skrzydełka - 2643 przepisów (strona:138/177)

Papryka po szwedzku-przetwory 332

łyżeczki gorczycy białej na słoik 1/2 łyżeczka pieprzu ziarnistego na słoik zalewa : 2,5 l wody 6 szklanek octu 6 szklanek cukru Paprykę przekrawamy , pozbawiamy nasion i białych skrzydełek od środka . Kroimy w dowolne kawałki , ja wybrałam średniej grubości paski , najłatwiej je później użyć do kanapek Pokrojona przekładamy do miski i przesypujemy solą , mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny

Ogrodnik w podróży
makaron domowy 177

Domowy makaron Czasami chcąc podkreślić smak ulubionej potrawy, warto jest zadbać o wyjątkowe dodatki, tak też jest tym razem. Do rosołu ugotowanego na kaczych skrzydełkach, warto podać domowy makaron. Przepis jest bardzo prosty i zawsze udany, na każde 100 g maki dodajemy jedno jajko i nic więcej. Składniki 200 g mąki 2 jajka Sposób przygotowania Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy

Miód i pieprz
Kurczak w marchewce z bobem 222

dodatkiem cukru. Gotować ok 5min. Przelać zimną wodą i obrać z łupinek, ale nie jest to koniecznością. Oczyszczone części kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Mogą to być udka, podudzia, skrzydełka – to co lubimy. Rozgrzać olej na patelni i osmażyć kurczaka na rumiano z każdej strony. Przełożyć do brytfanki, w której będzie się dusić mięso. Na patelnię wlać trochę wody

https:KKuchniaMniam
Sos sliwkowy a’la barbecue 107

sezon na śliwki. Lubicie wszelkie dania amerykańskie w tym sos BBQ? Jeśli tak to koniecznie musicie zrobić swoje domowy sos śliwkowy a'la bbq, idealny do wszelkich smażonych skrzydełek, udek czy mięs w stylu amerykańskim. Sos jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
domowy makaron 119

Domowy makaron Czasami chcąc podkreślić smak ulubionej potrawy, warto jest zadbać o wyjątkowe dodatki, tak też jest tym razem. Do rosołu ugotowanego na kaczych skrzydełkach, warto podać domowy makaron. Przepis jest bardzo prosty i zawsze udany, na każde 100 g maki dodajemy jedno jajko i nic więcej. Składniki 200 g mąki 2 jajka Sposób przygotowania Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy

Miód i pieprz
Przepiórki w cydrze 117

przepiórki, 330 ml cydru, 1 łyżeczka trawy żubrowej (turówki wonnej), sól, 3 łyżki tłuszczu do smażenia Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół (przy okazji wycinając kręgosłup). Umyć, osuszyć. Oprószyć solą. Obsmażyć przepiórki z obu stron na rumiano. Przełożyć do garnka, zalać cydrem, dodać trawę żubrową. Gotować pod przykryciem na małym

królestwo garów
Rosół z kaczki z boczniakiem królewskim 153

Zobaczyłam w sklepie po raz pierwszy boczniaka królewskiego, a że w planach był rosół z kaczki dodałam go do rosołu i nabrał świątecznego sznytu;)  korpus z kaczki  skrzydełka kaczki marchew seler imbir świeży  gwiazdka anyżu goździk kawałeczek kory cynamonu sól kostka bulionowa zupy Pho ( do nabycia w sklepie azjatyckim) 3 łyżki sosu sojowego papryczka chili  makaron

AZgotuj!
Zupa chrzanowa z jajkiem i kiełbasą 121

Bardzo lubię żurek i smak chrzanu. Ta zupa jest do niego bardzo podobna.  Bardzo aromatyczna i bardzo syta. 1 porcja rosołowa np. skrzydełka drobiowe 2,5 litra wody Kilka ziaren ziela angielskiego 1 kostka rosołowa 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej do zup 2 marchewki 200 g wędzonego boczku 3 cebule 300 g kiełbaski wędzonej 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki

VioletoweKucharzenie
Wywar drobiowy - baza na zupy 197

Przepis spisany wyłacznie do powoływania sie na niego przy kolejnych przepisach. Na tak przygotowanym wywarze przyrządzam większość zup. Składniki: kawałek kurczaka ( porcja rosołowa, udko, dwa skrzydełka, pierś itp. ) włoszczyzna ( marchewki, pietruszka, zielona część pora, seler ) ziele angielskie, liść laurowy Warzywa umyć i obrać, opłukać mięso. Do garnka z zimna wodą wkładamy mięso, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny

Atlas Smaków
Zupa ogórkowa 141

skrzydełka lub żeberka włoszczyzna 2 średnie ziemniaki 3 ogórki kiszone łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz Gotujemy wywar ( TUTAJ ). Ziemniaki obrać, umyć, pokroić i  dodać do wywaru. Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć z wywaru. Ugotowaną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i wraz z pokrojonym drobno mięsem dodajemy do zupy. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy

Atlas Smaków
Zupa literkowa 'Marta mówi' 161

mówi mówi wciąż (Co tam piszą? Co dziś na obiad?) (...)" ...a dziś na obiad zupa literkowa z bajki "Marta mówi" :) Zje ją każdy mały niejadek ;) kawałek kurczaka ( udko, dwa skrzydełka, itp. ) włoszczyzna ( marchewki, pietruszka, zielona część pora, seler ) ziele angielskie, liść laurowy makaron bez jajeczny w kształcie literek mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól i pieprz Warzywa umyć i obrać, opłukać

Atlas Smaków
Krem Z Zakochanych Marchewek 153

ząbek czosnku 0,5 kubka tartego Parmiggiano reggiano  1 serek topiony emmentaler 1 kubeczek jogurtu naturalnego Przygotowanie: bulion przygotowujemy wedle uznania, ja uważam że najlepszy jest na skrzydełkach:) do wywaru wrzucamy umyte i pokrojone na talarki marchewki, ząbek czosnku kiedy będą miękkie- blendujemy, dodajemy tarty ser dojrzewający oraz serek topiony, ponownie miksujemy na koniec doprawiamy lubczykiem i papryką, wymieszanymi

Luźna Kuchnia
Rosół z indyka 147

jakiegoś czasu przerzuciliśmy się na rosół z indyka, który ma nieco inny smak niż ten na udkach czy skrzydełkach kurczaka. Polecam! Składniki: 1 skrzydło z indyka 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 1 cebula 2 łyżki suszonych warzyw 1 liść laurowy 4 kulki ziela angielskiego sól natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Skrzydło z indyka płuczemy, zalewamy zimną

Kuchnia domowa Ani
Tradycyjna zupa ogórkowa. 90

jesień w pełni, czyli sezon na rozgrzewające, zawiesiste zupy czas zacząć. Składniki na tradycyjną zupę ogórkową 1 szyja indycza (może być też inne mięsko np. udka z kurczaka, czy skrzydełka-należy jednak pamiętać o tym, by zdjąć z nich skórę) 4 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 1 mały por 5 ziemniaków 5 ogórków kiszonych 1 łyżka mąki 1/3 szklanki

Rozpustne gotowanie
Pieczone ćwiartki z kurczaka. 369

Lubię pieczonego kurczaka, a najbardziej ćwiartki lub skrzydełka. Chrupiąca, aromatyczna skórka, oprószona przyprawami i ziołami... Lubię je również dlatego, że tak łatwo je przyrządzić. Wystarczy natrzeć je przyprawami, włożyć do piekarnika i na tym nasza praca się kończy, a efekt jest niesamowity. Polecam!!! Składniki na pieczone ćwiartki z kurczaka 6 ćwiartek z kurczaka około 6 płaskich łyżeczek przyprawy do kurczaka

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania