Śledź to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Może być przygotowany łagodnie lub na ostro. Osobiście preferuję łagodne wersje z cebulką i w oleju lub zaprezentowaną w
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKolejna propozycja na wigilijny stół. Tym razem śledzie w cytrusowej marynacie. Pyszne, świeże, delikatne. Polecam! Składniki (na 4 porcje): 400 gram śledzi w oleju skórka otarta
Mango PapajaWitam serdecznie Propozycja na smaczne śledzie w oleju lnianym z kaparami . Będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych matias około 50 g kaparów (mały słoiczek) 2 średnie
Uwaga Babcia Gotujestanie dotrzeć do Was wszystkich, nie mniej zawsze gdzieś tam buszuję po blogosferze i sobie zaglądam w różne zakamarki ;) Śledzie w sosie tatarskim to w moim domu jeden z wielu przysmaków, za którym przepadamy. Miały być na święta ale "wszamaliśmy" je jeszcze przed Wigilią :P Korzystam z okazji i zamieszczam przepis teraz, bo przecież potrawa nadaje się także(...)płaty śledziowe (słone) 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych mały słoik pieczarek marynowanych 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy pieprz Filety śledziowe namoczyć na kilka godzin. Po tym czasie śledzie odcedzić i pokroić na małe kawałeczki, które należy równomiernie rozłożyć na całym półmisku. Ogórki kiszone pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki pokroić w ćwiartki. Ogórki i pieczarki wrzucić do jednej miski
My simple kitchenDzisiaj piątek, więc czas na rybę. Tym razem zapraszam na roladki śledziowe z pyszną sałatką na słodko. Pięknie wyglądają, wspaniale smakują, idealnie nadają się na imprezę
Pieguskowa KuchniaWykorzystanie po długich świętach tego, co zostało jest jak najbardziej wskazane. Dlatego polecam sałatkę śledziową. Wykorzystałam oczywiście śledzie.SKŁADNIKI:2 płaty śledziowepół opakowani kukurydzypół opakowania groszku4 ugotowane na twardo jajka3 ugotowane marchewki2 łyżki majonezy1 łyżka jogurtu naturalnego2 ugotowane ziemniakiWYKONANIEŚledzie, dwa jajka, jeden ziemniak, jedna marchewka, wszystko kroimy w kostkę. Do tego dodajemy groszek i kukurydzę
W kuchennym oknie EwyŚledzie marynowane w zalewie z miodu i koncentratu pomidorowego - idealny balans smaków: słonych śledzi, słodkiego miodu, kwaśnego octu i koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakują po 3-4 dniach marynowania i są idealne na okres przedświąteczny. Zawsze przed świętami robię je kilka razy bo znikają błyskawicznie. Składniki: 1 kg matjasów 1/3 szkl octu 1/3 szkl oleju 1/3 gorącej przegotowanej(...)wody 3 łyżki miodu 2 średnie cebule 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki oleju Śledzie zalać zimną wodą, wstawić do lodówki i zostawić na noc. Woda doskonale wyciągnie nadmiar soli. Przygotować zalewę. Wodę, olej i ocet wlać do garnka i podgrzać do połączenia składników. Nie gotować. Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy zalewa
Ze smakiem bez glutenuwieloma postaciami, moim zdaniem zawsze muszą gościć na świątecznym stole, ale też bardzo często sałatki z dodatkiem śledzi serwuję podczas spotkań rodzinnych czy też imprez z przyjaciółmi. Do alkoholu są w sam raz, a dla smakoszy obowiązkowym elementem Świąt! Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu na sałatkę śledziową z buraczkami i jabłkiem. Jest idealna słodko- kwaśna i lekko(...)wytrawna. W sam raz! A kolor! Cóż za kolor- jak dla mnie piękna- różowa! SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI I JABŁKIEM: - 6 filetów śledzi (uprzednio namoczonych w wodzie, aby pozbyć się zbyt dużej ilości soli z solanki) - 1 średni burak ugotowany - 1 kwaskowate i jędrne jabłko (wybierzcie te o smaku gruszkowym) - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki śmietany 18% - 2 łyżki
SMYKWKUCHNIPyszne, proste i szybkie danie idealne na wigilijny ( nie tylko :)) stół. Cóż więcej dodać? Nic.. pozostaje kupić składniki i brać się do gotowania :) Ilość porcji
Kolizje SmakówŚledź z pysznymi, różnymi dodatkami posmakuje każdemu wielbicielowi tej rybki. Słone i słodkie smaki świetnie się tutaj uzupełniają. Idealna propozycja na wigilię i święta . Składniki: 6 filetów śledziowych 1 cebula 1 owoc granatu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 4-5 fig 3 łyżki rodzynek 2 łyżki posiekanej pietruszki na sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu(...)łyżka ostrej musztardy np. rosyjskiej Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę wymieszać z odrobiną soli i cukru. Odstawić na 30 min. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Troszkę zostawić do dekoracji. Figi drobno pokroić. Rodzynki namoczyć. Owoc granatu pokroić w ćwiartki i wyłuskać ziarenka. Zostawić trochę do dekoracji. Wszystkie składniki wymieszać. Składniki sosu
Pysznie & Piękniezrobić przez ten cały okrągły roczek ale zawsze odchodziły na dalszy plan. Pytam dlaczego? takie pyszne śledziki nie zostały zrobione zaraz? Śledzie są aromatyczne, obłędnie pachnące czosnkiem i po prostu pyszne. Zachęcam do zrobienia jeszcze na święta bo potrzebują zaledwie 2 dni aby się zmacerować. Działamy? Bosmańskie śledziki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieŚledź dobry na wszystko ! ;) Pewnie nie każdy z was lubi śledzie, ja też nie jem ich za często, ale od dwóch tygodni ciągle miałam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDoskonała przystawka na przyjęcia, święta a także imprezy domowe. To prosta i szybka w przygotowaniu sałatka idealna dla smakoszy śledzi. Oryginalnego smaku nadaje jej z dodatek marynowanych pieczarek, kiszonych ogórków i cebuli złagodzony nieco jabłkami i ugotowanymi na twardo jajkami. składniki na 4 porcje 7 filetów śledziowych 3 jajka ugotowane na twardo mały słoiczek marynowanych pieczarek 4 kiszone
Smakowite DaniaWystarczy kilka drobnych modyfikacji podczas przygotowywania posiłków oraz zachowanie odpowiednich proporcji. Nie traćmy ducha świąt - wybierajmy mądrze, tak żeby jedzenie nam służyło i nie szło w tzw. boczki :) Przeanalizujmy najpopularniejsze świąteczne potrawy pod względem walorów zdrowotnych i kalorii. Karp/ryba po grecku/ryba w galarecie/śledzie Teoretycznie ryby to źródło kwasów omega-3, łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, potasu(...)większość kwasów ginie podczas smażenia czy pieczenia. Wiele także zależy od tego, czym ryba była karmiona, jak wyglądała hodowla i tak dalej. Zaryzykuję stwierdzenie, że sprzedawane w marketach przed świętami ryby nie były karmione rarytasami, co niestety odbija się na jakości mięsa. Dla maksymalnych korzyści zdrowotnych, rybę należy upiec (np. w rękawie), poddusić czy ugotować na wywarze
Powiedz dietom nie