ciasto robiłam na święta..i całkiem o nim zapomniałam..no i teraz mi się przypomniało o pierniku dojrzewającym..chyba też nie pokazałam efektu końcowego..makowce też chyba zostały zawieruszone..różne śledzie też...oj muszę zrobić porządek z zaległymi przepisami.. Ciasto 150 g margaryny 150 g cukru 1 szkl.mąki 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka
Moje domowe kucharzenieZbliżają się święta, więc te śledziki u nas w domu muszą być obowiązkowo. Smakują całej rodzinie, ale największym ich fanem jest mój szwagier :) Tak naprawdę to bardzo często robię te śledzie, ich zaletą jest to, że przechowywane w lodówce mogą stać spokojnie nawet miesiąc. Składniki : 8 filetów śledziowych (ja miałam nie duże) 1 duża marchewka 2 cebule
Agusiowe smakołykijeśli macie ochotę) to przełóżcie trochę do miseczki i dodajcie pokrojonego w paseczki śledzia. Wtedy spróbujecie czy zasmakuje Wam wersja śledziowa;) Udekorujcie ją paseczkami ogórków kiszonych lub marynowaną papryką. Mam nadzieję, że czasem będziecie po nią sięgać (i nie tylko od święta;) Składniki: 5 większych ziemniaków ugotowanych w mundurkach i ostudzonych pokrojonych w drobniejszą kostkę
Zasmakuj KuchniŚwięta: niekończący się temat ;) Uwielbiam wracać do starych, polskich przepisów, ale uwielbiam je również unowocześniać lub po prostu modyfikować do woli. Tym razem w obieg poszła sałatka ziemniaczana ze śledziem. Z podanych składników powstała szybka sałatka dla 3 osób. Raz, dwa i gotowa! W sam raz, żeby zacząć świąteczną ucztę! Składniki: opakowanie śledzi SEKO
Życie zaczyna się w kuchniroku po raz pierwszy będę robić 100% wegańskie święta, szukam więc przepisów i inspiracji. Poza tym lubię mieć harmonogram prac, tak aby w Wigilę tylko ewentualnie podgrzewać ;-). Znalazłam ciekawy przepis na boczniaki po kaszubsku, dotychczas znałam tylko śledzie po kaszubsku, i przyznam szczerze, że uwielbiałam, no ale… Ten przepis znalazłam w najnowszym magazynie „Kuchnia
greenscarfczekają, aż w końcu będą mogły zachwycać podniebienia.Tak, takie pyszne będą w tym roku święta. Jeszcze chwila, już za momencik, nim zdążysz mrugnąć okiem, a na niebie zauważysz pierwszągwiazdkę, sygnał do rozpoczęcia uczty. ŚLEDZIKI Z CHILI. /autorskie;/ na 1-2 słoiczki 500g solonych śledzi 2 papryczki chili olej 2 szklanki wody 1/2 szklanka octu 2 ziarenka pieprzu
W kuchni Karmel-itkiOstatki.. Trwają od tłustego czwartku, aż do środy popielcowej. Zamyka je święto śledzika ;) Wtedy też przygotowujemy różne smakołyki i żegnamy karnawał, witając tym samym postnego śledzika. Na tę okazję i na jutrzejszą sucha środę przygotowałam dla Was zbiór moich przepisów ze śledziem w roli głównej właśnie. Zobaczcie jak może być pysznie. U mnie śledzik, tylko z Seko
Z Majeczką w kuchnikilkucentymetrowe kawałki kolendrę z kminkiem zmiażdżyć w moździerzu granat przeciąć na pół i z połowy wydobyć pestki. Śliwki pokroić w paseczki śledzie posypać ziołami. Układać w słoju przekładając warstwy śledzi pestkami granatu i pokrojonymi śliwkami. Zalać olejem, dodać gałązkę rozmarynu. Odstawić do lodówki na kilka dni, by smaki się przegryzły(...)SMACZNEGO ! Wszystkim czytelnikom życzę radosych, rodzinnych i bardzo smaczych Świąt Bożego Narodzenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!I po Świętach... miło było, leniwie i rodzinnie. Dzieciaki szczęśliwe bo Mikołaj dopisał. Furorę zrobiła drewniana kolejka z szynami. Panowie zalegali na dywanie w jej
Dzieje kuchennej Wiewiórynimi zabawy niż z pierniczkami, ale sposób przechowywania równie prosty. Zamrożenie łazanek do świąt to połowa sukcesu w wigilijny dzień.ŚledzieOsobiście za nimi nie przepadam, a wprost ich nie cierpię. Ale kolacja wigilijna nie jest tylko dla mnie, więc ten smakołyk przygotowuje dla Misia. Śledzie w occie spokojnie można przyrządzić 1-2 dni wcześniej.Ciasto na tartęCiasto
bastalenapewno wykorzystam wiedzę nabytą w swojej kuchni, szczególnie teraz na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wszyscy dostaliśmy do ręki egzemplarz najnowszej książki Lidla i gotowaliśmy wybrane przez Karola Okrasę dania znajdujące się w książce. Razem z Martą z bloga Marta Gotuje przygotowałyśmy tatara ze śledzia. Oprócz naszego tatara były jeszcze tatary z jelenia, łososia i sandacza. Wszystko wyszło
Pieguskowa KuchniaKiedy cebula przestygnie dodajemy musztardę i miód. Dokładnie mieszamy. W naczyniu układamy warstwami śledzie a następnie cebula i tak do wyczerpania produktu. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby smaki się połączyły. Zazwyczaj przygotowuje je dwa dni wcześniej przed planowanym podaniem - mowa tutaj o świętach i innych imprezach okolicznościowych ;-) Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Jest to postna, regionalna potrawa. Idealna na Adwent oraz Święta. Jest tania i syta. Po zjedzeniu michy zupy czuję się pełna i zadowolona. Tę potrawę nauczyła mnie robić mama. W rodzinnym domu co piątek ją jadłam. Moja mama zaszczepiła mnie miłością do śledzi. A może mam niedobór jodu ?;) Składniki:1 kg śledzi solonych (matyjasy) mogą być
Bon Appetit Małgorzaty