ryżowym i sałatką, sałatka cesarska z grzankami, sałatka z kiełkami z wędzonym boczkiem i dressingiem balsamicznym, meksykańska zupa pomidorowa z frytkami z batatów z fetą i tortillą czy marynowane śledzie z warzywami i pieczywem chrupkim! Są pomysły na super sałatki do słoika - z pęczakiem, z makaronem czy kuskusem - do koloru do wyboru! Idealna opcja do zabrania ze sobą do pracy(...)kurczak z kalafiorem, ryżem i szpinakiem, wegetariański burger z bazyliowym dressingiem z sałatką ogrodową, zupa rybna curry z krewetkami, białą rybą i pomidorkami! Są steki z łososia, laksa z pieczonej dyni z kurczakiem, arachidami i ryżem, świetne lasagne z dynią piżmową, szpinakiem, serkiem wiejskim i słonecznikiem czy niesamowite krewetki po marokańsku z puszystym kuskusem z tęczową salsą! Znajdzie się
Plate of Joychodził po głowie. To tak w ramach wymyślania różnych ciekawych (czasami dziwnych :)) chlebów razem z Karoliną. Po odrzuceniu kilku żartobliwych propozycji takich jak np. chleb z wódką, chleb ze śledziem, czy np. chleb z ziemniakami, sałatką i kotletem, pozostał na polu boju właśnie chleb musztardowo-miodowy :) Połączenie w sumie całkiem ciekawe. Niestety Karolina unika musztardy jak ja modlitwy, więc(...)całość mieszamy w misce przez 20 minut (ciasto będzie dość rzadkie). Potem przykrywamy ściereczka i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej zmoczyć przy tym dłonie) i ponownie przykrywamy ściereczką, znów na godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy 40 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. A jak mamy automat
Marder&Marder Manufactureodeszli na zawsze. U nas przygotowania do tej uroczystej wieczerzy ruszają pełną parą już na kilka dni przed Wigilią. Zaczyna się szał zakupów, przygotowanie rolmopsów, lepienie uszek i pierogów, pieczenie ciast, sprawianie karpia. Potraw do przyszykowania nie jest mało, bo 12 potraw wigilijnych, które mają symbolizować 12 apostołów, niektórzy twierdzą, że ilość dań bierze się od 12 miesięcy w roku(...)grzybami ale w innych regionach jada się zupę grzybową, zupę rybą lub zupę migdałową Jako przystawki ważne miejsce pośród 12 potraw wigilijnych zajmują: – obowiązkowo rolmopsy , ale też śledzie w oleju lub pod różnymi postaciami, – ryba w pomidorach – kapusta z grochem Wigilijne dania główne to: – Pierogi z kapustą i grzybami – karp smażony – Karp w galarecie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWczoraj był śledź, dziś jest beza i deser 😎, istne szaleństwo! Ale przecież to już końcówka Karnawału, więc możemy szaleć bez grzechu i do woli. Od środy zaczniemy się dobrze prowadzić, obiecuję 😉. A póki co nie liczmy kalorii i na Ostatki przygotujmy sobie taki pyszny deser: oto eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami i granatem. Zamiast tradycyjnie użyć bitej śmietany(...)cukier, ciągle ubijając masę. Ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści, a masa będzie lśniąca. Na koniec dodajemy ocet i kakao. Na papierze do pieczenia kładziemy po łyżce masy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 90 minut. Bezy zostawiamy w piekarniku przez 30 minut, a następnie suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach
Kulinarne przygody Gatityrozpoczynamy miesiąc przed wigilią od zaczynu, który odstawiamy na 26 dni. 20 grudnia okrzepły zaczyn będzie nadawał się do wypieczenia. Nie warto zostawiać pieczenia na ostatnią chwilę. Świeżo upieczone ciasto jest bardzo twarde, a jego jedzenie nie sprawi nikomu przyjemności. Część ciasta tradycyjnie już odkładam do przygotowania Moczki , która(...)zeszłoroczny zakwas. 3. Ryby (2 tygodnie przed wigilią) W moim wigilijnym menu goszczą zawsze trzy ryby: Karp po żydowsku , Sandacz w galarecie i Śledź w sosie musztardowym . Ich przygotowanie rozpoczynam zawsze 14 dni przed wigilią. Mimo, że gotowe filety trafią na dwa tygodnie do zamrażalnika, dzięki odpowiedniemu przyrządzeniu możemy
kuron.com.plLubię opisy starych dziewiętnastowiecznych rodów. Lubię czytać co jedli, co pili, jak spędzali czas. Czy robili powidła śliwkowe? Czy w ich spiżarni były drewniane półki i beczka śledzi? To mnie przenosi do czasów, których już nie ma i dlatego są dla mnie takie ciekawe. Bo nie mogę ich dotknąć i sama przeżyć. Przeżywam je poprzez opowieści w książkach. Właśnie skończyłam(...)Barcelonie . A, jeśli jesteśmy już przy Cukierni ... , to obowiązkowo trzeba upiec jagodzianki :) Te dzisiejsze upiekłam z ostatnich już jagód w tym roku. Z niemal identycznego przepisu, z którego piekłam drożdżówki z jabłkami w karmelu i drożdżówki z jabłkiem i sliwką . Jagodzianki 16 szt. 500 g mąki 5 dkg świeżych drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 2 zółtka
Posadzone i zjedzoneChyba już każdy, kto śledzi mojego bloga na bieżąco wie, że moje ulubione śniadania to te na słodko. Najbardziej lubię wszelkiego rodzaju placki i placuszki, np: Placuszki dyniowe , Omlet owsiany , Ekologiczne placuszki z płatków Symbio . Ostatnio pracuję głównie popołudniami, więc rano mam więcej czasu na przygotowanie śniadania. I niezmiennie już od kilku dni na moim śniadaniowym stole(...)innym słodzidłem) 1-2 krople ekstarktu z wanilii 2 łyżki wody 1 łyżka oleju kokosowego (ew. innego roślinnego) 75 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia Do podania: miód/jogurt naturalny/świeże owoce/dżem Wszystkie składniki mieszamy rózgą lub widelcem w większym naczyniu, aż powstanie gęsta, w miarę jednolita masa. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnie nakładamy
Zawsze głodna!jeżeli mowa o Szwecji to polecam Wam blog Natalii - Szwecjoblog . Od dłuższego czasu regularnie odwiedzam i zaczytuję się w świetnych tekstach o Szwecji (a wszystko zaczęło się od kiszonego śledzia). Zobaczycie ciekawe miejsca, gdybyście mieli w planach wycieczkę w tamte rejony. Zapoznacie się także z kulturą oraz szwedzkimi bestsellerami i kinem. Składniki (na 10 szt. bułeczek) 20 g świeżych drożdży(...)czasu, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Odłożyć w ciepłe miejsce na 1,5 godz. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto na bułeczki podzielić na 10 części. Uformować z każdej kulkę i układać w dużych odstępach od siebie. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut
pink envelopedygresję. Maczanka to taki krakowski protoplasta hamburgera. Jak mawiają stare przepisy zwykło się do niej brać bułkę wodną — z dużymi dziurami, które cudownie wchłaniają mięsny sos, niespiesznie pieczoną wieprzowinę pokrojoną później w plastry, kiszonego ogórka, ser żółty i natkę pietruszki. Onegdaj stanowiła ona tanie i pożywne danie dla niezamożnych ludzi, dziś zaś narodziła się na nowo(...)czekałem i jako przykładny łasuch na diecie cieszyłem się na myśl o dobrym cheat-mealu . Sam sposób podania był bardzo na czasie i pokazywał, że szef kuchni śledzi bieżące cukiernicze trendy w haute pâtissere . Połyskująca na złoto biała kopuła, opasana cytrynową bezą włoską (bardzo smaczną muszę przyznać) i przybrana smakowitym kruchym ciastkiem oraz kawałeczkami dyni (ponoć) marynowanej w gruszkowym
Food Squareryby i przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jest bardzo sycący, pachnie przyprawami i stanowi doskonały składnik do wszelkiego rodzaju kanapek. Podobnie sytuacja wygląda z pastami śledziowymi . Jest to super połączenie śledzia z aromatycznymi składnikami jak musztarda, pietruszka czy cebula. Ostatnim przepisem była kaszubska wersja jajecznicy, czyli prażnica którą tam serwuje się w formie placka z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Jesteście ciekawi(...)twardo, cebulę oraz bułkę mielimy w maszynce. Powstałą masę ucieramy z pietruszką, surowym jajkiem i przyprawami. Gotową masę przekładamy do formy pasztetowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę. Kaszubska prażnica Składniki : 2 jajka, łyżeczka mąki, łyżka wody, 50g wędzonego boczku sól Przygotowanie : Boczek kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na patelni
Życie ze smakiemświeżego pieczywa i cieszcie się smakiem lata! Sos ziołowy możecie przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku (np. zakręconym słoiku) przez tydzień i dodawać do różnych potraw, np. sałatek, kanapek, czy pieczonego mięsa. Wychodzi go nieco więcej, niż potrzeba do sałatki, ale na pewno się nie zmarnuje:) Ja zjadłam resztę ze świeżym pieczywem. Myślę, że sprawdzi się także jako(...)duże plastry. Ułóż je dekoracyjnie na półmisku i polej sosem ziołowym. Podawaj ze świeżym pieczywem. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i OliwaPodoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwaramach wspólnego gotowania potraw z pieczonej papryki na akcję Shinju "Paprykujemy 5". Razem ze mną w akcji udział wzięły: Martynosia i Mirabelka. Domowa pasta z pieczonej papryki i bakłażanów przepis własnyczas przygotowania: 2 godz.Składniki: 1 kg czerwonej papryki 1 kg bakłażana 1,5 kg pomidorów lima* 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 papryczki chilli(...)cukru sól oliwa Przygotowanie: Papryki i bakłażany przekrój na połówki, usuń ogonki i gniazda nasienne, ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (górna grzałka). Piecz ok. 30 min, aż skórka warzyw zrobi się miejscami czarna. Wyjmij z piekarnika, przełóż do miski i przykryj szczelnie folią plastikową. Po ok. 10 min. zdejmij folię, poczekaj aż warzywa
Chilli Czosnek i OliwaMartynosia, Mirabelka, Mops i Zuzia (witam swoją imienniczkę :)). Zupa z pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą przepis z książki Vegetarian Mediterranean Cooking, Beverley Jollands na 6 porcjiczas przygotowania: 1,5 godz. z czego 1 godz. na pieczenie warzywSkładniki: 1 dynia piżmowa, przekrojona na pół 2 główki czosnku, usunięte zewnętrzne łuski kilka gałązek świeżego tymianku(...)pół dynią, przekrojonymi na pół i pozbawionymi pestek pomidorami, przekrojoną na pół czerwoną papryką oraz papryczką chilli. Delikatnie posmaruj dynię oliwą po czym wstaw blachę do piekarnika. Warzywa piecz przez 25 min, po czym wyjmij pomidory, paprykę słodką i chilli. Zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i dopiekaj dynię wraz z czosnkiem przez ok. 25-30 min., aż będą
Chilli Czosnek i Oliwapołowy objętości. Rodzynki namaczamy w wódce różanej, siekamy i dodajemy do gotującej się śmietany wraz z wódką. Ugotowany mak mieszamy z miodem, polewamy karmelem, a na koniec dodajemy pieczone figi. Pota ź migda ł owy z limoniami Przepis dla 4 osób Składniki: 600 ml esencjonalnego wywaru warzywnego 200 g migdałów płatków 100 g „pustego piernika” 50 ml miodu(...)miód. Podajemy z pianą z białek oraz pyłem z „pustego piernika” i gałką muszkatołową. Ś ledzie z jajami ł ososia i octem Przepis dla 4 osób Składniki: 4 całe śledzie o wadze ok. 150 g każdy 500 g raków 100 g jaj łososia 50 g cukru 2 limonki 1 cytryna 50 ml octu jabłkowego 2 ząbki czosnku sól/pieprz olej
karmelowy