sledz z cebula - 502 przepisów (strona:26/34)

Rybka w miodzie 168

Zawsze w takim sosie przygotowywałam śledzie, pomyślałam sobie a może zrobię rybkę, no i zrobiłam. Rybka wyszła znakomicieRybka w miodzieSKŁADNIKI:panga- 1,20 kgmąka do panierkibułka tartajajkatłuszcz do smażeniaSOS SŁODKO-KWAŚNYduże cebule - 4 sztmiód prawdziwy- 2 łyżkikoncentrat pomidorowy - 200 golej - 1 kieliszeklistki laurowe - 4 sztsok z cytryny - 2 łyżkisól i pieprzwegetaPRZYGOTOWANIE:Rybę rozmrozić, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą

Kuchnia Danusi
ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWO ŚMIETANOWYM 171

sklepach jest duży wybór śledzi w różnych sosach na bazie śmietany. Lubię i smakują mi te w sosie musztardowym. Ale stwierdziłam ,że więcej jest w nich sosu niż śledzi. Postanowiłam zrobić je sama. Wyszły rewelacyjne, przynajmniej wiem co jem!    Składniki: płaty śledziowe 250 g 18% śmietany 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki musztardy(...)francuskiej 1-2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka cukru 2 łyżki koperku 1 łyżeczka curry firmy Prymat 1 łyżeczka kurkumy firmy Prymat pieprz cytrynowy do smaku cebula ( ja nie dodałam) Płaty śledziowe namoczyłam i wysuszyłam używając do tego  papierowych ręczników kuchennych. Pokroiłam je na małe kawałki   i ułożyłam na talerzu. Do miseczki wlałam jogurt, śmietanę

potrawyregionalne
Śledzie w rytmie zbójnickiego 175

Tak przyrządzony śledzik świetnie nadaje się na imprezę. Składniki 600 g płatów śledziowych 3 cebule 3 łyżki oleju łyżka koncentratu pomidorowego łyżeczka musztardy jajko pieprz mielona

R'n'G Kitchen
Mazowiecka woda śledziowa 164

jodu ?;) Składniki:1 kg śledzi solonych (matyjasy) mogą być z mleczem jeśli ktoś lubipół litra mleka do moczenia śledzi1 l wody2 - 3 cebule4 łyżki octu250 ml śmietany 12 albo 18 %2 liście bobkowe 4 kuli ziela angielskiego1 łyżeczka pieprzu ziołowegosól i cukier do smakuziemniaki ugotowane w mundurkach - ilość wg upodobań.Cebulę kroimy w piórka i gotujemy(...)litrze wody do miękkości razem listkami bobkowymi oraz zielem angielskim. Gdy cebula już będzie miękka dodajemy ocet (ilość wg upodobań) ja na 1 litr wody dodaję około 4 łyżek stołowych octu. Roztwór odstawiamy do całkowitego wystygnięcia następnie schładzamy w lodówce. Matyjasy wcześniej moczymy w mleku z wodą by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie kroimy

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego 184

Czerwoną cebulę również pokrój na cienkie plasterki. W misce umieść pokrojony koper włoski, czerwoną cebulę i oliwki. Polej sosem i wymieszaj. Ułóż na półmisku. Na wierzchu dekoracyjnie rozłóż plasterki pomarańczy i udekoruj zielonymi końcówkami kopru włoskiego. Podawaj od razu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco

Chilli Czosnek i Oliwa
Tapas Party. Menu na imprezę. 140

filo z serem feta libańskie gołąbki w liściach winogron pissaladiere (prowansalska pizza z cebulą i anchois) coca (hiszpańska pizza z tapenadą, rukolą, anchois i pieczoną papryką) empanadas z tuńczykiem Do picia: ulubione wino Sangria, np. sangria na białym piwie   *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledzie z jabłkiem w śmietanie 152

kwaśne jabłka1 cebulakwaśna śmietana1 łyżka majonezusok z połowy cytrynypieprz, cukier do smakuSposób wykonania:1. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 1,5-2 godziny, odsączyć i pokroić na niewielkie kawałki. Rozłożyć na półmisku.2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i skropić sokiem z cytryny.3. Cebulę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem i ostudzić.4. Jabłka, cebulę, 1 łyżkę majonezu i śmietanę

Kuchnia domowa Ani
Śledzie z rodzynkami 344

rodzice robili te śledzie na patelni, ja byłam wtedy mała, śledzi nie lubiłam, ale uwielbiałam wyjadać z nich rodzynki. Pyszne, miękkie rodzynki w pomidorowym sosie. Te rodzynki, które przygotowałam dziś smakują dokładnie tak samo, jak tamte (za śledzie też mogę ręczyć). Na pewno posmakują każdemu, kto lubi śledzie w nieco słodszym wydaniu.  kilka filetów śledziowych typu matjas(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, sprawdzając czy już są odpowiednio dla nas słone (ja moczę ok. 3 godzin). Następnie pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Smażyć na patelni, aż stanie się szklista. Dodać przecier pomidorowy, gałkę, liść laurowy, ziele, sól, pieprz i rodzynki. Gotować ok. 5-10 minut na wolnym

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Współpraca z firmą Rafex. I cały dom pachnie przyprawami... 173

przyprawa do kawy i herbaty przyprawa do pieczenia chleba przyprawa do dziczyzny cebula prażona przyprawa do żurku TANDOORI MASALA PRZYPRAWA HARISA KURKUMA sól ziołowa przyprawa do ryb cytrynowa czubryca żółta czubryca biała marynata staropolska przyprawa arabska papryka ostra wędzona AMERICAN CHICKEN CHILLI GRYS przyprawa do śledzi po królewsku

Słodkie okruszki
Tradycyjna sałatka jarzynowa 115

jako dodatek do zimnych mięs czy w połączeniu ze śledziem. Za często jej nie robię, ale Świąt bez jarzynowej jakoś sobie nie wyobrażam :) Składniki : 4 średnie ziemniaki  2 marchewki 1 średni seler  1 pietruszka  4 ogórki kiszone  1 puszka zielonego groszku  1/2 małej cebuli 6 jaj  1 słoik majonezu ( u mnie

Gosia gotuje
Wege burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą 179

pieczarek pod koniec ich pieczenia. Nałóż do bułki karmelizowanej czerwonej cebuli (zapewne trochę Ci zostanie, dojedz na kanapkach z kozim serem), na wierzchu ułóż pieczarkę z roztopionym kozim serem. Przykryj wierzchem bułki. Powtórz z pozostałymi 3 burgerami. Podawaj od razu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco

Chilli Czosnek i Oliwa
Cebula 186

łatwą w użyciu, jest także cebula suszona, posiadająca wszystkie właściwości cebuli świeżej. To wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju farszów, pasztetów, zup, sosów, placków z surowych tartych ziemniaków i potraw z mielonego mięsa. W kuchni nieodzowna, wykorzystywana niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku, poprzez potrawy ze śledzi, ryb, befsztyku tatarskiego, smażonej wątróbki, rumsztyku. Nie wspominając o sosach, zupach

Klaudynkowa kuchnia
Chili Sin Carne 220

chili. Niestety spora część przepisów była już na blogu Marty, który śledzę, co tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że książki raczej nie kupię. Niemniej dzisiejsze danie polecam! Chili Sin Carne 2 puszki lub 1 szkl. suchej czerwonej fasoli (gotujemy ją wg przepisu do miękkości) 3 kolorowe papryki 2 cebule 2 łodygi selera naciowego pół szkl. przecieru pomidorowego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z ryżem i tuńczykiem 387

Ostatnio coś mnie tuńczyk śledzi :) A ponieważ sałatka nie jest bardzo "lejąca" to można ją zapakować w pojemnik i wziąć gdzieś ze sobą :D Składniki: 1 szklanka ryżu lub dwa woreczki 1 papryka 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka 1 nieduża cebula 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól pieprz Ryż ugotować w osolonej wodzie Paprykę pokroić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com