Czas na letnią, zieloną, pożywną zupę ;) Czym byłoby lato bez kremu z brokułów? ;) Krem z brokułów Składniki: udko i skrzydełko na rosołek (albo inne drobiowe mięsko na rosół) mały brokuł pół cebuli pół pietruszki marchewka 2 ziemniaki serek topiony sól świeżo mielony pieprz suszony koperek grzanki - groszek ptysiowy - świeża bułka Przygotowanie: Porcję rosołową zalewamy wrzątkiem, dokładamy obraną i pokrojoną
Lawendowe Niebosię zmieściło. Jest również sposób na klarowność rosołu, potrzebne będzie białko jajka ubite. Co z tym, wyjaśnię poniżej. Czego użyłem tym razem: -kawałek mięsa wołowego tzw. zrazowego -szyja i skrzydełko indycze -korpus kaczki - dwa żołądki gęsie -kawałek nieobranej cukinii -dobrze opalona cebula -5 marchewek -4 pietruszki -duży seler -ząbek czosnku -8 liści laurowych -pół garści ziela angielskiego -pieprz czarny ziarnisty
BaRepasCzęsto u rzeźnika kupuję różne mięso, porcjuje je i zamrażam, a potem wykorzystuje do przygotowania bulionu. Jakich składników używam dziś: -mięso: korpus kaczki, szyja indycza, kawałek szpondru wołowego i skrzydełko z kurczaka -5 zielonych pomidorów -4 czerwone papryki -cebula -kapusta włoska -por -liść laurowy -ziele angielskie -pieprz ziarnisty -sól morska -cukinia -4 marchewki -2 pietruszki -seler -dwa ząbki czosnku
BaRepasNAJCHĘTNIEJ CZYTANYCH PRZEPISÓW MIEJSCE I ZUPA WONTON MIEJSCE II PIECZONA POLĘDWICA W SEZAMIE MIEJSCE III KURCZAK MAŚLANY MIEJSCE IV PRĘGA WOŁOWA PIECZONA W JOGURCIE MIEJSCE V SKRZYDEŁKA KURCZAKA PO CHIŃSKU MIEJSCE VI KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY MIEJSCE VII PROSTA TAJSKA ZUPA RYBNA MIEJSCE VIII KHAI YAT SAI - TAJSKI OMLET Z NADZIENIEM
Tajskie smakiliście limonki kaffir. Postanowiłam zrobić to samo. Wyszło pysznie. Rosół z kaczki Proporcje dla 8 osób Czas przygotowania: 5-6 godzin Składniki: 1000 g części rosołowych kaczki (skrzydełka, nóżki, korpus) 3 duże marchewki 2 pietruszki 1/2 bulwy selera mały kawałek białej kapusty 2 cebule 4 liście laurowe 5 goździków 8 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki
Kulinarne przygody Gatityskładniki * korpus z kurczaka lub skrzydełka * 2 marchewki * 20 dag fasolki szparagowej lub 1/2 puszki groszku * 10-15 dag grzybów kurek * 3 ziemniaki * 1 jajko * 3 czubate łyżki mąki pszennej * natka pietruszki * kostka bulionowa drobiowa * sól, pieprz Sposób wykonania Umyć mięso, włożyć do garnka, wlać ok, 1,5 l wody, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dodać oczyszczone i umyte kurki
Mix smakuboczek) oddawali niewolnikom. To wygotowane i wymieszane z czarną fasolą, tak popularną w Brazylii jak ziemniaki w Polsce stworzyło słynną feijoadę. Brasileiro lubi powtarzać, że jedzenie samych piersi i skrzydełek kurczaka na zdrowie właścicielom plantacji nie wyszło. A niewolnicy wprost przeciwnie pochłaniając codziennie miskę feijoady uniknęli wszelkich chorób. Jak na wstępie wspomniałam feijoada do pięknych nie należy. Wielu zanim spróbuje
Smaki Brazyliicebulką. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Faszerowane kiełbaski układamy na ruszcie, pod który podkładamy blaszkę, aby na nią kapał tłuszcz. Lekko spryskujemy oliwą, pieczemy przez ok. 20 minut. Filety, skrzydełka, karkówki, żeberka, kiełbaski… a dodatki, jakie kto lubi. Gdy tylko pogoda dopisze zaczniemy grillować. Kiełbaski faszerowane – pyszne są z piekarnika, ale on – grilla nie zastąpi. Zapach dymu
mojewypiekiinietylkoChciałabym przedstawić kilka żelaznych zasad gotowania rosołu a także przepis na włoski rosół z parmezanem, żółtkiem i pomidorami :) Składniki na włoski rosół: 2 skrzydełka kury 2 pałki kurze kawałek wołowiny z kością 2 golonki z indyka 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka (sam korzeń) 1/2 średniego selera 1 cały por ze 3 przypalone cebule 2 liście laurowe
Bon Appetit Małgorzatypomysłu jak ją przygotować. Może Wy macie jakieś pomysły? Niestety z wierzchu troszkę przypaliły mi się zioła. Dlatego pod koniec pieczenia warto przykryć mięso folią aluminiową szczególnie nóżki i skrzydełka. Składniki: 1 gęś (ok 2 kg) sól, pieprz 2 ząbki rozgniecionego czosnku 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego cząbru kilka kulek jałowca 400 ml soku jabłkowego Gęś myjemy
Bon Appetit Małgorzatytaka zupa eksperymentalna wymyślona naprędce :) Dałam do niej co miał am pod ręką i wyszło pysznie, pożywnie i zdrowo :) Składniki: 2,5 litra dowolnego wywaru - u mnie tradycyjnie ze skrzydełek 150 g zielonej soczewicy 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera pół szklanki suchego makaronu duża garść pokrojonej w kostkę papryki (u mnie mr ożona) 1 ce bula 1 mały
Kuchnia domowa Aniopublikowałam już prawie 30 p rzepisów na zupy. Dzisiaj kolejna, jedna z moich ulubionych . Moja dwuletnia córka również zjada ją ze smakiem. Składniki: 2,5 wywaru (u mnie na skrzydełkach) 3/4 szklanki ry żu 1 marchewka 3 ziemniaki 1 pietruszka 4 ogórki kiszone siekany koperek 1 cebula ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz woda z kiszenia ogórków do smaku Sposób
Kuchnia domowa Animielonego 2 łyżeczki chili w proszku 2 łyżeczki brązowego cukru ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Do przygotowania podudzi według tego przepisu warto posłużyć się stojakiem do grillowania podudzi i skrzydełek. Na samym początku z podudzi usuwamy skórkę. Tak przygotowane podudzi należy skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawami: kminkiem, chili w proszku, brązowym cukrem, solą i pieprzem. Każde z podudzi
naRuszciekaczki wyciąć uda i piersi. Od udek odciąć ostrym nożem a najlepiej tasakiem końcówki kości. Skórę na piersiach delikatnie ponacinać. Pozostała część kaczki wraz z odciętymi skrzydełkami jest doskonałą bazą na wywar. Gorącą marynatę przelać do naczynia żaroodpornego. Na marynatę wyłożyć mięso skórą do góry, dod ać świeże śliwki pokrojone na połówki ,trawę cytrynową . Naczynie przykryć
Stare Gary