skrzydełka - 2643 przepisów (strona:147/177)

Świąteczny pasztet z kaczki z żurawinką 180

najlepszy pasztet jaki miałam okazję jeść. Robiłam ich już wiele: tych wegańskich i tych z mięsem. Ten wygrywa, bezapelacyjnie. Składniki: 1/2 kg ugotowanych udek kaczki 1/2 kg ugotowanych skrzydełek kaczki (możemy zastąpić dowolnym mięsem z kaczki, np. piersiami lub mięsem z korpusu kaczki, po ugotowaniu rosołu) 3 ugotowane marchewki 2 ugotowane pietruszki 1/3 ugotowanego selera 1 ugotowany por (biała część

Mango Papaja
Kurczak faszerowany mięsem mielonym 466

Pozbawiamy go kości, czyli tzw. luzowanie kurczaka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami do dołu. Nacinamy go wzdłuż. Następnie nacinamy nóżki i wykrawamy kości, wyciągamy mostek i szyję. Zostawiamy tylko skrzydełka. Jak to zrobić można obejrzeć na youtube filmiki pod nazwą luzowanie lub trybowanie kurczaka. Ja robię tak jak na tym filmiku klik .   Marynujemy kurczaka przyprawami wymieszanymi z oliwą

Aga w kuchni
Chicken alla mexicana 150

Dziś kombinacja dania z makaronem na styl meksykański, ale taki zbliżony do tej kuchni. Czerwona fasola, kukurydza, przyprawa kuchni meksykańskiej oraz pozostałe dodatki czyli między innymi skrzydełka z kurczaka sprawiły, że potrawka z makaronem była super smaczna. A my takie kombinacje lubimy, oj lubimy. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kurczak w sosie BBQ – „Wspomnienie lata” 352

niestety lato się skończyło i jakoś trzeba sobie z tym radzić… pogody niestety nie zamówię ale przynajmniej mogę zaproponować coś pysznego z piekarnika. Podawałam już przepis na skrzydełka w miodzie i musztardzie , które smakują i z grila i z piekarnika a dzisiaj proponuję przepis na pysznego kurczaka w sosie barbecue. Sos jest super prosty do przygotowania a kurczak smakuje

UgotujmyTo.pl
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 152

numerem 1. I tutaj znów nie mogliśmy sobie poradzić z ilością – porcje zdecydowanie dla głodnego! Po zupach przyszła pora na deskę mięs. Chrupiące żeberka , schabowy , kaszanka , biała kiełbasa , skrzydełka , kurczak , bigos , żeberka na ostro , smażone ziemniaki , ogórki kiszone i 3 rodzaje sałatek – jedno wielkie WOW za ilość , ale to znów porcja nie dla 2 ale przynajmniej 4 osób

Ostra na Słodko
Kurczak faszerowany pieczarkami 1335

sól, majeranek, słodka papryka, czosnek   Polecam także kurczaka faszerowanego mięsem mielonym, przepis tutaj . Przygotowanie:   Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wyjmujemy z kurczaka wszystkie kości, zostawiając tylko skrzydełka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami do dołu. Nacinamy wzdłuż, rozkładamy. Nacinamy nóżki, wycinamy kości z nóżek i udek. Kolejno usuwamy szyję i mostek. Bardzo ważne jest by nie uszkodzić skóry

Aga w kuchni
Biedronki z Pomidorków Koktajlowych (Dla dzieci) 258

słoiczka czarnych oliwek łyżeczka majonezu sałata do dekoracji (opcjonalnie) Biedronki z Pomidorków Koktajlowych - Sposób przygotowania: Każdego pomidorka przecinamy na pół i przecinamy środek do 2/3 długości - lekko rozchylamy tworząc skrzydełka biedronki. Część oliwek kroimy na ćwiartki. Kilka przeznaczamy na wycięcie kropeczek. Na pomidorkach umieszczamy kropki i łączymy z oliwkami. Wykałaczkę "moczymy" w majonezie i za jej pomocą malujemy oczka biedronką

