Sałatka z matiasów pełna aromatu i pełnej gamy smaków. Słoność matiasów miesza się z aromatem czosnku, lekką słodkością cebuli, pikantością chilli, a do tego wszystkiego nieśmiało wtrąca się majeranek. Sałatka jest prosta, szybka i z pewnością zachwyci fanów śledzi. Świetnie smakuje ze świeżym chrupiącym pieczywem. Składniki: – 500 g matiasów (Waszych ulubionych; chyba w którymś przepisie wspominałam już(...)odpowiedno jędrne, nie za twarde i przede wszystkim naprawdę wyczyszczone z ości) – 1 cebula – 3 ząbki czosnku – pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony) – mleko (ok. 0,5 l) – papryczka chili – 1 łyżeczka majeranku – szczypior Wykonanie: Śledzie odsączyć z oleju i zamoczyć min. na pół godziny w mleku (nie będą tak słone; najlepiej moczyć
Pociąg Do KuchniMimo, że to świąteczny stół nie może się obejść bez... Artykuł ŚLEDZIE Z OCTEM, CEBULKĄ I PIKLAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEMimo, że to świąteczny stół nie może się obejść bez... Artykuł ŚLEDZIE Z OCTEM, CEBULKĄ I PIKLAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINESkładniki: 2 czerwone cebule, kawałek pora, słoik selera konserwowego ( 320g netto), puszka czerwonej faosli ( 400g netto), słoik pieczarek konserwowych ( 300g netto), filety śledziowe w oleju
W kuchni u Monikiśledzi na pumperniklu będzie świetną przystawką Sylwestrowym przyjęciu. Do podania tatara zawsze używam ciemnego pumpernikla, ze względu na jego głęboki aromat i strukturę, dzięki której nie rozmięknie tak szybko.Składniki2 podwójne marynowane filety śledziowe wraz z marchewką i cebulką1 duży ogórek konserwowy1 czerwona cebulka2 łyżeczki majonezu½ łyżeczki musztardymini pumpernikielczarny pieprznatka pietruszkiPrzygotowanie:Śledzie (wraz z marchewką i marynowaną cebulą), ogórek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędopiero w tym roku pojawiła się u nas w domu. Rodzice sceptycznie podchodzili do tak dziwnego, ich zdaniem, połączenia. Na szczęście, śledzie zarówno wszystkim gościom jak i moim rodzicom bardzo smakowały :)~ Śledzie w gęstym jogurcie naturalnym z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym ~Składniki:350g matiasów400g gęstego jogurtu naturalnegojabłko winne np. renetaogórek kiszonypół małej cebulisól, pieprzJeśli matjasy są solone, moczymy
Kuchenny Skrawek Niebawymoczenia śledzi 3 cebule30 dag pieczarekkilka kawałków papryki konserwowej (u mnie z zalewy miodowej)koncentrat pomidorowy1 łyżeczka mielonej paprykisól, pieprzodrobina cukruolej do smażenia1 łyżka octu (pominęłam)Sposób przygotowania:1. Śledzie odsączamy z zalewy, przekładamy do miski i zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy na 1,5-2 godziny. Po tym czasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki.2. Cebulę obieramy, kroimy
Kuchnia domowa Aniłyżki cukru 1-2 cebule 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej dodatkowo : wykałaczki do spinania Składniki na zalewę wlewamy do garnka , dodajemy pokrojoną w średnie kawałki cebulę i doprowadzamy do wrzenia – odstawiamy do ostygnięcia . Śledzie , patroszymy pozbawiamy głów i dokładnie płukamy . Następnie pozbawiamy je kręgosłupa i rozcinamy na dwa płaty ( jak na zdjęciu ) . Ogórki tniemy na słupki , nie za długie
Ogrodnik w podróżymiłośniczką tego typu przystawek ale takiego śledzia zjem chętnie. Zamarynowany w słodko-ostrym sosie z dodatkiem rodzynek jest naprawdę smaczny. I co najważniejsze można (a nawet trzeba!) zrobić go kilka dni wcześniej więc w Święta mamy o tyle pracy mniej:) Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 4 łyżki oleju 3 cebule 1/2 szklanki rodzynek(...)łyżka octu 60 g ketchupu pikantnego 60 g koncentratu pomidorowego liście laurowe ziele angielskie gorczyca szczypta chilli Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie wymieniając ją 2-3 razy aż nie będą bardzo słone. Odcedzić, pokroić w niewielkie kawałki. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać ocet, koncentrat, ketchup, rodzynki, ziele, chilli, liście i gorczycę. Wymieszać i ostudzić. Do zimnej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaśledzi marynowanych 200 ml śmietany 18% 200 ml jogurtu naturalnego 1 cebula 1 jabłko sól pieprz 1-2 pieczone lub gotowane buraczki 1 łyżka chrzanu 1 łyżka octu winnego 2 łyżeczki cuku 1 łyżka oliwy dodatkowo rzeżucha 1 jajko na tardo natka pietruszki Śmietanę wymieszać z jogurtem, cebulę i jabłko posiekać w drobną kosteczkę i dodać do śmietany, doprawić
