porowo - ziemniaczany - z przewagą pora ;-) dodatkowo z chrupiącą szynką , mniam... Składniki; 2 duże pory ( tylko białą część) 30 dag ziemniaków 2 łyżki śmietany 1 cebula 3 skrzydełka ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz kilka plastrów szynki 2-3 łyżki oleju Przygotowanie; Mięso umyć i zalać wodą, dodać liśc laurowy i ziele. Gotować do miękkośći. Pory
Radość kipiąca uśmiechem.mięso. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na dzień pamiętając o tym aby choć raz "ruszyć" ( przełożyć) mięso. Następnego dnia korpus z kurczaka oraz skrzydełka wkładamy do garnka zalewamy niewielka ilością wody i gotujemy na esencjonalny wywar. Teraz wyjmujemy z kamionki pozostałe kawałki kurczaka. W maszynce do mięsa na drobnym sicie
Miód i pieprzłyżki masła 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz Mięso gotujemy w 2,5 litrach zimnej wody na małym ogniu przez około1,5 godziny. Można użyć skrzydełek z kurczaka lub porcji rosołowej. Musimy zrobić rosół, który będzie bazą naszej zupy. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce
KuchcikoweLoveDodałam dużą ilość szpinaku i podałam z ulubionymi dodatkami. Jest to bardzo odmieniony "ramen", inny niż wszystkie dotąd ale zapewniam, że jest bardzo smaczny. Składniki: 0,5 kg udek, skrzydełek i kości perliczki włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 gram topinamburu 2 płaty wodorostów nori 3-4 grzyby shitake kawałek trawy cytrynowej
Mango Papajanadają zupie cudowny aromat. 3 garście suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków, borowików) 1 szklanka pęczaku mięso z kurczaka wędzonego (tyle co na wywar i do zupy - wg uznania; użyłam 3 skrzydełek) 5 średnich ziemniaków 1 marchew (duża) 1 pietruszka (duża) kawałek selera 1 cebula (mała) kawałek pora 1 łyżeczka masła 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz śmietana świeży
Di gotujegęsta i pożywna. Można dodać do niej również kaszę, ryż bądź makaron, wówczas będzie jeszcze bardziej treściwa, ale nie jest to konieczne. Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka lub 3 skrzydełka 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 2/3 małej cukinii 250 g pieczarek 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 szklanki
Czerwień i błękitPogoda w weekend nie za bardzo dopisała, ale to nie przeszkodziło mi zaliczyć pierwszych dań z grilla u mojego brata :). Zjadłam kiełbaskę oraz skrzydełka i to właśnie one najbardziej mi smakowały. Powiem Wam, że za grillem za bardzo nie przepadam. Nie mam własnego, ani też często nie raczę się tego typu daniami. Każdy ma swoje jakieś upodobania smakowe
Zakątek rozkoszy kulinarnychmąka do zagęszczenia sosu. Ja smażę na wytopionym z kaczki tłuszczu, no i nie dodaję mąki, sos zagęszczam przez gotowanie. Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, końcówki skrzydełek i szyję. Usunąć tłuszcz, który należy stopić. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można dusić w garnku z grubym dnem lub w gęsiarce. Na dno garnka wlać dwie łyżki
królestwo garównutę słodką, kwaśną i ostrą... no i to wszystko tu umieściłam, mięso wychodzi pyszne i kruche :-) najczęściej marynatę tę wykorzystuję do karkówki, ale świetnie sprawdza się też do przygotowania skrzydełek :-) SKŁADNIKI 215 g pikantnego keczupu (1 średni słoiczek) 3 łyżki pasty pomidorowej 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki musztardy francuskiej (najlepiej ostrej) 2 łyżki płynnego
Czary - gary w kuchnizafundowałam sobie taką dietę opłaciło się :-) A wracając do tematu krupniku, to myślę, że najdzie on wśród Was zwolenników, nam smakuje bardzo... SKŁADNIKI 2 porcje rosołowe z kurczaka ze skrzydełkami 2 - 3 ziemniaki 2 marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 6 łyżek grubych płatków owsianych 1,5 l wody 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól,pieprz Warzywa
Czary - gary w kuchniPyszny kurczak pieczony.. kurczak - skrzydełka, udka lub podudzia przyprawa do kurczaka sól olej marchewka por cebula ziele, listek Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie wymieszać dokładnie z przyprawą i odstawić przynajmniej na godzinę do lodówki.Podsmażyć na oleju i ułożyć na baszkę, posypać pokrojonymi warzywami.Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni
Moje domowe kucharzenieminut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony placek przekroić na pół i przeciąć obie połówki poziomo. Po czym obie połówki placka przełożyć częścią kremu i odwrócić tworząc skrzydełka motyla, a środek połączyć obranym bananem. Resztą masy posmarować cały placek i ozdobić dowolnie, cukiereczkami, pokrojoną galaretka lub pisakami żelowymi. Wykonanie kremu: Obrane banany skropić sokiem z cytryny i odstawić
Tradycyjna Kuchniaposadzić ich kilka na jednej większej. Talerz dekorujemy sałatą. Kanapki smarujemy masłem i nakładamy mozzarellę. Pomidroki przecinamy wzdłuż, żeby łatwiej było je ułożyć na kanapkach, robimy też nacięcie na skrzydełka biedronek. Główki biedronek to 1/4 przekrojonej wzdłuż oliwki. Jeszcze tylko kropki i gotowe :) Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercywytrawne ), 4 goździki, laska kory cynamonu, sól, 200 g słoniny, kilka kromek bułki lub chleba tostowego Wino zagotować z korzeniami, odstawić do ostudzenia. Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Zalać przepiórki winem i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Słoninę pokroić w cienkie plasterki. Przepiórki wyjąć z wina, osuszyć, oprószyć solą. Każdą owinąć plastrami
królestwo garówłyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż. Na ryżu układamy pokrojoną w plastry cebulę. 2. Kurczaka kroimy na porcje (osobno: nóżki, udka, filety, skrzydełka), obsypujemy papryką, solą i pieprzem. Układamy na ryżu i cebuli. 3. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy keczup, masło i przyprawy. Gotujemy do momentu rozpuszczenia masła. 4. Gorącą zalewę wylewamy
Szefowa kuchni