Słodka Strona
Ptysie - Łabędzie 245

cukrem pudrem. Na ptysia w kształcie owalnym wykładamy ok. łyżkę kremu, a na niego łyżkę bitej śmietany (można użyć szprycy). W bok wbijamy "główkę łabędzia", a po bokach umieszczamy "skrzydełka". W ten sam sposób tworzymy resztę łabędzi. Gotowe oprószamy cukrem pudrem. Moje posty

Słodka Strona
Kalafiorowa zupa - krem z czosnkiem 152

jednych z moich ulubionych składników, czyli z czosnku i kalafiora. Zupa ta jest niezwykle sycąca i gęsta. Połączenie kalafiora i czosnku nadaje wspaniałego aromatu i smaku. Składniki: 4-5 skrzydełek z kurczaka (lub inne dowolne mięsko, lub porcja rosołowa) 4 średnie marchewki , 3 średnie pietruszki , 1 średni seler , 1 mały por , 1 mały kalafior , 1 główka czosnku , 3-4 łyżki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Galantyna z kurczaka z marchewką i zieloną pietruszką 1093

przy której zawsze jest nacięcie. Delikatnie wkładamy rękę pod skórę i oddzielamy ją od mięsa. Tam, gdzie jest to konieczne, ostrym nożem podcinamy błonki. Przy końcówkach nóżek i lotkach skrzydełek, podcinamy dookoła skórę. Cała czynność nie jest zbyt skomplikowana ani trudna, wystarczy kilka-kilkanaście minut skupienia. Kiedy skóra będzie już zdjęta, odkrawamy mięso od kości i mielimy je. Zmielone

Codzienna kuchnia niecodzienna
Devolay czy de volaille? A może schabowy z kurczaka? 500

jest.  Kotlet de volaille podobno stworzył Marie-Antoine Carême, kucharz i cukiernik cara Aleksandra I. Najbardziej fantazyjna chyba  forma takiego kotleta to przygotowany z piersi z kawałkiem skrzydełka. Troszkę trzeba się napracować, ale ta kosteczka dodaje i smaku i elegancji :) I to jest podobno najpoprawniejsza forma tego dania. Ważny przy przygotowywaniu jest również tłuszcz do smażenia. Nie używamy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pszczeli tort z jagodami 215

uformować tułowia pszczółek. Z lukru plastycznego uformować oczy i doczepić je do tułowia. Pozostałą część lukru połączyć z 3 kostkami roztopionej czekolady i uformować z niego paseczki. Pszczółkom doczepić skrzydełka z migdałów oraz domalować źrenice pędzelkiem zamoczonym w czekoladzie. Pszczółki ułożyć na torcie. Z dodatkowej części lukru możemy również przygotować listki i łodygi do naszych borówkowych kwiatków. Wystarczy do lukru

Food Square
Kurczak peklowany pieczony 198

zimnej wodzie.     Po wyjęciu z solanki ponownie go dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy niewielką ilością oleju i słodką papryką. Związujemy nóżki i obwiązujemy kurczaka na wysokości skrzydełek a następnie układamy go na blaszce z rusztem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i kurczaka pozostawiamy

Maminek kulinarny
Kasza gryczana z sosem drobiowym 351

Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 2 litry sosu, tj. duże porcje dla 4 dorosłych osób. Ćwiartki z kurczaka można zastąpić innym częściami kurczaka np. udkami, pałkami czy skrzydełkami, a kaszę gryczaną ziemniakami czy ryżem. Z dodatku selera i/lub pietruszki można zrezygnować. Smak sosu można wzbogacić dodając pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kiszone i w paseczki paprykę konserwową

Gospodyni Miejska
Ryż zapiekany z kurczakiem 71637

spokoju. Dla wszystkich miłośników ryżu mam coś pysznego. Przepis jest autorstwa mojej Ewki, która podobnie jak ja ma wyśmienitą fantazję kulinarna :-) Składniki: 6 sztuk pałek z kury lub skrzydełek  1 szklanka ryżu  2 szklanki bulionu łyżka koncentratu pomidorowego  łyża oleju 2 duże cebule białe  łyżeczka kurkumy łyżeczka pieprzu  łyżeczka słodkiej mielonej papryki  sól Sposób

pieprzny smaczek