same ziarna granatu. Po warsztatach kulinarnych z firmą SEKO, horyzonty na propozycje śledziowe zdecydowanie mi się poszerzyły i jeszcze mocniej eksperymentuje z tym produktem. Pomysł na połączenie smaku śledzia z kwaśno -słodką melasą z granatów, okazał się strzałem w dziesiątkę. Całość podałam na świeżych liściach szpinaku w dużej ilości oliwy z oliwek. Przepis zdecydowanie wart zapisania i zrobienia! SKŁADNIKI(...)dużego granata - 2 łyżki świeżej natki pietruszki - 1 mała łyżeczka miodu - 3 łyżeczki melasy z granatów - pieprz cytrynowy - 1/4 łyżeczki przyprawy sumak Liście szpianku myjemy układamy na półmisku. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z zalewą z opakowania, żurawiną i brzoskwinią z opakowania. Z miodu, oliwy, melasy i przypraw przygotowujemy dressing, którym obficie zalewamy śledzie. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę. Całość
SMYKWKUCHNIPrzepis dostałam od mamy. Nie mam zdjęć z etapów przygotowania, ponieważ to mama robiła śledzia, ale mam za to zdjęcia gotowego dania :) Przepyszne! Składniki: 4 filety śledziowe wiejskie (mogą być gotowe matjasy lub inne filety śledziowe w zalewie, wówczas potrzebujemy mleko do namoczenia) 1/2 czerwonej cebuli 1 garść świeżego lubczyku (moim zdaniem 2 garści - też nie będzie za dużo) świeżo(...)zmielony pieprz do smaku 1/2 cytryny 4 łyżki oleju Jeśli śledzie są z zalewy to należy je opłukać w wodzie i wstawić do lodówki na 20 godzin namaczając w mleku. Śledzi wiejskich płukać nie trzeba (bardzo lubię te z Biedronki, ponieważ nie są słone i jednocześnie są gotowe od razu do podania bez uprzedniego namaczania) Cebulę pokroić w talarki Lubczyk
Szczęśliwa kuchniaSkładniki: śledzie 1,5 kg/większe,świeże, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, włoszczyzna 1 pęczek, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 2 łyżki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, ocet(...)łyżeczka, pomidory 8 sztuk/dojrzałe,miękkie, woda 2 szklanki w robocie kuchennym na tarczy do warzyw zetrzeć obraną cebulę, włoszczyznę z porem kupiłam u rybaków świeże, większe śledzie bez głów tzw. tuszki, w domu je wyfiletowałam - opłukać pod zimną wodą, odsączyć je na durszlaku, przełożyć do miski, posypać je kucharkiem, pieprzem i odstawić na 30 minut do lodówki, do woreczka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1/2 kg płatów śledzia 2 łyżki miodu 4 łyżki oleju 4 łyżki octu winnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30% 3 duże cebule 3 ziarnka ziela angielskiego 2 listki laurowe kilka ziaren gorczycy 1 łyżka suszonej żurawiny Wykonanie: Płaty śledzia wymoczyć w wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodajemy miód, ocet, listki laurowe, ziarnka ziela(...)angielskiego, koncentrat pomidorowy mieszamy, dusić przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia dodajemy ziarnka gorczycy i suszoną żurawinę. Odstawiamy do przestudzenia.Wymoczone płaty śledzia kroimy w kawałki, układamy w misce przekładając przestudzonym sosem. Dekorujemy świeżym koperkiem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin . Smacznego
kgwjanczewoDzisiaj w sklepie naszło mnie na śledzie :) Przygotowałam więc coś na szybko i oto powstał ten właśnie przepis ... zainspirowany jest śledzikami wg przepisu mojego Taty, czyli w oliwie i ze szczypiorkiem. Takie śledzie to też fajny pomysł na imprezkę z alkoholem ;) Składniki: 4 filety śledziowe 1 mała czerwona cebula 1 liść laurowy 2 kuleczki ziela angielskiego 1/2 szklanki oliwy(...)oliwek pieprz 1/2 pęczka drobnego szczypiorku Przygotowanie: Śledzie wkładamy do miski i zalewamy zimną wodą - moczymy ok. 2 godziny. Filety osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na kawałki ok. 3 cm i wkładamy do miseczki lub na półmisek. Cebulę drobno siekamy i dodajemy na śledziki. Wrzucamy liść i ziele angielskie. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i całość zalewamy oliwą. Szczypiorek drobno
Alutka-GotujeMuszę pochwalić jedną firmę za pyszne produkty, mianowicie śledzie .Ta firma to Seko , pewnie się domyślaliście .Miałam przyjemność dostać produkty od SEKO do posmakowania.Bardzo mi przyjemnie,że myślą o blogerach i tak niespodzianki wpadają w nasze łapki . Z racji podziękowania zrobiłam pyszną sałatkę. Składniki: śledzie z musztardą francuską SEKO 2 tacki jabłko jedno duże kwaskowe cebula duża biała papryka(...)jedna czerwona Wystarczyło śledzia wyjąc z opakowania, odsączyć na ręczniku papierowym,pokroić go w kosteczkę.Jabłuszko obrać ze skórki ,wyciąć nasionka i pokroić drobno.Cebule białą obrać i pokroić w drobną kostkę.Składniki wymieszać, położyć na talerzyku. Posypać czerwoną papryką pokrojoną w kosteczkę. Całość wygląda bardzo smacznie . Dokładniejszy smak jest jednak po skosztowaniu.Polecam samemu zrobić. Tak wyglądają
Różowa kuchniaSkładniki: matiasy 8 sztuk, papryka zielona 2 sztuki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba śledzie matiasy wymoczyć w zimnej wodzie co godzine zmieniać wodę, wylać na durszlak aby dobrze odciekła woda matiasy pokroić do miski na 2 cm kawałki, wsypać pokrojoną cebulę, posypać cikrem, pieprzem mielonym dodać(...)pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, wlać ocet jabłkowy i wymieszać, wlać olej rzepakowy tyle, aby zakryć śledzie, schować do lodówki na kilka godzin takie śledzie lubimy do pieczywa na kolację.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZawsze się śmiałam, ze moją ulubioną rybą jest śledź. Śledzie kocham pod każdą postacią, szczególnie do gustu przypadły mi śledzie curry . Kiedy jednak przeczytałam, jak ważne jest spożywanie ryby dla naszego organizmu to postanowiłam nieco nadrobić zaległości. Ryba zapiekana z warzywami okazała się strzałem w "10-tkę". Kiedyś robiłam podobną rybę , tyle że z ziemniakami i warzywami z mrożonki- będę
Pobite gary BarbaryDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Przepis ten zdobyłam na spotkaniu kulinarnym STOWARZYSZENIA” KRZEMIANKI ” , na którym to danie było zaprezentowane. Śledzie po zbójnicku Świetnie się nadają jako przekąska na domowych imprezach. Składniki : 60 dag matiasów solonych, 3 cebule, 3 łyżki oleju, łyżka koncentratu pomidorowego. łyżeczka musztardy, jajko, pieprz, mielona ostra papryka(...)natka pietruszki, szczypiorek, jabłka. sałata ( niekoniecznie ) Sposób przygotowania : Śledzie moczymy w wodzie . Następnie drobno kroimy w kostkę. Cebulę siekamy na drobno i łączymy ze śledziem. Dodajemy koncentrat, musztardę i przyprawy. Mieszając, wlewamy olej ( masa powinna mieć konsystencję tatara ). Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i drobno kroimy. Natkę i szczypiorek siekamy. Z masy rybnej formujemy niewielkie kulki, które posypujemy jajkiem
Pysznosci Babci Basiefekt będzie (ja mam gąbkę). Po ugotowaniu gorące jeszcze ziemniaki ostrożnie wykładamy na talerz, przekrawamy na ćwiartki, lekko solimy i kładziemy listek masła. Dorzucamy do tego śledzia. Tutaj zostawiam dowolność. Ja akurat miałam dziś śledzie wiejskie - z cebulką w oleju. Ale to danie równie dobrze smakuje z rolmopsami czy inną wersją śledzi. Po prostu
dobra gospodyni dom wesołym czyniprzygotowane śledzie idealnie smakują jako przegryzka do mocniejszych trunków. Są ostre i wyraziste w smaku. Pozostawiają posmak pieprzu i cynamonu. 2-4 płaty śledziowe marynowane 3 cebule Olej do smażenia 0,5 szklanki wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki keczupu 1 łyżeczka czerwonego pieprzu SKWORCU 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka octu 10% Pieprz czarny Ze śledzi zdejmujemy(...)zmięknie dolewamy wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i keczupem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy czarnym i czerwonym pieprzem oraz cynamonem. Dolewamy ocet. Doprowadzamy do wrzenia. Zalewę studzimy. Gdy przestygnie mieszamy ze śledziami. Najlepiej smakują gdy postoją w lodówce ok. 3 godzin, wtedy smaki się przegryzą
VioletoweKucharzenieSzybka i smaczna przystawka śledziowa na rodzinne spotkania i święta. Jajka w połączeniu ze śledziami smakują genialnie. 2 płaty śledzi marynowanych 3 jajka 60 g sera 1 cebula 2 łyżki majonezu Pieprz Świeży koperek Z płatów śledziowych zdejmujemy skórę, kroimy na 2 cm paseczki. Jajka gotujemy na twardo, dwa z nich bardzo drobno siekamy, jedno zostawiamy do dekoracji. Ser ścieramy(...)tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. W osobnej miseczce mieszamy pokrojone jajka, ser, cebulę oraz majonez. Doprawiamy pieprzem. Na talerzu układamy śledzie, obok pastę. Dekorujemy świeżo posiekanym koperkiem
VioletoweKucharzeniecebula 1 por (tylko biała część) 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 5 łyżek ketchupu, gęstego 5 łyżek oleju 1 łyżeczka cukru pieprz, papryka ostra mielona Śledzie moczymy w wodzie, około 2-3 godzin. Następnie dobrze je płuczemy, odsączamy i kroimy w kawałki. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, a por w półplasterki. Przekładamy wszystko do miski(...)dodajemy na zmianę: musztardę, ketchup i olej, przez cały czas mieszając, tak aby sos się nie rozwarstwił. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku. Do śledzi wlewamy sos i całość dokładnie mieszamy. Śledzie podajemy schłodzone. Smacznego
Moje-pitraszenieŚledzie jakoś bardziej kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia ale ... kto powiedział, że nie można ich także przygotować na Wielkanoc ? :) Zapraszam do spróbowania! Składniki: 7 filetów śledziowych w oleju 250 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Filety śledziowe odsączamy(...)oleju i kroimy w małe kawałki. Jogurt grecki mieszamy z majonezem oraz musztardami. Dodajemy łyżeczkę kurkumy i curry, sól oraz pieprz. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy śledzie i odstawiamy do lodówki minimum na noc. Smacznego
Taste Therapy