Gotowanie jest łatweświąteczną atmosferą . Przecież dom to właśnie , bliscy , dobre ,szczere jedzenie , podane od serca i ciepło uśmiechu przy stole szczególnie Wigilijnym " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Śledzie z Ibizy podpatrzyłam kiedyś u mojej, niestety już zmarłej teściowej , która robiła je genialnie – zresztą ona wszystko robiła genialnie , była cudowna , całkowite zaprzeczenie definicji prawdziwej teściowej . No dość już(...)chilli w proszku , jeśli lubicie tak jak my b.ostre dania olej do smażenia ( łyżka – półtorej ) Wszystkie składniki na zalewę , wkładamy do rondelka , oczywiście cebulę kroimy i doprowadzamy do wrzenia . Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia . Śledzie wyjmujemy z słonej zalewy i przekładamy do zamykanego pojemnika i zalewamy ostudzoną zalewą . Odstawiamy na 3 dni do lodówki . Czas zabrać się za sos , który
Ogrodnik w podróżypłatów śledziowych w oleju ½ kg białej cebuli 5 dag suszonych grzybów 1 korniszon ½ szklanki koncentratu pomidorowego kilka wędzonych szprotek pieprz i cukier do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, odsączyć i zmiksować z korniszonem, szprotkami i cebulą. Przyprawić do smaku, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Po czym dodać do śledzi, wymieszać i ułożyć ciasno w słoikach
Tradycyjna Kuchniazaspokoi nie jedno wybredne podniebienie. Składniki: - 50 dag solonych filetów śledziowych - około 15 dag suszonych grzybów - mały koncentrat pomidorowy - 2 czerwone cebule - 1/4 szklanki żurawiny - ziele angielskie - liść laurowy - bulion grzybowy - sól, pieprz - masło Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie przez 2 - 3 godziny. Odsączamy a następnie kroimy w paski. Grzyby zalewamy ciepłą wodą. Jak staną się miękkie kroimy(...)mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka lub paski. Szklimy na maśle i dodajemy pokrojone grzyby. Całość smażymy kilka minut. Dodajemy liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, żurawinę. Zalewamy bulionem grzybowym i wszystko razem dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia
Pan i Pani Smith w kuchnimiałem odczucie przygotowując kiedyś karminadle ze śledziami. Tym razem sięgnąłem po klasykę kuchni śląskiej...połączenie placków ziemniaczanych ze...no właśnie...śledziem. Efekt oceńcie sami...mnie bardzo smakowało. Składniki 1 kg ziemniaków 1 kg filetów śledziowych 200 g wędzonego boczku cebula jajko mąka (ilość zależna od typu ziemniaków) łyżeczka mielonego imbiru 3 łyżki soku z cytryny pęczek natki pietruszki pieprz Przygotowanie(...)Śledzie moczymy zmieniając wodę dwa razy ,osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę obieramy ,siekamy i razem z pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażamy. W misce dokładnie łączymy rybę ,ziemniaki ,cebulę z boczkiem ,mąkę ,posiekaną natką pietruszki ,imbir ,jajko i sok z cytryny ,doprawiamy pieprzem. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju
R'n'G Kitchenwyobrażam sobie bez nich Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 500 gram płatów śledziowych 500 gram marchewki 500 gram cebuli 15 gram rodzynek mały słoiczek przecieru pomidorowego 1,2 szklanki oleju 3 ziela angielskie 2 listki laurowe 2-3 łyżki octu Sposób przygotowania: Śledzie jeśli są bardzo słone to zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na godzinę aby się lekko wymoczyły.Marchew(...)duże to kroimy je na więcej części.Na patelnię wlewamy olej,wrzucamy cebulę i smażymy cały czas mieszając,cebula ma być lekko zeszklona.Dodajemy rodzynki ,marchewkę,przecier pomidorowy, ziele angielskie i listek laurowy i ocet.Całość dokładnie mieszamy.Zestawiamy z ognia. Wymoczone śledzie kroimy w 1,5-2 cm. kawałki,dodajemy do warzyw,delikatnie mieszamy.Przekładamy do miski,przykrywamy i wstawiamy
Bajeczna Kuchnia