skrzydełka z piekarnika - 520 przepisów (strona:25/35)

Wegetariańskie potrawy dla mięsożerców 105

Całość obtocz w cieście z 2 jajek, 4 łyżek mąki pełnoziarnistej i przypraw. Całość posyp płatkami kukurydzianymi i piecz w temp. 180°C na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Skrzydełka przed podaniem posmaruj cienką warstwą hummusu. Burger z buraka Amerykańskie burgery coraz częściej można spotkać w wersji wege. Najpopularniejsze są te z kotletami z batatów, bobu czy marchewki. Ciekawą alternatywą(...)międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną i dodaj ją do buraczanej masy razem z posiekanym czosnkiem i mąką pełnoziarnistą. Dosyp ulubionych przypraw i wymieszaj. Uformuj kotleciki i upiecz je w piekarniku. Pod koniec dodaj bułki do burgerów. Po wyjęciu na połówki bułek połóż sałatę, buraczane burgery, ulubiony dip (możesz wykorzystać także hummus) oraz plastry pomidora. Tak przygotowane danie będzie nie do odróżnienia

Kuchcik gotuje
Kaczka w pomarańczach 135

Dzisiaj kaczka w pomarańczach. Kupiłam całą kaczkę i podzieliłam ją na części. Wycięłam pierś, którą właśnie zrobiłam. Udka i skrzydełka osobno, a cały korpus został przeznaczony na rosół. Na moim blogu są już dwa przepisy na pierś z kaczki np kaczka na pieczonych  buraczkach (przepis)  . A teraz nowy sposób na pyszną kaczuszkę. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kaczki(...)kacze skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu 4 minuty, a następnie obrócić pierś i smażyć 2 minuty. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego  posypać rozmarynem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15 minut. W tym czasie na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i czekać aż powstanie karmel. Dodać łyżkę masła i dołożyć obrane i pokrojone

O kuchni z uczuciem
Pikantny kurczak w paście chili Gochujang 203

blaszce układamy zamarynowany kręgosłup a na nim kurczaka, piersiami do góry. Wstawiamy mięso na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 ⁰C i pieczemy kurczaka jeszcze 50 minut – na ostatnie 10-15 minut pieczenia warto włączyć termoobieg który wysuszy skórkę na mięsie. Temperatura mięsa w środku, w najgrubszym miejscu(...)części w poprzek włókien – dzięki temu każdy będzie mógł dostać i ciemny, i jasny kawałek mięsa – nie skazujecie kogoś przy stole na jedzenie tego, czego nie lubi. Korpus, szyjkę, skrzydełka i wszystkie soki z blaszki zostawiamy – przydadzą się na zupę. Studzimy je i wkładamy do lodówki.   Z ryżem czy z ziemniakami? Ja podałam pieczonego kurczaka po europejsku, z purée

Karo in the Kitchen
Kaczka faszerowana grzybami 219

chleb, wymieszać razem. Wnętrze kaczki wypełnić farszem grzybowym. Zszyć lub spiąć wykałaczkami, związać udka. Naczynie do pieczenia wysmarować masłem. Ułożyć w nim kaczkę piersią do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut. Obniżyć temperaturę do 160°C piec kolejne 30 minut, w tym czasie dwa razy podlewając mięso sosem z pieczenia. Kaczkę obrócić, piec 1 godzinę i 15 minut(...)trzeba rozmrażać ją powoli, np. w lodówce lub w niskiej temperaturze na balkonie. Zajmie to 1-2 dni. - Jeżeli mięso zacznie się zbytnio rumienić (zdarza się to szczególnie przy skrzydełkach), można kaczkę w całości lub częściowo (np. same skrzydła) zawinąć folią aluminiową - błyszczącą stroną na zewnątrz. - Gdy mięso odpoczywa po wyjęciu z pieca również można przykryć je folią aluminiową, żeby

Pełny talerz
Perliczka nadziewana kaszą gryczaną 166

korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Zostawić kości z udek i skrzydełek. (Ten krok można pominąć) Rozgnieść jałowiec i pieprz, wymieszać z solą i natrzeć perliczkę. Odstawić na co najmniej dwie godziny. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku z grubym dnem(...)kaszą. Perliczkę nadziać farszem zostawiając trochę luzu. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek.  Perliczkę posmarować masłem. Formę do pieczenia posmarować masłem, ułożyć perliczkę Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach wlać wino lub bulion i przykryć. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni. Piec 40 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze

królestwo garów
Kaczka pomarańczowa. 196

pomarańcze 5 ząbków czosnku Odrobinę rozmaryny 2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki mąki kukurydzianej Sól  Pieprz Przygotowanie: Kaczkę myjemy i osumaszamy. Następnie rozrabiamy ją na 2 pierście, 2 skrzydełka i 2 udka. A z korpusu gotujemy bulion. Skórę pierści nadcinamy w klatką (Uwaga: ale nacinamy tylko skórę, nie nacinamy mięsa). Robimy marynatę: czosnek czyścimy i miażdżymy nożem(...)odstawiamy. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a na nią układamy oczyszczone pomarańcze pokrojone w plastry. Wlewamy do naczynia kubek (200ml) bulionu. Pieczemy pod przykryciem w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 60-90 stopni i pieczemy już bez przykrycia kolejnych 30 minut. Z soku z pomarańcz robimy sos: do rondelka wlewamy sok i doprowadzamy

Kuchnia Łukasza
” Ziołowy ” , pieczony kurczak 114

Ziołowy ” , pieczony kurczak Kurczak pieczony , jest żelazną pozycją w naszym menu i obowiązkowo , musi się pojawić przynajmniej raz w miesiącu . Wariacji , kurczaka z piekarnika jest mnóstwo , sama co chwilę wymyślam nowe , ale ten przepis, jest naprawdę wart próby . Lato w pełni , świeże zioła pod ręką , aromatyczne i pachnące , czy jest coś zdrowszego i przyjemniejszego Kurczak nafaszerowany ziołami , masłem(...)Rozcinamy plecki i rozkładamy . 1 łyżkę masła roztapiamy , resztę rozgniatamy z czosnkiem i jedną kostką bulionową , robiąc taką maślaną pastę . Wpychamy ją pod skórę na piersiach , udach i skrzydełkach . Skóra , na kupnym kurczaku , łatwo oddziela się od mięsa , jeśli wsunie się pod nią palce , tworząc kieszonki . Solimy , pieprzymy całego kurczaka z wierzchu i od spodu . Drugą kostkę rosołową rozcieramy

Ogrodnik w podróży
Pieczone nuggetsy 136

znam takiego i szczerze mówiąc nie jeden dorosły się skusi. Ja osobiście bardzo lubię takie chude mięso w chrupiącej panierce. Jakiś czas temu pokazywałam Wam przepis na pieczone skrzydełka kurczaka , które śmiało można przygotować tym sposobem. Polecam na lekki, letni obiad, koniecznie z frytkami i dobrą surówką. Pieczone nuggetsy Marynata 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki(...)odstawić na kilka godzin do lodówki. Płatki kukurydzanie przesypać do mocnego woreczka i rozdrobnić palcami, albo lekko zmiksować w malakserze. Do mięsa i marynaty dodać ser i wymieszać. Blaszkę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Kawałki kurczaka wyciągać z marynaty i obtoczyć dokładnie w płatkach kukurydzianych. Układać na blaszce do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 30 minut

Pieguskowa Kuchnia
Kurczak na czerwono 201

Składniki: 1 i 1/2 kg różnych części kurczaka (skrzydełka, udka, pałki); 1 płaska łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka; 1 szklanka dobrej jakości ketchupu; 1/4 szklanki oleju + odrobina do wysmarowania blachy/naczynia żaroodpornego; 1 łyżeczka suszonego oregano; 1 łyżeczka suszonej mięty; 1 łyżeczka granulowanego czosnku; Szczypta pieprzu. Szklanka = 250 ml   Sposób przygotowania: Do miski wlać ketchup i olej. Dodać przyprawę(...)całą noc), aby kurczak przesiąkł smakiem przypraw. Naczynie żaroodporne delikatnie wysmarować olejem. Ułożyć kawałki kurczaka oblepione marynatą (nadmiar marynaty pozostały w misce wylać). Tak przygotowanego kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec pod przykryciem przez 50 minut, następnie odkryć kawałki kurczaka, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i bez przykrycia piec przez

