sledz z cebula - 502 przepisów (strona:19/34)

Śledzie z pieczarkami i papryką konserwową 180

wymoczenia śledzi 3 cebule30 dag pieczarekkilka kawałków papryki konserwowej (u mnie z zalewy miodowej)koncentrat pomidorowy1 łyżeczka mielonej paprykisól, pieprzodrobina cukruolej do smażenia1 łyżka octu (pominęłam)Sposób przygotowania:1. Śledzie odsączamy z zalewy, przekładamy do miski i zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy na 1,5-2 godziny. Po tym czasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki.2. Cebulę obieramy, kroimy

Kuchnia domowa Ani
Domowe,marynowane rolmopsy 182

łyżki cukru 1-2 cebule 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej dodatkowo : wykałaczki do spinania Składniki na zalewę wlewamy do garnka , dodajemy pokrojoną w średnie kawałki cebulę i doprowadzamy do wrzenia – odstawiamy do ostygnięcia . Śledzie , patroszymy pozbawiamy głów i dokładnie płukamy . Następnie pozbawiamy je kręgosłupa i rozcinamy na dwa płaty ( jak na zdjęciu ) . Ogórki tniemy na słupki , nie za długie

Ogrodnik w podróży
śledzik po sułtańsku ( pikantny z rodzynkami) 170

miłośniczką tego typu przystawek ale takiego śledzia zjem chętnie. Zamarynowany w słodko-ostrym sosie z dodatkiem rodzynek jest naprawdę smaczny. I co najważniejsze można (a nawet trzeba!) zrobić go kilka dni wcześniej więc w Święta mamy o tyle pracy mniej:) Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 4 łyżki oleju 3 cebule 1/2 szklanki rodzynek(...)łyżka octu 60 g ketchupu pikantnego 60 g koncentratu pomidorowego  liście laurowe ziele angielskie gorczyca szczypta chilli Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie wymieniając ją 2-3 razy aż nie będą bardzo słone. Odcedzić, pokroić w niewielkie kawałki. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać ocet, koncentrat, ketchup, rodzynki, ziele, chilli, liście i gorczycę. Wymieszać i ostudzić. Do zimnej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Śledzie w śmietanie i buraczki z chrzanem 150

śledzi marynowanych 200 ml śmietany 18% 200 ml jogurtu naturalnego 1 cebula 1 jabłko sól pieprz 1-2 pieczone lub gotowane buraczki 1 łyżka chrzanu 1 łyżka octu winnego 2 łyżeczki cuku 1 łyżka oliwy dodatkowo rzeżucha 1 jajko na tardo natka pietruszki Śmietanę wymieszać z jogurtem, cebulę i jabłko posiekać w drobną kosteczkę i dodać do śmietany, doprawić

Gotowanie jest łatwe
Śledzie z Ibizy 186

świąteczną atmosferą . Przecież dom to właśnie , bliscy , dobre ,szczere jedzenie , podane od serca i ciepło uśmiechu przy stole szczególnie Wigilijnym " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Śledzie z Ibizy podpatrzyłam kiedyś u mojej, niestety już zmarłej teściowej , która robiła je genialnie – zresztą ona wszystko robiła genialnie , była cudowna , całkowite zaprzeczenie definicji prawdziwej teściowej . No dość już(...)chilli w proszku , jeśli lubicie tak jak my b.ostre dania olej do smażenia ( łyżka – półtorej ) Wszystkie składniki na zalewę , wkładamy do rondelka , oczywiście cebulę kroimy i doprowadzamy do wrzenia . Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia . Śledzie wyjmujemy z słonej zalewy i przekładamy do zamykanego pojemnika i zalewamy ostudzoną zalewą . Odstawiamy na 3 dni do lodówki . Czas zabrać się za sos , który

Ogrodnik w podróży
Śledzie gajowego z grzybami 154

płatów śledziowych w oleju ½ kg białej cebuli 5 dag suszonych grzybów 1 korniszon ½ szklanki koncentratu pomidorowego kilka wędzonych szprotek pieprz i cukier do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, odsączyć i zmiksować z korniszonem, szprotkami i cebulą. Przyprawić do smaku, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Po czym dodać do śledzi, wymieszać i ułożyć ciasno w słoikach

