Przepis na tego śledzia dostałam w ubiegłym roku od koleżanki. Powiedziała, że to był hit poprzednich świąt i niej w domu. Zrobiłam i muszę przyznać, że bardzo mi smakowało, pomimo tego, że dałam zdecydowanie za dużo majonezu. Potem okazało się, że identyczne śledzie zrobiła też ciocia (z odpowiednią ilością sosu). W tym roku na pewno
Sto kolorów kuchniSkładniki : 500 g filetów śledziowych matias 1 cebula 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu 250 g śmietany 12 % 3 łyżki majonezu 2
kulinarnyswiatdomiŚledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzepisy na: ciastka owsiane, jaglankę na słodko, gryczaną z orzechami, gulasz z dzika, brukselkę inaczej itd. Święta, święta i po świętach - znajdziemy tutaj przepisy na: gęsina na św. Marcina, śledź w oleju lnianym, śledź w cieście piwnym, pierogi wigilijne, ćwikła, gruszki wigilijne, skórka pomarańczowa, pierniczki świąteczne itd. Dziękuję, nie marnuję - czyli jak wykorzystać
kruche babeczkiCzas na rybkę. Jakoś ostatnio zaniedbałam tę kwestię, pewnie przez Święta. Na święta było sporo rybek: rybki w galarecie, po grecku, śledzie kaszubskie, sałatki z rybkami. Było smacznie. Czas zaproponować coś nowego. I tak na dzisiaj proponuję zapiekanego morszczuka. Składniki: 6 płatów ( filetów mrożonych ) morszczuka 250 gram pieczarek 1 cebula Sól Pieprz 2 łyżki śmietany
Smaki EwySkładniki: 6 płatów śledzi a'la matias 1 jabłko kilka marynowanych papryczek jalapeno mała cebula 1/2 cytryny olej lniany lub rzepakowy 1 łyżka majonezu 1
kulinarnyswiatdomiSkładniki: 6 płatów śledzi a'la matjas słoiczek pomidorów suszonych w oleju 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki koncentratu pomidorowego cebula 2 łyżki octu winnego Śledzie
kulinarnyswiatdomiJest to postna, regionalna potrawa. Idealna na post oraz święta. Jest tania, syta i aromatyczna :)Składniki:1 kg śledzi solonych (matyjasy) mogą być z mleczem jeśli ktoś lubipół litra mleka do moczenia śledzi1 l wody2 - 3 cebule4 łyżki octu250 ml śmietany 12 albo 18 %2 liście bobkowe / laurowe4 kuli ziela angielskiego1 łyżeczka pieprzu ziołowegosól i cukier do smakuziemniaki
Bon Appetit MałgorzatyNajlepsza sałatka na świecie :) ze śledziami I ziemniakami . Myślę ze zaspokoi każde gusta smakowe ....Prosta w wykonaniu I przepyszna w smaku :) Rewelacyjan na świąteczy stól
Smaki EdytyPyszne śledzie w sosie pomidorowym z cebulką i ogórkami konserwowymi, możemy przyrządzić je na święta lub wigilię. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule 5 ogórków konserwowych 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki ketchupu 1 łyżka octu jabłkowego pieprz cukier olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie moczymy przez 1-1,5 godziny, kroimy na mniejsze kawałki
Bajeczna KuchniaIdealne na Święta, kwintesencja aromatów. Składniki 500 g filetów śledziowych 2 łyżeczki cukru pudru świeżo zmielone przyprawy : goździki, cynamon, ziele angielskie, pieprz 4 rozkruszone liście laurowe korzeń imbiru, 2 cm , drobno posiekany 3 czerwone cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju sól pieprz cukier Przygotowanie Utarłem cukier puder z goździkami, cynamonem, pieprzem, zielem(...)misce , przykryłem i wstawiłem na noc do lodówki. Następnego dnia obrałem cebulę, pokroiłem w plastry, zeszkliłem na oleju. Dodałem koncentrat, sól, pieprz i cukier. Wszystko wymieszałem i przestudziłem. Śledzie pokroiłem na kawałki, ułożyłem w salaterce, obłożyłem cebulą
R'n'G KitchenŚledzie z selerem, jakoś nie bardzo mi pasowało to połączenie ale jak zapewniała osoba od której jest przepis że są znakomite i warte spróbowania i że nie wytrzymają do świąt to nie do końca wierzyłam ale spróbowałam. Wiecie co? są wyśmienite i godne spróbowania, znikają szybko, za szybko, na święta zrobię drugie. Spróbujcie i powiedzcie(...)smakowało. No to do dzieła, zachęcam. Śledzie z selerem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZbliżają się święta więc mnie jak co roku ogarnia szał śledziowania i tak też jest w tym roku, śledzie kocham miłością pierwszą i robię ich zawsze dużżżżo. W zakładce ŚLEDZIE znajdziecie mnóstwo moich propozycji a teraz pyszne aromatyczne i rozpływające się w ustach śledzie imbirowe które znalazłam u Grażynki. Potrzebują kilka dni na macerowanie a potem zajadamy. Lubicie
Moje Małe Czarowaniebędą prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. To połączenie smaków, zaskakuje i rewelacyjnie ze sobą współgra, zachęcam do wypróbowania. Niech te święta będą pełne magii i nowych smaków. Składniki: Na około 4 pucharki ½ kg łagodnych śledzi w oleju 2-3 sztuki czerwonej cebuli 20 dag sera feta-użyłam MLEKOMA ½ szklanki majonezu light ½ szklanki kwaśnej śmietany
Wanilia i Kardamon