śledzie pieczone - 500 przepisów (strona:20/34)

Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest 227

się serem feta i podaje z chlebem. Ale możecie dodać więcej ziemniaków i chleb pominąć.  Śmiało zmieniajcie proporcje warzyw - bakłażanów, cukinii i papryk - wedle swoim preferencji.  Briami, pieczone warzywa po grecku na podstawie tego przepisu na 4-6 porcji czas przygotowania: 2 godz.  Składniki: 4 ziemniaki 3 bakłażany 3-4 cukinie 2 papryki 2 cebule(...)przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 1 godzinę, po czym zdejmij folię i dopiekaj jeszcze przez 15-30 min., aż warzywa, szczególnie ziemniaki, lekko się zrumienią.  Podawaj z chlebem, ewentualnie posypane serem feta. Możesz również potraktować briami jako dodatek do mięsa. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku

Chilli Czosnek i Oliwa
Wielkanocna przystawka śledziowa – serniczek z ciecierzycy ze śledzikiem, świeżym ogórkiem i limonką 144

śledzia wiejskiego w oleju (użyłam śledzików firmy SEKO) 1 ogórek świeży 1 limonka kawałek sera mozzarella Wykonanie Ugotowaną ciecierzycę blendujemy z czosnkiem, solą, przyprawami i oliwą na gładką pastę. Twaróg mielimy dwukrotnie, miksujemy z pastą z ciecierzycy, dodajemy śmietankę kokosową, wbijamy po jajku i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę serową przekładamy do żaroodpornych miseczek. Serniczki pieczemy

Raj dla Podniebienia
Prowansalski dip z białej fasoli 183

Martynosia . Prowansalski dip z białej fasoli czas przygotowania: 10 minut (+ 30 minut jeśli pieczecie czosnek) dipu wychodzi sporo, możecie zrobić z połowy porcji Składniki: 200 g ugotowanej białej fasoli (może być z puszki, wtedy potrzeba 2 puszek) 1 główka czosnku (jeśli czosnku nie pieczecie wystarczą 2 ząbki) 1 cytryna 2 łyżeczki ziół prowansalskich pęczek natki pietruszki 4 łyżki oliwy sól(...)włóż do niego tak przygotowany czosnek. Piecz przez około 30 minut, aż stanie się miękki. Do miski włóż ugotowaną białą fasolę, wyciśnij upieczony czosnek (wystarczy ścisnąć główkę), dodaj oliwę. Zmiksuj blenderem na gładko. Dopraw sokiem z cytryny, solą, ziołami prowansalskimi, dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 320

razem ze słoikami i następnie "piecz" je jeszcze przez 15 min. Od razu napełniaj przecierem. Nakrętki wyparzam zalewając je wrzątkiem. Jeżeli masz zmywarkę, to bardzo Ci zazdroszczę - wystarczy wygotować w niej słoiki, aby były gotowe do napełniania.  Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i OliwaPodoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę na Facebooku

Chilli Czosnek i Oliwa
Xmas... and a Happy 2014 192

rybę po grecku oraz marynowane pieczarki. Śledzie z cebulką i suszonymi grzybami Sałatka jarzynowa Co do słodkości to tuczyć się będziemy babką świąteczną, śniegowymi kulami, świątecznymi muffinkami oraz pierniczkami.  Babka świąteczna W Sylwestra i Nowy Rok zajadać się będziemy żurkiem z białą kiełbasą, na który chyba najbardziej czekam. Dla Misia przygotuję pieczoną makrelę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami

bastalena
DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM. 219

mniejszymi rybami, takimi jak np. śledzie, makrele czy młodym narybkiem.Odżywiający się dobrze, dożywa nawet 20 lat.  (źródło: "Dwie ryby - flądra i dorsz" G. Łapanowski, R. Pilecki )   Dorsz jest niesamowicie delikatny, zarówno w smaku, jak i strukturze. Białe mięso, lekkie, nie tuczące. Świetnie komponujesię z różnymi sosami, sałatkami. Idealny do pieczenia, smażenia, przyrządzania na parze, do wędzenia

W kuchni Karmel-itki
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 136

Pembie. Są przyprawą o przyjemnym charakterystycznym zapachu i gorzkim smaku. Są przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Źródło: internet Imbir - pochodzi(...)owocowymi takimi jak szarlotki oraz marynowane brzoskwinie. Źródło: internet Kardamon - jest jedną z najdroższych przypraw. Jest zaraz za szafranem  najdroższą przyprawą na świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni

Ciastka - domowe słodkości
Pieczone ravioli z czekoladą / Baked chocolate ravioli 200

mnie są śledzie:P Dlatego dziś przedstawiam chrupiące “ravioli” nadziewane czekoladą, które umilą każdy jesienny, zimny wieczór. Są one łatwe w przygotowaniu, a dzięki foremkom do wycinania ravioli marki Tescoma , które są w aż 4 różnych kształtach można szybko wyczarować takie pyszności! Gorąco polecam! Scroll down for recipe in English Pieczone ravioli z czekoladą (20 ciasteczek

karmelowy
Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem 204

pieczonych warzywach pod koniec ich pieczenia. Upieczone warzywa wymieszaj z ugotowaną soczewicą i 2 łyżkami octu balsamicznego. Wymieszaj. Porozkładaj pomiędzy 4 talerze, a na wierzchu ułóż krążki podgrzanego camemberta.  Sałatkę podawaj na ciepło lub na zimno (włożona do lunchboxa sprawdzi się świetnie następnego dnia jako posiłek do pracy). *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę

Chilli Czosnek i Oliwa
Jajko zapiekane w pieczarce na dwa sposoby 244

stopni C i piecz przez 10-15 minut, aż jajko się zetnie.  Jajka w pieczarkach podawaj na tostach lub podpieczonych kromkach bułki wraz z większą ilością sosu z pieczonych pomidorów do polania. Sposób II: Składniki (dla 2 osób): 4 duże pieczarki,  portobello  lub o białych kapeluszach duży ząbek czosnku 1 mały pęczek natki pietruszki sól(...)lepiej, szczególnie, że w czasie pieczenia nieco się skurczą. Nie przesadzajcie z ilością sosu, którą posmarujecie pieczarkę, aby zostało miejsce na jajko. Dobrze jest też poszukać mniejszych jajek. Choć jeśli trochę białka Wam wypłynie, to nic się nie stanie. Po zapieczeniu danie i tak będzie wyglądać bardzo apetycznie.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z kremem serowym waniliwo- jagodowym 156

inaczej boki nam zjadą podczas pieczenia. Ciasto podpiekamy w temp. 190*C przez 15 minut. Ser miksujemy z podanych składników, pamiętając aby jagody dodać na samym końcu i wymieszać. Krem wylewamy na podpieczone ciasto i ponownie wrzucamy do piekarnika na kolejne 25 minut. Jagodowa nutka :) ciasto jest pyszne i proste czyli to co lubię :) *** Śledź moje przepisy na Facebooku!! Polub

W Moim Magicznym Domu
Świąteczne warsztaty z historycznej rekonstrukcji kulinarnej 132

ryby: karp i śledź! Prawdziwa świąteczna uczta, królewski klimat i ludzie, których łączy wspólna pasja - gotowanie, smakowanie i blogowanie. Myślę, że ten rok był dla mnie pod względem ryb przełomowy. Począwszy od wakacji nad polskim morzem, gdzie po 30 latach pokochałam ryby. Wczorajsze warsztaty sprawiły, że nawet karp mi posmakował, był przepyszny. Pieczony w niskiej temperaturze, w mleku. Delikatny

Moja smaczna kuchnia
Keks z bakaliami 153

Narodzenie to nie tylko śledzie, barszcz i pierogi. Przedstawię Wam dzisiaj przepis na mięciutki, pulchniutki, pachnący migdałami i słodki keks z bakaliami i lukrem. Zaraz po piernikach to druga obowiązkowa pozycja w słodkim menu na Święta! Składniki: 250g mąki pszennej, przesianej + 1 łyżka 180g cukru 5 jajek 250g masła (lub margaryny) łyżeczka proszku do pieczenia ok. 300g mieszanki bakalii

Życie ze smakiem

Proponowane wyszukiwania