Tradycyjna Kuchnia
Śledzie - Przysmak gajowego 158

zaspokoi nie jedno wybredne podniebienie. Składniki: - 50 dag solonych filetów śledziowych - około 15 dag suszonych grzybów - mały koncentrat pomidorowy - 2 czerwone cebule - 1/4 szklanki żurawiny - ziele angielskie - liść laurowy - bulion grzybowy - sól, pieprz - masło Sposób przygotowania:   Śledzie moczymy w wodzie przez 2 - 3 godziny. Odsączamy a następnie kroimy w paski. Grzyby zalewamy ciepłą wodą. Jak staną się miękkie kroimy(...)mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka lub paski. Szklimy na maśle i dodajemy pokrojone grzyby. Całość smażymy kilka minut. Dodajemy liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, żurawinę. Zalewamy bulionem grzybowym i wszystko razem dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.  Dodajemy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia

Pan i Pani Smith w kuchni
Placki harynkowe 153

miałem odczucie przygotowując kiedyś karminadle ze śledziami. Tym razem sięgnąłem po klasykę kuchni śląskiej...połączenie placków ziemniaczanych ze...no właśnie...śledziem. Efekt oceńcie sami...mnie bardzo smakowało. Składniki 1 kg ziemniaków 1 kg filetów śledziowych 200 g wędzonego boczku cebula jajko mąka (ilość zależna od typu ziemniaków) łyżeczka mielonego imbiru 3 łyżki soku z cytryny pęczek natki pietruszki pieprz Przygotowanie(...)Śledzie moczymy zmieniając wodę dwa razy ,osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę obieramy ,siekamy i razem z pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażamy.  W misce dokładnie łączymy rybę ,ziemniaki ,cebulę z boczkiem ,mąkę ,posiekaną natką pietruszki ,imbir ,jajko i sok z cytryny ,doprawiamy pieprzem. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju

R'n'G Kitchen
Śledzie po grecku 143

wyobrażam sobie bez nich Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 500 gram płatów śledziowych 500 gram marchewki 500 gram cebuli 15 gram rodzynek mały słoiczek przecieru pomidorowego 1,2 szklanki oleju 3 ziela angielskie  2 listki laurowe 2-3 łyżki octu Sposób przygotowania: Śledzie jeśli są bardzo słone to zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na godzinę aby się lekko wymoczyły.Marchew(...)duże to kroimy je na więcej części.Na patelnię wlewamy olej,wrzucamy cebulę i smażymy cały czas mieszając,cebula ma być lekko zeszklona.Dodajemy rodzynki ,marchewkę,przecier pomidorowy, ziele angielskie i listek laurowy i ocet.Całość dokładnie mieszamy.Zestawiamy z ognia. Wymoczone śledzie kroimy w 1,5-2 cm. kawałki,dodajemy do warzyw,delikatnie mieszamy.Przekładamy do miski,przykrywamy i wstawiamy

Bajeczna Kuchnia
Śledź po grecku 378

przynajmniej dzień wcześniej, żeby smaki się pomieszały.Składniki: 220 g płatów śledziowych w oleju,250 g marchwi,2 cebule czerwone,1 mała puszka przecieru pomidorowego,60 g rodzynek,1/3 szklanki oleju ryżowego,pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.Przygotowanie:Śledzie przełóż na sito do odcedzenia z nadmiaru oleju. Marchewki ugotuj w całości (powinny być lekko twarde). Ostudź, obierz ze skórki(...)pokrój w cienkie paski. Cebule obierz i pokrój na osiem części. Wrzuć je na patelnię, na zimny olej, duś często mieszając, aż stracą swą surowość (nie podsmażaj). Dodaj do niej rodzynki, marchew i przecier pomidorowy. Śledzia pokrój w centymetrowe paski i dodaj do wystudzonych warzyw i wymieszaj. Dodaj szczyptę pieprzu, dla wyostrzenia smaku.  Przełóż do słoika i szczelnie przykryj

Moniki Smakołyki
Śledzie w oleju rydzowym 140

Kochani, dziś przepis na śledzie - tradycyjne śledzie z olejem rydzowym. Jeśli lubicie śledzie i smak oleju rydzowego, to co ja będę zachwalać.. Spróbujcie ! ;) Olej rydzowy firmy SemCo jest olejem tłoczonym na zimno. Jego smak określa się jakoś cebulowy, z nutą gorczycy lub korzenny. Nie można stosować go do smażenia, ponieważ wysoka temperatura zniszczy wszystkie dobrodziejstwa, które w nim znajdziemy(...)około 1/3 szkl soku z ogórków 250 ml oleju rydzowego pieprz Przygotowanie : Płaty śledziowe wymoczyć przez  około 1 godzinę. śledzie odsączyć z wody i pokroić na paski około 2-3 cm. Umieścić w misce, ogórki pokroić w plasterki, cebulę w krążki. dodać sok z ogórków, olej rydzowy- wszystko wymieszać dodać pieprz i w razie potrzeby sól. Dokładnie wymieszać. Śledzie

Garnkowe fanaberie
Domowe sledzie 348

wątpienia jedna z najpopularniejszych ryb. Kochani ten domowy śledzik nie tylko umili Wam Sylwestra, ale również poprawi nastrój, obniży cholesterol...śledź zdrową rybą jest. Zachęcamy do jedzenia nie tylko odświętnie:)Składniki;12 solonych filetów śledziowych,czerwona cebula pokrojona w krązki,2 marchewki pokrojone w talarki,2 gałązki koperku /same listki/,Zalewa;400 ml wody,250 ml cukru pudru(...)angielskiego,Wykonanie;Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy na 6 godzin.  Składniki zalewy gotujemy przez 30 minut /powinno lekko bulgotać/. Studzimy. Śledzie odsączamy i kroimy na paski lub kawałki, jak kto woli. Wkładamy do słoja, przekładając cebulą, marchewką i koperkiem. Zalewamy zalewą. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na tydzień...smakują bosko

Anioły w kuchni
Domowe śledzie 118

wątpienia jedna z najpopularniejszych ryb. Kochani ten domowy śledzik nie tylko umili Wam Sylwestra, ale również poprawi nastrój, obniży cholesterol...śledź zdrową rybą jest. Zachęcamy do jedzenia nie tylko odświętnie:) Składniki; 12 solonych filetów śledziowych, czerwona cebula pokrojona w krązki, 2 marchewki pokrojone w talarki, 2 gałązki koperku /same listki/, Zalewa; 400 ml wody, 250 ml cukru pudru(...)angielskiego, Wykonanie; Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy na 6 godzin.  Składniki zalewy gotujemy przez 30 minut /powinno lekko bulgotać/. Studzimy. Śledzie odsączamy i kroimy na paski lub kawałki, jak kto woli. Wkładamy do słoja, przekładając cebulą, marchewką i koperkiem. Zalewamy zalewą. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na tydzień...smakują bosko:) /źródło "Kuchnia"/ Przepis bierze udział w durszlakowej akcji

Anioły w kuchni
Śledź w purpurze 172

octu jabłkowego 2 małe cebule czerwone 4 płaty śledziowe matias  olej  3 kiszone ogórki  2 cebule dymki młode liście buraka Wykonanie: Zagotowujemy zakwas dodając do niego cukier i ocet jabłkowy. Odstawiamy do wystudzenia. Zimnym zalewamy opłukane/wymoczone płaty śledziowe i dokładamy obrane czerwone cebulki. Tak przygotowane odstawiamy na 24 godziny. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę(...)płaty odsączamy z zalewy i delikatnie osuszamy.  Gotowego, skropionego olejem śledzia podajemy w towarzystwie ogórka i cebulki na liściach buraka.  Zdobi przepiękną porcelanę Bogucice Antonio

Malinowe Pocałunki
Sałatka śledziowa z boczkiem na chleb 128

Ekspresowa sałatka, którą zazwyczaj podaję na pieczywie w formie smacznej przystawki. Składniki: 3 śledzie w oleju 15 dag boczku 2 cebule 3 kiszone ogórki 3 łyżki oliwy sól do smaku pieprz do smaku szczypiorek Wykonanie: Wszystkie składniki sałatki drobno posiekać i przyprawić do smaku. Rozłożyć na posmarowanych masłem kromkach chleba(najlepiej wiejskiego) i posypać szczypiorkiem

Tradycyjna Kuchnia