skrzydełka - 2643 przepisów (strona:140/177)

Rosół Prezydentowej 3273

tego samego lub następnego dnia zużyć, resztę biorę do rosołu): 1 porcja rosołowa  1-2 ćwiartki  - uda (jeśli kurczak jest tłusty lub duży biorę jedną) 2 skrzydełka 300 g mięsa wołowego, najlepiej antrykotu lub kawałek karkówki 9 ziaren czarnego pieprzu 7 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 duża cebula 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera

Kuchnia Prezydentowej
Tajski bulion drobiowy z północy 289

kilka razy i z pewnością będę do niej wracać. Zachęcam do jej wykonania nie tylko amatorów kuchni azjatyckiej :) Składniki wywaru: 1,8 l zimnej wody, najlepiej z filtra 2 skrzydełka kurczaka 1 porcja rosołowa 1 udko kawałek piersi kurczaka 4-cm kawałek imbiru, pokrojony w plastry 2 łodygi trawy cytrynowej 4 suszone listki limonki kafir 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

Kuchnia Prezydentowej
Sajgonki (Cha Gio) 171

osuszamy papierem kuchennym, jeśli będzie zbyt mokry, nakładamy łyżkę farszu bliżej siebie. Boki papieru zakładamy do środka, ciasno, tuż przy nadzieniu. Dolną część papieru zakładamy na już złożone boczne skrzydełka i nadzienie, następnie zaczynamy ciasno zwijać uważając, aby nie rozerwać papieru ryżowego. I tak postępujemy aż do wyczerpania składników.  4. Odstawiamy na min 1 h, przykrywamy folią. Sajgonki smażymy

Kuchnia Prezydentowej
Sos balsamiczno-wiśniowy do drobiu i wieprzowiny z grilla 147

jest idealny do każdego kawałka kurczaka z grilla lub wieprzowiny. Może być bogatą w smaku glazurą do skrzydełek, udek, piersi z kurczaka a nawet całego kurczaka z rożna. Składniki: ½ szklanki octu balsamicznego 1/3 szklanki konfitury wiśniowej 1/3 szklanki ketchupu ¼ szklanki brązowego cukru 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu Worcestershire ½ łyżeczki chili ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: W rondelku

naRuszcie
Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym 375

zawiera imbir. My jednak postanowiliśmy pozostać raczej w klimatach kuchni południowoeuropejskich. W rzeczywistości w ten sposób możemy przyrządzić również inne niż nogi (udka) części kurczaka – zarówno piersi jak i skrzydełka. Może to jedynie wymagać weryfikacji czasu pieczenia mięsa. A żeby było jeszcze ciekawiej, tak zamarynowany kurczak idealnie nadaje się do grillowania – i zapewne pojawi się na naszym blogu również

Kulinarna Pokusa
Chrupiący kurczak 305

warzywami sezonowymi. Świetnie sprawdzi się na imprezę, jako przystawka podczas oglądania meczu, czy na rodzinny obiad. Spróbuj, czekam na twoją opinię! Składniki: podwójna pierś z kurczaka pomysł na .... soczyste skrzydełka z miodem płatki kukurydziane 3-4 łyżki mąki 2 jaja Sposób przygotowania: Kurczaka pokrój na kawałki według uznania. Posyp przyprawą z pomysłu na. Następnie obtocz mięso w mące, potem

Wielki apetyt
Pikantne udka kurczakowe na piwie po chińsku 121

dobrze spełnionego obowiązku przekazuję wam przepis na genialne pikantne udka. "Po chińsku" ponieważ to kolejny przepis inspirowany rozmowami z Cai, moją chińską kumpelą. Co prawda w pierwotnym planie były skrzydełka, ale one akurat wyszły. Czy też może odleciały :) Zostały udka. A do tych udek fantastyczne "nacinane" ziemniaki. Kurczak: Udka kurczakowe (ilość wedle woli) 2 papryczki chili 4 ząbki czosnku

