapka ze śledziem a'la cieszyńska 142

odwzorować, że ten smak jest jedyny w swoim rodzaju i niepowtarzalny. Jeśli jedliście kiedykolwiek to wiecie o czym mówię - o kanapce cieszyńskiej . W sklepach Społem w Cieszynie kanapki ze śledziem pojawiły się w latach 70-tych. “Ich rosnąca popularność przekroczyła najśmielsze oczekiwania Spółdzielców. Dziś, wielu mieszkańców miasta nie wyobraża sobie tygodnia, a nawet dnia, bez ulubionej kanapki, a turyści chcą(...)skosztować jednego – kanapki ze śledziem. Każdego dnia ze sklepów znika od 4 do 6,5 tys. sztuk kanapek, a czasem o tym, kto zdąży je kupić decyduje zasada „kto pierwszy, ten lepszy”. Kanapki przyrządzane są w dniu ich sprzedaży, przed świtem, dlatego są zawsze świeże i pyszne. Są także naturalne, gdyż nie zawierają żadnych konserwantów i sztucznych dodatków, a wszystkie

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania