śledzie po - 4528 przepisów (strona:115/302)

Śledzie solone smażone 122

płatów solonych śledzi, 1 jajko, 100 ml tartej bułki, 4 łyżki masła, 6 łyżek oleju Płaty śledzi wymoczyć, osuszyć. Jajko rozbełtać. Śledzie obtaczać w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano na maśle z olejem. Podałam z sosem z musztardy z majonezem (wymieszać musztardę z majonezem - do smaku).   zastawa

królestwo garów
Szwedzka sałatka ze śledzi 170

Śledzik, tym razem marynowany z marchewką,cebulką, chrzanem i przyprawami. Nam bardzo smakowała ta ka wersja śledzia :) Polecam!!! Składniki: 1 kg śledzi solonych 1 niewielki kawałek imbiru 1 łyżka tartego chrzanu 3 czerwone cebule 2 marchewki 2 łyżeczki ziaren gorczycy 2-3 liście laurowe 1 szklanka octu winnego  1/2 szklanki wody cukier do smaku Wykonanie: Z wody, octu(...)cukru gotuję zalewę i studzę. Śledzie namaczam, osuszam i kroję  w dzwonka. Marchew i cebulę oczyszczam i kroję w plasterki. Wszystko układam w słoju naprzemiennie, dodaję gorczycę, liście laurowe i tarty chrzan i zalewam przestudzoną zalewą.Słoik zakręcam i odstawiam na 2 doby w chłodne miejsce. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Sałatka śledziowo-ziemniaczana 234

świateczny stół. Albo na lekki, postny obiad. Wesołych i smacznych Świat! :)  Składniki na 10-12 porcji: 5 sporych zmieniaków 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych 300 g śledzi marynowanych z cebulą (używam samych śledzi, zalewę z cebulą zostawiam, wolę użyć surowej cebuli) 1 cebula 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu świeży koperek sól, pieprz, papryka ostra świeży szczypiorek(...)Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie ogórki obieramy i kroimy w grubszą kostkę, śledzie również kroimy w dosyć grubą kostkę. Cebulę obieramy i też kroimy w kostkę, ale dosyć drobno. Ugotowane i ostudzone ziemniaki obieramy  i również kroimy w dosyć grubą kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do sporej salaterki, dodajemy jogurt

Zawsze głodna!
Cygany, czyli sałatka Wileńska 289

kiszone ogórki (w  zależności od wielkości) 250 g majonezu sól i pieprz do smaku                       Przygotowanie : Śledzie zamoczyć na 2-3 h w zimn ej wodzie z 3-4 łyżkami octu. Buraki umyć, przełożyć do garnka i ugotować do miękkości. Ostudzić,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)pokroić drobniutko cebulę i ogórki obrane ze skórki. Ogórki jeśli puściły zbyt dużo soku należy delikatnie wycisnąć.Groszek odsączyć z zalewy i dodać do całości.  Czas na nasze śledzie. Kroimy je w cieniutkie plasterki i dorzucamy do miski. Dodajemy majonez i pieprz. Mieszamy i próbujemy. Na końcu dodajemy sól, jeśli jest taka potrzeba ( należy bowiem pamiętać, że śledzie pomimo

Gosia gotuje
Śledzie z cebulką w sosie śmietanowo-majonezowym. Pycha. 124

swojej serdeczniej przyjaciółki Kasi :) Było to już jakiś czas temu, a śledziki nadal królują u nas na wszelkich imprezach i spotkaniach rodzinnych. Przepis bardzo prosty, a śledzie bardzo smaczne. Polecam :) Składniki - 1 kg. płatów śledziowych matias - 6 cebul - 1 łyżka cukru - 2 łyżki oleju - 1 łyżka octu 10% - 3 łyżki śmietany - 2-3 łyżki majonezu Wykonanie Płaty śledziowe moczę(...)trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Cebulę szatkuję w półplasterki przekładam do miseczki i zasypuję łyżką cukru. Odstawiam aż puści sok i zmięknie ( zwykle trwa to ok.1 godziny.) Wymoczone śledzie osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w średniej wielkości kawałki, przekładam do miseczki, do śledzi przekładam odciśniętą z soku cebulę. Dodaję ocet, olej śmietanę i majonez, deikatnie i dokładnie mieszam. Odstawiam

Kuchnia z widokiem na ogród
Śledzie w pieczarkach z koperkiem. Pyszna sałatka śledziowa z pieczarkami. 1202

Bardzo smaczna, łatwa, szybka w wykonaniu sałatka. Połączenie śledzi z gotowanymi pieczarkami i koperkiem sprawia, że zaraz po skosztowaniu pierwszego kęsa sałatka staje się naszą pozycją numer jeden wśród sałatek śledziowych królujących na wigilijno-świątecznym stole :) Polecam. Składniki - 3 filety śledziowe solone typu matjas - 30 dkg pieczarek - 1 cebula - koperek - majonez 2 łyżki Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie(...)najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Oczyszczone pieczarki wrzucam na wrzącą wodę i gotuję ok. 15 minut, odcedzam i studzę. Wymoczone śledzie osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w paseczki, pieczarki i cebulę kroję w kosteczkę, dodaję do śledzi wraz z posiekanym koperkiem. Na koniec dodaję 2 łyżki majonezu, delikatnie mieszam. Sałatkę odstawiam do lodówki, najlepiej smakuje

Kuchnia z widokiem na ogród
Tatar ze śledzia. Smaczna przystawka nie tylko na Wigilię. 165

Bardzo szybki i prosty w wykonaniu przy tym smaczny tatar ze śledzia. Doskonały nie tylko na Wigilię, czy świąteczny stół, na każdej imprezie dużej czy małej najprędzej znika ze stołu :) Polecam. Składniki ( na dwie porcje ) - 2 płaty śledziowe solone typu matias - 1 ogórek konserwowy - 3 pieczarki marynowane - 1 mała cebula - 1 łyżka oliwy z oliwek - 0,5 łyżeczki musztardy - sól(...)pieprz ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone i osuszone śledzie, ogórka, pieczarki i cebulkę kroję w bardzo drobną kosteczkę, dodaję łyżkę oliwy z oliwek i pół łyżeczki musztardy. Całość bardzo dokładnie mieszam, przekładam do pojemniczków ( u mnie filiżanki ) uklepuję i wkładam na co najmniej dwie godziny

Kuchnia z widokiem na ogród
Śledź smażony w cieście 165

się jednak co dziwić, bo tak pięknych i świeżych ryb nie uświadczysz w żadnym rybex-ie czy markecie.Ceny też przystępne, więc nic tylko kupować.Dzisiaj dostałam cudowne, duże śledzie.Przypomniałam sobie smak z nadmorskich smażalni. Składniki  : _______________________ 1 kg świeżych śledzi olej do smażenia mąka do panierowania 2 jajka 3/4 szklanki mleka 6 łyżek mąki sól i pieprz o smaku(...)łyżeczka przyprawy do ryb kamis Przygotowanie: _______________________ Śledzie oczyścić, umyć i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Do miski wbić jajka i dokładnie roztrzepać,dodać wodę, mąkę i przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę. Ryby zanurzyć w cieście i przełożyć na gorącą patelnię z olejem. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 12-15 min , przewracając z jednej strony na drugą.Przełożyć

Gosia gotuje
Sałatka śledziowa 144

zostają ugotowane ziemniaki tak jak dzisiaj. Świetnie do niej pasują marynowane warzywa...ogórki, papryka, cebulka czy buraczki. Można zatem stworzyć swój własny bukiet smaków, nie zapominając o składnikach podstawowych : śledziach i ziemniakach. Polecam :) SKŁADNIKI; 2 płaty marynowane matiasa 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 4 jajka 1 mała czerwona cebula 1 ogórek kiszony kilka liści sałaty kilka listków pietruszki do dekoracji(...)miękkości i odstawić na 2 godziny o ostygnięcia , ( wtedy lepiej się kroją) Obrać i pokroić w półcentymetrowe plastry. Jajka ugotować na twardo, obrać i również pokroić w plastry. Śledzia pokroić w paseczki, ogórka w półplasterki, a cebulę w piórka. Układać na talerzu warstwami plastry ziemniaka, śledzia, jajka i ogórka. Poprzekładać fantazyjnie sałatą i piórkami cebuli.Składniki na sos połączyć

Gosia gotuje
Sałatka z wędzonym śledziem 131

stanowi nie lada zachętę do jej przygotowania. Polecam zatem i pamiętajcie, jabłko jest w niej niezbędne, choć może się niektórym z Was wydawać nie na miejscu. Składniki: 1 płat śledzia wędzonego na zimno 1 duże winne zwarte jabłko lub dwa małe 2 nieduże ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 pomidor 1 mała czerwona cebulka kilka gałązek szczypiorku kilka gałązek rzeżuchy Dresing(...)smaku kilka płatków chili Przygotowanie: Jabłko umyć, odkroić piętkę i wyciąć środek z nasionami. Pokroić w cieniutkie plasterki, podobnie pomidora. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i pokroić w półplasterki. Śledzia obrać ze skóry i pokroić w centymetrowe plasterki. Cebulę poszatkować, szczypior drobno pokroić. Na talerzu ułożyć w okrąg plastry jabłka i pomidora, pośrodku zrobić miejsce na cebulę i ziemniaki.Śledzia

Gosia gotuje
Sałatka śląska ze śledziem 256

Sałatka śląska, to nic innego jak znana chyba wszystkim żydowska, z tą jednak różnicą, że cebulę zastępujemy porem. Bardzo ją w domu lubimy, zwłaszcza jej wersję ze śledziem.  Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 6 jaj 2 duże matiasy z oleju 10 cm grubego białego pora 1 łyżka  ostrej musztardy curry 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 4 czubate łyżki(...)miękkości ( nie rozgotować). Poczekać  przed krojeniem aż całkowicie wystygną, wtedy sałatka nie będzie papkowata.... Obrać i drobniutko pokroić w kosteczkę, przełożyć do miski. Do ziemniaków dodać drobno pokrojonego śledzia,  pora, jajka, musztardę, śmietanę, majonez, sól i pieprz. Ja osobiście pieprzu nie żałuję , bo sałatka ma wtedy bardziej wyrazisty smak. Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na 1 godzinę

Gosia gotuje
Cygany, czyli sałatka Wileńska 327

zależności od wielkości) 250 g majonezu sól i pieprz do smaku                         Sałatka po wymieszaniu Przygotowanie : Śledzie zamoczyć na 2-3 h w zimn ej wodzie z 3-4 łyżkami octu. Buraki umyć, przełożyć do garnka i ugotować do miękkości.Ostudzić,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Prze(...)Następnie pokroić drobniutko cebulę i ogórki obrane ze skórki.Ogórki jeśli puściły zbyt dużo soku należy delikatnie wycisnąć.Groszek odsączyć z zalewy i dodać do całości,Czas na nasze śledzie.Kroimy je w cieniutkie plasterki i dorzucamy do miski.Dodajemy majonez i pieprz.Mieszamy i próbujemy.Na końcu dodajemy sól, jeśli jest taka potrzeba ( należy bowiem pamiętać.że śledzie pomimo namoczenia, mogą

Gosia gotuje
Śledzie pod pierzynką 453

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Śledzie pod pierzynką znane inaczej szuba to warstwowa sałatka śledziowa z warzywami. Połączenie wyrazistych śledzi z łagodnymi warzywami idealnie komponuje się ze sobą tworząc harmonijną całość. To chyba mój ulubiony przepis na sałatkę śledziową Post Śledzie pod pierzynką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Tartinki na Walentynki 168

menu: Tort Pavlova z bitą śmietaną i owocami Walentynkowa Zupa cebulowa z czerwonej cebuli Wytrawne Palmiery Kruche ciasteczka orzechowe serca Jajko sadzone z ryżem, marchewką i groszkiem Składniki: marynowany śledź pumpernikiel serek kanapkowy z papryką ajwar sok z cytryny pomidorki koktajlowe papryczki habanero „kawior” z łososia i wodorostów natka pietruszki Do przygotowania tych dwu rodzajów tartinek wystarczy chleb(...)rodzaj tartinek: kromki pumpernikla smarujemy ajwarem, przykrywamy drugą kromką, smarujemy serkiem kanapkowym, wykrawamy tartinki foremką w kształcie serca i dekorujemy „kawiorem” i natką pietruszki. 2 rodzaj tartinek: Śledzia obieramy ze skóry siekamy i mieszamy z papryczką, natką i pomidorkiem bez skóry. Nakładamy serek na pieczywo, na wierzch kładziemy posiekanego śledzia, wykrawamy tartinki. Całość możemy skropić dla smaku sokiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie egzotyczne 127

matjasów bez skóry pół słoiczka musztardy sarepskiej cebula biała-czosnkowa (ewentualnie zwykła) orzechy włoskie około 30 dag śliwki kalifornijskie suszone około 30-40 dag biały pieprz Moczymy śledzie do 20 minut (trzeba próbować), osuszamy papierowym ręcznikiem, smarujemy po obu stronach musztardą, kroimy na kawałki, przyprawiamy białym pieprzem. Śledzie wkładamy do wyższego półmiska Cebulę kroimy w kosteczkę dodajemy na śledzie, następnie

Humanistka w kuchni

Proponowane wyszukiwania