znane a równie pyszne pomysły. Idealny prezent dla wielbiciela Włoch i makaronów. Z takich ciekawostek – w książce znajdziecie dział poświęcony daniom bez glutenu, laktozy, ryb i mięsa. 3. „Ambasada Śledzia” Marta Sawicka -Danielak, Filip Danielak W Krakowie, na ulicy Stolarskiej 8/10 jest miejsce, które śledziem stoi, gdzie podają wszystko z tym królem imienin i innych imprez. To tam właśnie powstała(...)książka o śledziu. Książka cudna, zawierająca sporo słowa pisanego, wiedzy, pięknych zdjęć, aromatycznych przepisów. W życiu nie przypuszczałam, że książka o pospolitej rybie może być tak fajnie zrobiona. 4. „Żydzi od kuchni. Opowieści wokół rodzinnego stołu” Hanna Merlak Jeśli coś ma w sobie przepis na Bubelaki, to jest z gruntu dobre. W środku tej wzruszającej książki są opowieści o kuchniach
ladykitchenŚledzie w śmietanie to bardzo pyszne i super proste do zrobienia danie. Przepis na śledzia w śmietanie trzeba poznać. Podajemy go nie tylko na Wigilię, ale i na inne specjalne okazje i przyjęcia rodzinne. - tylko podstawowe składniki - śledź idealny na każdą okazję - tradycyjny, sprawdzony przepis
AniaGotuje.plGłosów:1 Średnia:5/5] składniki: 500 g śledzi w oleju 80 g suszonej żurawiny 1 jabłko 1 cebula sok z 1/2 cytryny 8 łyżek kwaśnej śmietany sól, pieprz, cukier wykonanie: Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy śmietanę
Domowy Smak JedzeniaGłosów:5 Średnia:5/5] składniki: 750 g śledzi w oleju 300 g śliwek suszonych Helio 3 cebule 4 łyżki przecieru pomidorowego lub 3 koncentratu 5-6 łyżek octu 3 liście laurowe 4 łyżeczki miodu ok. 2/3 łyżeczki cynamonu ok. 125 ml oleju pieprz wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju, aż będzie szklista. Następnie dodajemy(...)przecier, liście laurowe, miód, cynamon, ocet oraz pokrojone śliwki. Mieszamy i dusimy kilka minut pod przykryciem. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z wystudzonym sosem. Taką przekąskę najlepiej przygotować dzień wcześniej aby smaki się „przegryzły”. wpis zapiera lokowanie produktu
Domowy Smak JedzeniaProste trzy przepisy na śledzie,zbliża się czas kiedy szukamy jakiegoś pomysłu na śledzika,więc mam dla was trzy sposoby i kolory-żeby nie było nudno na naprawdę pyszne śledzie każdy zupełnie inny-polecam
Swojskie jedzonkołyżka miodu 1 łyżka masła 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka ugotowanego, startego na tarce buraczka około 1/2 kg. ziemniaków ugotowanych w mundurkach (fioletowych lub zwykłych) sól i pieprz Śledzie wymocz 3 razy w zimnej wodzie. Odcedź i pokrój na ukos na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj wodę z octem spirytusowym, olejem, solą, cukrem, liściem laurowym, ziarnami pieprzu i ziela(...)angielskiego. Ostudź. W słoiku ułóż na przemian śledzie, gałązki natki i cienkie plastry cebuli. Zalej zimną zalewą octową, zamknij słoik i odstaw na 24 godziny. Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. W rondelku rozpuść masło. Dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę, jabłka i miód. Smaż na małym ogniu
Delicious PlaceJako jedna z niewielu w mojej rodzinie jestem fanką ryb ;-)) Zwłaszcza podczas świąt ubóstwiam śledzia opiekanego w zalewie octowej ;-) Kojarzy mi się on z babcią od strony taty, bo mamcia niestety niezbyt często go robiła. Za to u babci śledzika m The post Śledzie smażone w zalewie octowej wg Kuronia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSzybka i łatwa pasta na kanapkę z jajkiem, śledziem w sosie pomidorowym, ogórkiem małosolnym oraz cebulą. Składniki: śledź w pomidorach - 1 opakowanie, 4 duże jajka, 1/3 dużej cebuli, duży ogórek małosolny, sól, pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę. Śledzia rozdrabniamy. Cebulę oraz ogórka kroimy w małą kosteczkę. Wszystkie składniki razem mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Lena GotujePyszna warstwowa sałatka dla miłośników śledzi. Idealna na imprezę lub święta:) Składniki: 60 dkg śledzi w oleju z cebulką 4 średnie ogórki kiszone 4 ugotowane na twardo jajka 1 puszka groszku konserwowego 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz 10 dkg sera żółtego Przygotowanie: Śledzie i cebulkę odcedzamy na sitku. Następnie płaty śledziowe kroimy na kawałki, a ogórki