Gospodyni Miejska
KURCZAK NA RYŻU W WERSJI FIT 239

Na temat tego przepisu, na kurczaka na ryżu w wersji fit, nie będę dużo pisała, bo chyba nie potrzeba To moja „odchudzona” wersja tego

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
KURCZAK PO WŁOSKU Z PIEDEMONTE 146

włoskich wojaży przywiozłam bardzo prosty ,ale jakże smaczny przepis na pieczone skrzydełka z kurczaka w piekarniku.Pyszna , prosta potrawa jaką możemy znaleźć we włoskim domu.Nic nie wyszukanego , ani drogiego , jednak ten smak zostanie z Wami na dłużej.Zapraszam!. 1-2kg.skrzudełek z kurczaka Oliwa z oliwek 2 duże cebule ( jedną pokrojoną w plastry druga w drobną kostkę) 1 kg.umytych i obranych ziemniaków(...)niej ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki.Skrzydełka umyć ,osuszyć i wyłożyć je na ziemniaki , przykryć pokrojoną w kostkę cebulą,czosnkiem,posypać obficie solą i pieprzem, włożyć do nagrzanego piekarnika 160 stopni i piec ok.2 godz.  Zajrzeć po godzinie i sprawdzić mięso.  Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Błyskawiczna marynata do karkówki na grilla 250

Pokażę Wam jak przygotować bardzo szybką i bardzo prostą marynatę do karkówki na grilla. Do jej przygotowania użyjemy zarówno jogurtu naturalnego, który sprawi, że mięso będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Świąteczna rolada z kurczaka 144

morska, pieprz, kurkuma, papryka słodka, cynamon, gorczyca, imbir, kminek, majeranek nadzienie: 50g żurawiny suszonej 50g śliwek suszonych 4 kostki czekolady deserowej/gorzkiej 1 łyżeczka miodu Kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy skrzydełka, kuper oraz szyję. Przecinamy piersi wzdłuż, rozchylamy kości na boki i wycinamy każdą kostkę. Płat kurczaka formujemy w prostokąt, rozbijamy delikatnie tłuczkiem (piersi rozbijamy dokładnie). W moździerzu łączymy wszystkie przyprawy(...)patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy roladę z obu stron na złoto. Następnie zawijamy ją w folię aluminiową, wkładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy 250ml wody. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika (zimnego) na 80minut i ustawiamy temperaturę 180*C. Upieczoną roladę odwijamy z folii aluminiowej, gdy przestygnie ściągamy sznurek wędliniarski. Podajemy z konfiturą żurawinową

Gotowanie i blogowanie
Dzikie ptactwo czyli Perliczka w pomarańczach 129

czosnek, dodajemy majeranek i tymianek i olej, wszystko dokładnie mieszamy. Perliczkę nacieramy z zewnątrz i na zewnątrz marynatą. Do środka wkładamy połówkę pomarańczy. Ja związałam ciasno jej nogi i skrzydełka żeby przylegały do piersi, żeby się nie wysuszyła za bardzo. Boczek jeśli mamy w kawałku kroimy w cienkie plastry (możemy go włożyć do zamrażalki na chwilę żeby łatwiej się(...)zależy kto co ma w domu. Zamarynowaną perliczkę przekładamy do rękawa, dodajemy połówkę pomarańczy podzieloną na 4 części, główkę czosnku przekrojonego na pół i dwie gałązki rozmarynu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 20 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy perliczkę jeszcze przez 30 min. Po tym czasie rozcinamy rękaw dorzucamy imbir

Piekielna Kuchnia Pati
Grillowana pierś z kurczaka 229

Grillowana pierś z kurczaka to bardzo zdrowa propozycja na obiad. Odpowiednio doprawiona stanie się wyjątkowym daniem. Możecie podać ją z ziemniakami z wody, albo z wersją

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!