Marder&Marder Manufacture
Bagietki z siemieniem lnianym na zakwasie 104

Dzisiaj szybko, bez zbędnych dygresji, bo zaraz mi się zrobią piekielnie ostre skrzydełka kurczakowe. Na które zresztą przepis wkrótce :) Będzie więc teraz przepis na naprawdę niesamowite bagietki z siemieniem lnianym. Miękkie w środku z chrupiącą skórką. Składniki na 4 sztuki: 500 g mąki tortowej 150 g zakwasu żytniego 250 ml wody 1 łyżeczka soli 1 (nawet może być niecała) łyżeczka

Marder&Marder Manufacture
Ćevapčići - chorwackie kotleciki z grilla 186

mielonego 2 duże cebule 5 ząbków czosnku pęczek natki pietruszki papryczka chilli/ostra w proszku pieprz, sól, łyżka stołowa vegety łyżka ostrej musztardy (u mnie idealnie sprawdziła się przyprawa do skrzydełek ognistych kamisa, polecam!) 3 ząbki czosnku, majonez, jogurt typu bałkańskiego, sól, koperek - na sos czosnkowy  (opcjonalnie ogórek wężowy starty na dużych oczkach, wymieszany z sosem wyżej > cacyki ;) ) Cebule

Kuchenna Kontrrewolucya
Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek 127

piórek. Każdą dobrze obtaczamy w marynacie i odtawiamy na dwa dni do lodówki w glinianym naczyniu owiniętym folią spożywczą. W dniu pieczenia, newralgiczne elementy drobiu, tj. końce nóżek i skrzydełek, owijamy w folię aluminiową, by się nie przypaliły. Można to samo uczynić z szyją, jednak ja wolę, jak ta akurat dobrze się wypiecze. Wedle woli można również szyję całkiem

Kuchenna Kontrrewolucya
Kaczka w korzennej marynacie, pieczona w miodzie pitnym 164

posmaku, za który nie lubię drobiu innego, niż kurczak. Moja wersja nie zawiera jabłek, pomarańczy, ni nadzienia, czego sobie gratuluję, bo wyszło to mięsu (na mój gust) na dobre. Skrzydełka nieco się przypiekły, ale to wina mojego zabiegania i dezorientacji. ;) Serdecznie polecam na główne danie przy specjalnych okazjach. 1 kaczka pekin (ok. 2kg) 1 szklanka miodu pitnego dwójniaka marynata

Kuchenna Kontrrewolucya
Ekspresowy torcik na Dzień Dziecka 143

warstwą kremu i nałożyć drugi blat biszkoptowy. Ciasto z zewnątrz posmarować pozostałym kremem. Truskawki pokroić w plasterki i poukładać na torciku tak, aby warstwy nachodziły na siebie, na wzór skrzydełek. Z cukierków zrobić oczy i usta biedronki. Boki tortu obsypać pokruszonymi słodkościami

My simple kitchen
Ozory wołowe w sosie chrzanowym 123

prosta sprawa. Jeden, drugi, trzeci sklep rzeźnicki i nic, dopiero w czwartym udało się zamówić wołowy ozór. Gdy go odebrałam mina mi zrzedła. To nie kawał mięsa, wątróbka, czy skrzydełka, tylko długie i dziwne coś. Instrukcja obróbki nakazywała wycięcie ślinianek, ni jak nie wiedziałam gdzie one są,  nawet niezawodne google nie podpowiedziało mi co takiego mam wyciąć. Ostatecznie

Jadło i czytadło
Przepiórka smażona 121

łyżeczka soli, 100 g mąki migdałowej, tłuszcz do smażenia (u mnie masło z olejem), Ząbek czosnku posiekać, wymieszać z tymiankiem i solą. Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół (przy okazji wycinając kręgosłup), a następnie na ćwiartki. Umyć, osuszyć. Natrzeć przyprawami, odstawić na godzinę. Oprószyć mąką, obtoczyć w roztrzepanych jajkach

królestwo garów
Rolada z kurczaka 8196

położyć na stolnicy, odciąć szyję, naciąć skórę wzdłuż grzbietu kurczaka, odłożyć nóż i dalej rękoma zdejmować skórę z kurczaka posuwając się w bok, po jednej i drugiej stronie, na skrzydełkach i nogach - na końcówkach można dookoła naciąć skórę wokół kości i wyjąć przez powstały otwór, chodzi o to aby skóra się nie uszkodziła, na piersiach zakończyć zdejmowanie skóry. Powstanie duży

kgwjanczewo