Krokusowy DomCiekawy pomysł na przekąskę na imprezę rodzinną lub święta,pięknie prezentuje się na stole bardzo dobrze się kroi i na prawdę fajnie smakuje-polecam Składniki: 10 śledzi a'la matjas duży ogórek zielony pęczek rzodkiewki 2 ząbki czosnku duża śmietana 18 % mały jogurt grecki 3 łyżki majonezu pęczek szczypiorku(można dodać pół na pół z koperkiem) sól, pieprz 4 łyżki(...)żelatyny 1 łyżka octu winnego i sok z pół cytryny ok 2 szkl. mleka (do moczenia śledzi) Przygotowanie: śledzie moczymy w mleku i wodzie (pół na pół),zostawiamy w lodówce na całą noc.Na drugi dzień kroimy ogórki i rzodkiewki w półplasterki,szczypiorek drobniutko siekamy.W misce mieszamy śmietanę,majonez,jogurt,czosnek,dodajemy pokrojone warzywa,wyciśnięty czosnek,szczypiorek,wszystko mieszamy
Swojskie jedzonkoZapraszam na śledzie z dodatkiem czerwonej cebuli, zielonego jabłka i kandyzowanej skórki pomarańczowej od Helio. Takie niecodzienne połączenie smaków świetnie do siebie pasuje. Polecam Składniki: 4 płaty fileta śledziowego marynowanego typu bismark 2 małe czerwone cebule pół zielonego jabłka (golden delicious) 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 200 g kwaśnej śmietany 18 % sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Płaty śledziowe wyjmujemy(...)następnie kroimy w niedużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki (rozdzielamy je na pojedyncze kółka). Jabłko myjemy, kroimy w ćwiartki a następnie w plasterki. Do sporej miski przekładamy śledzie, czerwoną cebulę, jabłko, skórkę pomarańczową oraz dodajemy śmietanę, delikatnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku . Przekładamy do szczelnego pojemnika i wkładamy do lodówki. Na drugi dzień śledzie z dodatkami
słodkie i nie tylko historie kulinarneZapraszam na smaczne filety z matiasa z suszoną żurawiną, czerwoną cebulką i korniszonami. Takie połączenie smakuje świetnie. Śledzie w sosie jogurtowym mogą być pyszną przystawką lub kolacją. Składniki: 2 płaty śledziowe 200 ml jogurtu naturalnego 10 mini korniszonów garść czerwonej żurawiny 1 czerwona cebula Przygotowanie: Śledzie przekładamy do miseczki i zalewamy wodą, odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie osuszamy(...)płaty ryby i kroimy w paski. Korniszony kroimy w plasterki a czerwoną cebulę po obraniu kroimy w piórka. Przekładamy do miseczki kawałki śledzia, korniszony, czerwoną cebulę i suszoną żurawinę. Polewamy jogurtem naturalnym i mieszamy. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc aby smaki dobrze się "przegryzły". Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneodwzorować, że ten smak jest jedyny w swoim rodzaju i niepowtarzalny. Jeśli jedliście kiedykolwiek to wiecie o czym mówię - o kanapce cieszyńskiej . W sklepach Społem w Cieszynie kanapki ze śledziem pojawiły się w latach 70-tych. “Ich rosnąca popularność przekroczyła najśmielsze oczekiwania Spółdzielców. Dziś, wielu mieszkańców miasta nie wyobraża sobie tygodnia, a nawet dnia, bez ulubionej kanapki, a turyści chcą(...)skosztować jednego – kanapki ze śledziem. Każdego dnia ze sklepów znika od 4 do 6,5 tys. sztuk kanapek, a czasem o tym, kto zdąży je kupić decyduje zasada „kto pierwszy, ten lepszy”. Kanapki przyrządzane są w dniu ich sprzedaży, przed świtem, dlatego są zawsze świeże i pyszne. Są także naturalne, gdyż nie zawierają żadnych konserwantów i sztucznych dodatków, a wszystkie
Bernika - moj kulinarny pamietnik