pierwszej kolejności padło na takie o to śledziki, które osobiście uwielbiam. Pokuście się i koniecznie je przygotujcie. Śledzie po kaszubsku Składnik : około 500-600 g śledzi ala matias 350 g cebuli białej 1 większa marchewka 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 100 ml oleju 150 ml wody 200 ml passaty(...)łyżeczka koncentratu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka gorczycy mleko do moczenia śledzi Przygotowanie : Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy w mleku (około 3-4h). Cebulę, marchewkę, czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w plasterki wraz z czosnkiem, marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Warzywa przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 500 g płatów śledzi a'la matias 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego olej (tyle,żeby przykryć śledzie) pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie by pozbyć się nadmiaru soli. Wymoczone kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miseczki i popieprzyć. Cebulę drobno kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę
magiczna kuchnia Kasimogą być kupowane) cebula natka pietruszki czosnek oliwa z oliwek lub masło czosnkowe . rzeżucha Wykonanie Krok 1 . Bagietkę pokroić w ukośne plasterki. Płaty śledzia pokroić w ukośne plasterki. Krok 2 . Cebulę pokroić w paski i podsmażyć na rozgrzanej oliwie 1-2 minuty ,wyłożyć na talerzyk. Do tej samej oliwy wrzucić listki natki pietruszki na parę sekund(...)kilkoma kroplami oliwy z oliwek ,następnie wetrzeć czosnek ,zamiast oliwy i czosnku można użyć samego masła czosnkowego Krok 5 . Na tak przygotowaną kromkę położyć : listek natki, cebulkę ,plaster śledzia i na koniec posypać rzeżuchą . Coś wspaniałego
Eli GotowanieKolejne danie wigilijne z mojego rodzinnego domu. Winegret to popularny rodzaj sałatki w kuchni rosyjskiej 300 g śledzia z oleju, 200 g ugotowanych ziemniaków – 1 spory ziemniak, 160 g ogórków kiszonych – 2 szt., 130 g cebuli – 1 cebula, 250 g ugotowanych buraków – 1 duży burak, 50 g grzybków(...)octu, sos: 1 żółtko, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, sól, cukier, 1 - 2 łyżki soku z cytryny, 90 ml oleju Ziemniaki, ogórki, buraki pokroić w niezbyt małą kostkę. Cebulę i grzybki posiekać. Śledzie osączyć z oleju na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę. Żółtko (z jajka przed rozbiciem sparzonego) utrzeć z musztardą, szczyptą soli i cukru, dalej ucierając dodawać olej
królestwo garówmarynowanych (mogą być też ala matijas) * 0,5 kg cebuli * słoik ogórków konserwowych * 0,5 kg jabłek * ketchup (mały słoik) * 0,5 szklanki oleju Sposób przygotowania: Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka, ogórki, cebulę kroimy w kostkę. Ketchup mieszamy z olejem. Wszystkie składniki mieszamy. Źródło: przepis od mojej mamy
Pobite gary BarbaryZaintrygował mnie pewien przepis na śledzie i długo nie musiał czekać na realizację, bo ze wszystkich słodkości świątecznych najbardziej lubię.... śledzie :) Składniki: 1 kg filetów śledziowych w oleju 1 duża cebula 2 żółtka 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 3 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 100 ml oleju roślinnego 50 ml oleju lnianego (nie dodałam) sok z połowy cytryny(...)misce wymieszaj żółtka z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Zacznij powoli dodawać olej i mieszać rózgą. Kiedy konsystencja będzie gładka dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i dopraw całość solą oraz pieprzem. Śledzia wyjmij z mleka osusz i pokrój w 3 centymetrowe kawałki. Następnie włóż go do sosu musztardowego i marynuj przez co najmniej godzinę
Czerwień i błękitkońca, więc na dzisiejszy wieczór proponuję pikantną sałatkę śledziową w formie przekąski – na raz. Do jej podania można wykorzystać kawałek sałaty, cykorii itp. Składniki: Śledzie solone w oleju typu matias – 1 opakowanie 1 papryczka chili ½ cebuli Marynowane pieczarki ze słoika – ½ 3 ogórki korniszony 2 łyżki oliwy Pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie około 30 minut ( chyba(...)ktoś lubi bardziej słone to nie ). Papryczkę przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestki ( do pracy z papryczką warto ubrać rękawiczki ) i bardzo drobno siekamy. Cebulę i ogórki kroimy w małą kostkę. Wymoczone i odsączone śledzie kroimy w cienkie paseczki ok ½ cm a pieczarki jeżeli są małe to w ćwiartki ( większe należy bardziej rozdrobnić ). Całość łączymy, dodajemy oliwę i pieprz. Mieszamy. Pozostawiamy
Smaki Ewykilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy kolejne 2 godziny. Filety odsączamy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i siekamy w drobne kawałki. Jajko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do śledzia dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę oraz przyprawy. Mieszamy dolewając powoli olej lniany. W obręczy* układamy posiekaną cebulę, masę śledziową i jajko. Smacznego.*Jeśli
Kolizje Smakówpomidorach to sama pychota. Śledzie po kaszubsku oferuje chyba każda firma która w swojej ofercie ma sledzie, ale czemu nie zrobić ich samemu? Składniki; 40dag śledzi solonych 0,5 kg cebuli 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) 4 łyżki octu 1 łyżka ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka(...)liść laurowy i dodajemy do cebuli.Nastepnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem, aż cebula i papryka zmięknie.Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy. Układamy w słoiku lub w innym naczyniu ; warstwę śledzi, następnie sos cebulowo paprykowy i znów śledzi itd. do wyczerpania składników
Radość kipiąca uśmiechem.najlepiej ”rózgą” – nie będzie grudek), dodajemy jabłka, cebulę, natkę pietruszki i szczypior, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy. Wymoczone śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy ukośnie na kawałki, przekładamy do gotowego sosu. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, aby smaki się przegryzły. Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym z dodatkiem ziemniaków (gotowane, pieczone(...)mundurkach…), to szybki i wspaniały obiad na letnie dni… i nie tylko. Zwolenników śledzi nie trzeba do nich przekonywać, a pozostałych zachęcam. Choćby dla samej serotoniny, potocznie nazywanej hormonem szczęścia. Może to trochę na wyrost, ale… chcesz być zdrowy i szczęśliwy? Jedz śledzie. Polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym appeared first on Moje
mojewypiekiinietylkoŚledzie z dodatkiem suszonych śliwek i cynamonu i miodu.Mają wspaniały smak , przypominający smak piernika .W moim domu nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Składniki: 500 gram filetów śledziowych 2 cebule(...)gram śliwek suszonych 1/2 szklanki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki octu 2 liście laurowe pieprz,cukier Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę.Cebulę kroimy w pióra,smażymy na oleju do momentu aż będzie szklista .Śliwki kroimy na mniejsze kawałki,dodajemy do cebuli razem z koncentratem pomidorowym,miodem,cynamonem,octem
Bajeczna Kuchniaprowansalskie Sposób wykonania: Filety moczymy w wodzie tak aby pozbyć się nadmiaru soli. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Śledzie i pomidory kroimy w paski, dodajemy cebulę, zioła i ocet. Zalewamy całość olejem z suszonych pomidorów i dokładnie mieszamy
Qchnia po prostuszklanki oliwy extra vergine- Classico firmy Monini 1 1/2 łyżeczki kolendry (nasion) rozgniecione 3 ziarna jałowca rozgniecione 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek szczypiorku 3 duże cebule 1 łyżeczka cukru pieprz Śledzie namoczyć, wypłukać i pokroić w paski. Sos przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pietruszkę i szczypiorek pokroić. Cebule także pokroić w piórka i sparzyć wrzątkiem na sicie. Wszystkie
Jadło i czytadłoSól, pieprz Bułka tarta Olej Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach ( ze skórą ). Przestudzone ziemniaki obieramy i przepuszczamy przez praskę, dodajemy do nich zeszkloną na oleju drobno pokrojoną cebulę, dodajemy jajka oraz śledzie obierane ze skóry, pozbawione ości i drobno pokrojone. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy wałek, który kroimy na kawałki. Z kawałków formujemy kotlety, obtaczamy w bułce
Smaki Ewyśmietany Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Jak już pozbędą się nadmiaru soli pokroić je w kostkę. Paprykę, cebulę oraz ser pokroić w drobną kostkę i wymieszać ze śledziami. Majonez i śmietanę połączyć i dodać do śledzi i warzyw. Gotową sałatkę posypać natką pietruszki. Smacznego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie